|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny pomóżcie! co robic?- studia w Rzeszowie
Hej,
Wiem, że to co tu napisze może wydawać się wam głupie i możecie się ze mnie śmiać ale naprawdę nie wiem co mam robić. Dostałam się na studia na URZ- elektroradiologia ale tak naprawdę nie wiem czy chce tam iść. Nie wiem czy w ogóle kiedykolwiek znajdę kierunek dla siebie. Czemu? Powodów jest wiele... 1. Najważniejszy powód jest taki- boje się że nie znajdę potem pracy... Ciągle szukam jakiś studiów po których prace miałabym gwarantowaną- wiem że takich nie ma ale perspektywa bezrobocia mnie przeraża, byłam rok na bezrobociu w domu pracuje tylko tata. 2. Jak już pisałam wyżej w domu pracuje tylko tata więc pieniądze mi się nie rozwalają... na studia brak kasy, mieszkam 70 km od Rzeszowa... 3. To co teraz napisze jest żałosne wiem ale boje się że nikt sie ze mną nie zaprzyjaźni i w ogóle że nikt mnie nie będzie lubił, bo jestem brzydka, mała i no właśnie- żałosna ![]() 4. Nie znam nikogo w Rzeszowie... 5. Wybrałabym studia marzeń- fizjoterapia może być nawet na WSIiZ ale jestem za mała, za gruba i chyba się do tego nie naddaje, słyszałam już wiele opinii że masażystka powinna być wysoka i mieć odpowiednie dłonie. Moje są małe, jak cała ja. Mogłoby być nawet zaocznie ale znów wsyztskie wyżej wymienione powody wstrzymują mnie przed podjęciem decyzji... Pomożcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dziewczyny pomóżcie! co robic?- studia w Rzeszowie
Moim zdaniem powinnaś spróbować iść na ten kierunek, na który się dostałaś. Dlaczego? Po pierwsze skoro wzięłaś go pod uwagę na pewno w jakiś sposob Cię on interesuje, po drugie w tym roku akademickim chyba już nie masz czasu na zmianę tego kierunku na fizjoterapię,po trzecie skoro masz takie obawy to one nie znikną i w następnym roku akademickim jeśli nie podejmiesz jakichś działań. A może akurat Ci się spodoba?
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Po pierwsze : trzeba wierzyć w swoje możliwości żeby coś osiągnąć w życiu. Obawy zawsze są i zawsze będą. W sumie to nie ma chyba takich osób, co szły by na studia i nie obawiały się niczego. Każdy zawsze czegoś się obawia, a później obawy znikają. Co do akceptacji i znalezienia przyjaciół na roku - tym nie musisz się martwić - ze swojego doświadczenia wiem, że na studiach (nawet zaocznych, gdzie jesteś de facto 2 razy w tyg lub 2 razy na 2 tyg) poznajesz MASĘ ciekawych ludzi, z którymi na prawdę można się zaprzyjaźnić. Tam będą studiować ludzie, którzy interesują się tym co Ty, którzy przechodzili przez to samo co Ty, którzy prawdopodobnie zdawali te same przedmioty na maturze co Ty, ogólnie ludzie którzy mają wiele wspólnego z Tobą samą - dlatego na studiach można zawrzeć wiele znajomości. I powiem Ci że ja studiuje zaocznie i na studiach zaocznych mam o wiele więcej znajomych, przyjaciół, koleżanek niż w miejscowości w której mieszkam 21 lat. I uwierz mi , że jak szłam na studia to nawet nie wiedziałam co do jest kolokwium, o co chodzi z planem przedmiotów, co to jest aula itp ;p, a teraz czuje się tam jak ryba w wodzie i aż żal będzie mi odejść z tych murów za 2-3 lata.
Dlatego namawiam Cię - realizuj swoje marzenia i niczym się nie przejmuj. Co do wzrostu i innych "komplementów" jakie tu napisałaś - na wszystko jest recepta - dbaj o siebie, ćwicz, powtarzaj sobie że jesteś piękna (bo każda kobieta jest piękna), a na wzrost jest też rada - szpilki ![]() Zacznij czytać forum wizaż - to kopalnia wiedzy na temat pielęgnacji urody itp.
