![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Kulturalnie o kulturze - na marginesie:)
Ponieważ oczarowała mnie kameralność i atmosfera panująca na forum Kultura(lnie) postanowilam zalozyc dla tego forum watek spolecznosciowy. Moze poznamy sie lepiej i po-off-topujemy o kulturze i nie tylko?
![]() ![]() Zapraszam i pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kulturalnie o kulturze - na marginesie:)
Ja bardzo chętnie
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja również
![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
No to świetnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
to i ja sie przywitam
![]() mam się przedstawiać tak jak na Włosomaniaczkach? ![]() jesli tak to napisz to w 1 poście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
To ja zacznę może
![]() Jestem starą wyjadaczką Wizażową ![]() ..eeee, beznadziejnie ![]() Zawsze miałam jakąś słabość do kultury. Od małego fąfla brałam udział w przeróżnych przedstawieniach, a potem skończyłam szkołę muzyczną w klasie skrzypiec ![]() Zatem moim najsilniejszym zainteresowaniem jest oczywiście muzyka ![]() Na literaturze nie za bardzo się znam, ale o muzyce co nieco wiem ![]() Moje ukochane gatunki to soul, folk, etno i klasyczna ![]() Indie rocka też słucham. Właściwie to wszystkiego po trochu, ale nie toleruję hip-hopu. ![]() Kiedyś też śpiewałam, ale zaniedbałam głos i strasznie się obniżył, także rzadko kiedy piosenki kobiece pasują mi intonacyjnie. Jestem fanką Thomasa Harrisa, tak na marginesie ![]() Jak sobie coś przypomnę, to dodam.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Tulip ja z miłą chęcią.
O mnie: Jolie czyli Kaśka z wykształcenia analityk chemiczny. Zainteresowania dość szeroko pojęte: od chemi przez biochemię (zwłaszcza kosmetyczną ![]() ![]() ![]() Jaką działkę kultury lubię najbardziej- książki- dlatego? nie wiem- ale ja bez ksiązki do łózka się nie położe ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
super pomysł
![]() Kultura to ostatnio moje ukochane forum, znajduje tam taki spokój i zrozumienie, w porównaniu np. do forum plotkowego. Jednak przez najbliższy czas tam nie moge wchodzić, bo każde wejscie skutkuje kolejnymi zakupami ksiązkowymi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jolie2601, to tak jak ja się do łózka bez mojego mp3 nie położę
![]() Cały czas szukam czegoś nowego. Ach, zapomniałam dodać- jestem właśnie po maturze ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
no dobra to i Ja
![]() imienia nie podam (napewno nikt się nie skapnie xD) a tak serio to imie takie jak w nicku uwilebiam ksiażki Onichimowskiej "Hera moja miłość" a w szczególnosci "Lot komety" ogólnie lubie czytać książki patalogiczne a muzyka, zalezy od nastroju, lubie rocka, potńczyć przy Shakirze, ale i polskie piosenki np "Zabiore Cię ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
z mp3 to ja nawet do wanny chodze
![]() ![]() wenedka to pochwal się jak poszło! ja pisałam rok temu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||||
Zakorzenienie
|
Pink - swietnie
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
No prosze, witam talent wokalny w watku ![]() ![]() Czym zajmujesz sie na codzien? Cytat:
![]() A jakie ksiazki lubisz najbardziej? Przedstawisz sie nam? ![]() Cytat:
![]() Rozumiem, ze jestes ksiazkoholiczką ![]() Dzieki za tak szybki i duzy odzew. Cieszy mnie bardzo, ze taka inicjatywa spotkala sie z zainteresowaniem na forum ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do matury, to nawet nawet. Ustne: polski 90%, angielski rozszerzony 85% Pisemne: ang. rozsz. ok. 84% historia rozsz. ... nie wiem polski podst. ... tez nie wiem ![]() tulipanno. aktualnie niczym sie nie zajmuję ![]() ![]() A informacje o nowościach znajduje na forach, myspace, portalach muzycznych, youtube ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja tez kąpie sie ale z telefonem, uzywam tel jako odtwarzacz muzyki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wenedka- gratuluję ukończenia kolejnego etapu kształcenia i życzę samych sukcesów w następnym ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() na codzień studiuje , a na imie mi Agata ![]() co do głosników to tez tak robię ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Tulipanno świetny pomysł na wątek, będę tu często zaglądać.
![]() U mnie to pierwsze - zawsze mam w torebce książkę, portfel, klucze i chusteczki. ![]() W łóżku nie daję rady czytać wystarczy że położę głowę na poduszce i już zasypiam. ![]() Dziś jestem padnięta, dlatego o sobie napiszę następnym razem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Nie czytalam. Na szczescie literatura ma to do siebie, ze zawsze jest po co siegnac. W ogole z wstydem przyznaje, ze malo ruszylam w zyciu fantastyki. Po prostu nie moja dzialka, ale chetnie rusze cos dobrego ![]() Cytat:
![]() A co studiujesz Agato? ![]() Cytat:
![]() Zawartosc torebki podobna do mojej ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
tulipanna., niestety porzucam kulturę.
Myślałam jeszcze rok temu o studiowaniu kultury sztuki, ale teraz ukierunkowałam się na kryminologię lub kryminologię+historia A teraz odkrywam na nowo Erykah Badu ![]() A wakacje też będą po części kulturalne- za 2 tygodnie zwiedzam Rzym ![]() Nie mogę się doczekać ujrzenia kopii wilczycy Remusa i Romulusa ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wyjazdu do Rzymu zazdroszcze - ja za dwa tygodnie bede w trakcie sesji ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
w takim razie, ja też się przywitam.
imię: Agnieszka wiek: 15 lat mieszkam na zachodzie Polski, interesuję się humanistyką i muzyką- ale tylko pod względem jej słuchania.. ![]() na wizażu jestem od niedawna, ale już czuję coś w rodzaju uzależnienia. :} jak coś mi się przypomni, to dopiszę. a teraz dobranoc wszystkim! ![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No dobra (probuje ratowac honor... ![]() ![]() ![]() Magdalena. Studentka specjalizacji kulturoznawczej. Krakowianka. Podstawowym filarem kultury jest dla mnie literatura. Wszystko zawdzieczam babci, u ktorej spedzalam czas jako dziecko - coreczka pracujacych rodzicow. U babci do zabawy byly klocki lub puzzle z literkami, z ktorych mozna bylo ukladac wyrazy. Klocki szybko mi sie znudzily i tym sposobem zaczelam skladac litery i czytac na glos majac 2,5 roku. Jako paroletni smarkul siegnelam po tomiki Mickiewicza, ktore staly w pokoju rodzicow w zwiazku z czym bylam przekonana, ze to "owoc zakazny". Odchorowalam to, bo romantyczny świryzm, ktorym chac nie chac nasiaknelam nie znalazl zastosowania w rzeczywistosci ![]() Interesuje mnie wszystko, co tworcze, co stanowi wyzwanie dla intelektu i mobilizuje do myslenia. Rzadko siegam po film, co obiecuje sobie nadrobic, jednak nie wychodzi. Najbardziej podobaja mi sie stare produkcje z poczatku istnienia kina. Po literaturze najbardziej lubie teatr i mozna mnie w nim dosc czesto spotkac. Slucham roznorodnej muzyki - najchetniej zahaczajacej o jazz, funk, oldschool. W ramach literatury najbardziej interesuje mnie beletrystyka. Lubie tez ksiazki filozoficzne no i wszelkie dotyczace zagadnien kulturowych. Na tym gruncie czuje sie w miare pewnie i chetnie cos polece zainteresowanym ![]() Sama też piszę. Uwielbiam tworczych ludzi, fascynuja mnie i inspiruja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ale i te "normalniejsze" ![]() Sama też chętnie poznam Wasze typy- trzeba od czasu do czasu zasmakować nowych klimatów ![]()
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Dzien dobry wszystkim
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Irvinga tez bardzo cenie za typowo meskie pioro. Nie wiem czy czytalas "Regulamin tloczni win"? Nie mam jeszcze wszystkich jego ksiazek za soba, ale ta zdecydowanie byla najlepsza z tych, ktore przeczytalam. Bardzo polecam. Moglby Ci sie jeszcze Janusz Glowacki spodobac. Jeden z moich ulubiencow ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
dzień dobry miłym paniom
![]() Tulip- dzięki, chętnie przeczytam ![]() ![]() A propos kultury- Warszawianki, nie wiem czy wiecie, ale dzisiaj szykuje się dobra zabawa pod pałacem kultury. Koncert muzyki filmowej z orkiestrą symfoniczą pod batutą Krzesimira Dębskiego- polecam gorąco- byłam na 3 jego koncertach i za każdym razem wychodziłam spłakana ze śmichu- kawał dobrej muzyki i ogromna dawka humoru (jak pan Dębski dobierze do mikrofonu tak koniec ![]() ![]()
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Witam Was w ten piękny dzień
![]() tulipanna. - pytałaś co studiuję, tak więc jest to coś całkowicie niezwązanego z kulturą i niehumanistycznego, a mianowicie żywienie człowieka. Jeżeli chodzi o książki jakie czytam, to tak naprawdę wszystkie. Obyczajowe, histoyczne, biograficzne, kryminały, lit.piękna , przygodowe. Nigdy nie lubiłam fantasy, jednak ostatnio dzięki miłym wizażankom z wątku książkowego odkryłam Pratchetta i trochę polubiłam ![]() ![]() ![]() Jolie2601: Dzięki za iformacje, a wiesz może o której godzinie ten koncert ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie
![]() Studiuję, a w zasadzie juz kończę filologie romańską, teraz siedze w Lyonie i piszę pracę mgr- literatura, a konkretnie E-E Schmitt ![]() Uwielbiam filmy, oglądam dużo- nowości, klasykę, łykam wszystko (oprócz horrorów i thrillerów - mam za bogate wyobraźnię i intensywnie śnię, po co dawac pożywkę koszmarom ![]() ![]() Muzyka, niestety nie śpiewam najlepiej i nie gram na niczym (chociaż marzę o trąbce, kiedyś sie nauczę ![]() I tańczę ![]() Podróże- kocham kocham, różne kultury, różne języki, różni ludzie... Dużo jeździmy stopem, to pozwala mocniej poznać kraj i ludzi. chyba tyle ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:47.