|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
zaplanowanie kuchni i łazienki w nowym domu
Witam was drogie koleżanki.
Mam trudną dla mnie sprawę do rozwiązania i potrzebuję Waszej pomocy Chciałabym poznać wasze zdanie jak zaplanować naszą przyszłą kuchnię i łazienkę aby było funkcjonalnie. Jeśli chodzi o kuchnię to czytałam trochę o zasadach planowania ale liczę że wasze pomysły okażą się bardziej mi pomocne.Załączam plan naszego parteru gdzie znajduje się m.in. nasza kuchnia oraz łazienka. Na tym projekcie niby jest rozplanowane jak ma wyglądać kuchnia i łazienka ale to tylko takie wstępne umiejscowienie wyposażenia więc nie trzeba się tym wogóle sugerować. |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: zaplanowanie kuchni i łazienki w nowym domu
ja bym bliżej siebie umiejscowiła zlewozmywak i kuchenkę
dużo wygodniej i bezpieczniej przy czynnościach typu odcedzanie makaronu, czy ziemniaków |
|
|
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W tym przypadku kierowałabym się też indywidualnymi przyzwyczajeniami - jak wyglądała poprzednia kuchnia, co było w niej wygodne, a co przeszkadzało. Jeżeli właścicielka nie chce się zgłosić z tym do architekta wnętrz, to proszę przynajmniej zrobić jakieś aranżacje w programach aranżacyjnych do kuchni (kitchen draw, net+, pro100) pamiętając o ogólnych zasadach. Ponadto w salonach z meblami kuchennymi, robią wizualizacje (bywa że nie są to architekci z wykształcenia, ale mają już doświadczenie). |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Mnie ciągle zastanawia czy robić ten zlewozmywak przy oknie. Bo różne zdania ludzi słyszałam. Jedni mówią że to dobre rozwiązanie bo dużo światła i się milej zmywa
a inni znów że woda zachlapuje okno...
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o łazienkę to troszkę bym ja "przemeblowała". Nie zauważyłam w niej bidetu.Nie potrzebny czy projektant jest facetem i nie wziął takiej opcji pod uwagę?
Drzwi do pralni przesunęła bym w lewo lub w prawo i tam wstawiła bidet.Poza tym wannę zamieniła bym miejscami z kabiną.Pod okno wstawiła bym toaletkę.Sciankę między wc a umywalkę zrobiła bym na wysokości 120 cm,żeby się troszkę odgrodzić. |
|
|
|
|
#6 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wszystko pewnie zależy od tego, jak kto myje. Ja jakoś specjalnie nie uważam na okno i mimo to, problemów nie mam. W nowej kuchni niestety nie mam możliwości zrobienia zlewu pod oknem, ale gdyby była to bym się nie zastanawiała.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Sama jakoś się ta ścianka tu wtrąciła
.Na niej i na oknie możesz postawić jakiś kwiat np.storczyk i zupełnie zmieni się widok z wc
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
[1=c0f5ee3455cfe7f4618d1cb f50b63003f960a820;2977166 3]Ja mam w tej chwili zlew pod oknem i nic mi się nie chlapie
Wszystko pewnie zależy od tego, jak kto myje. Ja jakoś specjalnie nie uważam na okno i mimo to, problemów nie mam. W nowej kuchni niestety nie mam możliwości zrobienia zlewu pod oknem, ale gdyby była to bym się nie zastanawiała.[/QUOTE]No mi bardzo się podoba zlew pod oknem tylko mnie to zastanawiało ze względów praktycznych. A powiedz, szafeczkę z suszarką na wymyte naczynia masz gdzieś obok czy wogóle nie masz? Bo ja tak sobie myślę że jak bym miała zlew pod oknem to bym chyba zrezygnowała z suszarki. ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ---------- A myślisz że to dobre rozwiązanie ta umywalka zaraz przy wejściu. Zastanawiam się czy nie będzie przeszkadzać... |
|
|
|
|
#10 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
[1=c0f5ee3455cfe7f4618d1cb f50b63003f960a820;2978544 6]Ja mam zlew jednokomorowy z ociekaczem, więc szafeczka już mi nie jest potrzebna. Tym bardziej, że mam zmywarkę więc za wiele naczyń ręcznie nie myję. Co najwyżej jakieś kubeczki, które są często używane, czy garnki, które się nie mieszczą w danej chwili w zmywarce. Jednak i wtedy zwykle wycieram od razu naczynia i chowam do szafek.[/QUOTE]
Czyli ja też sobie tak zrobię jak planowałam. Zlew z ociekaczem pod oknem i bez szafki z suszarką. A jak sądzicie gdzie powinna być zmywarka i indukcja do gotowania? |
|
|
|
|
#12 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Więc zmywarkę ustawiam sobie obok zlewu, bo: - instalacji wodnej nie trzeba ciągnąć po całej kuchni, - jeśli coś opłukujesz przed włożeniem do zmywarki, to nie zachlapiesz kuchni nosząc się z tymi rzeczami. Ja będę miała płytę gazową, ale to akurat w tym wypadku nie ma znaczenia. Zlew jest u mnie w takim pasie szafek przy ścianie, natomiast płyta będzie na przeciwko, na "pół"wyspie (pas szafek jednym bokiem przylega do ściany). Zadbaj o to, abyś po obu stronach płyty miała czysty blat roboczy bez żadnych przeszkód. Przydatne są rady na stronie Ikei (nie jest to reklama, po prostu wybieram od nich kuchnię) http://www.ikea.com/ms/pl_PL/rooms_i...d_layouts.html Bardzo fajnie opisują optymalne ustawienie kuchni.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Wiesz,zawsze lepiej umywalka na wejściu niż WC
.Można jeszcze inaczej.Przesunąć drzwi tak jak Ci mówiłam do pralni i tam zamontowac umywalke i wc.A na ścianie przy wejściu walnąć fajną fototapetę i wąskie szafeczki
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.

Chciałabym poznać wasze zdanie jak zaplanować naszą przyszłą kuchnię i łazienkę aby było funkcjonalnie. Jeśli chodzi o kuchnię to czytałam trochę o zasadach planowania ale liczę że wasze pomysły okażą się bardziej mi pomocne.

a inni znów że woda zachlapuje okno...