|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Misja: Odchudzanie. Dzień 1.
Drastycznie i nie ma zlituj. Dzis. I koniec. Trzeba zaczac dzialac.
Wpadlam na taki pomysl, zeby zalorzyc "kalendarzyk" swojej diety, zeby to mi ulatwilo kontrolowanie pochłanianych kalorii. Uznałam, iz najlepszym rozwiazaniem bedzie codzienne udzielanie sie na forum, przez co Wy dacie mi doping, a ja moze w jakims stopniu pomoge odchudzajacym sie. No więc jazda... ;p Obecna waga: 56kg Cel: 50kg (w zime wazylam 50kg i chce powrocic do dawnej wagi) Szacowany termin osiagniecia celu: 100dniówka, czyli gdzies luty(?) Rozkład dnia: Śniadanie. 7.30 -szklanka mleka, naturalne, prosto z krowy (powanie) Obiad. 14.15 -przed posiłkiem herbata Yerba Mate 15.00 -jogurt nat. 200ml + otręby pszenne dietetyczne + siemię lniane Kolacja. ~18.00 ~planuję godzinny spacer na czczo ~19.00 ~coś przekąsić ale nie wiem jeszcze co... Pomysły na lekką kolację? Bardzo lekką, mniej wiecej przypominającą obiad. Lub po prostu szklaneczka wody i spac. P.S. Nie zamierzam tak ciagle sie odzywiac, bo to nie zda egzaminu na dluzsza mete. To jest moj indywidualnie zorganizowany plan na oczyszczenie organizmu oraz "odwyk" od smacznego jedzenia. To potrwa 3/5 dni a potem zadcznę zdrowo sie odzywiac dzieki czemu schudne. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
amor vincit omnia
|
Dot.: Misja: Odchudzanie. Dzień 1.
ile masz wzrostu?
ćwiczysz coś? nie muszę chyba wspominac, że nagłą zmiana żywienia na to -jak to nazywasz- 'oczyszczenie' to nie ejst dobry pomysł. organizm nie jest przyzwyczajony, zmiany prowadza się stopniowo. po 2- błagam, nie nazywaj tego co zjadłaś po 14 bo oprócz pory dnia to to nie ma nic wspólnego z obiadem. tak na pewno się nie schudnie. w wręcz przciwnie- z czasem efekt będzie odwrotny, bo metabolizm się zwolni... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Jojo po tych 3-5 dniach masz gwarantowane..
![]() |
#4 |
Uzależnienie
|
Czy ja dobrze wyczytałam, że chcesz żyć o szklance mleka i jogurcie?
![]()
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Witaj Lida122
![]() Potwierdzam słowa Eldo_Rado, że zmiany wprowadza się stopniowo. Bardzo trafna uwaga. Najpierw planujmy cele krótkoterminowe i realne, następnie podnośmy poprzeczkę i planujmy długoterminowe. Będzie to zapobiegało monotonii i dawało motywację psychiczna do dalszych działań ku redukcji BF. Znam już Twoją wagę aktualną (56kg), prosiłbym Cię jednak o podanie wzrostu, bo jak się domyślam 100 dniówka jest celem, więc wiek domyślny oscyluje ok.19-20 lat ? Pytanie także o częstotliwość marszów porannych( ile tygodniowo ich planujesz) i czy wykonujesz jakieś inne formy aktywności fizycznej ? Będzie mi to pomocne, aby dać Ci kilka cennych rad/wskazówek. I. Lida122 patrząc na Twoje aktualne założenia dietetyczne, to nie ma przestrzegania jednej z podstawowych zasad żywienia dotyczącej częstotliwości spożywania posiłków. Przede wszystkim powinnaś jeść częściej w małych porcjach. Przerwa pomiędzy posiłkami nie powinna być dłuższa niż 3-3,5 godziny. Dzięki temu zwiększysz PM (przemianą materii) do nawet 10%. Dzieje się to dzięki tzw. SDDP (swoiste dynamiczne działanie pokarmu), podnosi się temperatura ciała na skutek trawienia zbilansowanego pokarmu. Bardzo popieram Twoje założenia marszów. Jest to z pewnością dobry krok ku nasileniu tempa przemiany materii. Wysiłek fizyczny jest oprócz diety czynnikiem determinującym znacząco wzrost metabolizmu. II. Błędem jest jakiekolwiek wprowadzanie zmian kilkudniowych (cytuję „to potrwa 3/5 dni a potem zadcznę zdrowo sie odzywiac dzieki czemu schudne”). Przez takie działania rozregulujesz naturalne mechanizmu organizmu pobierania energii z określonych źródeł pokarmowych, jak węglowodany, białka czy tłuszcze. III. Jest chaos w rodzaju posiłków, za mało węglowodanów o niskim i umiarkowanym IG, brak witamin i minerałów. Uwagi: Jak najbardziej wypowiedź ma charakter informacyjny, jakiekolwiek indywidualne zalecenia ustala się po wstępnym wywiadzie dietetycznym/stylu życia. Tak więc napisz mi wzrost, aktualny tryb zajęć, pracy, aby można dać konkretne wytyczne. Proszę o ewentualne nurtujące Cię pytania, przy obecnych zamiarach redukcji. Pozdrawiam, służę pomocą. Łukasz J. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:58.