Przenieść się do innej szkoły? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-13, 15:18   #1
KropeczkA_0132
Przyczajenie

Unhappy

Przenieść się do innej szkoły?

Hej. Jestem tu nowa i nie wiem czy trafiłam w dobre miejsce, aby zapytać o poradę . Mianowicie chodzi o przenosiny do innej szk0ły.

Jestem uczennicą klasy 3 jednego z lepszych liceów w mieście.Chciałabym, się przenieść do innego. Jest wiele powodów, dla których warto zastanowić się nad przenosinami:
- mieszkam ok 40 km od szkoły dlatego dzienny dojazd kosztuje mnie ok. 3 godz. straconego czasu ( w obydwie strony)
- obecnie wynajmuję mieszkanie w pobliżu szkoły ale wiąże się to z na prawdę sporymi wydatkami
-do internatu nie chcę bo nie ma warunków do nauki
- w mieszkaniu posiłki przyrządzam we własnym zakresie przez co też tracę czas
- z klasą się zupełnie nie zgrałam
- mam problemy zdrowotne przez co opuszczam sporo zajęć, co nie podoba się wychowawczyni (sama z resztą doradzała przenosiny)
- powinnam być jednak pod czyjąś opieką (w domu)

Gdybym się przeniosła :
-miałabym łatwiejszy dojazd,bo tylko 7 km
- koszty były by znacznie mniejsze (bo o prawie 400zł)
- chodziłabym z siostrą do tej samej klasy i z chłopakiem do tej samej szkoły
- mogłabym regularnie jadać posiłki - zalecenie lekarza - (co na chwilę obecną nie jest możliwe)

Ogólnie chce się przenieść. Bardzo. Ale boję się, że będę żałowała, bo:
- liceum w którym jestem jest na prawdę "na poziomie"
- to, do którego chcę się przenieść jest trochę "gorsze"
- zawsze chciałam skończyć liceum bardzo dobre, a nie tylko "dobre"
- do tego "gorszego" liceum chodzi paru moich znajomych i boję się, że będzie krążyła plotka że w lepszym lo nie radziłam sobie itp.

To chyba tyle. Bardzo proszę o radę , bo powinnam się zdecydować jak najszybciej a sama decyzji nie potrafię podjąć. I nie wiem co mam robić

KropeczkA_0132 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-13, 23:44   #2
Bziu
Zakorzenienie

Dot.: Przenieść się do innej szkoły?

Przecież to ostatni rok, nie wytrzymasz? To Twój wybór co postanowisz, ja jednak nie przenosiłabym się.

http://miejpoglad.blogspot.com/
Bziu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-14, 04:32   #3
bentkuff
Zadomowienie

chyba sama sobie odpowiedzialaś jeśli jest tyle "za" to po co tam siedziesz....co to za różnica jkie LO skończysz, liczą się wyniki...- nikt w życiu nei będzie egzekwował do jakiego LO chodziłaś...rozumiałąbym twoje obawy gdybyś miała możliwość przeniesienia się do złego, dużo gorszego liceum.....ale w takim wypadku....przezyłaś 2 lata.....nikt ci nei powie ze byłaś za słąba, bo w takim razie nie zdołąłąbyś zaliczyć 2 lat
bentkuff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-14, 07:08   #4
Kfiatuszek1987
Rozeznanie

Ja bym chyba postarała się jednak wytrzymać, żeby później nie żałować że zmieniłam coś na gorsze.
Jeśli chodzi o wyżywienie to jest to tylko kwestia organizacji czasu. Możesz np gotować zupę na 2 dni albo w weekend coś ugotować i zamrozić. Ewentualnie możesz wykupić sobie gdzieś obiady (na jakiejś stołówce) bo czasem to wcale nie wychodzi drożej niż gotowanie dla 1 osoby.
Chociaż z drugiej strony to faktycznie nie liczy się jakie LO skończysz tylko wyniki z matury. Jeśli jesteś w stanie we własnym zakresie przygotować się do matury na takim samym poziomie jak w tym LO to nie męcz się. Nie ważne czy w nowej szkole będą myśleć że przeniosłaś się bo nie dałaś rady, ważne żebyś Ty nie myślała że nie dałaś rady i poszłaś na łatwiznę.
Stary 2011-09-14, 23:25   #5
Kloe
Zadomowienie

To ostatni rok więc dużo nie ryzykujesz, w końcu czegoś się nauczyłaś w tej szkole. Jestem zdania, że w każdej szkole się nauczysz jeśli tego chcesz, sama poszłam do liceum o kiepskiej opinii ze względu na dojazdy i ciekawy dla mnie profil, który nie był wszędzie i byłam bardzo zadowolona. Większość moich znajomych poszła do najlepszych szkół w mieście i narzekali często, nawet zdałam maturę lepiej od kilku osób z tych szkół z czołówki. Z tego co piszesz lepiej wygląda przenieść się, szczególnie jeśli w grę wchodzi zdrowie i jakaś oszczędność. Tracenie czasu w busach też nie jest dobre, nawet idąc do gorszej szkoły możesz ten czas poświęcić na naukę, a nie dojazdy...
Kloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-15, 12:58   #6
basiek0109
Raczkowanie

Dziewczyno jeśli to zrobisz i przeniesiesz się do innej szkoły możesz tego potem gorzko żałować - wiem co mówię Pomyśl sobie, to jest już ostatni rok, 3 klasa, naprawdę nie warto! Masz przed sobą maturę i tylko na tym się teraz skup Odłóż na bok na razie wszystkie inne problemy i zajmij się nauką. Wytrzymałaś 2 lata, to to te pare miesięcy zleci bardzo, bardzo szybko (zakończenie roku jest gdzieś w kwietniu i matura w maju). Pozdrawiam i życzę powodzenia
-akcja spełniamy swoje marzenia cel-> mniej narzekania i koniec z lenistwem
basiek0109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-16, 17:52   #7
JessicaS
Raczkowanie

Nie warto się przenosić na rok. Chociaż moim zdaniem i tak skopałaś sprawę, trzeba było od razu się wybrać do liceum bliżej miejsca swojego zamieszkania, wyjeżdżanie gdzieś dalej żeby uczyć się w szkole średniej wg mnie jest bezsensowne. Wiąże się to z niepotrzebnymi kosztami, a przecież to i tak nie ma większego znaczenia, jakie liceum skończysz. Jeżeli chcesz się uczyć, nauczysz się nawet w podrzędnym ogólniaku
Ale w tej sytuacji uważam, że lepiej już przeczekać ten rok, jesteś przyzwyczajona do szkoły, nauczycieli, klasy. Pomyśl, czy warto jest to zmieniać? A co, jeżeli nowe środowisko kompletnie Ci nie spasuje?
Zdecydowanie czekałabym ten rok
JessicaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-17, 22:57   #8
skazana_na_bluesa
.

a co o tym wszystkim sadza rodzice?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 23:12   #9
lubie_zadania_z_fizyki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KropeczkA_0132 Pokaż wiadomość
Hej. Jestem tu nowa i nie wiem czy trafiłam w dobre miejsce, aby zapytać o poradę . Mianowicie chodzi o przenosiny do innej szk0ły.

Jestem uczennicą klasy 3 jednego z lepszych liceów w mieście.Chciałabym, się przenieść do innego. Jest wiele powodów, dla których warto zastanowić się nad przenosinami:
- mieszkam ok 40 km od szkoły dlatego dzienny dojazd kosztuje mnie ok. 3 godz. straconego czasu ( w obydwie strony)
- obecnie wynajmuję mieszkanie w pobliżu szkoły ale wiąże się to z na prawdę sporymi wydatkami
-do internatu nie chcę bo nie ma warunków do nauki
- w mieszkaniu posiłki przyrządzam we własnym zakresie przez co też tracę czas
- z klasą się zupełnie nie zgrałam
- mam problemy zdrowotne przez co opuszczam sporo zajęć, co nie podoba się wychowawczyni (sama z resztą doradzała przenosiny)
- powinnam być jednak pod czyjąś opieką (w domu)

Gdybym się przeniosła :
-miałabym łatwiejszy dojazd,bo tylko 7 km
- koszty były by znacznie mniejsze (bo o prawie 400zł)
- chodziłabym z siostrą do tej samej klasy i z chłopakiem do tej samej szkoły
- mogłabym regularnie jadać posiłki - zalecenie lekarza - (co na chwilę obecną nie jest możliwe)

Ogólnie chce się przenieść. Bardzo. Ale boję się, że będę żałowała, bo:
- liceum w którym jestem jest na prawdę "na poziomie"
- to, do którego chcę się przenieść jest trochę "gorsze"
- zawsze chciałam skończyć liceum bardzo dobre, a nie tylko "dobre"
- do tego "gorszego" liceum chodzi paru moich znajomych i boję się, że będzie krążyła plotka że w lepszym lo nie radziłam sobie itp.

To chyba tyle. Bardzo proszę o radę , bo powinnam się zdecydować jak najszybciej a sama decyzji nie potrafię podjąć. I nie wiem co mam robić

wiesz mimo wszystko ja bym została..
postaraj się lepiej odżywiać a reszta się da.
kup suszoną wołowinę z allegro - świetna białkowa przekąska.
lubie_zadania_z_fizyki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości