|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() POMOCY!;( Architektura, studia Plastyczne a może co innego?
Witam, mam ogromny problem. Zwykle zaglądam na to forum, żeby poczytać znaleźć ciekawe wątki itd. ale dziś desperacko poszukuję pomocy, więc nawet specjalnie się zarejestrowałam...
![]() No więc: Niedawno kończyłam gimnazjum i pewnie jak połowa szesnastolatków nie miałam pojęcia gdzie się udać. Złożyłam papiery do technikum ekonomicznego, do LO na mat-fiz, i zastanawiałam sie nad Liceum Plastycznym czy jakoś tak (ale i tak nie składałam tam papierów...no mniejsza zostawmy ten wątek). Przyjęli mnie do LO na mat-fiz-inf. , mam dość ścisły umysł nigdy nie miałam problemów z tymi przedmiotami, ale tu pojawia się problem ponieważ z przedmiotami humanistycznymi tez nie miałam nigdy problemów (ogólnie konkursy, 6 z polskiego ) a do tego dochodzą też moje zdolności plastyczne i tu nawet sie pochwale, że bez problemu przychodzi mi narysowanie portretu itd. No i jestem na tym mat- fiz- inf. Po prostu uparłam sie na to liceum bo, bo w sumie sama nie wiem czemu, wydawało mi się lepsze, poziom nauczania wysoki itp- nie szłam tam z żadną z koleżanek, czy kolegów więc moją motywacją nie było "no bo koleżanka tam idzie"(prosty powód- nikomu sie na mat-fiz nie chciało isć-.-.) No i teraz puenta! Co teraz?! W sumie zastanawiałam sie nad architekturą i urbanistyką...ale gdzie później moge w ogóle pracować?Jak ogólnie wygląda rekrutacja...(wszystko wydaje mi sie tak skomplikowane jakbym co najmniej miała budować prom kosmiczny) Ja jestem całkiem zielona. Wiem jedynie ile mniej więcej kosztują studia zaoczne, i o co chodzi w dziennych XD i że poza mat-fiz-inf. no i to, że wybierając architekturę w kl maturalnej, a najlepiej przed musiałabym chodzić na jakieś zajęcia z rysunku. Po za tym w sumie myślę nad ilustratorem książek (bardzo mi sie to podoba, po prostu rysowanie to coś co kocham, ale niestety w dzisiejszych czasach za tym kochaniem muszą stać jakieś namacalne pieniądze;/) mogłabym działać na jakieś zlecenia i wgl. ale czy do tego trzeba mieć koniecznie studia plastyczne czy coś? (pewnie tak, ale warto zapytać ![]() ![]() Moje pytanie jest straszliwie chaotyczne i bardzo za to przepraszam, ale po prostu pisane pod wpływem emocji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
na przekór do celu
|
Dot.: POMOCY!;( Architektura, studia Plastyczne a może co innego?
Fakt, chaotyczne to było...
Ogólnie gdybym była na twoim miejscu cieszyłabym się z wyboru ![]() Przez to że nie poszłaś do technikum ekonomicznego wiele nie straciłaś - pracy z dobrymi zarobkami byś po tym nie miała, bo pracodawcy mogą dziś wybierać w kandydatach na stanowisko ekonomiczne, jest pełno studentów po takich kierunkach więc tobie z samym technikum ciężko by było z nimi konkurować. Cytat:
Pytasz jak wygląda rekrutacja na ten kierunek studiów? Najczęściej wymagana jest matura z matematyki, fizyki, dodatkowo angielskiego. Plus jest egzamin z rysunku. Gdybym tylko była bardziej ogranięta w tych sprawach i szybciej pomyślała o swojej przyszłości sama bym chciała architekturę studiować ![]() Cytat:
![]() A i jeszcze jedna rada - jesli nie wiesz na co złożyć oprócz architektury, przejrzyj kierunki które sa na podanej wcześniej stronie i zajrzyj też tu -> http://kierunkistudiow.pl/kierunki_studiow.html bo jestem pewna że o części kierunków to nawet nie słyszałaś ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Tak jak napisała viva91
![]() ![]() ![]() Viva91 powiedziała wszytsko, ![]() ![]() Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Masz idealną sytuację do zdawania na architekturę, ale musisz chodzić na rysunek, najlepiej od 2 klasy (znam wiele osób, które w rok się nie przygotowały na tyle, żeby się dostać, chociaż ćwiczyły dużo, ale to też jest loteria). Jeśli myślisz o ilustrowaniu książek to moim zdaniem grafika by była dobra, ale jeśli będziesz dobra w tym co robisz i przygotujesz swoje portfolio to nie musisz mieć studiów, jednak na pewno dużo dają. Jeśli będziesz chodzić na zajęcia z rysunku architektonicznego powinno być Ci potem łatwiej rysować tez modela czy martwą naturę, a z tego są egzaminy na studia artystyczne, nie wiem jak jest we wszystkich szkołach rysunku, ale w mojej architektura rysowała od czasu do czasu to co grupy artystyczne i wstyd przyznać, ale rysowali lepiej od nas... żałowałam wtedy, że nie poszłam na rysunek architektoniczny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Tak, potwierdzam: dobrze wybrałaś
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
BAAARDZO!, naprawde bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedź
![]() ![]() Rysowanie nie jest dla mnie żadnym problemem, ale chyba macie racje i dobrze będzie zacząć naukę już w drugiej kl LO (będę spokojniejsza), ponieważ to pewnie nie tylko umiejętność wykorzystania odpowiedniego ołówka i gumki ^^ Iwonkapiwonka mam takie pytanie: Jak wyglądały mniej więcej takie studia? Wiem, że obojętnie co wybiorę jest to dużo nauki, ale chciałabym się orientować na co mam się szykować ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() A zaraz po skończeniu myślę że znalazłabyś pracę, tylko jako pomocnik a nie szef projektu. Moim zdaniem to nic strasznego, bo nie od razu Rzym zbudowano i po studiach nie zostaje się od razu prezesem, kierownikiem itp. ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja studiowałam daaawno temu
![]() Żeby prowadzić samodzielna praktykę trzeba mieć uprawnienia, ale to niekonieczne do pracy w większej pracowni, biurze czy urzędzie. Z czasem to się w końcu " robi", bo znajduje na to czas, kiedy podejmie się regularną pracę. Zwykle na 3 roku ( teraz pewnie wcześniej) łapie sie jakieś fuchy i powoli wchodzi na rynek pracy. Z pracą teraz jest średnio, raczej dół niż górka, ale to nie od nas zależy. Za 5-10 lat może być zupełnie inaczej ( bo w końcu po dołku jest górka!) ![]() Powodzenia! Masz jeszcze sporo czasu, ale jesteś na dobrej drodze! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:26.