|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Jak zrobić dobre wrażenie?
Zostałam zaproszona do domu kolegi przez jego matkę, ponieważ twierdzi, że chciałaby mnie poznać. I mam parę pytań... Ale żeby nie było to przedstawię całą sytuację w streszczeniu, bo nasze poznanie nie było na tle dziennym.
Poznaliśmy się niedawno w szpitalu... On tam leżał, a ja chodziłam w odwiedziny do brata. Jakoś się potoczyło wymieniliśmy się numerami... i jakoś teraz trzymamy kontakt. Jego matka pytała z kim tak długo/dużo rozmawia przez tel... Powiedział, że ze swoją miłością (oczywiście z humorem, bardziej miało zabrzmieć jak żart). I stwierdziła, że chciałaby mnie poznać... Jesteśmy z innych miast, ale to nie największy problem. Z tego co mi wiadomo jego matka jest przeciwna zawieraniu znajomości w szpitalach. Moja mama zresztą nie lepiej. ![]() Sporo nad tym myślałam i takie tam. Trochę głupio mi będzie zawitać w ich progach. Uzgodniłam z nim, że odbierze mnie z dworca, pójdziemy do niego, ''poznamy się'', a później pójdziemy gdzieś, żebyśmy mieli cały dzień dla siebie. Jak w bajce co nie? ![]() Jak mam się zachować u niego? Myślałam czy by nie wziąć jakiegoś ciasta czy coś, żeby nie jechać z pustymi rękoma. Jak mam się zachować przed jego matką? Nie podam jej ręki i nie przedstawię się (bo nie wypada, bynajmniej moim zdaniem) Jego brat specjalnie wziął wolne w pracy, żeby mnie poznać. Wiem, że ma dwie siostry, ale nie wiem czy będą wtedy w domu. Jestem osobą poukładaną, ale i nieśmiałą...przez co mam wrażenie, że coś schrzanię .. ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak zrobić dobre wrażenie?
Przede wszystkim- bądź sobą i nie próbuj udawać kogoś, kim nie jesteś. Stres nie jest dla Ciebie dobry wcale, więc staraj się go jak najbardziej zminimalizować(chociaż podejrzewam, że to będzie trudne,ale myślę, że warto). No to tyle ode mnie, resztę pewnie dodadzą inni. Powodzenia.
![]()
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Hm... Troszkę zaskoczyła mnie ta chęć poznania Ciebie przez jego mamę. Dlatego, że z tego co piszesz, to zwykła, przeciętna, normalna znajomość koleżanka-kolega. Zaś mama chyba na tę okazję obiad uszykuję i jeszcze przedstawi Cię całej reszcie rodziny (właśnie doczytałam, że brat wziął urlop! dżizas!
![]() ![]() Takie dziwne wrażenie odniosłam, ale wracając do sprawy... Zachowuj się naturalnie, przywitaj i przedstaw (co w tym dziwnego? to TY jesteś gościem, jesteś tam pierwszy raz, więc wypadałoby to zrobić). Co do ciasta, hm... Nie wiem jak daleko od siebie mieszkacie, więc ciężko mi powiedzieć czy jest sens jego wożenia ![]() ![]()
Kiedyś, w czasie rozmowy o osiągnięciach współczesnej techniki, George Bernard Shaw powiedział: - Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie... ![]() Edytowane przez Naciaaa1991 Czas edycji: 2011-08-14 o 22:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Wchodzisz,przedstawiasz się i jesteś sobą. Grzecznie i kulturalnie odpowiadasz na pytania i przy wyjściu dziękujesz np. za posiłek jeżeli Cię uraczyli i grzecznie wychodzisz. Możesz kupić jakieś czekoladki np. spytać się "kolegi" (
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Gadaj o pogodzie i pieczeniu ciast, o glupotach, dopoki ich nie poznasz nie poruszaj tematow religii, polityki, wyborow nadchodzacych, aborcji, no sama wiesz xD To sie rzadko kiedy konczy zgoda obu stron, raczej rozpetuje sie dyskusje zarliwa.
Warto pochwalic cokolwiek, mamusie, dom, potrawy. Nawet jesli nie chce Ci sie pic ani jesc to jesli zaproponuja herbate i postawia ciastko to trzeba ugryzc i troche wypic. Niby drobnostka ale sprawia przyjemnosc, nie wiem jakiej mamusia jest daty ale jesli starsza to to jest bardzo wazne zeby skorzystac z gosciny. Uscisk reki odpada raczej, jesli nie podejdzie sama cie ucalowac (jesli jest taka wylewna) to zwykle dzien dobry wystarczy. I to tak w sumie tyle, zadnej filozofii poza zwykla grzecznoscia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Nie wypada to mylić bynajmniej z przynajmniej.
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wracając do tematu - nie wiem, dlaczego Twoim zdaniem nie wypada się przedstawić i przywitać. Elementarne zasady obowiązują - młodszy przedstawia się starszemu. Nie wyskakujesz z "podawaniem graby" ani "miśkiem", ale przedstawić się wypada. Jeśli chcesz przynieść jakiś prezent, to najlepiej upiecz ciasto będzie miło i będzie o czym porozmawiać. A poza tym bez szaleństw, to widocznie tak otwarty typ ludzi, skoro chcą Cię poznać. Pewnie będą Ciebie ciekawi i rozmowa potoczy się sama.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
a ja na Twoim miejscu nie brałabym ciasta / czekoladek / cukierków itp bo wizyta jest pierwsza, niezobowiązująca, nie jesteście jak wywnioskowałam nawet oficjalną parą i chłopak nie przedstawia Cię mamie jako dziewczyny / narzeczonej tylko koleżankę. Niewiele się to w zasadzie różni od dobrej koleżanki ze szkoły, a takie chyba na ogół nie przynoszą ciast i czekoladek
![]() dobrze powiedziała candycotton - warto trzymac się z daleka od tzw kontrowersyjnych tematów, nie wiesz co to za rodzina i jakie ma poglądy (być może oryginalne skoro znajomości ze szpitala to coś niewłaściwego ![]() ![]() co do powitania - wydaje mi się że to chłopak powinien przedstawić Ciebie matce, np "mamo, to moja koleżanka X z która poznałem się w szpitalu" (taka zasada - osoba będąca wspólnym znajomym przedstawia młodszą osobę starszej osobie). Jeśli wtedy mama nie poda Ci ręki, Ty także nie musisz. Edytowane przez Tygrysiak Czas edycji: 2011-08-15 o 14:20 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Rady dziewczyn i myślę, że jeszcze to: nie krzyczeć, mówić wyraźnie i spokojnie, na tyle głośno, żeby było Cię słychać. Nie "łapać" słowotoku. Zawsze jest dużo do jedzenia, więc spróbuj wielu rzeczy (ale bez przesady bo co za dużo, to niezdrowo ![]() Więcej nie pamiętam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Annonim - heh dziękuję za poprawkę, nawet nie zwróciłam uwagi. mpt -- Niby tak. Widzisz.. miałam już kiedyś taką wpadkę - poszło zwykłe ''dobry wieczór'' i nic..patrzeli się na mnie jak na idiotkę. Aż po jakiś 5 minutach osoba mi towarzysząca przerwała ciszę. Bo im dłużej trwała, tym trudniej było mi się odezwać. Skorzystam z rad. Oby towarzyszyły mi w pamięci, aż do końca! ![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Podanie ręki nie równa się przedstawieniu się.
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Przedstawić to powinien autorkę kolega mamie
![]() Autorko, bądź naturalna, skromna, dostosuj swoje zachowanie do gospodarzy i będzie dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:11.