|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Przenieść się do innej szkoły?![]() ![]() Jestem uczennicą klasy 3 jednego z lepszych liceów w mieście.Chciałabym, się przenieść do innego. Jest wiele powodów, dla których warto zastanowić się nad przenosinami: - mieszkam ok 40 km od szkoły dlatego dzienny dojazd kosztuje mnie ok. 3 godz. straconego czasu ( w obydwie strony) - obecnie wynajmuję mieszkanie w pobliżu szkoły ale wiąże się to z na prawdę sporymi wydatkami -do internatu nie chcę bo nie ma warunków do nauki - w mieszkaniu posiłki przyrządzam we własnym zakresie przez co też tracę czas - z klasą się zupełnie nie zgrałam - mam problemy zdrowotne przez co opuszczam sporo zajęć, co nie podoba się wychowawczyni (sama z resztą doradzała przenosiny) - powinnam być jednak pod czyjąś opieką (w domu) Gdybym się przeniosła : -miałabym łatwiejszy dojazd,bo tylko 7 km - koszty były by znacznie mniejsze (bo o prawie 400zł) - chodziłabym z siostrą do tej samej klasy i z chłopakiem do tej samej szkoły - mogłabym regularnie jadać posiłki - zalecenie lekarza - (co na chwilę obecną nie jest możliwe) Ogólnie chce się przenieść. Bardzo. Ale boję się, że będę żałowała, bo: - liceum w którym jestem jest na prawdę "na poziomie" - to, do którego chcę się przenieść jest trochę "gorsze" - zawsze chciałam skończyć liceum bardzo dobre, a nie tylko "dobre" - do tego "gorszego" liceum chodzi paru moich znajomych i boję się, że będzie krążyła plotka że w lepszym lo nie radziłam sobie itp. To chyba tyle. Bardzo proszę o radę , bo powinnam się zdecydować jak najszybciej a sama decyzji nie potrafię podjąć. I nie wiem co mam robić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przenieść się do innej szkoły?
Przecież to ostatni rok, nie wytrzymasz? To Twój wybór co postanowisz, ja jednak nie przenosiłabym się.
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
chyba sama sobie odpowiedzialaś
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ja bym chyba postarała się jednak wytrzymać, żeby później nie żałować że zmieniłam coś na gorsze.
Jeśli chodzi o wyżywienie to jest to tylko kwestia organizacji czasu. Możesz np gotować zupę na 2 dni albo w weekend coś ugotować i zamrozić. Ewentualnie możesz wykupić sobie gdzieś obiady (na jakiejś stołówce) bo czasem to wcale nie wychodzi drożej niż gotowanie dla 1 osoby. Chociaż z drugiej strony to faktycznie nie liczy się jakie LO skończysz tylko wyniki z matury. Jeśli jesteś w stanie we własnym zakresie przygotować się do matury na takim samym poziomie jak w tym LO to nie męcz się. Nie ważne czy w nowej szkole będą myśleć że przeniosłaś się bo nie dałaś rady, ważne żebyś Ty nie myślała że nie dałaś rady i poszłaś na łatwiznę.
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
To ostatni rok więc dużo nie ryzykujesz, w końcu czegoś się nauczyłaś w tej szkole. Jestem zdania, że w każdej szkole się nauczysz jeśli tego chcesz, sama poszłam do liceum o kiepskiej opinii ze względu na dojazdy i ciekawy dla mnie profil, który nie był wszędzie i byłam bardzo zadowolona. Większość moich znajomych poszła do najlepszych szkół w mieście i narzekali często, nawet zdałam maturę lepiej od kilku osób z tych szkół z czołówki. Z tego co piszesz lepiej wygląda przenieść się, szczególnie jeśli w grę wchodzi zdrowie i jakaś oszczędność. Tracenie czasu w busach też nie jest dobre, nawet idąc do gorszej szkoły możesz ten czas poświęcić na naukę, a nie dojazdy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dziewczyno jeśli to zrobisz i przeniesiesz się do innej szkoły możesz tego potem gorzko żałować - wiem co mówię
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Nie warto się przenosić na rok. Chociaż moim zdaniem i tak skopałaś sprawę, trzeba było od razu się wybrać do liceum bliżej miejsca swojego zamieszkania, wyjeżdżanie gdzieś dalej żeby uczyć się w szkole średniej wg mnie jest bezsensowne. Wiąże się to z niepotrzebnymi kosztami, a przecież to i tak nie ma większego znaczenia, jakie liceum skończysz. Jeżeli chcesz się uczyć, nauczysz się nawet w podrzędnym ogólniaku
![]() Ale w tej sytuacji uważam, że lepiej już przeczekać ten rok, jesteś przyzwyczajona do szkoły, nauczycieli, klasy. Pomyśl, czy warto jest to zmieniać? A co, jeżeli nowe środowisko kompletnie Ci nie spasuje? Zdecydowanie czekałabym ten rok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
.
|
a co o tym wszystkim sadza rodzice?
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
postaraj się lepiej odżywiać a reszta się da. kup suszoną wołowinę z allegro - świetna białkowa przekąska.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:40.