|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Propozycje potraw na letnie przyjęcia:))
Witajcie
W najblizszym czasie muszę zorganizować 2 przyjęcia (urodziny) i przejrzałam forum i smacznego w poszukiwaniu potraw na przyjęcie letnie (ogrodowe i domowe), jak wiadomo to czas kiedy nie chce nam sie spedzać dużo czasu w kuchni nad przygotowywaniem sycących potraw ![]() Dlatego pomyślałam żeby zebrać w jednym miejscu (nie doszukałam się takiego wątku) propozycje/przepisy na proste fajne lekkie napoje, zakąski, sałatki, jak i dania główne które zawiarają sezonowe warzywa i owoce itp.. no i które jednocześnie zaskoczą czymś fajnym naszych letnich gościzaczęłąm robić listę no i z tego o mi przyszło do głowy to wszelkie "nieśmiertelne" sałatki z fetą, mozzarellą ..ja postanowiłam zrobić tarty z nadzieniem, ew. babeczki kruche również z różnymi nadzieniami ![]() czekam na Wasze propozycje i zapraszam
|
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Propozycje potraw na letnie przyjęcia:))
Ciepła, chrupiąca bagietka (najlepsza taka do pieczenia w piekarniku) z odrobiną masła, cienkimi plastrami mozarelli i pomidorów, przyprawiona odrobiną pieprzu i bazylią, skropiona oliwą z oliwek.
Mój zdecydowanie ulubiony przepis ![]() Coś innego, prostego i na ciepło, czyli bułeczki z pieczarkami. Bułki (najlepiej nie za duże i w miarę okrągłe) - ścinamy ich wierzch, paluszkami lub łyżeczką "wydłubujemy miąższ. Pieczarki (wszystko zalezy pd ilości bułeczek, które chcemy przygotować) kroimy w cienkie plasterki, delikatnie podsmażamy. Cebulę kroimy na talarki podsmażamy. Cebulę łączymy z pieczarkami, chwilkę gotujemy, żeby woda z pieczarek odparowała. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.- to stanowi nasz farsz. Bułeczki puste w środku napełniamy farszem. Na wierzch dajemy ok. łyżkę startego żółtego sera i na chwilkę do piekarnika lub grilla elektrycznego- tak, żeby wszystko się ładnie zapiekło. Smacznego
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Ja polecam szczególnie na upalne dni herbatę mrożoną. Teraz na półkach sklepowych pojawiło się wiele herbat aromatyzowanych między innymi dilmah więc jest w czym wybierać. Wystarczy dodać do takiego aromatycznego naparu kilka plasterków cytryny lub limonki, trochę cukru, kostki lodu i gotowy orzeźwiający napój
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
koktajl owocowy też wskazany, warto też zrobić sok ze świeżo wyciśniętych owocow |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Albo lemoniadę
ja już kilka robiłam z tej strony:http://www.kuchnia.tv/kuchnia_szukaj.html A z jedzenia przygotowałabym wielką miskę z pokrojonymi na ćwiartki owocami i do tego dip orzechowy albo czekoladowy, jakieś mini kanapeczki na krakersach no i obowiązkowo jakieś kolorowe alkohole, podane w nietypowy sposób, np malibu podane w pustym orzechu kokosowym zamiast szklanek |
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
W ogóle można przygotować dużo potraw z dodatkiem herbaty. Jeśli ma się właśnie taki duży wybór jak w przypadku tych herbat aromatyzowanych dilmah(jest ich chyba aż 24) to mamy niezłe pole do popisu
Można na przykład zrobić zwykłe ciasto coś a la drożdżowe albo nawet kruche i dodać na przykład takiej aromatyzowanej apple cinnamon & vanilla
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
A macie jakies pomysly na potrawy na zimno? Zblizaja sie moje urodzinki i pare osob na pewno do mnie wpadnie. Mam kuchnie polaczona z salonem i nie za bardzo chce robic cos na cieplo kiedy sa goscie, bo robi sie strasznie goraco.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Fajne pomysły herbaciane
ja na wspomniane wyżej imrezy (ponieważ tez kuchnie mam mała i otwarta )zrobiłam : - szybką chińszczyznę z kurczaka z warzywami + makaron ryżowy - kruche babeczki z budyniem i śmietana i z owocami - zamiast ciasta ![]() potem: - warzywa ( ogórki, pomidory, marchewki, seler, rzodkiewki) z dipem czosnkowym i humusem (pasta z ciecierzycy) - sałatkę śledziową z jabłkiem i ogorkiem ( marynowane śledzie + ogórek w occie + jabłko w kostkę + cebulka + koperek i wymieszać ze śmietaną i majonezem) grzanki z masłem czosnkowym - krewetki zamarynowane w curry, sosie sojowym i pietruszce podsmazone szybko i podane na sałacie - galaretki z kurczaka w malutkich miseczkach - jajka na twardo nadziewane wędzonym łososiem dop picia kruszon czyli białe wino z sokiem pomarańczowym i czastkami pomarańczy...przepis z netu ale srednie to było może znacie lepszy?? wszystko zaskakująco szybko zniknęło mimo upałów
Edytowane przez Kostka09 Czas edycji: 2010-07-12 o 17:12 |
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Znalazłam bloga gdzie jest sporo fajnych przepisów także z moimi ulubionymi herbatami dilmah
http://pozytywnakuchnia.pl/new-york-...onkurs-dilmah/Jestem wniebowzięta i zaraz zabieram sie do roboty szykuje się mega uczta
|
|
#10 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)))
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Polecam amarantusową owsiankę z bananem
http://eksperymentalnie.blogspot.com...su-dilmah.html Zrobiłam sobie dzisiaj na śniadanie i była pycha Ciekawe wykorzystanie herbaty dilmah banana & toffee
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do wina, to proponuję dodać połwytrawne lub półsłodkie w proporcji 1:1. Edytowane przez Vulcana Czas edycji: 2010-07-14 o 16:15 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Wino owszem ale nie na takie upały jak teraz nastały
Ja przy takiej temperaturze nie mogę pić alkoholu bo się później źle czuję. W ogóle ostatnio czytałam że wbrew pozorom najlepsza na upały jest gorąca herbata Sama się zdziwiłam ale postanowiłam wypróbować. Ponieważ kupiłam do tej owsianki ta herbate dilmah aromatyzowaną banan z toffi zaparzyłam ją i wypiłam ze smakiem Jednak musze przyznac, że jak dla mnie lepsza by była mrożona:P
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Ja alkoholu mocnego tez nie moge w upały
![]() ---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ---------- a jeszcze bliżej tematu polecam na gorące dni dwie przystawki: - carpacio z fajnym sosem na sałacie - melon zawiniety w szynke szwarcwaldzką wszystko z lidla
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Ponieważ jestem zagorzałą fanką herbaty założyłam na wizażu Klub Miłośników Dobrej Herbaty. Zapraszam zatem do udziału w rozmowach o i przy herbacie
https://wizaz.pl/forum/group.php?do=...cussionid=1315
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
Ja bym poleciła:
- lekkie zupy - zapiekanki z dużą ilością warzyw - pieczywo z ziołami i oliwą - jajka w sosie i śledziach (nie wiem, czy mają jakąś specjalną nazwę) - sałatki warzywne - sorbet malinowy - ptasie mleczko - napoje: woda z plastrami cytrusów, świeżo wyciskane soki, kawę na zimno
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Herbata o wyraźnym cynamonowym aromacie.