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
hej,znam ten bol co Ty,tyle ze ja nie mialam w tamtym roku mozliwosci pojscia na studia bo rodzice nie wsparli mnie finansowo a na dzienne nie mialam szans i mam stracony rok.Powinnas cieszyc sie z samego faktu ze Ty masz taka mozliwosc !
![]() ![]()
...wiara została daleko w tyle nie mając siły by iść dalej,do dziś spłacam kredyt z wyobraźni.. Edytowane przez eliza99 Czas edycji: 2011-09-16 o 09:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Hej, ja również za parę dni rozpoczynam studia w Rzeszowie, będę studiować ekonomię
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Acha, a elektroradiologia na Urz to pewnie ta specjalność Zdrowia Publicznego tak? ![]() ![]()
-automaniaczka ![]() ![]() -studentka ![]() -włosomaniaczka ![]() -akcja spełniamy swoje marzenia ![]() ![]() Edytowane przez basiek0109 Czas edycji: 2011-09-16 o 09:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||||
na przekór do celu
|
Ja Ci zrobię zminy prysznic, może on Cię rozbudzi.
Cytat:
nie ma kierunku po którym będziesz mieć gwarantowaną pracę. nie istnieje taki, tak jak różowy jednorożec. żaden kierunek nie da Ci pewności pracy w zawodzie, ale da Ci to człowiek. a tym człowiekiem jesteś TY. to od Ciebie zależy czy dalej będziesz się nad sobą użalać, czy szukać podczas studiów pracy, bezpłatnych szkoleń, wolontariatu, czy będziesz zapełniać swoje CV. po tych działaniach twoje szansę na dostanie pracy znacznie wzrosną. no więc wybieraj - użalamy się nad sobą i jesteśmy bezrobotni, czy bierzemy się w garść, inwestujemy w siebie i dostajemy pracę? Cytat:
żeby jak najwięcej zaoszczędzić wybierz akademik. pałacem to on nie będzie, ale tysiące studentów od wielu lat w nim żyją i jakoś korony im z głów nie spadły ![]() staraj się o stypendium socjalne. skoro tylko jeden członek rodziny pracuje łatwo Ci będzie je dostać. może też załapiesz się na zapomogę? przyznawana jest raz na początku studiów, ale to dość duży zastrzyk pieniędzy ![]() możesz rozejrzeć się za pracą weekendową, w większym mieście będzie z tym łatwiej, nawet jak tylko 400zł Ci na miesiąc wpadnie to już będzie fajnie. Cytat:
Myślę że tak z 80% studentów jest w takiej samej sytuacji jak ty. Myslisz że ze mną jak było rok temu? Nikogo nie znałam, miasta nie znałam, poszłam na kierunek całkowicie oderwany od mojego profilu w liceum. I żyję, mam się dobrze, poznałam fajnych ludzi, rok zaliczyłam. Nie rozpaczaj, bo co to da? patrz odpowiedź wyżej. Cytat:
Według mnie elektroradiologia to wcale nie jest taki tragiczny kierunek. Jakby zrobić listę prawdopodonie opłacalnych kierunków, byłby on wysoko. Sto razy gorzej zrobiłabyś jakbyś chciała iść na politologię czy etnologię. Także trzeba się zebrać w sobie, a nie rozżalać się jaki to świat jest zły i niedobry. Bo samo nic nie przyjdzie, to co dostaniesz zależy od Ciebie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
.
|
Cytat:
![]() 2. sa stypendia i kredyty studenckie. sama tez mozesz dorabiac. 3. bez komentarza 4. setki i tysiace ludzi idac na studia nie zna danego miasta i nie zna ludzi ze studiow. 5. blablabla. chyba nie jestes swiadoma tego, ze fizjoterapia to nie tylko masaze. chcesz sie zajmowac masazem to mozesz isc do jakiegos studium. czemu nie skladalas na fizjoterapie papierow?!
