pominięcie pierwszej tabletki ! pomocy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-10, 08:55   #1
malaga9
Przyczajenie

pominięcie pierwszej tabletki ! pomocy

Witam
Wczoraj powinnam przyjąć tabletkę po 7 dniowej przerwie tak o godzinie 21:30-22 niestety zapomniałam . Przyjęłam ją dzisiaj rano o 9:30 czytałam że jak przerwa jest do 12 godzin to wszystko działa jak należy . Ostatnio nie współżyłam z chłopakiem ale jak dzisiaj będę chciała to muszę dodatkowo się zabezpieczać ? Bardzo mi zależy by nie było to konieczne ... Bardzo proszę o rady jak to teraz wszystko funkcjonuję ...czy dobrze myślę że wszystko jest w porządku jak przyjęłam tabletkę do 12 godzin ? Ktoś może rozmawiał kiedyś o takiej przerwie z lekarzem ? Bo ja jak narazie tylko w internecie znalazłam odpowiedź na podobne pytanie lekarza ,że właśnie jak się przyjmie do 12 godzin to jest wszystko w porządku ... Dodam że w ulotce też znalazłam informację że "jeśli od czasu kiedy należało zażyć tabletkę minęło 12 godzin lub mniej nie należy się martwić należy natychmiast przyjąć tabletkę a następne tabletki stosować o zwykłej porze" Czy uważacie że mogę spokojnie kochać się bez zabezpieczenia ? Miałyście podobne sytuacje ?

Edytowane przez malaga9
Czas edycji: 2011-12-10 o 09:02
malaga9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-10, 09:08   #2
Black Rainbow
Zadomowienie

Dot.: pominięcie pierwszej tabletki ! pomocy

Teoretycznie wszystko powinno być w porządku, skoro zmieściłaś się w czasie. Ja bym jednak wolała dodatkowo się zabezpieczyć dla świętego spokoju. Jak wiadomo pierwsza pigułka z opakowania jest najważniejsza, bo jeśli jej nie weźmiesz, albo spóźnisz się powyżej 12 godzin z jej przyjęciem, to stosunki z 7 dniowej przerwy nie są zabezpieczone. Pierwsza pigułka wyrównuje poziom hormonów, który opada w trakcie przerwy (a dzięki temu spadkowi występuje krwawienie).
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-10, 09:19   #3
malaga9
Przyczajenie

a co polecacie się do zabezpieczenia tak na przyszłość oprócz prezerwatyw ?aż się tak innym środkami wcześniej nie interesowałam... są środki dopochwowe zabezpieczające ...?, tak mi się kojarzy że coś takiego istnieje ale nie interesowałam się nimi wcześniej, chodzi mi o typ zabezpieczenia który będzie się najmniej odczuwać ... oczywiście pytanie moje pierwsze jest nadal aktualne , bardzo mi zależy by się wypowiedziała jakaś dziewczyna co miała podobną sytuację czy faktycznie nie byłą w ciąży potem , a może któraś właśnie rozmawiała o tym z lekarzem
Stary 2011-12-10, 09:41   #4
kalincia
BAN stały

Ja tam wolałabym się jednak w takiej sytuacji dodatkowo zabezpieczyć. Oczywiście, jeśli ciąża byłaby nieszczęście. Wolisz przed chłopakiem udawać, że nic się nie stało, byle tylko nie wiedział, że zapomniałaś, a na drugiej szali masz niechcianą ciążę? Pomyśl, dziewczyno...
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-10, 09:48   #5
malaga9
Przyczajenie

oczywiście nie chce ciąży ... rozważam jak już inne dodatkowe zabezpieczenia, ale nie chciałabym by była to prezerwatywa .... znacie inne środki zabezpieczenia które są jak najmniej odczuwalne ? jakieś środku dopochwowe ?
Stary 2011-12-10, 10:00   #6
kalincia
BAN stały

Ty nie chcesz prezerwatywy, czy nie chcesz, bo on jej nie lubi? Bo wygląda mi na to, że chodzi ci o jego odczucia głównie. A w takiej sytuacji nie powinnaś na to patrzeć, tylko myśleć o jak najlepszym zabezpieczeniu. A najlepszym, poza tabletkami jest prezerwatywa.
Stary 2011-12-10, 10:16   #7
malaga9
Przyczajenie

ja nie chcę prezerwatywy . Biorę tabletki od niedawna , ale jeszcze nie współżyliśmy, zależało mi by nasz pierwszy raz był bez prezerwatywy . A ja zrobiłam taką głupotę że zapomniałam wczoraj pierwszej tabletki . Całkiem możliwe że poczekamy

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

a mam jeszcze pytanie , w ulotce jest napisane jak się pominęło tabletkę (powyżej 12 godzin) to że należy przez 7 dni się dodatkowo zabezpieczać , to mam liczyć to od dzisiaj czyli od soboty do piątku ? w piątek przyszły też powinnam się zabezpieczyć ?

Edytowane przez malaga9
Czas edycji: 2011-12-10 o 10:17

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-10, 10:55   #8
kalincia
BAN stały

A tego, to nie wiem. Nie doczytałam też wcześniej, że to ma być pierwszy raz. W takiej sytuacji - poczekałabym jednak, aż będę zabezpieczona na pewno tabletkami. Po co psuć sobie nastrój myśleniem o ciąży lub prezerwatywą.
Stary 2011-12-10, 11:00   #9
malaga9
Przyczajenie

dzięki za rady, teraz czekam może ktoś mi poradzi jak jest z tym dodatkowym zabezpieczaniem się , czy tylko do piątku mam czekać ? i potem już wszystko w normie tak jak powinno być ?
Stary 2011-12-10, 11:25   #10
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Black Rainbow Pokaż wiadomość
Teoretycznie wszystko powinno być w porządku, skoro zmieściłaś się w czasie. Ja bym jednak wolała dodatkowo się zabezpieczyć dla świętego spokoju. Jak wiadomo pierwsza pigułka z opakowania jest najważniejsza, bo jeśli jej nie weźmiesz, albo spóźnisz się powyżej 12 godzin z jej przyjęciem, to stosunki z 7 dniowej przerwy nie są zabezpieczone. Pierwsza pigułka wyrównuje poziom hormonów, który opada w trakcie przerwy (a dzięki temu spadkowi występuje krwawienie).
To chyba nie tak...stosunki przez kolejne 7 dni od pominięcia tabletki są nie zabezpieczone
Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
A tego, to nie wiem. Nie doczytałam też wcześniej, że to ma być pierwszy raz. W takiej sytuacji - poczekałabym jednak, aż będę zabezpieczona na pewno tabletkami. Po co psuć sobie nastrój myśleniem o ciąży lub prezerwatywą.
Zgadzam się w 100%
Cytat:
Napisane przez malaga9 Pokaż wiadomość
dzięki za rady, teraz czekam może ktoś mi poradzi jak jest z tym dodatkowym zabezpieczaniem się , czy tylko do piątku mam czekać ? i potem już wszystko w normie tak jak powinno być ?
z tego co kojarzę to chyba włącznie z piątkiem... czyli od soboty przyszłej możecie się kochać
Stary 2011-12-10, 11:42   #11
Nusia7
Zakorzenienie

Jeśli zapomnienie tabletki następuje w pierwszym tygodniu, to przez kolejnych 7 dni trzeba stosować dodatkową antykoncepcję, bo istnieje ryzyko zajścia w ciążę. Polecam czytać ulotki lekarstw...
Nusia7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-10, 12:04   #12
malaga9
Przyczajenie

dzięki wielki dziewczyny za odpowiedzi , upewniłyście mnie i jestem teraz spokojniejsze , przeczekam ten tydzień do następnej soboty by już wszystko działało jak należy i by było można się kochać bez zabezpieczeń
Stary 2011-12-10, 13:13   #13
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Nusia7 Pokaż wiadomość
Jeśli zapomnienie tabletki następuje w pierwszym tygodniu, to przez kolejnych 7 dni trzeba stosować dodatkową antykoncepcję, bo istnieje ryzyko zajścia w ciążę. Polecam czytać ulotki lekarstw...
Autorka przeczytała. I miała wątpliwości, co do interpretacji.
Stary 2011-12-10, 14:51   #14
Nusia7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Autorka przeczytała. I miała wątpliwości, co do interpretacji.
Jak widać niedokładnie.

Cytat:
Dodam że w ulotce też znalazłam informację że "jeśli od czasu kiedy należało zażyć tabletkę minęło 12 godzin lub mniej nie należy się martwić należy natychmiast przyjąć tabletkę a następne tabletki stosować o zwykłej porze"
To jest informacja ogólna, dalej jest szczegółowa co do każdego tygodnia.
Stary 2011-12-10, 16:30   #15
malaga9
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Nusia7 Pokaż wiadomość
Jak widać niedokładnie.

To jest informacja ogólna, dalej jest szczegółowa co do każdego tygodnia.
nie ma u mnie na ulotce szczegółowych informacji co robić w danym tygodniu, jest napisane "jeśli od czasu kiedy należało zażyć tabletkę minęło więcej niż 12 godzin lub jeśli pominięta więcej niż jedną tabletkę należy stosować dodatkową metodę antykoncepcyjną przez kolejne 7 dni " i do tego jeszcze parę dodatkowych rzeczy ale nic co do wyszczególnienia jaki to tydzień nie ma ...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-12-10, 16:36   #16
Nusia7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malaga9 Pokaż wiadomość
nie ma u mnie na ulotce szczegółowych informacji co robić w danym tygodniu, jest napisane "jeśli od czasu kiedy należało zażyć tabletkę minęło więcej niż 12 godzin lub jeśli pominięta więcej niż jedną tabletkę należy stosować dodatkową metodę antykoncepcyjną przez kolejne 7 dni " i do tego jeszcze parę dodatkowych rzeczy ale nic co do wyszczególnienia jaki to tydzień nie ma ...
Aha no to dziwne. W każdym razie przez 7 dni powinnaś się dodatkowo zabezpieczać.
Stary 2011-12-10, 16:38   #17
malaga9
Przyczajenie

a naszła mnie jeszcze jedna wątpliwość bo jak nie ma być tej 12 godzinnej przerwy a biorę tabletki zwyczajowo o 21:30 no a że tą co przypadała na piątek wzięłam dzisiaj o 9:30 to tabletkę na dzisiaj mogę wziąć o 21:30 czy powinnam wcześniej by nie było tej 12 godzinnej przerwy np o 20 ?
Stary 2011-12-10, 18:53   #18
Nusia7
Zakorzenienie

O tej porze, co zwykle.
Stary 2011-12-10, 21:41   #19
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:

To chyba nie tak...stosunki przez kolejne 7 dni od pominięcia tabletki są nie zabezpieczone
Tylko że tutaj jest kwestia przedłużenia przerwy, czyli przerwa jest niezabezpieczona...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 14:33   #20
trawa_morska
Zadomowienie

bierzesz tabletki od niedawna, do tego to pierwsza, z pewnoscia nie mozesz czuc sie zabezpieczona przez pierwszy tydzien co najmniej
dziewiec godzin to jednak dlugo
trawa_morska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 16:36   #21
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
No niestety jest właśnie dokładnie tak jak napisałam, polecam doczytać ulotkę jeśli bierzesz pigułki (i nie piszę tego złośliwie, broń boże!)

Jak wiadomo w czasie przerwy spada poziom hormonów, dlatego też występuje krwawienie (tzw. krwawienie z odstawienia) bo poziom opada. Wiadomo również, że plemniki mogą w pochwie przeżyć nawet do 5 dni (skrajne opinie mówią, że i 7) Jeśli nie przyjmie się pierwszej pigułki z opakowania i nie podniesie się tym samym poziomu hormonów, to istnieje ryzyko wystąpienia owulacji, jeśli kobieta ma w pochwie jakieś plemniki to może zajść w ciążę.

Oczywiście kolejne stosunki również nie będą zabezpieczone i trzeba stosować coś dodatkowo przez następne siedem dni.

W mojej ulotce od Yasminelle jest wszystko wyjaśnione, zresztą brałam kiedyś Novynette i Mercilon, tam również była taka informacja.

Dlatego tak ważne jest, by nie przedłużyć tej siedmiodniowej przerwy. Kobiety, które nagle odstawiają hormony, a nie chcą mieć jeszcze dziecka, powinny wiedzieć, że zabezpieczenie jest tylko do końca opakowania, do ostatniej przyjętej tabletki. Niektóre twierdzą, że jeszcze te siedem dni po jego skończeniu ale to totalna bzdura.

Edytowane przez Black Rainbow
Czas edycji: 2011-12-12 o 16:39
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 16:42   #22
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
No niestety jest właśnie dokładnie tak jak napisałam, polecam doczytać ulotkę jeśli bierzesz pigułki (i nie piszę tego złośliwie, broń boże!)
Nie biorę a przez ostatnie kilka lat używałam Nuvaring więc problem pominiętej tabletki mnie nie dotyczył
Cytat:
Jak wiadomo w czasie przerwy spada poziom hormonów, dlatego też występuje krwawienie (tzw. krwawienie z odstawienia) bo poziom opada. Wiadomo również, że plemniki mogą w pochwie przeżyć nawet do 5 dni (skrajne opinie mówią, że i 7) Jeśli nie przyjmie się pierwszej pigułki z opakowania i nie podniesie się tym samym poziomu hormonów, to istnieje ryzyko wystąpienia owulacji, jeśli kobieta ma w pochwie jakieś plemniki to może zajść w ciążę.

Oczywiście kolejne stosunki również nie będą zabezpieczone i trzeba stosować coś dodatkowo przez następne siedem dni.

W mojej ulotce od Yasminelle jest wszystko wyjaśnione, zresztą brałam kiedyś Novynette i Mercilon, tam również była taka informacja.

A potem kobiety się dziwią, że biorą pigułki i w ciążę zachodzą...
Aaa w takim sensie to się zgodzę, że można zajść w ciążę jeśli pozostałości plemników z przerwy znajdują sie w pochwie/jajowodach
Mi chodziło o to że w tej przerwie na pewno nie było owulacji, zgodnie z tym ze tabletki także chronią w jej trakcie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości