Propozycje potraw na letnie przyjęcia:)) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-07, 10:25   #1
Kostka09
Zakorzenienie

Propozycje potraw na letnie przyjęcia:))

Witajcie

W najblizszym czasie muszę zorganizować 2 przyjęcia (urodziny) i przejrzałam forum i smacznego w poszukiwaniu potraw na przyjęcie letnie (ogrodowe i domowe), jak wiadomo to czas kiedy nie chce nam sie spedzać dużo czasu w kuchni nad przygotowywaniem sycących potraw

Dlatego pomyślałam żeby zebrać w jednym miejscu (nie doszukałam się takiego wątku) propozycje/przepisy na proste fajne lekkie napoje, zakąski, sałatki, jak i dania główne które zawiarają sezonowe warzywa i owoce itp..no i które jednocześnie zaskoczą czymś fajnym naszych letnich gości

zaczęłąm robić listę no i z tego o mi przyszło do głowy to wszelkie "nieśmiertelne" sałatki z fetą, mozzarellą ..

ja postanowiłam zrobić tarty z nadzieniem, ew. babeczki kruche również z różnymi nadzieniami

czekam na Wasze propozycje i zapraszam
Kostka09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-08, 22:35   #2
Oleńka =)
Rozeznanie

Dot.: Propozycje potraw na letnie przyjęcia:))

Ciepła, chrupiąca bagietka (najlepsza taka do pieczenia w piekarniku) z odrobiną masła, cienkimi plastrami mozarelli i pomidorów, przyprawiona odrobiną pieprzu i bazylią, skropiona oliwą z oliwek.

Mój zdecydowanie ulubiony przepis

Coś innego, prostego i na ciepło, czyli bułeczki z pieczarkami.

Bułki (najlepiej nie za duże i w miarę okrągłe) - ścinamy ich wierzch, paluszkami lub łyżeczką "wydłubujemy miąższ.

Pieczarki (wszystko zalezy pd ilości bułeczek, które chcemy przygotować) kroimy w cienkie plasterki, delikatnie podsmażamy.
Cebulę kroimy na talarki podsmażamy.
Cebulę łączymy z pieczarkami, chwilkę gotujemy, żeby woda z pieczarek odparowała. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.- to stanowi nasz farsz.

Bułeczki puste w środku napełniamy farszem. Na wierzch dajemy ok. łyżkę startego żółtego sera i na chwilkę do piekarnika lub grilla elektrycznego- tak, żeby wszystko się ładnie zapiekło.

Smacznego
Oleńka =) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-09, 09:59   #3
Loolitka
Raczkowanie

Ja polecam szczególnie na upalne dni herbatę mrożoną. Teraz na półkach sklepowych pojawiło się wiele herbat aromatyzowanych między innymi dilmah więc jest w czym wybierać. Wystarczy dodać do takiego aromatycznego naparu kilka plasterków cytryny lub limonki, trochę cukru, kostki lodu i gotowy orzeźwiający napój
Stary 2010-07-11, 13:33   #4
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Loolitka Pokaż wiadomość
Ja polecam szczególnie na upalne dni herbatę mrożoną. Teraz na półkach sklepowych pojawiło się wiele herbat aromatyzowanych między innymi dilmah więc jest w czym wybierać. Wystarczy dodać do takiego aromatycznego naparu kilka plasterków cytryny lub limonki, trochę cukru, kostki lodu i gotowy orzeźwiający napój
fajny pomysł

koktajl owocowy też wskazany, warto też zrobić sok ze świeżo wyciśniętych owocow
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-11, 14:22   #5
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Albo lemoniadę ja już kilka robiłam z tej strony:
http://www.kuchnia.tv/kuchnia_szukaj.html

A z jedzenia przygotowałabym wielką miskę z pokrojonymi na ćwiartki owocami i do tego dip orzechowy albo czekoladowy, jakieś mini kanapeczki na krakersach no i obowiązkowo jakieś kolorowe alkohole, podane w nietypowy sposób, np malibu podane w pustym orzechu kokosowym zamiast szklanek
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-12, 14:12   #6
Loolitka
Raczkowanie

W ogóle można przygotować dużo potraw z dodatkiem herbaty. Jeśli ma się właśnie taki duży wybór jak w przypadku tych herbat aromatyzowanych dilmah(jest ich chyba aż 24) to mamy niezłe pole do popisu Można na przykład zrobić zwykłe ciasto coś a la drożdżowe albo nawet kruche i dodać na przykład takiej aromatyzowanej apple cinnamon & vanilla
Stary 2010-07-12, 15:05   #7
Vonnie
Raczkowanie

A macie jakies pomysly na potrawy na zimno? Zblizaja sie moje urodzinki i pare osob na pewno do mnie wpadnie. Mam kuchnie polaczona z salonem i nie za bardzo chce robic cos na cieplo kiedy sa goscie, bo robi sie strasznie goraco.
Vonnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-12, 17:09   #8
Kostka09
Zakorzenienie

Fajne pomysły herbaciane
ja na wspomniane wyżej imrezy (ponieważ tez kuchnie mam mała i otwarta )zrobiłam :
- szybką chińszczyznę z kurczaka z warzywami + makaron ryżowy
- kruche babeczki z budyniem i śmietana i z owocami - zamiast ciasta

potem:

- warzywa ( ogórki, pomidory, marchewki, seler, rzodkiewki) z dipem czosnkowym i humusem (pasta z ciecierzycy)
- sałatkę śledziową z jabłkiem i ogorkiem ( marynowane śledzie + ogórek w occie + jabłko w kostkę + cebulka + koperek i wymieszać ze śmietaną i majonezem)
grzanki z masłem czosnkowym
- krewetki zamarynowane w curry, sosie sojowym i pietruszce podsmazone szybko i podane na sałacie
- galaretki z kurczaka w malutkich miseczkach
- jajka na twardo nadziewane wędzonym łososiem

dop picia kruszon czyli białe wino z sokiem pomarańczowym i czastkami pomarańczy...przepis z netu ale srednie to było może znacie lepszy??

wszystko zaskakująco szybko zniknęło mimo upałów

Edytowane przez Kostka09
Czas edycji: 2010-07-12 o 17:12
Stary 2010-07-13, 12:27   #9
Loolitka
Raczkowanie

Znalazłam bloga gdzie jest sporo fajnych przepisów także z moimi ulubionymi herbatami dilmah http://pozytywnakuchnia.pl/new-york-...onkurs-dilmah/
Jestem wniebowzięta i zaraz zabieram sie do roboty szykuje się mega uczta
Stary 2010-07-13, 16:06   #10
rafantynka1
Raczkowanie

GG do rafantynka1

Cytat:
Napisane przez Oleńka =) Pokaż wiadomość
Ciepła, chrupiąca bagietka (najlepsza taka do pieczenia w piekarniku) z odrobiną masła, cienkimi plastrami mozarelli i pomidorów, przyprawiona odrobiną pieprzu i bazylią, skropiona oliwą z oliwek.

Mój zdecydowanie ulubiony przepis

Coś innego, prostego i na ciepło, czyli bułeczki z pieczarkami.

Bułki (najlepiej nie za duże i w miarę okrągłe) - ścinamy ich wierzch, paluszkami lub łyżeczką "wydłubujemy miąższ.

Pieczarki (wszystko zalezy pd ilości bułeczek, które chcemy przygotować) kroimy w cienkie plasterki, delikatnie podsmażamy.
Cebulę kroimy na talarki podsmażamy.
Cebulę łączymy z pieczarkami, chwilkę gotujemy, żeby woda z pieczarek odparowała. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.- to stanowi nasz farsz.

Bułeczki puste w środku napełniamy farszem. Na wierzch dajemy ok. łyżkę startego żółtego sera i na chwilkę do piekarnika lub grilla elektrycznego- tak, żeby wszystko się ładnie zapiekło.

Smacznego
Ja robię takie zapiekaneczki ale nadziewam tak puste ptysie pyszniutkie na ciepło i na zimno z ketchupem )))
Stary 2010-07-14, 15:45   #11
Loolitka
Raczkowanie

Polecam amarantusową owsiankę z bananem http://eksperymentalnie.blogspot.com...su-dilmah.html Zrobiłam sobie dzisiaj na śniadanie i była pycha Ciekawe wykorzystanie herbaty dilmah banana & toffee
Stary 2010-07-14, 16:13   #12
Vulcana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kostka09 Pokaż wiadomość
dop picia kruszon czyli białe wino z sokiem pomarańczowym i czastkami pomarańczy...przepis z netu ale srednie to było może znacie lepszy??

wszystko zaskakująco szybko zniknęło mimo upałów
Do picia proponuję białe wino z zimnym Spritem i odrobiną lodu "Napój" jest niezwykle odświeżający i przepyszny
A co do wina, to proponuję dodać połwytrawne lub półsłodkie w proporcji 1:1.

Edytowane przez Vulcana
Czas edycji: 2010-07-14 o 16:15
Vulcana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 10:53   #13
Loolitka
Raczkowanie

Wino owszem ale nie na takie upały jak teraz nastały Ja przy takiej temperaturze nie mogę pić alkoholu bo się później źle czuję. W ogóle ostatnio czytałam że wbrew pozorom najlepsza na upały jest gorąca herbata Sama się zdziwiłam ale postanowiłam wypróbować. Ponieważ kupiłam do tej owsianki ta herbate dilmah aromatyzowaną banan z toffi zaparzyłam ją i wypiłam ze smakiem Jednak musze przyznac, że jak dla mnie lepsza by była mrożona:P
Stary 2010-07-15, 23:14   #14
Kostka09
Zakorzenienie

Ja alkoholu mocnego tez nie moge w upały ale kupiłam winko lekko musujące w lidlu biale polslodkie i zrobilam spritza czyli to wino mocno schlodzone + dwie łyżeczki campari+ dopelnic wodą mineralna gazowana+ plasterek pomarańczy pycha i mało ma procentów mozna wypic spokojnie kilka...

---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ----------

a jeszcze bliżej tematu polecam na gorące dni dwie przystawki:
- carpacio z fajnym sosem na sałacie
- melon zawiniety w szynke szwarcwaldzką
wszystko z lidla
Stary 2010-07-16, 11:10   #15
Loolitka
Raczkowanie

Ponieważ jestem zagorzałą fanką herbaty założyłam na wizażu Klub Miłośników Dobrej Herbaty. Zapraszam zatem do udziału w rozmowach o i przy herbacie https://wizaz.pl/forum/group.php?do=...cussionid=1315
Stary 2010-07-16, 13:42   #16
BrigitteBardot
Zadomowienie

Ja bym poleciła:
- lekkie zupy
- zapiekanki z dużą ilością warzyw
- pieczywo z ziołami i oliwą
- jajka w sosie i śledziach (nie wiem, czy mają jakąś specjalną nazwę)
- sałatki warzywne
- sorbet malinowy
- ptasie mleczko
- napoje: woda z plastrami cytrusów, świeżo wyciskane soki, kawę na zimno
Stary 2010-07-19, 11:34   #17
Loolitka
Raczkowanie

Herbata o wyraźnym cynamonowym aromacie.
Składniki:

- 10 dkg czarnej herbaty aromatyzowanej dilmah cinnamon
- 4 kawałki cynamonu
- 3 łyżeczki tartej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka goździków

Przyrządzanie:

Wymieszać wszystkie składniki, zalać wrzątkiem i odstawić na 3-4 minuty do zaparzenia. Następnie przecedzić i rozlać do szklanek. Smacznego
Stary 2010-07-22, 09:42   #18
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

Cytat:
Cytat:
W ogóle można przygotować dużo potraw z dodatkiem herbaty. Jeśli ma się właśnie taki duży wybór jak w przypadku tych herbat aromatyzowanych dilmah(jest ich chyba aż 24) to mamy niezłe pole do popisu Można na przykład zrobić zwykłe ciasto coś a la drożdżowe albo nawet kruche i dodać na przykład takiej aromatyzowanej apple cinnamon & vanilla
Cytat:
Znalazłam bloga gdzie jest sporo fajnych przepisów także z moimi ulubionymi herbatami dilmah http://pozytywnakuchnia.pl/new-york-...onkurs-dilmah/
Jestem wniebowzięta i zaraz zabieram sie do roboty szykuje się mega uczta
Cytat:
Polecam amarantusową owsiankę z bananem http://eksperymentalnie.blogspot.com...su-dilmah.html Zrobiłam sobie dzisiaj na śniadanie i była pycha Ciekawe wykorzystanie herbaty dilmah banana & toffee
Cytat:
Wino owszem ale nie na takie upały jak teraz nastały Ja przy takiej temperaturze nie mogę pić alkoholu bo się później źle czuję. W ogóle ostatnio czytałam że wbrew pozorom najlepsza na upały jest gorąca herbata Sama się zdziwiłam ale postanowiłam wypróbować. Ponieważ kupiłam do tej owsianki ta herbate dilmah aromatyzowaną banan z toffi zaparzyłam ją i wypiłam ze smakiem Jednak musze przyznac, że jak dla mnie lepsza by była mrożona:P
Cytat:
Ponieważ jestem zagorzałą fanką herbaty założyłam na wizażu Klub Miłośników Dobrej Herbaty. Zapraszam zatem do udziału w rozmowach o i przy herbacie https://wizaz.pl/forum/group.php?do=...cussionid=1315
Cytat:
Herbata o wyraźnym cynamonowym aromacie.
Składniki:

- 10 dkg czarnej herbaty aromatyzowanej dilmah cinnamon
- 4 kawałki cynamonu
- 3 łyżeczki tartej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka goździków

Przyrządzanie:

Wymieszać wszystkie składniki, zalać wrzątkiem i odstawić na 3-4 minuty do zaparzenia. Następnie przecedzić i rozlać do szklanek. Smacznego
trochę to podejrzane...

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-22, 19:21   #19
Testarosa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LadySith Pokaż wiadomość
trochę to podejrzane...
Nawet wiecej niz podejrzane A z tego co wiem to reklama jest na wizazu zabroniona:|
Testarosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-22, 22:40   #20
Seona
Zakorzenienie

U mnie wyglądało to tak Szybko, bo małe dziecko (ten obrus psuł sytuacje, bo nie zdążyłam wyprasować, ale na żywo tak źle nie wyglądał) i gorąco, to nic ciepłego nie robiłam.

Szybka sałatka z puszek:
- kukurydza,
- groszek,
- fasola czerwona i biała
- sos: majonez wymieszać z jogurtem aby był jasno różowy,
- wymieszać składniki żadnych przypraw, samo w sobie pycha!!!

Sałatka owocowa:
- brzoskwinie,
- jabłka,
- kiwi,
- arbuz
- umyć i pokroić, kiwi obrać i wymieszać

Ciasta: (przepisy chcecie? też takie szybkie, gdzie w mikserze wszystko się miesza i piecze)

Kanapki:
- chleb,
- wędlina,
- żółty ser,
- cebula,
- szczypiorek,
- pomidor,
- ogórek

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1 wiz.jpg (69,8 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2 wiz.jpg (120,1 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3 wiz.jpg (65,7 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4 wiz.jpg (111,7 KB, 20 załadowań)

Ślub
Pati
Lili

Edytowane przez Seona
Czas edycji: 2011-03-27 o 22:38
Seona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-22, 23:43   #21
Kostka09
Zakorzenienie

Bardzo kolorowo i smakowicie to wszystko wyglada

ja wczoraj gościłam kilkoro znajomych i zrobiłam:
- tort smietanowy z malinami i jagodami (kupne spody + smietana z galaretką, owoce)
- paszteciki z pieczarkami + barszczyk
- a potem na zimno, galaretka z kurczaka,
- carpaccio,
- grzanki z maslem ziołowo czosnkowym,
- sałata z pomidorami. oliwkami, i serem bałkańskim z lidla
- sery plesniowe, wędlinka
Stary 2010-07-24, 22:00   #22
pumas
Zakorzenienie

Ja czesto na takie przyjecia robie tiramisu albo kopiec kreta w mojej wersji - czyli bez kopca, scieta góra, na wierzchu masa owocow i bitej smietany, goscie sa zachwyceni. Jesli nie mam czasu na takie rzeczy, to robie cos prostszego, mianowicie:
do dluzszych szklanek takich na latte macchiato albo innych bardziej deserowych, krusze na spod ciasteczka, moga byc herbatniki, biszkopty, cokolwiek macie w domu, kazde sie nadaja, nastepnie daje albo ser mascarpone, albo w wersji tanszej jogurt naturalny lekko slodzony, nastepnie wrzucam jakies owoce, i znow przekladam ciastkami, jogurtem/serkiem, owoce, a dekoruje bita smietana.

Wiele razy rowniez robilam fajne zapiekanki, do wydrążonej bułki wkladalam podsmażone: pieczarki, papryke, cebule, kielbaske lub kurczaka, troche szczypiorku i sera. Zawsze sie sprawdza. Oczywiscie to do piekarnika na chwile.

Ostatnio natomiast robilam placki z cukinii - przepis nieskomplikowany, a placuszki rozchodzily sie jak swieze buleczki:
produkty:
cukinie wg uznania, ilosci gosci, na oko - ja dla 2-3 os. zuzylam 2-3 cukinie
dymka
koperek
ser feta
kasza manna - moze byc np. ugotowany ryz, a mozecie nic nie dodawac - mozna tu poeksperymentowac
parmezan
pieprz - moze byc cayenne, ale nie duzo. zwyklego duzo wiecej
galka muszkat.
jajka - ja daje 2
ew. bulka tarta
boczek lub kielbaska pokrojona w malutka kostke
i tak naprawde wszystko co, co lubicie i pasuje wam do cukinii.

wszystkie skladniki ze soba laczycie, formujecie na placuszki, wrzucacie na patelnie, smazycie z jednej i z drugiej strony, na malym ogniu.
Ja to podaje z dipami, czasem jako czesc drugiego dania, do miesa, a czasem z chlebem jako przegryzka. sposobow jest wiele.

robie tez pieczarki nadziewane cebula, miesem i serem zoltym

zdarza mi sie serwowac potrawke z baklazana, czyli pokrojony w kostke, paski baklazan smaze na patelni wraz z papryka, cebula, kurczakiem drobno pokrojonym, doprawiam wedle smaku i do tego dodaje ryz sypki, wszystko jeszcze raz podsmazam i wychodzi pycha.

w sumie mam pare jeszcze takich dan, ktore u mnie sie sprawdzaja rewelacyjnie
pumas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-26, 15:31   #23
Loolitka
Raczkowanie

He he poczułam się szpiegowana:P Należę po prostu do klubu miłośników dobrej herbaty o czym już z resztą pisałam i załozyłam tez taki klub na wizażu idąc śladem dilmah ponieważ znajduje tam co chwile mnóstwo propozycji herbacianych przepisów i postanowiłam się nimi podzielić.Jestem oficjalną klubowiczką i chciałabym pokazać na jak wiele sposobów można wykorzystać herbatę
Stary 2010-07-29, 03:51   #24
julkaK
Przyczajenie

Prosta sałatka: Makaron (wstążki), szynka, suszone pomidory, oliwki,rucola.

Szynka parmeńska z melonem jako przystawka.
julkaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-30, 09:13   #25
Kucharka2013
Rozeznanie

Ja polecam sałatki na zimno warstwowe i szybkie, aby było szybko. Najlepiej sprawdzone, które kiedyś robiłaś już.
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości