|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() MGR DZIENNE PEDAGOGIKA - UP w KRAKOWIE
Cześć wszystkim!
![]() Mam pytanie odnośnie pedagogiki DZIENNEJ II stopnia na Uniwersytecie Pedagogicznym im. KEN w Krakowie. Czy ciężko jest się na niego dostać? Jak to wygląda? Chodzi mi szczególnie o pedagogikę przedszkolną i wczesnoszkolną, ewentualnie przedszkolną albo wczesnoszkolną. http://www.up.krakow.pl/rekrut/informator2011.php?s=II%2 0stopie%F1&k=63 A, i w tym także kwestia: "Studia przewidziane dla: absolwentów studiów zawodowych z dyplomem licencjata kierunku pedagogika, specjalność przedszkolna i wczesnoszkolna." Mój kierunek na licencjacie to: pedagogika: zintegrowana edukacja wczesnoszkolna i wychowanie przedszkolne.. na innej uczelni.. więc może być, prawda? ![]() I mam jeszcze takie pytanie... Co daje ta specjalność "kreowanie lokalnej polityki edukacyjnej (nauczycielska)"? A także "aktywizacja i praca społeczno - opiekuńcza (nauczycielska)"? Czy to dobre opcje? A może proponowalibyście coś innego? Czy lepiej kontunować swoją specjalność ze studiów licencjackich? ps. Nie zaczynam mgr w tym roku. Pytam się na przyszłość, lepiej wszystko wcześniej wiedzieć niż potem być niemiło zaskoczoną... bo czegośtam się nie wiedziało ![]() Edytowane przez anowi91 Czas edycji: 2011-09-05 o 12:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: MGR DZIENNE PEDAGOGIKA - UP w KRAKOWIE
Wiesz co, ja akurat jestem absolwentką UP, ale pedagogiki specjalnej, 5 letniej magisterskiej. Natomiast wiem od koleżanki, która podjęła 3 lata temu studia II stopnia (PPiW), że niestety kadra (poziom kultury osobistej i podejście do studenta) oraz poziom zajęć, pozostawiają wiele do życzenia.. Nie chcę Ci jednoznacznie odradzać, ale powtarzam to, co sama usłyszałam. Natomiast nad tymi wymyślnymi kierunkami nie zastanawiałabym się nawet. Teraz łatwo jest się wkopać w jakieś "cudowne" kierunki, po których właściwie nie wiadomo kim jesteś i jakie masz kompetencje. A najczęściej okazuje się, że żadne. Niestety..nie wiem czemu ale takie kierunki mnożą się jak grzyby po deszczu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
![]()
ja jestem zwolenniczką zmieniania specjalności na mgr, uzupełnisz różnice programowe- pomęczysz się troche ale masz dodatkowe kwalifikacje- zawsze łatwiej. Z tym że te 'wymyslane' kierunki jak napisała koleżanka wyżej pewnie nie dają sensownych kwalifikacji.. a co do UP to zastanow sie dobrze ;D
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co masz na myśli? ;p ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Moja kuzynka studiowała pedagogikę wczesnoszkolna.Ma tytuł mgr.na jej roku było ponad 500 studentów,był to najbardziej oblegany kierunek na całej uczelni.Szuka obecnie pracy od 4 lat,w tym zawodzie i nic znaleść nie może.Wszystkie przedszkola,i klasy od 1-3 obeszła.Niestety z marnym skutkiem.Ale to może tylko w jej miejscu zamieszkania tak jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
anowi91, nie posiadam niestety aktualnych informacji na ten temat
![]() Onnaa88, nie, nie tylko w miejscu jej zamieszkania.. takie są niestety polskie realia, mowie to z bólem serca, tytułem magistra i ukończonymi dwoma kierunkami podyplomówek ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
np ja składając podania o prace wydaje mi się że przy rozmowach byłam lepiej traktowana.. nie wiem może tylko moje odczucia.. "widze ma pani skonczona ped przedszkolną, wczesnoszkolna- tak jak wszyscy co tu przychodzą..ooo widze że pani tez już kończy ped. specjalną to bardzo fajnie bo my mamy właśnie trudne dzieci i oddziały specjalne" -nie wiem, oferte pracy dostałam w każdym bądź razie.. powiedzmy że gościłam na tej uczelni i znam wykładowców, ale wiadomo.. ile studentów -tyle opini.. dla jednego wykładowca jest super- dla innego beznadziejny.. Zresztą jak przeklikasz wątego na temat UP to zauważysz sporą różnicę zdań
![]() |
![]() |
#9 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
vanesia1
to smutne,że tak się dzieje,człowiek tyle lat marnuje pózniej pełen nadzieji myśli,że znajdzie prace w swoim zawodzie a tu szara rzeczywistość ![]() mnie też ten kierunek bardzo ciekawi,ale nie wybrałabym chyba go ze względ na to,że nie miałabym po nim pracy anowi91 a na którym jesteś roku studiów?jak masz znajomych to łatwiej Ci pózniej pewnie będzie znaleść pracę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Sluchajcie co jest najlepsze? Wziac specjalizacje z wczesniszkolnej i przedszkolnej i potem zrobić kurs z oligofrenopedagogiki czy iść na nią na specjalizacje? Bo teraz muszę wybrać bo przez rok miałam ogólna i jaka polecacie i jaka jest waszym zdaniem najlepsza?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() No to o prace raczej nie będziesz musiała się martwic jak Twojego chłopaka mama jest przedszkolanką ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Hmm jesli chodzi o pedagogike, to nei za bardzo orientuje sie w temacie. Jednak jesli chodzi o UP, to juz bardziej.
Ja studiowalam tam filologie polska i powiem ci, ze to uczelnia z glebokiej komuny. Wykladowcy, budynek i wszystko inne jest nieprzystosowane do realiow wspolczesnosci. Moze wydawac sie to dziwne, ale na wiekszosci kierunkach internet to dla nich czarna magia. Brak planow zajec w internecie, brak ogloszen w internecie. Juz nawet nie zlicze ile razy jechalam na uczelnie np na 8 rano, a tam na tablicy ogloszenie, ze mojego wykladowcy nie ma. Zalatwienie czegos to tez nielada sztuka. Teraz skladalam papiery kolezance, to nie bylo nigdzie napisane w jakich godzinach przyjmuja! Musialam czekac ponad godzine, bo przyszlam na chybil-trafil. Porazka. Niby nic, ale jak sie jest skazanym na takie skamienienie mozgu przez 2 czy 3 lata, to jednak potrafi wkurzyc. Ja absolutnie nie polecam tej uczelni pod zadnym wzgledem, bo nawet jesli chodzi o ksztalcenie, to niczego niesamowitego nie naucza. Mialam zajecia z pedagogiki i nie dotykajac zadnej ksiazki, bedac na 2 cwiczeniach z 5 i na zadnym wykladzie, zaliczylam egzamin na 4,5!!! to widac jaki tam jest poziom. Po prostu pisalam to, co wiedzialam z wiedzy ogolnej! Moze poszukaj innej uczelni, bo ta nie wiem jakim cudem zajmuje tak wysokie miejsce... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:28.