|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Gdy widać same przeszkody...
Nie wiem czy odczuwacie to samo, ale ja w tej chwili stwierdzam że aktualny zarys na rynku pracy jest bez największego sensu. Rozpoczęłam studia 3 lata temu, teraz idę na magisterkę. Dopiero teraz miesiąc przed w mojej głowie pojawiła się myśl co chciałabym robić w życiu, i nie jest to wcale związanie z kierunkiem moich studiów
![]() Od wielu lat czułam potrzebę pomocy innym, a zwłaszcza dzieciom. Szukałam pracy jako opiekunka, niestety bez doświadczenia nikt nie powierzy mi dziecka. Zgłaszam się ciągle do fundacji, ośrodków pomocy, domów dziecka jako wolontariuszka i niestety również cisza. Chciałam rozpocząć pracę w przedszkolu, żłobku, a tu następna blokada brak odpowiedniego wykształcenia. Nawet myślałam o tym żeby rozpocząć drugi kierunek jednak...ciężko mi poświęcić kolejne 5 lat, pracując w miejscu do którego codziennie rano będę zmuszona chodzić by zarobić na dwa kierunki. Wydaje mi się że sytuacja na rynku pracy zrobiła się chora, wymagane są studia a nie sama chęć. Dlaczego ludziom tak ciężko zrozumieć że osoba która nie ma preferowanego przez nich wykształcenia nie może wiedzieć więcej niż ktoś kto chodził przez 5 lat do szkoły z tzw. "braku laku" i teraz z tego samego powodu opiekuje się dziećmi. Może to głupie że żalę się na forum, ale bardzo denerwuje mnie ta sytuacja od dłuższego czasu, i chciałabym poznać zdanie innych osób. Może bardziej obiektywne od mojego, może jestem za bardzo przeczulona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gdy widać same przeszkody...
Cytat:
![]() ale nie rozpoczęłam studiów o tym kierunku..nie mam na to szans jak narazie..i widze,że mnóstwo osób kończy ten kierunek,a nie każdy ma powołanie do tego by pracować z dziećmi..dlatego uważam,że to jest najważniejsze,szczere chęci,nie szkoła !
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dokładnie powołanie, znam kilka osób które studiują pedagogikę lub psychologię a np. nie znoszą dzieci, albo nie mają do nich nerwów (same ze sobą też sobie nie radzą). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Martusia205 więc czemu nie zaczniesz studiów pedagogicznych? Niestety dziś papier też ma znaczenie, więc czemu?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
jeżeli Ci zależy na wkręceniu się do "branży" to ja bym przyjęła taka ofertę pracy. A rejestrowałyście się na stronach dla opiekunek, może ogłoszenie w lokalnej gazecie? Prawda jest taka,że teraz sporo matek wraca do pracy, w żłobkach miejsca niet, więc kto wie...
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
w czerwcu skonczylam pedagogike, przedszkolna i wczesnoszkolna, i nie uwazam, zeby do pracy z dziecmi wystarczyly jedynie dobre checi, ktorymi jak wiadomo wybrukowane jest pieklo. wiedza w tym zawodzie jest niezbedna, trzeba wiele wiedziec o rozwoju dzieci, aby wylapywac wszelkie opoznienia i nieprawdlowosci. tylko z boku praca w przedszkolu wydaje sie lekka, latwa i przyjemna- ot, posiedziec kilka godzin z dziecmi, pograc w "stary niedzwiedz mocno spi", dac obiadek, cos pokolorowac. przedszkole ma taki sam program do zrealizowania jak szkola, ksztalci i wspomaga jego rozwoj w kazdej sferze- poznawczej, ruchowej, emocjonalnej, spolecznej. to nie jest to samo, co posiedzenie z kuzynkami i zorganizowanie im zabawy.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Do pracy z dziećmi, w szkole czy przedszkolu nie wystarczą dobre chęci o to, że "lubię dzieci", odpowiednie wykształcenie kierunkowe, znajomość psychologii itp. jest konieczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
ja podziwiam nauczycieli przedszkoli ( sama pracuję w szkole, ale ze starszymi dziecmi/ młodzieżą). Przyznaję, że moje dziecko czasem ledwo ogarniam
![]()
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakie studia kończysz? Może udałoby się połączyć tematycznie z opieką nad dziećmi? Możesz zainteresować się ofertą kursów (nie studiów) związanych z opieką nad dzieckiem. Szkoła Montessori czy Steinera, czy jakieś prostsze. Wolontariat jest dostępny, oczywiście wiele zalezy od regionu. Poszłabym do np. Caritasu popytać o ich zapotrzbowanie w świetlicach socjoterapeutycznych/środowiskowych. Same chęci nie wystarczą. Intuicja nie wystarczy ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
cherrry2009, a czy po 3 latach nie możesz obronic pracy licencjackiej i pójśc na licencjat na pedagogikę? To bedzie w sumie 6 lat o rok dłuzej niz robienie mgr na studiach, ktorych nie lubisz......
