|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
borderline
Witam.
Konto założone na potrzeby wątku, nie umiem otwarcie o tym pisać. Jakiś czas zajęło mi podjęcie decyzji o założeniu tematu. Zastanawiam się czy któraś z Was miała doczynienia w jakiś sposób z tą chorobą/zaburzeniem. Chodzi o bpd (borderline personality disorder). U siebie, w rodzinie, u partnera? Jak takie osoby odbierane są przez otoczenie? Pytam gdyż... zostałam zdiagnozowana, męczę się z tym. Dotąd myślałam, że jestem "po prostu" DDA, a teraz... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: borderline
wyszukiwarka się kłania!! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ght=borderline i co najmniej kilka innych wątków na ten temat..
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Przeczytałam, jednak te wątki nie odpowiadają na moje pytanie.
Mi chodzi o to, jak takie osoby są postrzegane przez innych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Nie znam osób z borderline akurat, ale kilka z różnymi innymi zaburzeniami psychicznymi, w tym z zaburzeniami osobowości. No i jak mam je postrzegać?
![]() Skup się lepiej na leczeniu, a nie na zastanawianiu się, jak Cię postrzegają inni.
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale można się było do nich dopisać, żeby nie robić bałaganu ![]() Ja znam 2 takie osoby - i jak mam je postrzegać? Normalnie, jak każdego człowieka.... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Normalnie traktuje, to nie marsjanie
![]()
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gdy wiem,że ktoś choruje psychicznie, ma jakieś zaburzenie itp to nie traktuję tej osoby inaczej niż wszystkich. Jesli jednak w danym momencie osoba chorująca/ zaburzona ma np nawrót /gorszy czas itp to staram się reagować stosownie do sytuacji. W każdym razie dla mnie sama "etykietka/diagnoza" nic dla mnie nie znaczy. Chyba,że w jakiś sposób byłabym zagrożona bezpośrednio (np. nawrót silnej psychozy u kogoś bliskiego). Plus też wszystko zależy (jeśli chodzi o borderline) jak bardzo stany osoby zmagającej się z tym zaburzeniem dotykały by mnie. Nie oszukujmy się ...nikt nie jest święty. Jesli byłabym obiektem wyłaodwania frustracji, szantażu emocjonalnego itp to raczej nie lgnęłabym do kontaktu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:19.