|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Perfumy a osobowość i nastrój
Cześć
Mam pytanie- jak w perfumach odzwierciedla się Wasza osobowość/ nastrój? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Dot.: Perfumy a osobowość i nastrój
W moim przypadku odzwierciedla się tylko gust co do zapachów
![]() ![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez BlueberryMilkshake Czas edycji: 2011-11-02 o 18:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
E, czy oby na pewno tytuł wątku jest taki od czapy?
Mam np kilka zapachów, które bardzo cenię, są piękne, szalenie mi się podobają- ale nie grają ze mną i nie noszę ich, oraz nie zamierzam. Np Poison klasyczny. Nie pasuje do osobowości, tak, mogę to tak okreslić- w nim czułabym się przebrana. Chyba o to mogłoby chodzić autorce wątku? A co do nastrojów- zdaje się wiekszość z nas na Perfumach tym się przede wszystkim kieruje, dobierając zapach. ![]()
![]() |
#5 | |
kosmita jakiś normalnie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nindżopesz
|
Ale co w tym pytaniu dziwnego, perfumami często odzwierciedlam swoją osobowość a nawet zainteresowania.
Przykładowo - lubię zwiedzać opuszczone miejsca więc przez długi czas wielbiłam Fumidusa który IMO pachnie starym bunkrem ![]() Kocham miód pitny stąd swego czasu używałam Botrytisa ![]() Fireplace, Bonfire, Burning Leaves, Automne - te nosiłam ponieważ uwielbiam jesień i zapach palonych liści. Avignon, Bois d'Ences podkreślały moje gotyckie zapędy ![]() I tak dalej. Poza tym wybieram perfumy pasujące do mojego charakteru i wyglądu (ile w tym pasowaniu prawdy a ile narcystycznych mrzonek to już inna sprawa) toteż wśród obecnie ulubionych mam zapachy niezbyt słodkie, niezbyt kobiece, trochę tajemnicze czy też mroczne, pasujące do stylowej czarownicy i jej czarnych ubrań ![]() Co do nastroju zaś - po prostu czasem mam ochotę na otulające T4T, albo na uwodzicielskie BC, melancholijne Dune, dystansujące Nu itp. Że nie wspomnę o porze roku, dnia/nocy, pogodzie, okazji, stroju... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście, zdradliwe jest przypinanie etykietek, ale załóżmy, subtelnej romantyczki nie widzę w Rushu np. Nie piszę tego, by wywołać dyskusję o pozorach, które mylą, ale o pewnej- jednak- regule. Nie wiem, czy aż słowo "osobowość" jest potrzebne- ja wolę się skupić na temperamencie. Też- jak Kota- znam piękne zapachy, które mogę tylko wąchać, ale nie nosić. Nie dlatego, że nie wytrzymam, tylko czuję się obco. Mam też wiele zapachów, które wywołują wspomnienia- takie, jak szypry lat 70tych, używam ich do przenoszenia się w czasie, gry wyobraźni- nooo...jestem sentymentalna- jakaś cecha to jest.
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ech, nastroje, nastroje... nie wiem, czym się pisknąć dziś, czym podbić nastrój lekkiej melancholii, w jaki kokon się otulić
![]() Justyno, a co lubisz a nie nosisz? Ze względu na niedopasowanie do Ciebie jako Ciebie?
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
U mnie nastrój odzwierciedla się zapachowo ale na wspak.
A osobowość? Mam tak samo pokręconą jak preferencje zapachowe.
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
![]() jakoś kompletnie nie mam tego połączenia neuronowego odpowiadajacego za dobór zapachu do nastroju ![]() Jak mam zły nastrój to sie nie perfumuję. Co do osobowości-to ja myslę ze jest jakaś zależność między osobowoscią a zapachami, ale jest ona duzo bardziej skomlikowana niz podawane schematy typu blondynka/ brunetka, czy tez metalówa vs "hiphopka ![]() Znam zapachy ktore mi sie podobają "nosowo" ale czuję sie w nich źle-to dotyczy glównie jadalnych słodziaków. Mam zapachy które po uzyciu niemal zmieniająmi osobowość-czuję sie inaczej jak je mam na sobie-np Coze, Safran T-ale są to zmiany które odczuwam jako pozytywne. Mam zapach który odczuwam jako moje ja ![]() Mam tez zapachy tak moje ze az sie boje ![]() ![]() co do powiazan zapachów z muzyką, skoro juz ktos zaczął, to ja akurat mam gust zapachowy i muzyczny podobny- bardzo wybiórczy ale róznorodny ![]()
Fotografia dziecięca i nie tylko ![]() Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2011-11-03 o 09:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Niedopasowane są niestety Stella In Two, chyba Galliano edp, ech... I najgorsze- Piątka Chanel ![]() Tragicznie niedopasowana jest Coco czarna Cytat:
Death Metal i Touch of Pink? wszystko jest możliwe Jeszcze myślałam i wymyśliłam, że istotną rolę odgrywa wrażliwość i wyrobienie gustu, które też bierze się z ciekawości i obcowania z wieloma zapachami,-. W tym sensie rzeczywiście, większość osób manifestuje tylko- ewentualnie- swój gust. A Angela używają prawie wszyscy ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Panaroja
|
Myślę , że może być związek między osobowością a zapachem - w końcu gust i upodobania estetyczne w dowolnej dziedzinie jakoś tam z osobowości wynikają . Mam koleżanką o bardzo powiedziałabym - wyrównanej - osobowości i ustabilizowanym charakterze , i jest zawsze wierna jednemu typowi zapachów i nigdy nie używa więcej niż jednego zapachu , korzysta z flaszki , póki się nie skończy . Z kolei znam inna o osobowości pełnej sprzeczności i problemów i ta z kolei ma flaszek w użyciu od groma . Coś w tym musi być
![]() Angela nie używam i nie użyję , choćby końmi pasy ze mnie darli na rozstajnych drogach solą posypując ![]() Chyba że mi się osobowość zmieni ![]()
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Ja w czasie gdy mam kiepski nastrój i jestem zły lubię używać dziwadeł pokroju Fleur du Male (choć ten zapach ochoczo jest przeze mnie noszony niezależnie od nastroju) i szyprów, które do mnie kompletnie nie pasują, ale widocznie w ten sposób wysyłam sygnał że nie jestem w nastroju. Na M. to działa
![]() ![]() Natomiast gdy mam na sobie Aqua Mat, Platynowego Egoistę lub Bvlgari PH to można być pewnym, że nikogo nie pogryzę i da się ze mną porozmawiać. W moim wypadku aktualny stan ducha najlepiej oddaje słuchane przeze mnie muzyka w danym momencie, ale tego już raczej nikt poza mną nie umie rozszyfrować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
A mnie taką oto myśl przygnał wicherek z odległego krańca mózgowia:
Zdarza się, że za sprawą zapachu (czyt.: perfum) usiłujemy przedzierzgnąć się w kogoś kim chcielibyśmy być - choć nie naprawdę i nie na stałe lub wywołać emocje, których chcielibyśmy doświadczać, mimo że są nam obce. Tworzymy iluzję i dopuszczamy się małych kłamstewek żeby zwodzić samych siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście!
Już samo pachnienie jest kłamstwem ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
co do nastroju nie zauważyłam prawidłowości.. ale co do osobowości, czy płycej- jakiś tam preferencji życiowych- chyba tak
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez liferace Czas edycji: 2011-11-03 o 20:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Panaroja
|
Cytat:
![]() 2. ![]()
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
![]() ![]() A ostatnio się złapałam na tym, że dokładnie przeciwnie niż np. Red - która bardzo starannie wyraża siebie, kreuje pewną całość - wolę się schować. Za ciuchami, za zapachem, namieszać, zmylić tropy. Siedzi w tramwaju pani w kurteczce ze słodką kokardą, w grzecznych butach na obcasie, w słuchawkach gra Siouxsie and the Banshees, pachnie kadzidłem i cedrem ![]() Nastrój wyrażam ewentualnie zły - przedawkowaniem dowolnych perfum - żeby utrzymać świat na dystans
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Mam w szafie ubrania w pięciu kolorach (z czego trzy to biały, czarny i szary) i o zaledwie kilku najbardziej klasycznych, prostych, bezpiecznych fasonach. Potrafię kupić cztery takie same koszule w takim samym kolorze, o tym samym kroju za jednym zamachem- by mieć, by nie zawracać sobie więcej głowy kupowaniem (wymagam bardzo nietypowej, trudno dostępnej rozmiarówki więc kupowanie jakiejkolwiek odzieży jest dla mnie drogą przez mękę), by być pewną że zawsze wszystko będzie pasowało do wszystkiego.
Jako że moi znajomi i współpracownicy przekonani są że mam w szafie trzy bluzki, trzy sukienki, dwie spódnice i parę spodni swoją "oryginalność" wyrażam przez zapachy. I jak dziwaczenia w garderobie od jakiegoś czasu nie znoszę i nie praktykuję tak podziwaczyć w zapachach lubię i to bardzo. Czy to sposób na wyrażanie mojej osobowości- nie sądzę. Gusta z osobowością średnio są kompatybilne- choć niewątpliwie zapachy, które są "moje" w jakiś sposób współtworzą moją tożsamość podobnie jak muzyka, którą kocham, jak literatura, która tworzy mój świat, jak moja hierarchia wartości i estetyka.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:20.