Zazdrość i brak pewności siebie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-04, 13:51   #1
Peppina
BAN stały

Zazdrość i brak pewności siebie

Hej Dziewczyny...

Piszę tutaj bo chyba potrzebuję wsparcia psychicznego...

Jestem ze swoim TŻ od ponad pół roku. Rok mieszkałam we Włoszech i on stamtąd pochodzi. Teraz wróciłam do Polski. Przez miesiąc mój TŻ był u mnie, ale wrócił do siebie. Wiem, że mnie kocha. Czuję to i widzę.

Ale często, myślę że przez brak pewności siebie i kompleksy, świruję i obwiniam go. Wymyślam sobie historie o zdradach i kłamstwach. Najczęściej duszę je w sobie. Ale to jest jeszcze gorsze, bo przez to nie potrafię cieszyć się w pełni naszym związkiem.

Nie wiem co mam robić. Z jednej strony boję się, że może to intuicja, a nie chore wymysły. Z drugiej nie chcę niczego zniszczyć przez brak pewności siebie...

Znacie może jakieś książki bądź filmy które pomagają uwierzyć w siebie?
Macie może podobnie?
Dzielą Was tysiące kilometrów?
Jesteście zbyt zazdrosne?

A może wiecie jak poznać że facet nas okłamuje? ...
Peppina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-04, 14:01   #2
sasasanka
Przyczajenie

Dot.: Zazdrość i brak pewności siebie

Ja byłam zazdrosna niemiłosiernie. Wymyślałam setki historii, na kazdym kroku widziałam zdradę. Ale przekonałam się, że w ten sposób Go od siebie oddalę, zniechęcę. Do tego dochodzi kwestia zaufania. Jeżeli ufasz i jesteś pewna, że facet Cię nie zdradzi, to automatycznie się uspokajasz.
Pomijam sytuacje, w których przeczucia się sprawdzają. Ale to jest chyba rzadsze i nie warto sobie i drugiej osobie zatruwać życia.
Stary 2011-09-04, 14:01   #3
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Peppina Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny...

Piszę tutaj bo chyba potrzebuję wsparcia psychicznego...

Jestem ze swoim TŻ od ponad pół roku. Rok mieszkałam we Włoszech i on stamtąd pochodzi. Teraz wróciłam do Polski. Przez miesiąc mój TŻ był u mnie, ale wrócił do siebie. Wiem, że mnie kocha. Czuję to i widzę.

Ale często, myślę że przez brak pewności siebie i kompleksy, świruję i obwiniam go. Wymyślam sobie historie o zdradach i kłamstwach. Najczęściej duszę je w sobie. Ale to jest jeszcze gorsze, bo przez to nie potrafię cieszyć się w pełni naszym związkiem.

Nie wiem co mam robić. Z jednej strony boję się, że może to intuicja, a nie chore wymysły. Z drugiej nie chcę niczego zniszczyć przez brak pewności siebie...

Znacie może jakieś książki bądź filmy które pomagają uwierzyć w siebie?
Macie może podobnie?
Dzielą Was tysiące kilometrów?
Jesteście zbyt zazdrosne?

A może wiecie jak poznać że facet nas okłamuje? ...

Psycholog.
Chyba, że chcesz zakonczyc ten związek- bo nikt długo z kimś zachowującym sie jak Ty nie wytrzyma

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-04, 14:01   #4
Weronikapr
Wtajemniczenie

Ani książki, ani filmy, ani komplementy - nic Ci nie da pewności siebie, to się bierze ze środka samej siebie.
Zastanów się dlaczego mu nie ufasz, czy to jego zachowanie, czy coś z Twojej przeszłości i pracuj nad sobą, pracuj z TŻem, a jeśli to nic nie da, to idź do psychologa.
Weronikapr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-04, 15:10   #5
Roseanna
Raczkowanie

Psycholog przez duże P.
Jeśli teraz nie zaczniesz podnosić swojego ego, dojdzie do takiej sytuacji, że chłopak nie wytrzyma, rzuci Cię z powodu tej chorobliwej zazdrości, a Ty tłumaczyć to sobie będziesz swoim domniemanym brakiem wartości. I uwierz mi, zrujnujesz sobie zdrowie psychiczne.

Abstrahując nawet od możliwych konsekwencji, spójrz jak jest dzisiaj. Jak się z tym źle czujesz, jak Cię to niszczy od środka... Po co się męczyć?

Powalcz trochę o siebie.

Stary 2011-09-04, 18:37   #6
Clemence
Zakorzenienie

Jak dla mnie po prostu odpuwsc myslenie... w kwestii faceta oczywiscie,a nie wogole nie mysl co kiedy i jak.. bo sie zameczysz. Jezeli ktoś Cię zdradza to prawie ewidentnie to widac... naprawde to zauwazysz,a na razie nie mysl o zdradach i wogole najlepiej omijaj ten temat.. raczej zmien go na co bedziecie robic jak on przyjedzie itd

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-04, 20:22   #7
akoalaa
Przyczajenie

zdecydowanie doradzałabym psychologa, samej ciężko sobie poradzić z tak dużym problemem
akoalaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-05, 01:56   #8
Peppina
BAN stały

dzięki dziewczyny. dziś rozmawialam z przyjaciolka. wg niej nakrecamy sie z TŻ wzajemnie. ja wiem ze to jest chore i dlatego tak mnie to boli bo ja nigdy sie tak nie zachowywalam ...
Peppina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 12:52   #9
pistacjowa_dama
Raczkowanie

ja mam podobnie, od wielu, wielu lat... dziś mam 27 lat i super chłopaka od 3 lat, którego nie chciałabym stracić.
Doskonale Cię rozumiem - w swoim poprzednim związku dzień w dzień zamęczałam się chorymi - bo to są chore - myślami, co robi, gdzie jest itp. po 4 latach związek się rozpadł, tak poprostu...
Z obecnym chłopakiem jest mi bardzo dobrze, aczkolwiek zaczynają się czasami pojawiać myśli, a jedna nakręca kolejną... wyobrażam sobie niestworzone historie, którymi karmię samą siebie... jeśli zobaczę u niego jakiegoś smsa, maila czy cokolwiek odrazu sobie wyobrażam niewiadomo co, a tak naprawdę nie dał mi nigdy powodu...
Uważam, że zazdrość w naszym przypadku spowodowana jest tylko i wyłącznie osłabioną pewnością siebie, tym, że nie lubimy siebie, nie jesteśmy zadowolone z naszego wyglądu, zachowania itp.
Trzeba nad tym pracować!!! Bo szkoda stracić kogoś na kim nam zależy przez takie chore, do niczego nie prowadzące myśli, a dodatkowo po co sobie samej robić problemy...
Jak to się pięknie mówi: TWORZYSZ SWÓJ WSZECHŚWIAT KAŻDEGO DNIA
trzymaj się i nie daj się!!!!
buziaki
pistacjowa_dama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości