|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Prowizja pośrednika nieruchomości
Ktoś z mojej rodziny ma gospodarstwo, wiele hektarów, i swego czasu wystawił część ziemi - określił ją na 1,5 - 3ha poprzez biuro pośrednictwa i tak ta działka (dopiero do wydzielenia z większej działki) była wystawiana w ofertach.
Nie była to umowa na wyłączność, wystawiali to również sami bezpośrednio oraz poprzez inne biura pośrednictwa. Z biurem pośrednictwa X sprzedający podpisał umowę, w której nie jest określona powierzchnia działki, z obowiązkiem zapłaty 6% (sic!) prowizji, jeśli biuro X znajdzie im klienta Kupującego. No i znalazł się chętny kupujący, który o ofercie dowiedział sie poprzez biuro X, podpisał papier, że obejrzał tą daną ofertę z biurem X. Jednak kupujący był zainteresowany dużo większym areałem niż określony w ogłoszeniach, w rozmowie ze Sprzedającym dogadali się co do ceny oraz obszaru , który miałby zostać wydzielony i podlegać sprzedaży. Tylko, że przy tak dużym areale, ta prowizja 6% wychodzi masakrycznie duża - jest to kilkadziesiąt tysięcy złotych. Biuro X twierdzi, że należy im się 6% od całej kupowanej działki a nie tylko od części, którą mieli w swojej ofercie oraz którą pokazywali kupującemu. Czy na pewno? Teraz Sprzedający nie chce płacić aż tak dużej kwoty pośrednictwu, bo sam się z Kupującym dogadał co do większej powierzchni, ale niestety w umowie z biurem pośr. nie został określony obszar jaki daje do sprzedaży ... został on określony słownie - oraz zaznaczony na mapkach, które były dawane potencjalnym kupującym, Kupujący posiada mapkę, którą dostał od biura X na której jest zaznaczony pisakiem kolorowym zakres działki jaki biuro mu proponuje. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Prowizja pośrednika nieruchomości
W umowie pośrednictwa powinien być zapisany numer działki, której to umowa dotyczy. I prowizja powinna się należeć za sprzedaż tej określonej działki.
Tak mi się wydaje, ale prawnikiem nie jestem
|
|
#3 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Prowizja pośrednika nieruchomości
Cytat:
jak piszesz nie została określona wielkość, więc ciężko będzie udowodnić, że chodziło tylko o część. Gdyby zostało to precyzyjnie określone to biuro mogłoby żądać prowizji tylko od tej części którą mieli w ofercie, bez względu na to, że "ich" klient kupił działkę, której w ofercie nie mieli.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:13.