|
|||||||
| Notka |
|
| Paznokcie Forum, w którym rozmawiamy o pielęgnacji paznokci. Podyskutujmy o malowaniu, kształcie, stylizacji i dominujących trendach w zdobieniu paznokci. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Oddzielanie sie płytki paznokciowej -POMOCY!
kobietki może będziecie wiedziały coś więcej bo nie jest dobrze
od zdjęcia tipsów w sierpniu jest coraz gorzej-paznokcie odchodzą mi od podłoża-zaczyna się od wolnego brzegu i idzie dalej -niemoge tego powstrzymać-jeszcze często pękają na samym środku kupiłam drogą odżywkę NailTeka-Xtra ale stosuję już póltora tygodnia i chyba nie ma różnicy dziś kupiłam też i będę łykać Skrzypovitę.Nie wiem,może to jakaś choroba ale zanim pójdę do dermatologa chciałabym spróbowac sama to zwalczyć. Nie wiecie co to jest? i jak z tym wygrac? Będę wdzięczna za jakąs pomoc.
|
|
|
#2 |
|
BAN stały
|
Dot.: Oddzielanie sie płytki paznokciowej -POMOCY!
Pazur oddziela się od łożyska i rośnie jakby " w powietrzu", do góry?
Prawdopodobnie to onycholiza. Jej najczęstszą przyczyną są urazy - albo jakiś nagly, ostry albo ciągły (np zbyt długie paznokcie i klawiatura hihi ), zakazenie wirusowe lub grzybiczne,niedobory zelaza, witamin, luszczyca, maceracja.Najlepiej skróć maksymalne pazurki, staraj sie na nie uważać i unikaj nadmiernego moczenia w wodzie. Jak dobrze pojdzie, niedlugo odosną. Ale do lekarza idz koniecznie bo moze to swiadczyć o czyms powazniejszym..
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
dziękuję Pauluś
jak mówisz że to od urazów może być to pewnie przez te tipsy,ale zdejmowałam przecież wielokrotnie i nie miałam tego problemu-ehh- no nic-napiszę tu co powiedziała Pani dermatolog-żeby inni wiedzieli czym może być spowodowana taka sytuacja
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
ojej wspolczuje i zycze powrotu do zdrowia pazurkom
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Vicki, mozeci pomóc takze, stosowanie oliwki z drzewa herbacianego- wkraplasz ja pod oddzielający sie paznokciec.
Oliwka ta działa na dwa sposoby- lekko "przykleja paznokiec do łozyska" i działa antyseptycznie, by nie dostały Ci sie pod panokciec grzyby, czy bakterie.
|
|
#6 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
No i pamietaj aby dokładnie osuszac miejsce pod paznokciem, aby nie zostwała tam wilgoc.
Oczywiście nie nalezy tam nic wypchac aby to osuszyc, jhedak dbaj o staranne wycieranie rak.
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Czyli, Paulinko zatrzaśnięcie wszystkich paluchów w drzwiach auta może być przyczyną tego, że ja też mam dziurzysko pod jednym pazurem? Powiedz, jeżli nie zmienia koloru, nie boli i "zrasta" to wystarczy, że poczekam aż odrośnie?
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Albertynko: a dziękuję
|
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
bylam dzis u dermatologa-powiedział że ogólnie to atrofia-czyli zanik tkanek , a szczegółowiej to właśnie onycholiza - oddzielanie się paznokcia od łożyska rozpoczynające się od jego brzegu dystalnego-mam łykać Capivit A+E forte, Skrzypovitę i Zinkas forte,a na pazury jakiś preparat firmy Gehuol ale mam to kupic w jakims gabinecie kosmetycznym na Marymoncie bo tego nie sprzedają gdzie indziej.kupilam olejem z drzewka herbacianego i tez bede smarować
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
eh odswiezam watek bo chyba odkrylam to samo..tzn opierajac sie na mojej podstawowej wiedzy stwierdzilam ze to jest chyba to...Otoz chcialam sobie zrobic pedicure i po odmoczeniu moich zmeczonyc nozek zauwazylam ze cos z rogiem jedego paznokcia jest nie tak. I w szczycie glupoty i lekkomyslnosci, ogladajac film, zaczelam tam grzebac i wygrzebalam wszystko co bylo:/ i teraz widze ze spora czesc pazurka duzego u nozki jest niestety oddzielona od lozyska:/ czy to napewno onycholiza? w pon biegiem lece do lekarza, jutro z rana kupie olejek z drzewa herbacianego ale..martwi mnie to strasznie. Co sie robi w takich przypadkach??
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że to onycholiza
Ale nie ma co się przejmować, bo to się czasem zdarza PRZYCZYNY:Najczęściej przyczyną są: • substancje chemiczne, • detergenty, • podrażnienie • wilgoć. • urazy, • choroby skóry, ciężkie choroby Zazwyczaj wystarczy wyeliminować czynnik wywołujący onycholizę i paznokieć powinien odrosnąć normalny. Ewentualnie zaopatrz się w cuś antygrzybicznego i staraj się nosić przewiewne obuwie (wiadomo, że wilgoć i ciemność to idealne miejsce dla grzybów ) Po za tym jeżeli onycholiza przez jakiś czas sie nie powiększy, to po prostu paznokieć odrośnie normalny. Wiadomo, że to, co się już odkleiło, nie przyklei się samo, ale z biegiem czasu wszystko wróci do normy
|
|
#14 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale i tak pojde do lekarza z tym a powiedzcie mi czy jak na pazurkach u dloni ktos ma cus takiego to mozna przedłużac pazurki?