Albo robic dwa kierunki, wiele osob tak robi i jest to do ogarniecia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() dokładnie... sama kończę taki kierunek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
tak samo moglabym sie upierac, zeby zostac lekarzem bez konczenia studiow, bo chce pomagac ludziom...
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
bo mogę sobie pozwolić tylko na zaoczne..jak znajdę pracę to pójdę.
![]() |
#17 |
.
|
czemu nie zrobisz magisterki z pedagogiki wczesnoszkolnej? dzieki systemowi bolonskiemu mozna cos takiego wyczarowac po zupelnie innym kierunku licencjata.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Bardzo chciałam się zgłosić, ale nie byłam pewna czy dałabym radę ponieważ to była już szkoła podstawowa i gimnazjum, i wszystkie dzieci z autyzmem to barrrdzo odpowiedzialne, a nie chciałabym rozpocząć a potem zrezygnować bo np. nie będę w stanie sobie sama z tym poradzić. ---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Ja z tego co się orientowałam zaczynając studia pedagogiczne, do studium przyjmowali osoby, które chciały mieć coś "dodatkowego". Tyle, że ja nie trafiłam akurat na studium pedagogiczne, a psychologiczne i tu też mogłabym powiedzieć, że nie powinni mnie przyjąć bo nie pracowałam jako psycholog
![]() A jeśli chodzi o studia II stopnia, na roku miałam koleżankę, która studiowała pedagogikę ale ogólną, gdyż studia licencjackie miała skończone z zarządzania. I nie mogła podjąć studiów typowo nauczycielskich. Ale po ogólnej można pracować również w placówkach z dziećmi. A potem można jeszcze zrobić uzupełnienie i zrobić pedagogikę nauczycielską ![]() ![]() Tak jak pisały dziewczyny możesz dać ogłoszenie i pracować jako "niania" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
.
|
jaki kierunek skonczylas?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możesz też iść na PODYPLOMOWE z tego co wiem to do przedszkola nie przyjmą zwyklego pedagoga tylko o specjalizacji wczesnoszkolnej |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
studium- nie wiem, ale na studia podyplomowe możesz się zapisać, nie musisz pracować. Kursy kwalifikacyjne ( takie rozszerzające kwalifikacje- jak nazwa wskazuje) są dla pracujących czynnie nauczycieli
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Jezeli chcesz sie wkrecic w branze i jest to Twoja pasja to oplaca sie nawet zaczac od najnizszego stanowiska w firmie w ktorej chcesz pracowac.Mozesz byc pozniej doceniona i awansowac na cos lepszego.A w miedzyczasie isc do szkoly/lub robic jakies kursy.Sama tak zaczynalam nie majac kierunkowego wyksztalcenia.Tylko ze ja chcialam pracowac z trudna mlodzieza/lub ludzmi doroslymi z uzaleznieniami.Moim zdaniem jezeli masz pasje to zdobycie wymarzonej pracy jest mozliwe nawet bez wyksztalcenia.No ale najlepiej jest miec tez papierek w razie czego.Szczegolnie w szkolach go niestety wymagaja..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=cherrry2009;2886276 8]To może sprostuję - nie zależy mi na etacie nauczycielki
![]() w przedszkolach nie ma opiekunek, "przedszkolanek", jak sie potocznie mowi, sa nauczyciele przedszkola, tacy sami jak np. w liceum, tylko po innej specjalnosci ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:26.