POMOCY!;( Architektura, studia Plastyczne a może co innego? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-09, 23:22   #1
Anemonee
Przyczajenie

Unhappy

POMOCY!;( Architektura, studia Plastyczne a może co innego?

Witam, mam ogromny problem. Zwykle zaglądam na to forum, żeby poczytać znaleźć ciekawe wątki itd. ale dziś desperacko poszukuję pomocy, więc nawet specjalnie się zarejestrowałam...
No więc: Niedawno kończyłam gimnazjum i pewnie jak połowa szesnastolatków nie miałam pojęcia gdzie się udać. Złożyłam papiery do technikum ekonomicznego, do LO na mat-fiz, i zastanawiałam sie nad Liceum Plastycznym czy jakoś tak (ale i tak nie składałam tam papierów...no mniejsza zostawmy ten wątek). Przyjęli mnie do LO na mat-fiz-inf. , mam dość ścisły umysł nigdy nie miałam problemów z tymi przedmiotami, ale tu pojawia się problem ponieważ z przedmiotami humanistycznymi tez nie miałam nigdy problemów (ogólnie konkursy, 6 z polskiego ) a do tego dochodzą też moje zdolności plastyczne i tu nawet sie pochwale, że bez problemu przychodzi mi narysowanie portretu itd. No i jestem na tym mat- fiz- inf. Po prostu uparłam sie na to liceum bo, bo w sumie sama nie wiem czemu, wydawało mi się lepsze, poziom nauczania wysoki itp- nie szłam tam z żadną z koleżanek, czy kolegów więc moją motywacją nie było "no bo koleżanka tam idzie"(prosty powód- nikomu sie na mat-fiz nie chciało isć-.-.) No i teraz puenta! Co teraz?! W sumie zastanawiałam sie nad architekturą i urbanistyką...ale gdzie później moge w ogóle pracować?Jak ogólnie wygląda rekrutacja...(wszystko wydaje mi sie tak skomplikowane jakbym co najmniej miała budować prom kosmiczny) Ja jestem całkiem zielona. Wiem jedynie ile mniej więcej kosztują studia zaoczne, i o co chodzi w dziennych XD i że poza mat-fiz-inf. no i to, że wybierając architekturę w kl maturalnej, a najlepiej przed musiałabym chodzić na jakieś zajęcia z rysunku. Po za tym w sumie myślę nad ilustratorem książek (bardzo mi sie to podoba, po prostu rysowanie to coś co kocham, ale niestety w dzisiejszych czasach za tym kochaniem muszą stać jakieś namacalne pieniądze;/) mogłabym działać na jakieś zlecenia i wgl. ale czy do tego trzeba mieć koniecznie studia plastyczne czy coś? (pewnie tak, ale warto zapytać)... No i jeszcze jedno : A co jeżeli się nie dostane!... chciałam zrobić tak żeby na kilka kierunków złożyć i zobaczyć gdzie miałabym szansę się dostać...(po prostu to jest tak że po maturze wręcz NIE mogę mieć jakiejś przerwy "bo się nie dostałam", bo mam taką a nie inną sytuację hmm że tak powiem rodzice i tak nie byli zachwyceni liceum (no bo po tym nie ma zawodu -.-) a co dopiero jak sie nie dostane nigdzie... to wtedy chyba koniec...) A może bardziej opłaca się być ekonomistą, fizykiem, matematykiem czy czymkolwiek innym...Mózg mi się lasuje...
Moje pytanie jest straszliwie chaotyczne i bardzo za to przepraszam, ale po prostu pisane pod wpływem emocji
Anemonee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-10, 00:09   #2
viva91
na przekór do celu

Dot.: POMOCY!;( Architektura, studia Plastyczne a może co innego?

Fakt, chaotyczne to było...

