|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Warunki akademickie a pogorszenie cery?
Hej, odkąd przeprowadziłam się na wakacje do innego akademika, w którym panują bardzo niekorzystne warunki zauważyłam ogromne pogorszenie się mojej i tak trądzikowej cery. Nie mam pojęcia czy to wina tego akademika, ale gdy mieszkałam w poprzednim, o wiele lepszym standardzie moja cera miała się dużo lepiej. Poza tym zawsze podczas wakacji nie miałam większych problemów z wypryskam i zaskórnikami,mimo tego, że się nie opalałam. A teraz to jakiś istny koszmar. W sumie w każdym akademiku woda jest chlorowana, więc tutaj się nic nie zmieniło. W pokoju bardzo szybko i w bardzo dużych ilościach zbiera się kurz, pomimo codziennego sprzątania. Stan łazienki i umywalki też pozostaje wiele do życzenia. Czy uważacie, że to może mieć jakiś wpływ na cerę? Wspomnę też, że od lipca pracuję i codziennie nakładam na skórę makijaż, wcześniej podczas wakacji byłam u siebie na wsi w domu i całe dnie chodziłam tylko wysmarowana maściami dermatologicznymi. Jednak stosuję głownie tylko makijaż mineralny. Przedstawię Wam moją pielęgnację, bo to może w niej tkwi problem, a nie w warunkach.
Rano: - płyn micelarny SVR lub żel do mycia Normaderm Vichy - (od dwóch dni) hydrolat oczarowy po myciu twarzy - Krem z filtrem 50 + do cery trądzikowej z cynkiem SVR - korektor dwustronny z olejkiem z drzewa herbacianego Oriflame - podkład mineralny Pixie - korektor mineralny EDM - puder matujący Essence Po powrocie z pracy: - demakijaż oczy płynem micelarnym Delia - demakijaż twarzy żelem Normaderm Vichy lub żelem do mycia ciała i włosów BabyDream - hydrolat oczarowy po myciu - epiduo na noc - po jakimś czasie mikstura kwas hialuronowy + olej z pestek malin W weekendy stosuję maseczkę z zielonej glinki Ziaja PRO (głównie jest to piątek i niedziela) a w trakcie dnia pd piątku do niedzieli pastę cynkową punktowo Czy coś robię nie tak? Bardzo proszę o jakieś rady, gdyż 17 września mam wesele i nie chcę się na nim pokazać z tak zmasakrowaną twarzą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Warunki akademickie a pogorszenie cery?
Kurcze widzę że dbasz o skórę jak pan bog przykazał, dobry płyn micelarny + krem 50 filtr na dzień
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
moim zdaniem jeśli dbasz o skórę tak samo jak w poprzednim miejscu zamieszkania to akademik nie ma tu nic do rzeczy. sama borykam się z tym problemem i wiem że wiele czynników wpływa na "te niespodzianki" dieta, stres, słońce i upały też. pozatym wysyp jest wynikiem zmian w ograniźmie dokonanych kilka miesięcy wczęsniej. najlepiej nie trać czasu i idź do dermatologa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
pociesze Cie ze na jesieni otworza sie nowe mozliwosci- kwasy, lasery i inne przyjemnosci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie tylko nie wiem która opcja jest możliwa przy stanach zapalnych. Z tego co wiem to aby przeprowadzić jakieś peelingi i mikrodermabrazję nie można mieć już żadnych krost, a u mnie takiego stanu nie było odkąd pamiętam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Witaj, ja również leczę trądzik od ponad 8 lat. Obecnie wyglądam tak że jestem bardzo zadowolona i nie muszę nakładać podkładu aby gdzieś wyjść. Odpowiednia pielęgnacja nie przynosiła u mnie efektów. Dermokosmetyki z apteki całkiem drogie również nie pomagały. Stosuje już 6 tydzień Zineryt i to najlepszy antybiotyk do smarowania jaki w życiu miałam. Mi bardzo pomógł. Polecam. Ja kupiłam bez recepty, byłam tak przygnębiona swoim wyglądem że zaryzykowałam i nie żałuję. Wcześniej chodziłam do dermatologa ale nie wyleczył mnie..
---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ---------- a brałaś kiedyś tabletki antykoncepcyjne o działaniu antyandrogennym? Gdy ktoś ma za dużo androgenów może wystąpić trądzik. Najlepiej porozmawiać z ginekologiem na ten temat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem załamana. Chucham i dmucham na tą cerę, a ona z dnia na dzień wygląda coraz gorzej. Poszłabym do dermatologa, ale to walka z wiatrakami. Nabrałam się już tylu leków i jak ktoś opisuje jakie maści stosował i antybiotyki to ja to wszystko już miałam. Oprócz izoteku oczywiście. Zrezygnuję chyba z tego wesela. Mam dość. Od dawna nie spotkałam nikogo kto by w tym wieku miał taką masakrę na twarzy :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
też stosowałam Zineryt zewnętrznie a teraz epiduo. A Ty nie zauważyłaś poprawy po epiduo? Ja stosuje dopiero 3 tydzień i musze powiedzieć że jest o niebo lepiej ale nie wiem czy to wynik tego żelu czy innych rzeczy. Oprócz tych wszystkich żeli kremów itd zażywam jeszcze antybiotyk, pije syrop z brzozy i olej lniany, które działają oczyszczająco na cały organizm. Poza tym przemywam twarz mlekiem, noi całkowicie zrezygnowałam ze słodkiego i tłustego jedzenia. Kilka razy w tygodniu robię tez maseczkę z białka, a gdy skóra jest bardzo sucha to z żółtka. Polecam tez saunę i sport, a przede wszystkim nie pozbywaj się pozytywnego myślenia wiem że to jest jak walka z wiatrakami, ale ja się pocieszam że może ten obfity wysyp był już ostatnim ehh byłoby pięknie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
U mnie ginekolog stwierdził zespół policystycznych jajników w skrócie PCOS i dlatego od kilku lat mam trądzik tzn teraz go nie ma..ale ja i tak się obawiam że wróci..To już taki strach pozostał..Muszę być niestety na hormonach..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do tego ,że dawno nie widziałaś kogoś w Twoim wieku z taką cerą,kochana,wydaje Ci się tak.Większość ludzi tylko na pozór albo z daleka ma ładną skórę.Nawet jeśli nie mają widocznych,czerwonych pryszczy to mają blizny ubytkowe, potwornie zanieczyszczoną skórę,tłustą.Nie masz takiej możliwości,żeby przyglądać się z bliska innym,za to swoja skórę pewnie badasz jak pod mikroskopem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki za słowa otuchy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Trądzik może zwiększyć lub zmniejszyć "rodzaj "wody jakiej używasz do mycia. "Rodzaj" wody, czyli skąd ona jest pobierana czy z rzeki czy z zasobów gruntowych.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Wreszcie odkryłam powód mojego strasznego stanu cery. To nie warunki akademickie, nie filtr i nie wiem co jeszcze... Po prostu brak snu! Śpiąc po 5-6 godzin dziennie codziennie budziłam się z nowymi pryszczami. Nie pomagało stawanie na głowie, żeby dogodzić mojej cerze. Odkąd już nie pracuję, nie spędzam w komunikacji miejskiej 4 godzin dziennie i nie wstaję codziennie o 5 rano moja cera wygląda dużo lepiej. Oczywiście są jeszcze ślady po tamtych pryszczach, ale (tfu tfu) nic nowego się nie robi, buzia z dnia na dzień jest coraz gładsza i jaśniejsza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:00.