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
do skazana_na _bluesa: dlaczego od razu jesteś dla niej taka niemiła? Dziewczyna ma jakieś swoje problemy i liczyła na wsparcie. Nie wszyscy są duszami towarzystwa i kochają przebywać gronie wyluzowanych, pewnych siebie i przebojowych znajomych
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Chociaż akurat z tym kredytem studenckim i stypendium socjalnym się z Tobą zgadzam ![]()
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny
![]() ![]() Co do sytuacji finansowej to rzeczywiscie jest kiepsko w zeszlym roku myslalam że znajdę pracę i zarobie na studia ale wylądowałam na bezrobociu... bo wszędzie trzeba doświadczenia itd. Tyle co sobie odłożyłam to powinno wystarczyć na mieszkanie. Ja wiem, że sama sobie szkodzę tym ciągłym użalaniem się nad sobą i wiele już przez to w życiu straciłam tylko nie mogę się od tego uwolnić. Zawsze się wszytskim przejmowałam. skazana_na_bluesa- uwierz mi że wiem kim jest fizjoterapeuta bo mam znajomych co studiują ten kierunek i nie musisz mnie uświadamiać że to nie tylko masaże... Poza tym wszyscy są bezrobotni, jakbym mieszkała w większym mieście to może bym prace w tym zawodzie znalazła ale jak już pisałam wcześniej boje się o to, że nie będę miała pracy dlatego nie składałam tam papierów. Nie szkodzi że tak się na wszystkim "znasz" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Przede wszystkim zaryzykuj. Nie masz nic do stracenia! Studiując, możesz sobie dorabiać, a na drugim roku starać się o stypendium. Co do pracy, nie zdobędziesz jej po żadnych studiach, jeśli będziesz stać w kącie i litować się nad sobą. Jeśli nie lubisz siebie, to zrób coś żeby to zmienić, wyeksponuj atuty, ukrywaj niedociągnięcia i wady, przede wszystkim nad sobą pracuj. Co do ludzi, których nie znasz, pomyśl, że oni są w tej samej sytuacji; nikogo nie znają i czują się podobnie do Ciebie, szukają nowych znajomych i... tu wasze zamiary się zbiegają. Nie unikaj spotkań integracyjnych, jeśli takowe ktoś u was zorganizuje. Może sama spróbuj takie zorganizować? Nie trzeba do tego pieniędzy, ani specjalnej odwagi.
Ja idąc na swoje studia nie znałam miasta (byłam w nim wcześniej raz) i nikogo w mieście, tym bardziej na studiach. Bałam się, że nie znajdę mieszkania i dodatkowych zajęć. I wiesz co? Poznałam tam wspaniałych ludzi, bardzo różnych. Tak mi się spodobało, że zaczynam drugi kierunek ![]() Moja rada: Głowa do góry i ciesz się życiem, nie każdy idzie na studia, nie każdy ma takie możliwości ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Do ever-dream: miło słyszeć że nie jestem sama
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
basiek0109 skąd jesteś?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja mieszkam 60km od Rzeszowa.
Zdecydowałam się zamieszkać w Rzeszowie na czas studiów, na weekendy wracam do domu zazwyczaj. Też nikogo nie znałam, ale... poznałam i jest super. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
użalasz się, przejmujesz -> wiele cię omija -> wiele tracisz przez to jesteś na gorszej pozycji niż inni -> nie masz odwagi zdobywać doświadczenia, targować się o pracę -> zostajesz na bezrobociu -> teraz możesz zacząć na serio się użalać, bo nie masz pieniędzy, nie masz co jeść ani w co się ubrać, żyjesz na zasiłku lub kątem u znajomych w wielkim skrócie i dość brutalnie, ale tak będzie. nikt Cię nie poprowadzi już za rączkę. twoje użalanie się nic nie zmieni. o przepraszam, zmieni. na gorsze.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-09-17 o 23:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Do elus55: z Jasła
![]()
![]() |
#17 | |
.
|
Cytat:
![]() ![]() skad wiesz, gdzie bedziesz mieszkac za x lat? skad wiesz, jakie bedzie zapotzebowanie na rynku pracy jak skonczysz studia? i tego typu pytania mozna mnozyc. co do fizjoterapii - niby wiesz, ze to nie tylko masaze, a piszesz, ze masazysta musi miec okreslone walory ![]() ---------- Dopisano o 23:56 ---------- Poprzedni post napisano o 23:53 ---------- JESZCZE nie zaczelam byc niemila.
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() choć w tym wypadku chyba lepiej by było gdyby jednak trafiły ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:36.