zaplanowanie kuchni i łazienki w nowym domu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-27, 17:53   #1
edytkaac
Rozeznanie

zaplanowanie kuchni i łazienki w nowym domu

Witam was drogie koleżanki.
Mam trudną dla mnie sprawę do rozwiązania i potrzebuję Waszej pomocy Chciałabym poznać wasze zdanie jak zaplanować naszą przyszłą kuchnię i łazienkę aby było funkcjonalnie. Jeśli chodzi o kuchnię to czytałam trochę o zasadach planowania ale liczę że wasze pomysły okażą się bardziej mi pomocne.
Załączam plan naszego parteru gdzie znajduje się m.in. nasza kuchnia oraz łazienka. Na tym projekcie niby jest rozplanowane jak ma wyglądać kuchnia i łazienka ale to tylko takie wstępne umiejscowienie wyposażenia więc nie trzeba się tym wogóle sugerować.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P9200002.jpg (110,8 KB, 100 załadowań)
Stary 2011-09-29, 08:45   #2
jag_na
Rozeznanie

Dot.: zaplanowanie kuchni i łazienki w nowym domu

ja bym bliżej siebie umiejscowiła zlewozmywak i kuchenkę
dużo wygodniej i bezpieczniej przy czynnościach typu odcedzanie makaronu, czy ziemniaków
jag_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-29, 11:57   #3
millia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jag_na Pokaż wiadomość
ja bym bliżej siebie umiejscowiła zlewozmywak i kuchenkę
dużo wygodniej i bezpieczniej przy czynnościach typu odcedzanie makaronu, czy ziemniaków
No ale zasady ergonomii nakazują, aby strefy gotowania i zmywania były od siebie oddalone. Prawdę mówiąc to ja bym chciała mieć tyle blatu roboczego, bo z tego co widzę, zmieściłyby się przy nim bez problemu 2 osoby. Zawsze można odstawić garnek na blat, jeśli ktoś się zmęczy w drodze do zlewu.
W tym przypadku kierowałabym się też indywidualnymi przyzwyczajeniami - jak wyglądała poprzednia kuchnia, co było w niej wygodne, a co przeszkadzało. Jeżeli właścicielka nie chce się zgłosić z tym do architekta wnętrz, to proszę przynajmniej zrobić jakieś aranżacje w programach aranżacyjnych do kuchni (kitchen draw, net+, pro100) pamiętając o ogólnych zasadach. Ponadto w salonach z meblami kuchennymi, robią wizualizacje (bywa że nie są to architekci z wykształcenia, ale mają już doświadczenie).
millia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 08:02   #4
edytkaac
Rozeznanie

Mnie ciągle zastanawia czy robić ten zlewozmywak przy oknie. Bo różne zdania ludzi słyszałam. Jedni mówią że to dobre rozwiązanie bo dużo światła i się milej zmywa a inni znów że woda zachlapuje okno...
Stary 2011-10-02, 21:05   #5
ikaria
Raczkowanie

Jeśli chodzi o łazienkę to troszkę bym ja "przemeblowała". Nie zauważyłam w niej bidetu.Nie potrzebny czy projektant jest facetem i nie wziął takiej opcji pod uwagę?
Drzwi do pralni przesunęła bym w lewo lub w prawo i tam wstawiła bidet.Poza tym wannę zamieniła bym miejscami z kabiną.Pod okno wstawiła bym toaletkę.Sciankę między wc a umywalkę zrobiła bym na wysokości 120 cm,żeby się troszkę odgrodzić.
ikaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 19:06   #6
edytkaac
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ikaria Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o łazienkę to troszkę bym ja "przemeblowała". Nie zauważyłam w niej bidetu.Nie potrzebny czy projektant jest facetem i nie wziął takiej opcji pod uwagę?
Drzwi do pralni przesunęła bym w lewo lub w prawo i tam wstawiła bidet.Poza tym wannę zamieniła bym miejscami z kabiną.Pod okno wstawiła bym toaletkę.Sciankę między wc a umywalkę zrobiła bym na wysokości 120 cm,żeby się troszkę odgrodzić.
Bidetu nie chcemy mieć w łazience ale bardzo podoba mi się pomysł ze ścianką między umywalką a wc
Stary 2011-10-03, 20:57   #7
c0f5ee3455cfe7f4618d1cbf50b63003f960a820
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez edytkaac Pokaż wiadomość
Mnie ciągle zastanawia czy robić ten zlewozmywak przy oknie. Bo różne zdania ludzi słyszałam. Jedni mówią że to dobre rozwiązanie bo dużo światła i się milej zmywa a inni znów że woda zachlapuje okno...
Ja mam w tej chwili zlew pod oknem i nic mi się nie chlapie Wszystko pewnie zależy od tego, jak kto myje. Ja jakoś specjalnie nie uważam na okno i mimo to, problemów nie mam. W nowej kuchni niestety nie mam możliwości zrobienia zlewu pod oknem, ale gdyby była to bym się nie zastanawiała.
c0f5ee3455cfe7f4618d1cbf50b63003f960a820 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-04, 15:05   #8
ikaria
Raczkowanie

Sama jakoś się ta ścianka tu wtrąciła.Na niej i na oknie możesz postawić jakiś kwiat np.storczyk i zupełnie zmieni się widok z wc
Stary 2011-10-04, 17:09   #9
edytkaac
Rozeznanie

[1=c0f5ee3455cfe7f4618d1cb f50b63003f960a820;2977166 3]Ja mam w tej chwili zlew pod oknem i nic mi się nie chlapie Wszystko pewnie zależy od tego, jak kto myje. Ja jakoś specjalnie nie uważam na okno i mimo to, problemów nie mam. W nowej kuchni niestety nie mam możliwości zrobienia zlewu pod oknem, ale gdyby była to bym się nie zastanawiała.[/QUOTE]
No mi bardzo się podoba zlew pod oknem tylko mnie to zastanawiało ze względów praktycznych. A powiedz, szafeczkę z suszarką na wymyte naczynia masz gdzieś obok czy wogóle nie masz? Bo ja tak sobie myślę że jak bym miała zlew pod oknem to bym chyba zrezygnowała z suszarki.

---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ----------

Cytat:
Napisane przez ikaria Pokaż wiadomość
Sama jakoś się ta ścianka tu wtrąciła.Na niej i na oknie możesz postawić jakiś kwiat np.storczyk i zupełnie zmieni się widok z wc
A myślisz że to dobre rozwiązanie ta umywalka zaraz przy wejściu. Zastanawiam się czy nie będzie przeszkadzać...
Stary 2011-10-04, 18:14   #10
Konto usunięte

Cytat:
No mi bardzo się podoba zlew pod oknem tylko mnie to zastanawiało ze względów praktycznych. A powiedz, szafeczkę z suszarką na wymyte naczynia masz gdzieś obok czy wogóle nie masz? Bo ja tak sobie myślę że jak bym miała zlew pod oknem to bym chyba zrezygnowała z suszarki.
Ja mam zlew jednokomorowy z ociekaczem, więc szafeczka już mi nie jest potrzebna. Tym bardziej, że mam zmywarkę więc za wiele naczyń ręcznie nie myję. Co najwyżej jakieś kubeczki, które są często używane, czy garnki, które się nie mieszczą w danej chwili w zmywarce. Jednak i wtedy zwykle wycieram od razu naczynia i chowam do szafek.
c0f5ee3455cfe7f4618d1cbf50b63003f960a820 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-04, 19:15   #11
edytkaac
Rozeznanie

[1=c0f5ee3455cfe7f4618d1cb f50b63003f960a820;2978544 6]Ja mam zlew jednokomorowy z ociekaczem, więc szafeczka już mi nie jest potrzebna. Tym bardziej, że mam zmywarkę więc za wiele naczyń ręcznie nie myję. Co najwyżej jakieś kubeczki, które są często używane, czy garnki, które się nie mieszczą w danej chwili w zmywarce. Jednak i wtedy zwykle wycieram od razu naczynia i chowam do szafek.[/QUOTE]
Czyli ja też sobie tak zrobię jak planowałam. Zlew z ociekaczem pod oknem i bez szafki z suszarką. A jak sądzicie gdzie powinna być zmywarka i indukcja do gotowania?
Stary 2011-10-04, 21:17   #12
Konto usunięte

Cytat:
Czyli ja też sobie tak zrobię jak planowałam. Zlew z ociekaczem pod oknem i bez szafki z suszarką. A jak sądzicie gdzie powinna być zmywarka i indukcja do gotowania?
Ja też jestem w tej chwili na etapie planowania kuchni w nowym domu, więc mogę napisać, jak ja sobie wszystko ustawię

Więc zmywarkę ustawiam sobie obok zlewu, bo:
- instalacji wodnej nie trzeba ciągnąć po całej kuchni,
- jeśli coś opłukujesz przed włożeniem do zmywarki, to nie zachlapiesz kuchni nosząc się z tymi rzeczami.

Ja będę miała płytę gazową, ale to akurat w tym wypadku nie ma znaczenia. Zlew jest u mnie w takim pasie szafek przy ścianie, natomiast płyta będzie na przeciwko, na "pół"wyspie (pas szafek jednym bokiem przylega do ściany). Zadbaj o to, abyś po obu stronach płyty miała czysty blat roboczy bez żadnych przeszkód. Przydatne są rady na stronie Ikei (nie jest to reklama, po prostu wybieram od nich kuchnię) http://www.ikea.com/ms/pl_PL/rooms_i...d_layouts.html Bardzo fajnie opisują optymalne ustawienie kuchni.
Stary 2011-10-05, 13:40   #13
ikaria
Raczkowanie

Wiesz,zawsze lepiej umywalka na wejściu niż WC.Można jeszcze inaczej.Przesunąć drzwi tak jak Ci mówiłam do pralni i tam zamontowac umywalke i wc.A na ścianie przy wejściu walnąć fajną fototapetę i wąskie szafeczki
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości