|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Studia lingwistyczne w Warszawie, tłumacz.
Witam, chciałabym prosić o pomoc studiujących w Warszawie na kierunku lingwistyka. Może mógłby mi ktoś polecić jakąś "średnią" uczelnię, po której ukończeniu mogłabym zostać tłumaczem. Pytam o "średnią", ponieważ nie uczę się aż tak pilnie aby dostać się na którąś z lepszych uczelni. Wiem, że muszę zdawać rozszerzony angielski i niemiecki, pytanie czy polski także musi być rozszerzony. Właśnie zaczęłam klasę maturalną więc mam niewiele czasu na zastanawianie się na jakim poziomie zdawać przedmioty.
Muszę zdawać maturę międzynarodową jeżeli chciałabym studiować w Wielkiej Brytanii? Wie ktoś czym różni się taka matura? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studia lingwistyczne w Warszawie, tłumacz.
Nie musisz zdawać międzynarodowej żeby móc tam studiować. Najczęściej zdajesz dwa przedmioty na poziomie rozszerzonym no i musisz mieć CAE (najlepiej), ale są też jakieś inne. Generalnie chodzi o to żeby wiedzieli na jakim poziomie jest Twój agielski
![]() ---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ---------- Jak dokładnie wygląda matura międzynarodowa dowiesz się tutaj http://www.tropiciel.maturzysty.pl/i...tacja&sub=1375 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
KOTerator
|
Cytat:
http://www.lingwistyka.edu.pl |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dzięki za pomoc : ) Ta szkoła lingwistyczna jest prywatna :/ Ja (niestety) muszę iść do publicznej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Moźliwe, że się mylę, ale nie ma chyba w Warszawie, innej niż UW, publicznej uczelni oferującej lingwistykę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
O.o ... to chyba muszę się wziąć do roboty żeby dostać się na UW ...
Może ktoś studiuje tam lingwistykę i mógłby napisać kilka słów na temat, szkoły, nauczycieli, lekcji, jaki był próg w tym roku/poprzednim, itp. ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
http://rekrutacja.uw.edu.pl/files/pd...1kolejnosc.pdf tu masz statystyki, a co do progu, to UW ich nie publikuje, ale na większości kierunków są raczej wysokie, a osoby które nie osiągają połowy punktów rankingowych nie są wciągane na listę rezerwowych. Ja w tym roku idę na ten wydział, ale nie będę studiowała lingwistyki, więc w tym nie pomogę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
KOTerator
|
Ja jestem po filologii ang. i niem., i w trakcie rosyjskiej (nie na UW), ale mój znajomy studiował lingwistykę stosowaną na UW. Miał certyfikaty z języka angielskiego (FCE, CAE) i język niemiecki w małym paluszku. Z tego co mówił to ciężko było się dostać ale nie żałował swojego wyboru. W trakcie studiów wyjeżdżał na wymiany studenckie i nauczył się innych języków niż te kierunkowe. Po studiach znalazł dobrą pracę i teraz robi tam doktorat. Więc chyba warto
![]() Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-09-08 o 20:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wiesz może ile czasu trzeba aby zrobić te certyfikaty? Musisz iść na specjalny kurs czy poprostu idziesz do jakiejś szkoły językowej czy czegoś w tym stylu i piszesz ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
KOTerator
|
Cytat:
Jak ja zdawałam FCE to były dwie sesje: w marcu i w czerwcu chyba. Ja zdawałam w marcu, wyniki miałam pod koniec maja. Jak jest teraz nie orientuję się. Koszt kilka lat temu - ok. 500 zł, teraz nie wiem. Ja się przygotowywałam specjalnie do FCE ok. 3 lata, ale można pewnie w pół roku/rok, zależy czy się spieszysz i czy Ci bardzo zależy. Można chodzić do szkoły i zapisać się na egzamin przez szkołę, można też spróbować swoich sił samemu. W każdym razie certyfikaty nie mają nic do matury i rekrutacji - nawet z CPE raczej poza kolejką się nikt nie dostanie. Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-09-09 o 20:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Skoro nie wpływają na rekrutację to nie muszę ich zdawać teraz tylko w trakcie studiów żeby pracę znaleźć, dobrze rozumiem?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() Ja zdawałam FCE dla własnej satysfakcji, bo do niczego to mi się jeszcze nie przydało ![]() Chyba, że ktoś uważa inaczej ![]() Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-09-10 o 13:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:04.