Zaprosić ojca? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-17, 11:18   #1
patusqa
Przyczajenie

Question

Zaprosić ojca?

Od kiedy pamiętam mój ojciec był "żelazną ręką" w moim domu, nie można było mu się sprzeciwić. Wystarczyło, że coś szło nie po jego myśli, że coś albo ja, mama, siostra zrobiliśmy źle i była awantura, wyzywanie czasem bicie. Więc gdy zaszłam ciążę, wiedziałam czego się spodziewać. (byłam w tedy w ostatniej klasie liceum, a z P. już od paru lat planowaliśmy wspólna przyszłość, więc decyzja o dziecku przyszła zupełnie naturalnie) Wyzywał mnie, wystarczyło tylko, że mnie zobaczył, bo stwierdził, że "nie chce mnie widzieć i lepiej, żebym nie była w tym samym pomieszczeniu co on", po paru dniach gdy mu chyba trochę przeszło, chciałam z nim porozmawiać, ale dalej skończyło się awanturą, wyzwiskami. Spakowałam się i się wyprowadziłam. Wystarczy cze wytrzymywałam jego obelgi od dziecka. Potem urodziło się dziecko, z tego co wiem od mamy ojciec o nie, ani o mnie nawet nie zapytał. Od momentu gdy wyprowadziłam się minął ponad rok. Teraz chcemy wziąć ślub, zrobić wesele, i tak się zastanawiam czy go zaprosić, czy w ogóle ma jakiś sens iść zapraszać go ryzykując, że znowu mnie wyśmieje. Z drugiej strony niezaproszenie go może skutkować tym, że ani mama, ani moja siostra, nie zjawią się na moim ślubie, bo po prostu im zabroni. Nie chcę, żeby znowu powtórzyła się akcja, gdy pojechaliśmy razem z P. porozmawiać z nim i nas "wyprosił" delikatnie mówiąc.
Pomóżcie mi podjąć jakąś decyzję bo już nie mogę spać po nocach. ;/
patusqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-17, 12:38   #2
evoonia86
Zakorzenienie

Dot.: Zaprosić ojca?

gdyby wobec mnie ojciec tak postępował to pewnie bym go nie zaprosiła
a co Ci podpowiada serce? chcesz, żeby był z Tobą tego dnia czy po prostu wolisz go zaprosić z nadzieją, że dzięki temu zjawi się też Twoja mama i siostra? tylko wtedy pojawia się jeszcze jedno pytanie: zaprosisz go, On powie "nie" i do tego też może zabronić mamie i siostrze przyjść.
Stary 2011-08-17, 12:49   #3
gossiakk
Raczkowanie

Zaprosić zawsze mozesz, najwyzej nie przyjdzie. A jeśli przyjdzie i bedzie robił jakieś 'akcje' to mysle ze w poblizu bedzie wystarczająco dużo życzliwych Wam ludzi zeby ojca oddalić od Was.

Ale nie znamy całej sytuacji i nie powiemy Ci co zrobić. Zastanów się czy chcesz zeby byl czy nie. Nie masz wpływu na to co on zrobi.
gossiakk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-17, 13:06   #4
maxwelka
Zakorzenienie

GG do maxwelka Send a message via Skype™ to maxwelka

Moim zdaniem zaprosić. Też mam część rodziny skłóconą, długo nad tym myślałam, ale w końcu doszłam do wniosku, że jeżeli to ma być nawet ostatnia próba pojednania, to zrobię to. Rozum8iem, że jesteś katoliczką i ślub ma być w kościele? W takim razie, jako chrześcijanie powinniśmy umieć wybaczać i wyciągać rękę. Może jeżeli pojechałabyś do taty z zaproszeniem ze swoim dzieckiem, a jego wnukiem, to byłaby dobra okazja żeby się poznali i żeby wszystko się poprawiło?...
maxwelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-17, 13:42   #5
agusiajnw
Zakorzenienie

ja bym zaprosiła... po co się zniżać do jego poziomu?
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-17, 15:10   #6
patusqa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez evoonia86 Pokaż wiadomość
gdyby wobec mnie ojciec tak postępował to pewnie bym go nie zaprosiła
a co Ci podpowiada serce? chcesz, żeby był z Tobą tego dnia czy po prostu wolisz go zaprosić z nadzieją, że dzięki temu zjawi się też Twoja mama i siostra? tylko wtedy pojawia się jeszcze jedno pytanie: zaprosisz go, On powie "nie" i do tego też może zabronić mamie i siostrze przyjść.
Właśnie tego się najbardziej boję, bo jeśli zaproszę tylko mamę i siostrę (istniała by taka możliwość ponieważ pracuje za granicą i przyjeżdza raz na m-c) i on się dowie? W tedy mama i siostra miały kłopot. A na pewno się dowie, bo w takiej małej miejscowości z jakiej pochodzę wszystko się szybko rozchodzi. Jestem w strasznej kropce. Chciałabym się cieszyć zbliżającym się ślubem, ale jakoś nie potrafię. A to już w październiku.
Z tym chrześcijaństwem to u niego szczerze mówiąc ciężko. Potrafił się nie odzywać do własnego ojca przez 3 lata mieszkając z nim pod jednym dachem.
Stary 2011-08-17, 17:10   #7
paula54
Zakorzenienie

Zaprosić. Znam dziewczynę, którą ojciec chciał wysłać do domu samotnych matek jak zaszła w ciążę, generalnie niewesoło było. Tym bardziej, że miała wtedy niecałe 17 lat. Ale jak się młody urodził, nagle dziadek się w nim zakochał z wzajemnością. Jak ich kiedyś czasem odwiedzałam, to dzieciaczek siadał na schodach od domu i czekał na dziadzia aż wróci z pracy
Może faktycznie mu się odmieni jak zobaczy, jacy jesteście szczęśliwi. A jak nie przyjdzie - chyba płakać nie będziesz z tego powodu, patrząc na to, co piszesz
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-08-17, 17:51   #8
Sandra86
Raczkowanie

Nie sądzę by twój ojciec awanturował się na ślubie, raczej zachowa się spokojnie. Moim zdaniem możesz go zaprosić. Natomiast brak zaproszenia będzie dla niego stanowił dobrą pożywkę do kolejnych kłótni w przyszłości. Ponadto brak tego zaproszenia będzie dla niego stanowił dużą zniewagę, która spowoduje, że się śmiertelnie obrazi na Ciebie.
Stary 2011-08-18, 07:29   #9
95a9f5071e7d0cd6ef7dbab6e353959a34994157_6057de0215c7d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sandra86 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem możesz go zaprosić. Natomiast brak zaproszenia będzie dla niego stanowił dobrą pożywkę do kolejnych kłótni w przyszłości. Ponadto brak tego zaproszenia będzie dla niego stanowił dużą zniewagę, która spowoduje, że się śmiertelnie obrazi na Ciebie.
Też tak uważam. Ja bym chyba zaprosiła. Może to coś odmieni, tak jak pisały dziewczyny-może zakocha się we wnuku. A jeśli nie będzie chciał przyjść to jego sprawa. Przynajmniej nie zachowasz się tak jak on.
95a9f5071e7d0cd6ef7dbab6e353959a34994157_6057de0215c7d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-18, 15:32   #10
czuelina
Raczkowanie

zaprosić możesz, powinnaś, to Twój tata jaki by nie był. A czy przyjdzie to jego sumienie..
czuelina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-19, 19:47   #11
patusqa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Sandra86 Pokaż wiadomość
Nie sądzę by twój ojciec awanturował się na ślubie, raczej zachowa się spokojnie. Moim zdaniem możesz go zaprosić. Natomiast brak zaproszenia będzie dla niego stanowił dobrą pożywkę do kolejnych kłótni w przyszłości. Ponadto brak tego zaproszenia będzie dla niego stanowił dużą zniewagę, która spowoduje, że się śmiertelnie obrazi na Ciebie.
I tak jak obrażony.
A czy sie we wnuku zakocha...? No cóż, on jakoś nie przepada za dziećmi.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-20, 23:43   #12
lila26
Raczkowanie

GG do lila26

Ja bym zaprosiła, przyjdzie - ok i może wasze relacje się poprawią, nie przyjdzie - to nie. Będziesz miała klarowną sytuację i nie będziesz się zastanawiała w przyszłości co by było gdyby.. Trzymam kciuki

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości