|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Aparat orto barwi na czarno...
Witam,
od kilkunastu dni mam stały aparat ortodontyczny (metalowy). Od piątku mam lekko zabarwiony na czarno język, delikatny czarny nalot pojawia się też na zębach w miejscach nierówności (np. na styku kleju z zębem). Zaczęło mnie to martwić, bo ta czerń z zębów nie chce zejść przy myciu. Nie jest to jakiś grzyb, poza czarnym kolorem nie mam na języku żadnych dziwnych rzeczy. Po prostu jakbym lizała czarnego lizaka, kolor nie jest bardzo intensywny, ale widać go. Najbardziej martwią mnie zęby... Dzwoniłam do ortodontki, to mi powiedziała, że czasem się tak zdarza, że to wina jakiegoś jedzenia albo moja ślina tak reaguje z aparatem... Tylko dziwne, że po 2 tyg noszenia to się zaczęło dopiero. Orto mówi, żeby iść do niej jak naprawdę będzie mnie to niepokoić. ![]() Nie jadłam nic podejrzanego, najpierw myślałam, że to wina magnezu musującego, ale po 2 dniach bez niego znowu się nasiliła ta czerń. Przyjmuję też skrzyp i koenzym q10 na dziąsła. Macie pomysł co to może być? W necie nic nie znalazłam. Może jakieś chemiczki mi mogą powiedzieć z czym mógł zareagować aparat? Jest metalowy i zawiera nikiel (może to tu jakaś wskazówka). Będę baaardzo wdzięczna za pomoc ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Aparat orto barwi na czarno...
- branie antybiotyku (jesteś po kuracji antybiotykowej?)
- zakażenie grzybami (powinnaś pobrać wymaz z tylnej ściany języka by określić jakie to grzyby ) - wrzody żołądka, problemy jelitowe - zakażenie bakteryjne moim zdaniem zamiast wiązać to z aparatem i dzwonić do orto, powinnaś iść natychmiast do lekarza ogólnego a potem do gastrologa by zbadać narządy wewnętrzne. Język odzwierciedla stan organizmu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Antybiotyków nie brałam, problemów z układem pokarmowym nie mam żadnych. Findsomething, dziękuję Ci za odpowiedź. Czekam na więcej sugestii. Nikt z aparatem nie miał czegoś takiego? EDIT: Zęby udało się wyczyścić sokiem z cytryny, zobaczę czy znowu mi się zabarwią... Edytowane przez peggy7 Czas edycji: 2011-09-20 o 18:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Hmmm a może pijesz herbatę, która osadza się na zębach? Przy aparacie łatwo o przebarwienia (
![]()
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:11.