Ogólnie gdybym była na twoim miejscu cieszyłabym się z wyboru Sama gdy szłam do liceum wybrałam źle, gdybym mogła to naprawić poszłabym na profil podobny do twojego.
Przez to że nie poszłaś do technikum ekonomicznego wiele nie straciłaś - pracy z dobrymi zarobkami byś po tym nie miała, bo pracodawcy mogą dziś wybierać w kandydatach na stanowisko ekonomiczne, jest pełno studentów po takich kierunkach więc tobie z samym technikum ciężko by było z nimi konkurować.
Cytat:
Napisane przez Anemonee Pokaż wiadomość
No i teraz puenta! Co teraz?! W sumie zastanawiałam sie nad architekturą i urbanistyką...ale gdzie później moge w ogóle pracować?Jak ogólnie wygląda rekrutacja...
Nie wszystko co tu jest napisane to prawda, ale poczytaj szczególnie "Profil absolwenta" -> http://www.uczelnie.info.pl/index.ph...i_studiow&id=7
Pytasz jak wygląda rekrutacja na ten kierunek studiów? Najczęściej wymagana jest matura z matematyki, fizyki, dodatkowo angielskiego. Plus jest egzamin z rysunku.

Gdybym tylko była bardziej ogranięta w tych sprawach i szybciej pomyślała o swojej przyszłości sama bym chciała architekturę studiować
Cytat:
No i jeszcze jedno : A co jeżeli się nie dostane!... chciałam zrobić tak żeby na kilka kierunków złożyć i zobaczyć gdzie miałabym szansę się dostać...
możesz tak zrobić, nawet jest to wskazane ja składałam podania na 3 kierunki na kilku uczelniach.

A i jeszcze jedna rada - jesli nie wiesz na co złożyć oprócz architektury, przejrzyj kierunki które sa na podanej wcześniej stronie i zajrzyj też tu -> http://kierunkistudiow.pl/kierunki_studiow.html bo jestem pewna że o części kierunków to nawet nie słyszałaś
Stary 2011-09-10, 11:15   #3
Dorcia91
Zakorzenienie

Tak jak napisała viva91 masz drzwi otwarte przede wszystkim na architekturęmat-fiz-inf, do tego angielski(wszytsko zdac na rozszerzeniu), mówisz że dobrze rysujesz---->czyli egzamin z rysuku zaliczony, i witamy na architekturze
Viva91 powiedziała wszytsko, poprzeglądaj strony z opisami kierunków, jest jeszcze o wiele więcej kierunków na których liczy sie matma i rysunek, o np.Architektura Karajobrazu
Powodzenia

Mój blog KLIK
Dorcia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-10, 11:47   #4
Kloe
Zadomowienie

Masz idealną sytuację do zdawania na architekturę, ale musisz chodzić na rysunek, najlepiej od 2 klasy (znam wiele osób, które w rok się nie przygotowały na tyle, żeby się dostać, chociaż ćwiczyły dużo, ale to też jest loteria). Jeśli myślisz o ilustrowaniu książek to moim zdaniem grafika by była dobra, ale jeśli będziesz dobra w tym co robisz i przygotujesz swoje portfolio to nie musisz mieć studiów, jednak na pewno dużo dają. Jeśli będziesz chodzić na zajęcia z rysunku architektonicznego powinno być Ci potem łatwiej rysować tez modela czy martwą naturę, a z tego są egzaminy na studia artystyczne, nie wiem jak jest we wszystkich szkołach rysunku, ale w mojej architektura rysowała od czasu do czasu to co grupy artystyczne i wstyd przyznać, ale rysowali lepiej od nas... żałowałam wtedy, że nie poszłam na rysunek architektoniczny . Fajnie, że już myślisz o studiach, a nie w klasie maturalnej .
Kloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-10, 12:30   #5
ivonkapiwonka
Raczkowanie

Tak, potwierdzam: dobrze wybrałaś! I masz czas ( 2 lata mniej więcej na ogarnięcie chaosu myślowego). Sama po LO mat.-fiz. wybrałam filologię , bo byłam taką wszechstronna, ale nawróciłam się i skończyłam ostatecznie architekturę ( a potem jeszcze zarządzanie).
ivonkapiwonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-10, 18:41   #6
Anemonee
Przyczajenie

BAAARDZO!, naprawde bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedź... Uspokoiłyście mnie nieco...dziękuję-viva91
Rysowanie nie jest dla mnie żadnym problemem, ale chyba macie racje i dobrze będzie zacząć naukę już w drugiej kl LO (będę spokojniejsza), ponieważ to pewnie nie tylko umiejętność wykorzystania odpowiedniego ołówka i gumki ^^ Iwonkapiwonka mam takie pytanie: Jak wyglądały mniej więcej takie studia? Wiem, że obojętnie co wybiorę jest to dużo nauki, ale chciałabym się orientować na co mam się szykować A i po skończeniu tego słyszałam, że nie można ot tak zacząć sobie pracować itd. Tylko coś tam trzeba jeszcze mieć(dokłądnie już nie wiem jak się to nazywało...) Kloe: Tak podejrzewałam;/ Jednak lepiej jest mieć coś skończone w tym kierunku. Ale myślę, że jeżeli bardzo bym się postarała, i przygotowała porządne portfolio to może coś by z tego było Co do j.angielskiego hmm ja się uczę niemieckiego, u nas w szkole jest podział na takie grupy mniej zaawansowane itd. ja jestem w najlepszej, ale niestety z angielskiego to same podstawy umiem i dopiero teraz zaczynam się go uczyć. Czy będzie to jakiś problem?
Anemonee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-10, 18:57   #7
viva91
na przekór do celu

Cytat:
A i po skończeniu tego słyszałam, że nie można ot tak zacząć sobie pracować itd. Tylko coś tam trzeba jeszcze mieć(dokłądnie już nie wiem jak się to nazywało...)
Chodzi może o uprawnienia? Jeśli chcesz dostać się do Izby Architektów to tak, musisz odbyć kilka lat praktyki w zawodzie, zdać egzamin i wtedy "możesz działać więcej" niż po samych studiach
A zaraz po skończeniu myślę że znalazłabyś pracę, tylko jako pomocnik a nie szef projektu. Moim zdaniem to nic strasznego, bo nie od razu Rzym zbudowano i po studiach nie zostaje się od razu prezesem, kierownikiem itp.
Cytat:
Co do j.angielskiego hmm ja się uczę niemieckiego, u nas w szkole jest podział na takie grupy mniej zaawansowane itd. ja jestem w najlepszej, ale niestety z angielskiego to same podstawy umiem i dopiero teraz zaczynam się go uczyć. Czy będzie to jakiś problem?
nie każdy pisze angielski, angielski bo większość tego języka się uczy. moim głównym językiem też był niemiecki i to z niego zdawałam maturę. na studia liczą najczęściej "jezyk obcy". a jaki to już od ciebie zależy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-10, 19:28   #8
ivonkapiwonka
Raczkowanie

Ja studiowałam daaawno temu i wiem, że teraz i matura, i studia inaczej wyglądają. Na pewno musisz sie nastawic na lekcje rysunku w ostatniej klasie LO. Talent to jedno, ale rysunek jakiego wymaga się na wstępnych to zupełnie co innego. To pierwszy egzamin zaraz po maturze. Jeśli oblejesz rysunek to już koniec egzaminu na arch. więc warto na to postawić.Oczywiście potem liczy się matma dobrze zdana . Studia sa ciekawe, pierwszy rok był u mnie trudny(PG), geometria wykreślna zdziesiątkowała ludzi. Odeszli artyści, zostali inżynierowie. Na drugim roku to mechanika budowli była takim straszakiem. Nigdy jednak nie narzekałam na studia, był to fajny okres w moim życiu i poznałam wspaniałych ludzi na wydziale.
Żeby prowadzić samodzielna praktykę trzeba mieć uprawnienia, ale to niekonieczne do pracy w większej pracowni, biurze czy urzędzie. Z czasem to się w końcu " robi", bo znajduje na to czas, kiedy podejmie się regularną pracę. Zwykle na 3 roku ( teraz pewnie wcześniej) łapie sie jakieś fuchy i powoli wchodzi na rynek pracy. Z pracą teraz jest średnio, raczej dół niż górka, ale to nie od nas zależy. Za 5-10 lat może być zupełnie inaczej ( bo w końcu po dołku jest górka!).
Powodzenia! Masz jeszcze sporo czasu, ale jesteś na dobrej drodze!
ivonkapiwonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości