|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Zapalenie pęcherza po stosunku- robić posiew??
Szukałam na forum, ale nie znalazłam konkretnie tego co szukam. A mianowicie po dość szalonej nocy męczę się już trzeci dzień z pęcherzem. Biorę urosept i no-spa. Zastanawiam się czy nie iść na posiew moczu, czy być może w tym wypadku to nie ma sensu? Jako że to ewidentnie od stosunku? Głupie pytanie bo głupie, ale kto pyta nie błądzi...
![]() Aha - i jeśli robić posiew to czy TŻ też ma go robić? jemu nic nie dolega rzecz jasna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Zapalenie pęcherza po stosunku- robić posiew??
mi sie wydaje, że Twój TŻ nie musi robić posiewu moczu. dopiero w przypadku nawrotowych infekcji trzeba to też wziąć pod uwagę. natomiast tutaj wydaje mi się, że jest to wynik intensywnego seksu.
ja bym spróbowała jeszcze parę dni się podleczyć domowymi sposobami (urinal, dużo płynów, dużo sikania, nie wstrzymywać moczu, zioła np. vagosan, probiotyk lacibios femina, ciepła kąpiel lub nagrzewanie podbrzsza), ale jak nie przejdzie, to niestety do lekarza i prawdopodobnie antybiotyk się kłania ech ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zapalenie pęcherza po stosunku- robić posiew??
Witam, meczylam sie tak jak wy od lat z zapaleniem pecherza. Nie bede rozwodzic sie nad tym co przeszlam (zapalenia pecherza po kazdym stosunku, po wejsciu do zimnej wody itp) Mieszkam od niedawna w Niemczech i wlasnie zaczelam leczyc pecherz. To moje pierwsze kroki ale napisze jaka obieraja droge w leczeniu: Tu lekarze zaczynaja od leczenia POCHWY!!! Uwaza sie ze wiekszosc zapalen pecherza zwlascza u mlodych kobiet aktywnych seksualnie oraz tych starszych przechodzacych menopauze wynika z zaburzonej flory bakteryjnej pochwy ( sprzyjaja temu terapie antybiotykowe, antykoncepcja, nadmierne mycie pochwy ale glownie SPADKI HORMONOW ktore sa odpowiedzialne za istnienie dobrych bakteri w naszej pochwie). (wiem ze niektore kobiety obserwuja i zapisuja dni cyklu w ktorych te spadki nastepuja) Narazie dostalam dopochwowo bakterie kwasu mlekowego Vagiflor, oraz Gynoflor; jest to kombinacja dobrych bakterii z hormonem Estriolem bez ktorego bakterie kwasu mlekowego w pochwie nie przezylyby. Dodatkowo prawdopodobnie dostane 3 zastrzyki szczepionki o nazwie STROVAC. Prosze mnie poprawic jesli zle pisze ale z tego co zrozumialam lekarza Niemca u dziewczyn, ktore przeszly wiele razy zapalenie pecherza scianki pecherza maja jakies ranki i blizny i jakimis tabletkami ( nie wiem jeszcze jakimi ...napisze) bedziemy to leczyc. Wlasnie przez wspomniane ranki mozemy czuc pieczenie przy lekach zakwaszajacych mocz a nawet po zjedzieniu ostrych przypraw!!! Napisze jeszcze jak bede wiedziala wiecej... W kazdym razie do wszystkich tych ktore mysla ze ich chlopak jest chory i je czyms zaraza ( bo czytalam ze niektore maja takie obawy) albo mysla ze to jakas nieuleczelna choroba: NIC z tych rzeczy!!!Zarazamy sie same od siebie..niestety cewka moczowa znajduje sie w sasiedztwie pochwy w ktorej namnazaja nam sie te zle bakterie ktore powinny byc zabite przez dobre.Aha dodam jeszcze ze branie antybiotykow prowadzi do tego ze znajdujemy sie w blednym kole bo ciagle FLORA w pochwie jest zaburzona bo wybijamy nimi dobre bakterie kwasu mlekowego! (ps w polsce bralam profilaktycznie przez rok furagine i co prawda w tym czasie nie mialam zapalen pecherza ale napewno nie bylo to zdrowe...) Niestety nie znam polskich odpowiednikow lekow o ktorych pisalam wyzej..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:36.