|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Studia dzienne i szkoła policealna co sądzicie?
Proszę o poradę. Od października będę studiować w Lublinie filologie angielską. I pomyślałam, że mogłabym również rozpocząć nauke w szkole policealnej na kierunku kucharskim. Szkoła do której dzwoniłam to Kursor i podobno jest bezpłatna. Co sądzicie o moim pomyśle? Warto w ogóle zaczynać? Praktyki można zrobić w wakacje więc by mi nie kolidowało ze studiami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Studia dzienne i szkoła policealna co sądzicie?
Moim zdaniem jest to bardzo dobry pomysl . Sama o czyms takim myslalam. Ja od pazdziernika ide na dzienna kosmetologie i myslalam zeby zrobic sobie technika farmacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Rozumiem, że angielski na przyszłość, a gotowanie to hobby??? Czy na odwrót??? Kursor jest bezpłatny, ale nie wiem jaki jest tam poziom. Pamiętam, jak kiedyś byłam u kosmetyczki i przyszła dziewczyna w poszukiwaniu praktyk (jestem z Lublina). Jak kosmetyczka u słyszała, że z Kursora to od razu padło kategoryczne: NIE. Ale kosmetyka to nie gotowanie. Myślę, że pomysł fajny. Tylko pierwszy rok studiów może być ciężki, będzie ci się chciało chodzić jeszcze do studium? P.S. W Lublinie z bezpłatnych policealnych jest jeszcze Consinus (albo Cosinus, nie wiem dokładnie) też dość znane.
![]() |
![]() |
#4 |
Blond forever!
|
Ja też będę studiować dziennie (tyle, że już magisterka) i zaocznie szkoła policealna. Dobrze mieć kilka furtek wyboru zawodu w tych czasach...
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
No pewnie, że warto. Ja sama mam zamiar połączyć te obie rzeczy. Nawet jeśli są to całkiem inne kierunki i nie łączy się przyszłości z dwoma zawodami, to warto takie coś zrobić dla samej siebie. Dla swoich pasji
![]() hellononsens, to jest szkoła roczna czy dwuletnia? Może poczekaj z tym aż będziesz na drugim roku i będziesz już wiedziała jak to jest z tymi studiami i jak będziesz mogła podzielić siebie między dwie szkoły. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
istnieje możliwość rozpoczęcia nauki w drugiej rekrutacji, czyli od lutego. Więc mogę się nieco wsztrzymać. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Wg mnie lepiej zostać przy dziennych a pozostały czas zainwestować w zdobywanie doświadczenia (zamiast na szkołę policealną). Możliwości jest wiele: korepetycje, praktyki, wolontariat, staż w placówce związanej z kierunkiem studiów.
Kolekcjonerstwo dyplomów nie pomaga w znalezieniu pracy jeżeli nic poza tym się nie robi... ![]() Pozdrawiam ![]()
Edytowane przez Coma_ Czas edycji: 2011-08-11 o 13:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
.
|
zazwyczaj pierwszy jest najciezszy. to jest duzy szok po liceum-tyle sie uczyc.
a ja powiem tak - zalezy jaka masz motywacje co do tej szkoly policealnej. jesli w ramach hobby - idz. jesli ma ci to pomoc w znalezieniu pracy, byc uzupelnieniem wyksztalcenia - wybierz cos innego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
uwazam, że to bardzo dobry pomysł
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No ja tez przemyslalam i jednak zdecyduję się jak już to od lutego. A co będziesz studiować i jaki zawód w szkole policealnej? Zauważyłam, że też jesteś z mazowieckiego. Ja Siedlce a Ty?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
będę studiować inżynierię środowiska na up
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Oczywiście, że pomysł jest dobry
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Ja studiuję chemię i od września idę do Omegi w Lublinie na technika farmaceutycznego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ja teraz będę na 3cim roku filologii angielskiej i też pójdę sobie na technika organizacji reklamy albo architektury krajobrazu. Według mnie na angielskim z roku na rok jest łatwiej i na 2gim roku było już u mnie mniej zajęć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Moim zdaniem jak są możliwości to warto iść na jakieś studium, bo zawsze to zwiększa nasze perspektywy na przyszłość
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Blond forever!
|
Cytat:
A ja doświadczenie zawodowe zbieram podczas wakacji - teraz skończyła studia licencjackie i pracuję na dwa etaty w firmach, które będę mogła sobie wpisać w CV i zaprocentują na przyszłość. Więc się da.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Widzę, że wy też wpadłyście na ten sam genialny pomysł robienia dwóch szkół
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Blond forever!
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez Blondi2989 Czas edycji: 2011-08-12 o 18:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wszystko się ta tylko trzeba to mądrze rozplanować ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Jest takie powiedzenie ,,Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego".
Pewnie, najlepiej wpisać sobie do CV że jest się kucharzem, anglistą, ekonomistą, inżynierem, lekarzem, budowlańcem, architektem i w ogóle alfą i omegą, tylko nie za bardzo się nie wie, co właściwie chce się zrobić, ale MOŻE ktoś nas weźmie. A potem płacze, że 50 kierunków i 0 pracy. A czemu tu się dziwić? Kto by chciałby takiego specjalistę od wszystkiego i niczego? Znam ludzi po kierunkach statystycznych, którzy nie umieją średniej ważonej policzyć w Excelu oraz ,,informatyków", którzy jest najprostszego programu liczącego silnię w C++ nie potrafią napisać ![]() Nie ma kierunku gwarantującego pracę - gdyby taki był, wszyscy by na niego poszli i nie byłoby bezrobocia wśród absolwentów. Do Autorki: nie spróbujesz, to się nie dowiesz, najwyżej zrezygnujesz, co Ci szkodzi? Wydaje mi się tylko (tak zrozumiałam z Twojej wypowiedzi), że poszłaś na anglistykę, bo żaden inny kierunek Ci nie pasował, więc od razu Ci powiem, że pracy po tym nie będziesz miała, zwłaszcza że tutaj konkurencja tutaj jest ogromna i trzeba się wykazać czymś więcej niż ,,poszłam na anglistykę, bo nie miałam innego pomysłu, a wszyscy studiują". Warto dodać, że filologia to NIE jest kurs językowy i chociaż na początku są zajęcia z praktycznej nauki języka, to im dalej, to więcej czasu poświęca się na badanie kultury, literatury, historii, językoznawstwa, na przygotowanie do zawodu tłumacza lub nauczyciela. Nikt nie idzie na anglistykę, po to by uczyć się języka ![]() Jeśli naprawdę lubisz gotować, to czemu nie pójdziesz w tym kierunku? Może zostaniesz szefem jakieś znanej restauracji? Może napiszesz książkę? Może otworzysz własną restaurację? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | ||
Blond forever!
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Właśnie, według mnie bycie wszechstronnym i poszerzanie swoich horyzontów to nic złego.
Niektórzy wybierają kurs jakiegoś egzotycznego języka, kurs tańca czy inne tego typu rzeczy i tak samo zabiera im to czas, a robią to wyłącznie dla siebie, nie dla CV i potencjalnej pracy. Jeżeli myślisz, że jesteś w stanie pogodzić obie rzeczy to czemu nie? Sama zdecyduj czy będzie to dobrze wykorzystany czas, nie rezygnuj tylko dlatego, że ktoś powie, iż 'na pewno' będzie to czas zmarnowany. W ogóle nie ma co nadużywać słowa 'na pewno', bo życie jednak często później przynosi zupełnie co innego niż sie spodziewano. Edytowane przez insomnia_ Czas edycji: 2011-08-12 o 21:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
a ja jestem w technikum ekonomicznym wiec łącze LO z technikiem ekonomisty;p
tylko nie wiem co dalej po tej szkole:P:P moze nastepnego technika zrobie??? nie mam pojecia:P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:57.