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Mam jedną klientkę, która ma onycholizę na 1 paznokciu i przedłużam jej tego paznokcia na jej własną odpowiedzialność - w sumie nic się nie dzieje, czyści go, odkaża dezynfekuje dosyć często (zbyt często też nie wolno, bo co za dużo to nie zdrowo
). Teoretycznie można przedłużyć, ale trzeba dbać o takiego paznokcia, można przecież nim zahaczyc (nie jest tak mocny jak inne paznokcie- jeżeli chodzi o "umocowanie" paznokcia w łożysku. W dodatku pod paznokciem mogą gromadzić się masy rogowe (jak duża powierzchnia jest odklejona), brud, bakterie, może wdać się zakażenie, albo grzybica, więc trzeba na prawdę dbać o takiego pazurka. Czasem na prawdę ciężko wyczyścic tą przestrzeń, zwłaszcza jeżeli pod paznokciem brzeg części paznokcia sklejonej z łożyskiem przybiera nieregularne kształty
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
mi tez sie takie cos zrobilo. zaczelo sie od jednego paznokcia teraz sa juz 4. :/
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
mi zrobilo sie cos podobnego na paznokciu u ręki
i nie wiem co z tym zrobic a zaczelo sie tak: na tym palcu przez przypadek wycielam za mocno skorke i zrobilo mi sie tak jakby wglebienie ale juz jest dobrze, paznokiec odrosł i nagle po boku zrobila sie taka dziura pod paznokciem do jakiego lekarza isc do dermatologa czy rodzinnego a moze nie isc i czekac a z odrosnie? smaruje olejkiem rycynowym(mozna:P?)
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Pytanie natury technicznej... czy którejś z Was onycholiza zaleczyła się sama? Zakładając, że przyczyna nie leży po stronie grzyba?
Bo sporo takich wątków widzę i wszystkie giną bez zakończenia. Potem ktoś nowy się pojawia, znowu pyta i znowu za parę dni echo. ![]() A może by je tak połączyć?? To jeden z nich, a w nim trzy linki do kolejnych... https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=210424 Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-01-19 o 20:06 |
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sie wyleczylam,tzn jeszcze nie do konca,ale juz malo zostalo.Tylko ze na poczatku zarasta to bardzo szybko,a potem coraz wolniej
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie wyleczyłam, ale wyleczyło się samo.
Widać było to winą jakiegoś urazu, bo nagle paznokieć zaczął z powrotem rosnąć przy podłożu. Co mnie bardzo cieszy, bo do lata będzie na swoim miejscu. A przynajmniej mam taką nadzieję.
|
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
Mam 14 lat no i obgryzam niestety paznokcie. Nie mogę się oduczyć. Ostatnio zrobiła mi się w paznokciu... dziura. Powiększa się. Widać skórę, strasznie brzydko to wygląda. Co to może być i co robić?
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zadomowienie
|
@up. Dermatolog Ci pomoże. Powinien pomóc. Jak najszybciej się do niego udaj!
Edytowane przez allesi Czas edycji: 2009-04-08 o 15:07 |
|
|
|
|
#23 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Mam na imie Luaksz i tez ma podobry problem z odklejająca sie płytką paznokcia. Wynika on pewnie z faktu, ze obgryzam paznokcie ...staram sie z tym walczyc i czasam sie udaje a czasami nie. Nizej jest zdjecie jak to u mnie wyglada...chciałbym osiągnąc efekt taki aby białe kancówki paznokci przestały istniec a pod nimi było łozysko przytwierdzone do płytki paznokcia ...co robic ?
|
|
|
|
|
#24 |
|
Przyczajenie
|
Łukaszu, twoje paznokcie wyglądają na zdrowe, na pewno nie na zarażone onycholizą, więc nie wiem o co chodzi.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
Mój kolega ma problem: Cofa mu się skóra pod płytką paznokciową. Gra na gitarze, czy to może mieć jakiś związek z tym? Czy taką zmianę należy leczyć, czy to może później przeszkadzać w czymś?
|
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
Tę oliwkę z drzewa herbacianego to jakoś łatwo dostanę w aptece czy drogerii? Też mi się odkleił tak już drugi paznokieć. Chyba od za ciasnych butów, ale nie zaszkodzi zapytać dermatologa o to, jak będę szła z innej okazji niedługo.
|
|
#27 |
|
Zadomowienie
|
robi mi się coś podobnego, z tego czego udało mi się dowiedzieć nazywa się to zanikiem płytki paznokciowej. ALE JAK TO LECZYĆ ?czytałam, że to wada genetyczna, jednak moja mama i tata nie maja czegoś podobnego. Mam to od około roku, w tym czasie również pojawiły mi sie na udach rozstępy - co może być związane z tym, co dzieje sie na paznokciach. Odrastający paznokieć (tą białą część) otacza ciemniejszy obszar, o który ostatecznie cofa się płytka. Czy moze byc to związane z niedoborem witaminy A+E ? co mogę z tym zrobić, jak to zatrzymać bo robi się coraz gorzej... ? Ludzie zawsze mi zazdrościli paznokci, mówili że są jak sztuczne. Teraz są fatalne, jakbym je zjechała obgryzaniem...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Paznokcie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:32.

), zakazenie wirusowe lub grzybiczne,niedobory zelaza, witamin, luszczyca, maceracja.

PRZYCZYNY: