|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Soczewki ;)
Jestem nową Wizazanką, więc nie bardzo mogłam się połapać gdzie dodać ten temat. Postanowiłam że plotki są dość neutralną kategorią ^^ Jeśli ten temat kiedyś był (a na pewno był, bo coś tam w archiwum znalazłam ;D) to proszę nie robić wyrzutów, bo soczewki szybko ulegają modernizacji a i ceny się zmieniają
A więc okulary mam od 4 lat, moja wada to -3 dla każdego oka. Bardzo lubię nosić okulary, gdyż czasami naprawdę dodają czegoś nowego do stylu, ale mam duże oczy i długie rzęsy, a okulary (a w szczególności minusy) pomniejszają i zakrywają całe walory. Zazdroszczę koleżankom, które mogą zrobić mocniejszy make up i podkreślić oczy. Moje okulary są plastikowe i czerwone więc o subtelnościach nie ma mowy ^^ Chciałabym się dowiedzieć ile mniej więcej kosztują soczewki. Rodzina mówi mi, że to za drogi wydatek , gdyż w miesiącu trzeba wydawać 200zł (czyli rocznie 2400zł) A okulary 300 zł i można korzystać według upodobania. A jakie macie wy doświadczenia z soczewkami? Czy można kupić soczewki kolorowe i jednocześnie takie z "wadą"? I przede wszystkim chodzi o względy praktyczne i ekonomiczne. Z góry dzięki ^^
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki ;)
Cytat:
Ja na soczewki + płyn wydaję 200zł raz na 3 miesiące... ale to zależy, jakie kto nosi
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
ja kupuję w sklepire internetowym a potem odbieram z punkcie w Łodzi. Okulista mi powiedział jakie kupić, dostałam pierwszą parę gratis i nauczyła mnie zakładać.
Płacę 14zł za soczewkę miesięczną czyli 28zł miesięcznie + płyn. wpisz w wyszukiwarkę "sklep soczewki" lub "tanie soczewki" i sprawdź sobie ceny. Przy rutynowej wizycie u okulisty zapytaj jakie soczewki Ci proponuje.
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zakładam w poniedziałek rano i nosze do soboty wieczorem- wyjmuję i wyrzucam. Nie wyjmuję na noc - jeśli wyjmowałam na noc, soczewki były zniszczone i do wyrzucenia góra po 4-5 użyciach choć niby miały służyć 14 dni- jednak najbardziej się niszczą właśnie przy wyjmowaniu i wkładaniu. W niedzielę "chodzę ślepa" żeby dać oczom odpocząć. Nie używam płynów do soczewek bo przy takim systemie nie jest potrzebny. Koszt opakowania na allegro w sklepach internetowych to ok 59-62 zł. Używam do tego soli fizjologicznej do zakraplania oczu jeśli czuję ze są suchawe czy potrzebuję je dodatkowo oczyścić- koszt groszowy w aptece. Tak więc miesięczny koszt to około 80 zł. Roczny - 960 zł. Pewnie w dłuuuugim czasie to nieekonomiczne . Na dobre okulary trzeba by zbierać po te 80 zł miesięcznie ze 2-3 lata choć z drugiej strony, po 2-3 latach okulary i tak pewnie sa do wymiany.Co ile się wymienia okulary
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
jak się wada nie zmienia to można w ogóle nie wymieniać okularów, albo można wymienić np. same szkła co jest tańsze niż wymiana całych okularów. ja mam te same okulary już 2 rok,ale zaczynają mi się nudzić obecne oprawki
i właśnie zamierzam zakupić soczewki, o których tak btw. jest obszerny wątek na Plotkowym
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Okulary powinno się zmieniać co 2 lata (bo się rysują), choć ja moje nosiłam 9, co roku kontrola u okulisty i nie chciała mi dać recepty na nowe.
Soczewki najtaniej wychodzą miesięczne i zwykłe, toryczne są droższe. Ja za 3szt miesięcznych torycznych to najtaniej 72zł mogę zapłacić + koszt płynu, ale używam od niedawna to nie wiem na ile starcza. Wyżej wspomniane acuve oasys (ale wersja astigmatism) nosiłam 17 dni ze zdejmowaniem i nic im nie było. Dodatkowo mam krople do oczu, które przez pierwsze 2 tyg. dużo używałam, ale na nowym płynie pisze, że można nim kropić oczy, więc ten koszt odpada. A tak w ogóle to tu masz wątek o soczewkach: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=533110
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
Jak bylam nastolatka i jeszcze wada mi sie poglebiala, to wymienialam szkla w okularach co rok (koszt 200 zl, bo chcialam miec te ciensze szkla, ktore sa drozsze), oprawke so dwa lata (koszt 300-500 zl, bo chcialam byc 'na topie'
) teraz, gdy wada mi sie juz ustabilizowala, przerzucilam sie na soczewki no i rzeczywiscie koszt jest wyzszy, ale za to jaki komfort |
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
Migotko - na przyszłość, skoro już użyłaś wyszukiwarki (za co szczera pochwała
) to warto sprawdzić, czy wątek jest aktywny. Ktoś wyżej wrzucił link do zbiorczego o soczewkach, jest naprawdę aktualny i obszerny, można tam zadać każde pytanie bez potrzeby mnożenia wątków, których i tak jest gąszcz na Wizażu. Nie mówię tego ze złośliwości, po prostu zakładam że jako nowa użytkowniczka mogłaś nie wiedzieć ![]() Koszty są różne, musisz iść do optometrysty na dobór. Gdzie znaleźć dobrego optometrystę możesz zapytać w w/w wątku ![]() |
|
|
|
|
#10 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Mam taką samą wadę jak Ty i okulista przepisał mi soczewki Johnson Acuvue (model który został jakiś czas temu wycofany z rynku, ale konczę jeszcze zapasy). Są zasadniczo na 30 założeń. Co do kosztów, to w internecie jest o wiele taniej. Płyn kupuję w Vision Express - iwear supreme, koszt ok.45zł (starcza na ok.2 m-ce).
Nie kupuj w ciemno soczewek, tylko idź do okulisty, bo ważne są też inne parametry, nie tylko wada (średnica soczewek, krzywizna). Są naturalnie soczewki kolorowe z wadą, ale tu też zależy jaki masz kolor oczu - jeśli ciemne, to może nie być efektu... ![]() I o soczewkach zwykłych i kolorowych są wątki zbiorcze - wszystko tam znajdziesz albo dowiesz się
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki wam wszystkim, już zaczynam przeglądać te firmy
|
|
|
#13 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Migotko polecam soczewki, komfort nie do opisania większy a ceny nie są wcale takie wysokie.
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Noszę te same soczewki i jak się w nich zdrzemnę (powiedzmy zasnę na 2h), to mam potem oczy jak królik, wstrętne uczucie, wszystko piecze... Słyszałam, że można spać w soczewkach, ale nie bardzo rozumiem, po co to robić? Mój okulista powiedział, że w soczewkach mogę chodzić max 10h dziennie, żeby mogło się dotlenić. I jak niby te soczewki są zniszczone po 4-5 użyciach? Nie zauważyłam tego. Czasem pod koniec noszenia są już trochę niewygodne, ale po kilku dniach nigdy. Autorko, jeśli lubisz okulary, to chodź w okularach. To jednak zdrowsze dla oczu, a i taniej wychodzi. Ja nie znoszę okularów, po prostu nie cierpię, więc już kupuję te soczewki. A swoją drogą 300 zł czy nawet więcej to ja za same szkła płaciłam, a jeszcze oprawki trzeba kupić... No i nie zapomnij, że nosząc soczewki powinnaś po ich zdjęciu chodzić w okularach, a nie powiedzmy 16h na dobę w soczewkach. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam oczu jak królik, nie czuję żadnego dyskomfortu związanego z noszeniem soczewek przez taki czas bez wyjmowania. Te konkretne soczewki sa do tego przystosowane - tak jest w instrukcji i to samo powiedział mi lekarz. _JA_ niszczę soczewki przy wyjmowaniu i wkładaniu - dlatego są zniszczone po 4-5 dniach i juz nie dają się założyć. na dodatek, bardzo sobie cenię wygodę związaną z takim uzytkowaniem soczewek. Nie muszę uzywać płynu, nie potrzebuję pudełeczka, nie musze zakładać ich codziennie rano i jak gdzies jadę to co najwyżej biore zapasowe soczewki a nie płyn i pudełeczko które notorycznie albo zapominałam wziąć, albo zostawiałam tam gdzie byłam. Wydaje mi się też, że na tyle czytelnie opisałam sytuację ze nie ma co oczu wytrzeszczać i się dziwować. Tym bardziej, że nie używam soczewek niezgodnie z ich przeznaczeniem.
|
|
|
#17 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:28.

A więc okulary mam od 4 lat, moja wada to -3 dla każdego oka. Bardzo lubię nosić okulary, gdyż czasami naprawdę dodają czegoś nowego do stylu, ale mam duże oczy i długie rzęsy, a okulary (a w szczególności minusy) pomniejszają i zakrywają całe walory. Zazdroszczę koleżankom, które mogą zrobić mocniejszy make up i podkreślić oczy. Moje okulary są plastikowe i czerwone więc o subtelnościach nie ma mowy ^^ Chciałabym się dowiedzieć ile mniej więcej kosztują soczewki. Rodzina mówi mi, że to za drogi wydatek , gdyż w miesiącu trzeba wydawać 200zł (czyli rocznie 2400zł) A okulary 300 zł i można korzystać według upodobania. A jakie macie wy doświadczenia z soczewkami? Czy można kupić soczewki kolorowe i jednocześnie takie z "wadą"? I przede wszystkim chodzi o względy praktyczne i ekonomiczne. 

. Na dobre okulary trzeba by zbierać po te 80 zł miesięcznie ze 2-3 lata choć z drugiej strony, po 2-3 latach okulary i tak pewnie sa do wymiany.
i właśnie zamierzam zakupić soczewki, o których tak btw. jest obszerny wątek na Plotkowym 

) to warto sprawdzić, czy wątek jest aktywny. Ktoś wyżej wrzucił link do zbiorczego o soczewkach, jest naprawdę aktualny i obszerny, można tam zadać każde pytanie bez potrzeby mnożenia wątków, których i tak jest gąszcz na Wizażu. Nie mówię tego ze złośliwości, po prostu zakładam że jako nowa użytkowniczka mogłaś nie wiedzieć 

Noszę te same soczewki i jak się w nich zdrzemnę (powiedzmy zasnę na 2h), to mam potem oczy jak królik, wstrętne uczucie, wszystko piecze... Słyszałam, że można spać w soczewkach, ale nie bardzo rozumiem, po co to robić? Mój okulista powiedział, że w soczewkach mogę chodzić max 10h dziennie, żeby mogło się dotlenić. I jak niby te soczewki są zniszczone po 4-5 użyciach? Nie zauważyłam tego. Czasem pod koniec noszenia są już trochę niewygodne, ale po kilku dniach nigdy.