Składniki: - 10 dkg czarnej herbaty aromatyzowanej dilmah cinnamon - 4 kawałki cynamonu - 3 łyżeczki tartej skórki z cytryny - 1 łyżeczka goździków Przyrządzanie: Wymieszać wszystkie składniki, zalać wrzątkiem i odstawić na 3-4 minuty do zaparzenia. Następnie przecedzić i rozlać do szklanek. Smacznego
|
|
#18 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Nawet wiecej niz podejrzane
A z tego co wiem to reklama jest na wizazu zabroniona:|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie wyglądało to tak
Szybko, bo małe dziecko (ten obrus psuł sytuacje, bo nie zdążyłam wyprasować, ale na żywo tak źle nie wyglądał ) i gorąco, to nic ciepłego nie robiłam.Szybka sałatka z puszek: - kukurydza, - groszek, - fasola czerwona i biała - sos: majonez wymieszać z jogurtem aby był jasno różowy, - wymieszać składniki żadnych przypraw, samo w sobie pycha!!!Sałatka owocowa: - brzoskwinie, - jabłka, - kiwi, - arbuz - umyć i pokroić, kiwi obrać i wymieszaćCiasta: (przepisy chcecie? też takie szybkie, gdzie w mikserze wszystko się miesza i piecze )Kanapki: - chleb, - wędlina, - żółty ser, - cebula, - szczypiorek, - pomidor, - ogórek
Edytowane przez Seona Czas edycji: 2011-03-27 o 22:38 |
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo kolorowo i smakowicie to wszystko wyglada
ja wczoraj gościłam kilkoro znajomych i zrobiłam: - tort smietanowy z malinami i jagodami - paszteciki z pieczarkami + barszczyk - a potem na zimno, galaretka z kurczaka, - carpaccio, - grzanki z maslem ziołowo czosnkowym, - sałata z pomidorami. oliwkami, i serem bałkańskim z lidla ![]() - sery plesniowe, wędlinka
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Ja czesto na takie przyjecia robie tiramisu albo kopiec kreta w mojej wersji - czyli bez kopca, scieta góra, na wierzchu masa owocow i bitej smietany, goscie sa zachwyceni. Jesli nie mam czasu na takie rzeczy, to robie cos prostszego, mianowicie:
do dluzszych szklanek takich na latte macchiato albo innych bardziej deserowych, krusze na spod ciasteczka, moga byc herbatniki, biszkopty, cokolwiek macie w domu, kazde sie nadaja, nastepnie daje albo ser mascarpone, albo w wersji tanszej jogurt naturalny lekko slodzony, nastepnie wrzucam jakies owoce, i znow przekladam ciastkami, jogurtem/serkiem, owoce, a dekoruje bita smietana. Wiele razy rowniez robilam fajne zapiekanki, do wydrążonej bułki wkladalam podsmażone: pieczarki, papryke, cebule, kielbaske lub kurczaka, troche szczypiorku i sera. Zawsze sie sprawdza. Oczywiscie to do piekarnika na chwile. Ostatnio natomiast robilam placki z cukinii - przepis nieskomplikowany, a placuszki rozchodzily sie jak swieze buleczki: produkty: cukinie wg uznania, ilosci gosci, na oko - ja dla 2-3 os. zuzylam 2-3 cukinie dymka koperek ser feta kasza manna - moze byc np. ugotowany ryz, a mozecie nic nie dodawac - mozna tu poeksperymentowac parmezan pieprz - moze byc cayenne, ale nie duzo. zwyklego duzo wiecej ![]() galka muszkat. jajka - ja daje 2 ew. bulka tarta boczek lub kielbaska pokrojona w malutka kostke i tak naprawde wszystko co, co lubicie i pasuje wam do cukinii. wszystkie skladniki ze soba laczycie, formujecie na placuszki, wrzucacie na patelnie, smazycie z jednej i z drugiej strony, na malym ogniu. Ja to podaje z dipami, czasem jako czesc drugiego dania, do miesa, a czasem z chlebem jako przegryzka. sposobow jest wiele. robie tez pieczarki nadziewane cebula, miesem i serem zoltym zdarza mi sie serwowac potrawke z baklazana, czyli pokrojony w kostke, paski baklazan smaze na patelni wraz z papryka, cebula, kurczakiem drobno pokrojonym, doprawiam wedle smaku i do tego dodaje ryz sypki, wszystko jeszcze raz podsmazam i wychodzi pycha. w sumie mam pare jeszcze takich dan, ktore u mnie sie sprawdzaja rewelacyjnie |
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
He he poczułam się szpiegowana:P Należę po prostu do klubu miłośników dobrej herbaty o czym już z resztą pisałam i załozyłam tez taki klub na wizażu idąc śladem dilmah ponieważ znajduje tam co chwile mnóstwo propozycji herbacianych przepisów i postanowiłam się nimi podzielić.Jestem oficjalną klubowiczką i chciałabym pokazać na jak wiele sposobów można wykorzystać herbatę
|
|
#24 |
|
Przyczajenie
|
Prosta sałatka: Makaron (wstążki), szynka, suszone pomidory, oliwki,rucola.
Szynka parmeńska z melonem jako przystawka. |
|
|
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
Ja polecam sałatki na zimno warstwowe i szybkie, aby było szybko. Najlepiej sprawdzone, które kiedyś robiłaś już.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:25.

no i które jednocześnie zaskoczą czymś fajnym naszych letnich gości
sałatki z fetą, mozzarellą ..

też takie szybkie, gdzie w mikserze wszystko się miesza i piecze