|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Reklamacja a paragon
Witam, mam maly problem, kupilam ostatnio w środe (21.07) buty- japonki.. i chodzilam w nich az 2 DNI po czym podeszwa sie rozkleila i od spodu pekla w obu butach. Niestety paragonu nie mam, bo chyba wychucilam. co prawda buty kosztowaly 30 zł.. ale to zawsze cos. W zwiazku z tym mam pytanie czy mam prawo domagac sie reklamacji obuwia nie posiadając paragonu? czy sklep posiada jakies kopie paragonu z rolki kasowej, badz czy maja to w systemie zapisane ze w srode kupywalam u nich buty? bede bardzo wdzieczna za rady
Edytowane przez ciri02 Czas edycji: 2010-07-25 o 09:28 |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Reklamacja a paragon
Cytat:
Ale na pocieszenie dodam, że ja pare dni temu kupiłam ładne klapki za 40 zł i zahaczyłam nogą o wystającą płytę chodnika - nawet nie idę z reklamacją zdartego przodu klapka, bo przecież zniszczenie powstało "z mojej winy"... pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety nie. Podstawą reklamacji jest dowód zakupu - czyli paragon, żaden sklep nie przymknie na to oka.
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
No a niby na jakiej podstawie mieli mu te diody wymienić? Jeśli nie miał paragonu to nie mogą i tyle. Paragon jest potwierdzeniem zakupu, to co zostało wbite na kasę już się nie cofnie. Paragon sprzedawcom jest niezbędny do załatwienia formalności po oddaniu lub wymienieniu produktu
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pracowałam na POK i nieraz spotkałam się z takimi ludźmi jak ty i twój chłopak. Głowa mała po prostu, niektórzy nie rozumieli, że tylko zwrot tylko z paragonem i gdy takowego nie posiadali to jeździli po mnie jak po łysej kobyle.
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli krotko mówiąc dla chcącego nic trudnego czy jak? (chociaz wiem ze nie musiał tego robic)
|
|
|
#9 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to, że sklep drukuje drugi paragon, nie ma znaczenia. przecież żaden z nich nie jest podpisany niczyim imieniem i nazwiskiem, nie ma możliwości odróżnienia jednego od drugiego. powstają na potrzebę rozliczenia sklepu albo wykrycia ewentualnych błędów w nabiciu czegoś na kasę (np. 100x rzecz zamiast 10x) itd. |
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
jak tylko mozna wydrukować duplakt nie ma poroblemu, ale nie wszędzie są takie kasy a poza tym jak ktoś przychodzi od wejścia z awanturą to nawet jakby sprzedawca mógł to i tak sprawy nie załatwi |
||
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie no u mnie to nie była kwestia rodzaju kasy i wystawiania duplikatu, to był nowy paragon, tak jakbym kupiła towar drugi raz. poprzedni został gdzies u sprzedawcy w smieciach. i dlaczego niewzięty rachunek trzeba jak najszyciej zniszczyc? ja rozumiem, ze sie go wyrzuca (bo i po co ma lezec na ladzie), ale czy to jest jakis wymóg to "...jak najszybciej zniszczyc"?
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Reklamacja a pragon
z tego co ostatnio mowil mi kolega prawnik paragon nie musi byc
tak sie po prostu przyjelo, na upartego moznaby sie kłócić ale jak jest w rzeczywistosci to wszyscy wiemy a moze placilas karta za te buty? bo z tego co wiem to wtedy moznaby jakos to udowodnic ze ty kupilas i reklamacje powinni przyjac
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
przeczytalam gdzies ze w zadnym przepisie nie jest wypisane ze paragon jest niezbedny do reklamacji.. ze wystrcza inny dowod np swiadek czy wyciag z konta- niestety nie placilam karta wiec zostaje mi chyba tylko to pierwsze bo jeszcze pytalam tej pani w sklepie czy podobaja jej sie te klapki.. wiec moze to wystarczy.. a nie minal nawet tydzien od zakupu.. a poza tym chodzi o to zeby udowodnic ze dany towar jest zakupiony w tym sklepie, bo przeciez takie informacje sa na paragonie. a jesli sam sklep posiada kopie paragonu to samo przez siebie sie chyba rozumie ze powinni wiedziec ze w ten lub inny dzien ktos kupil u nich takie buty i w takiej cenie.. tak mi to wyglada na chlopski rozum
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle, że ty potrzebowałaś tylko paragon, a dziewczyna chciała zwrot. ciri02 każdy sklep ustala jakiś tam regulamin. Ja pracowałam na POK w dużym markecie elektronicznym i reklamacja, gwarancja itd... była na podstawie paragonu. Nie wiem jak jest w sklepach obuwniczych
Edytowane przez Diablica z Tasmanii Czas edycji: 2010-07-25 o 13:09 |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wiec moge zglosic reklamacje bez paragonu czy jak to w koncu jest? |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
w niektórych sklepach nie robią problemów i szukają po swoich rolkach paragonu
ale w większości robią duże problemy... btw - kopie paragonów w sklepach potrzebne są do kontroli ze skarbówke jak i dla pań z księgowości więc nie robią ich sobie ot tak
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
wiec moge poprosic o sprawdzenie tego i w sumie nie powinni mi robic problemow?
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Możesz spróbować z tą kserem z rolki matki, ale wątpię, że będzie im się chciało szukać tym bardziej, że buciki były za 30 zł. Ale życzę powodzenia
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Tak zgadza się potrzebny jest dowód zakupu, którym między innymi jest paragon. Jeśli masz jakiś inny kwit, na którym pisze, że w tym a nie innym sklepie kupiłaś te buty np. faktura, to możesz ubiegać się o reklamację.
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
niestety nie mam zednego dowodu na papierze, pojade tak jutro i zapytam grzecznie( na poczatek) wycxzytalam tez ze sklepy maja obowiazeek przechowywac dowody sprzedazy (faktury, paragony) przez 5 lat dla urzedu skarbowego, wiec poprosze o sprawdzenie tego czy w danym dniu byl zakup tych moich butow, jesli nie, to ewentualnie oge postraszyc ze zglosze do urzedu skarbowego ze sprzedaja towar nie ksiegujac przychodow
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Z doświadczenia ci powiem, że nie pyskując i nie krzycząc na nikogo więcej załatwisz niż miałabyś wyrywać sobie włosy z głowy
![]() To jest duży sklep czy jakiś mały?
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
sklep w centrum miasta, w porownaniu do sklepikow w naszym miescie mozna powiedziec ze duzy sklep, cos jak ccc
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
Ja kiedyś kupiłam dresik dla córki na allegro. Dres mi sie nie podobal i chcialam go zwrocic i tez nie miałam paragonu bo wypadł mi na poczcie jak list otwierałam.
Ile przeszłam bo sprzedająca mi nie chciała oddać kasy a dres odesłałam bo nie miałam paragonu.Dzwoniłam do rzecznika praw konsumenta i ona powiedziała ze sprzedająca nie ma racji i powinna przyjąć dres bez paragonu. W skarbówce za to mówili ze musi być paragon i bądz mądry i pisz wiersze... A PRZECIEŻ paragony z czasem blakną i są niewidoczne i co wtedy ??? To jest nasze prawo porypane!
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Rzeczywiście bez paragonu może być duuuży problem, ale spóbuj, co Ci szkodzi.
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#27 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Rzadko inteligencja idzie w parze z urodą, ale u mnie się tak jakoś złożyło ![]() Edytowane przez miphuhiz Czas edycji: 2010-07-25 o 19:56 |
||||
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Konto usunięte
|
Dlatego ja mam osobną teczkę na paragony. Każdemu polecam.W portfelach nie nosze bo blakną ,i wiadomo miejsce zajmują
Co więcej -każdy z tyłu opisuję (ale to tylko ubrania) bo potem za chiny ludowe z samych parogonów rozeznać się nie można jaka to np bluzkaNie jestem osobą poukładaną i drobiazgową a wręcz odwrotnie ,ale miałam dośc kosztowną nauczkę związaną z brakiem paragonu ,ze teraz tego bardzo pilnuję.I nie powiem kilka razy uratowały mi tyłek a raczej kasę Pamiętam nawet jak reklamowałam kombinezon zimowy po ...roku. Kupiłam dla dziecka w Reserved kombinezon z wyprzedaży z myślą o następnej zimie ,miała go nałożony góra z 3-4 razy i zaczął się pruć.No halo. Dogrzebałam się do paragonu i zwrócili mi kasę . |
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli kobieta w tym samym dniu pamiętała klienta to może prosić klienta o napisanie pisma do urzędu skarbowego z info,że klient zagubił paragon. ja tak zrobiłam i zostało to uwzględnione.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:31.

z samych parogonów rozeznać się nie można jaka to np bluzka