intercyza przed ślubem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-16, 22:43   #1
KNITTEL
Przyczajenie

Question

intercyza przed ślubem

Witam!

Podzielę się z Wami problemem bo szukam bezstronnej opinii.
Ja i on mamy po 28 lat i jesteśmy ze sobą od liceum (on jest moim pierwszym chłopakiem).

Zaręczyliśmy się w ubiegłym roku a przyszłym ma być ślub. Parę tygodni temu mój narzeczony powiedział mi że przed ślubem z nim mam podpisać intercyzę.

Z jednej strony jest to uzasadnione bo on prowadzi swoją firmę. W chwili obecnej on zarabia dużo więcej niż ja i uważa że intercyzy mogłoby nie być tylko w przypadku, gdy zarabiamy po równo.

Z drugiej strony jeśli jest się kobietą to trzeba to przyznać ale jesteśmy w dużo bardziej niekorzystnej sytuacji niż mężczyźni. Jeśli mamy założyć rodzinę prawdopodonie będę musiała przez jakiś czas zrezygnowac z kariery zawodowej (mamy w planach 2 dzieci) i stawia mnie to w bardzo niekorzystnej sytuacji - mój mąż się dorabia, a ja w tym czasie nie

Ja sama jestem ZA związkiem partnerskim ale do momentu założenia rodziny. Do tej pory wogóle nie rozmawialiśmy na ten temat, a pieniądze nigdy nie były w naszym związku tematem (dopiero parę tygodni temu dowiedziałam się że mój narzeczony zarabia aktualnie dokładnie 8 razy tyle co ja - możecie sobie wyobrazić moje zdziwienie). Wiem, że po jego stronie jest to uzasadnione ale jakoś strasznie jest mi z tym źle. Ja tego papieru nie chcę podpisać
KNITTEL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 09:39   #2
Kiki van Goth
Raczkowanie

Dot.: intercyza przed ślubem

spójrz na to z innej strony - incercyza, jeżeli facet ma swoją firmę, chroni Cię przed ewentualnymi wierzycielami, w razie coś nie wyjdzie.

działalność to ryzykowna sprawa, nigdy nie wiadomo, co wyjdzie.
jeżeli mężowi powinie się noga, a nie macie intercyzy, to długi przechodzą na całą rodzinę,a nie tylko na niego.
to tak prawnie, bo w rzeczywistości domyślam się, że i tak pomagalibyście sobie nawzajem.
jak znacie się tyle lat,a facet nigdy nie dawał sygnałów, że ma problem z dzieleniem się pieniędzmi, jest skąpy czy cwany, to nie masz się czego obawiać.

poza tym, jeżeli Wasze pieniądze będzie chronić intercyza, to Ty możesz otworzyć oddzielną, niezależną firmę, w razie mężowi nie wyjdzie - jest zabezpieczenie, a Ty jesteś 'nieściągalna', jako odrębna jednostka finansowa.
zastanowiłabym się nad tym spokojnie, zamiast panikować, że to objaw braku zaufania.
Gdybym się uparł.
Kiki van Goth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 09:55   #3
nenowka152900
Zadomowienie

Kiki dobrze mówi na dodatek jeśli (tfu tfu tfuuuu) kiedyś się rozstaniecie będziesz miała prawo do alimentów. Możesz też ustalić z mężem aby otworzyć jakiś fundusz na dzieci a może i nawet na Ciebie? Skoro dużo zarabia to nie powinno to być dla niego problemem.
Stary 2011-09-17, 10:37   #4
lady17
Wtajemniczenie

A czemu zakładasz dwa wątki o tym samym?
Stary 2011-09-17, 10:39   #5
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lady17 Pokaż wiadomość
A czemu zakładasz dwa wątki o tym samym?

No właśnie czemu?
leuwen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 10:41   #6
KNITTEL
Przyczajenie

Myślałam że jeden się nie założył więc napisałam jeszcze raz. Proszę o usunięcie tego wątku.
KNITTEL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 11:30   #7
evela28
na drugie mam Irena

a on też taki mądry w innych sprawach
podejmie się opieki nad dzieckiem, weżmie tacierzyński, pomaga ci w domowych obowiązkach

jego argument wcale nie mówi o twoim zabezpieczeniu w razie długów ale zupełnie odwrotnie wara od mojej kasy

jak będzie wyglądał wasz budżet domowy dokładacie się po równo, tyle że jego będzie stać na wakacje w Tajlandi a ciebie nie

coś mi tu śmierdzi, lepiej wyjaśnić to przed ślubem

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 12:11   #8
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez KNITTEL Pokaż wiadomość
W chwili obecnej on zarabia dużo więcej niż ja i uważa że intercyzy mogłoby nie być tylko w przypadku, gdy zarabiamy po równo.
Eeee.... To znaczy, że gdybyście zarabiali po równo to ok, bo wtedy mogłabyś wydawać na co chcesz, a skoro zarabiasz mniej, to on podejrzewa, że brałabyś kasę od niego "na głupoty" bo Twoja pensja nie starczy a przyzwyczaił się tak do swoich zarobków, że woli sobie odkładać na swoje wydatki do skarpetki? Intercyza w pewnych przypadkach jest uzasadniona, ale takie tłumaczenie jakie zaserwował jest dla mnie po prostu niezrozumiałe i trochę burackie.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 16:03   #9
normalnyFacet
Zakorzenienie

podpisz to tylko papierek..

no chyba, że nie chcesz podpisać bo w przyszłości będziesz chciała go obskubać
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 16:19   #10
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Pokaż wiadomość
podpisz to tylko papierek..

no chyba, że nie chcesz podpisać bo w przyszłości będziesz chciała go obskubać

Jaja sobie robisz czy serio piszesz?
leuwen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 16:32   #11
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Witam!

Ja i on mamy po 28 lat i jesteśmy ze sobą od liceum (on jest moim pierwszym chłopakiem).

Zaręczyliśmy się w ubiegłym roku a przyszłym ma być ślub. Parę tygodni temu mój narzeczony powiedział mi że przed ślubem z nim mam podpisać intercyzę.

Z jednej strony jest to uzasadnione bo on prowadzi swoją firmę. W chwili obecnej on zarabia dużo więcej niż ja i uważa że intercyzy mogłoby nie być tylko w przypadku, gdy zarabiamy po równo.

Z drugiej strony jeśli jest się kobietą to trzeba to przyznać ale jesteśmy w dużo bardziej niekorzystnej sytuacji niż mężczyźni. Jeśli mamy założyć rodzinę prawdopodonie będę musiała przez jakiś czas zrezygnowac z kariery zawodowej (mamy w planach 2 dzieci) i stawia mnie to w bardzo niekorzystnej sytuacji - mój mąż się dorabia, a ja w tym czasie nie

Ja sama jestem ZA związkiem partnerskim ale do momentu założenia rodziny. Do tej pory wogóle nie rozmawialiśmy na ten temat, a pieniądze nigdy nie były w naszym związku tematem (dopiero parę tygodni temu dowiedziałam się że mój narzeczony zarabia aktualnie dokładnie 8 razy tyle co ja - możecie sobie wyobrazić moje zdziwienie). Wiem, że po jego stronie jest to uzasadnione ale jakoś strasznie jest mi z tym źle. Ja tego papieru nie chcę podpisać
Zasady wysyłania wiadomości
Aha. Czyli facet się sypnął nieopatrznie.
Nie chodzi o zabezpieczenie Ciebie i przyszłych dzieci przed ewentualnymi długami jak dobrodusznie sugerowała KIKI, tylko skąpiradło pokazało swoją prawdziwą twarz.

KNITTEL- podpisz intercyzę, ale NAJPIERW idź z nią do DOBREGO prawnika - opłącanego przez Cibie bo prawnik zawsze będzie dbał o interes tego kto mu płaci!!!, specjalizującego się w takich sprawach i niech on Ci tą intercyzę sprawdzi i dopisze jej brzmienie w taki sposób, zeby nie groziło nigdy tobie ani Twoim dzieciom:
- pozostawanie na łasce męża i wydzielanie przez niego "głodowych racji" czy szantazowanie/wymuszanie finansowe na Tobie czy dzieciach "chodzenia jak Wam zagra"
- ubóstwo w momencie kiedy maz za swoją kasiorke szaleje na malediwach czy w innych badenbaden a wy zyjecie tylko z twojej pensji bo co wasze to jego a co jego to od tego wara.
- w razie rozwodu zostajesz tylko z tą częścią majtki którą nominalnie wypracowałaś
- pozostajesz bez wsparcia finansowego w razie utraty pracy, w wypadku ciąży i pozostania z dziećmi w domu, choroby czy kalectwa.

Nie podpisuj niczego, czego nie zatwierdzi Twój prawnik i nie zaręczy, ze jest to sprawiedliwe z punktu widzenia wspólnoty małżeńskiej, że chroni obie strony ale tez obie strony w sposób sprawiedliwy (co nie znaczy tylko z tego co same zarobią, w małżeństwie liczy sie nie tylko wkład finansowy!) będą korzystały z dóbr wypracowanych w małżeństwie.
Nie podpisuj niczego pod wpływem impulsu czy nacisków emocjonalnych w stylu "jakbyś mnie kochała to byś podpisała". Podpisz tylko przy adwokacie jeśli adwokat stwierdzi ze jest wszystko w porządku i nie ma tam żadnych kruczków prawnych.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-17, 19:40   #12
normalnyFacet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leuwen Pokaż wiadomość
z tym wersem pod spodem to żart oczywiście ale to 1 na serio
Stary 2011-09-17, 19:49   #13
monik.a
Zakorzenienie

Dziewczyny dobrze piszą, taka intercyza ma też na celu zabezpieczenie Ciebie, ale upewnij się, że jest korzystna. Przeanalizuj zachowanie narzeczonego, jeśli nie wykazywał się nadmiernym skąpstwem itd. itp. to chyba nie powinnaś się obawiać o swoją przyszłość.
monik.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 21:51   #14
elkiza81
Zakorzenienie

Daj sobie czas do namysłu, ale najpierw przeanalizuj treść intercyzy z dobrym prawnikiem.
Stary 2011-09-17, 23:46   #15
jolanp
Raczkowanie

Jeśli jedna ze stron ma duży majątek to raczej normalna praktyka. Mnie to raczej nie dziwi. Miłość i zaufanie to jedno... ale wiesz... papier to zawsze papier
jolanp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-18, 00:24   #16
Muszka Owocowka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kiki van Goth Pokaż wiadomość
spójrz na to z innej strony - incercyza, jeżeli facet ma swoją firmę, chroni Cię przed ewentualnymi wierzycielami, w razie coś nie wyjdzie.

działalność to ryzykowna sprawa, nigdy nie wiadomo, co wyjdzie.
Dobrze Kiki mówi. Jeżeli TŻ ma firme to najlepszym wyjściem jest podpisanie intercyzy, bo jak coś się stanie to z ciebie też bedą ściągać długi Przez intercyze jesteś bezpieczna.

---------- Dopisano o 01:24 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ----------

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Aha. Czyli facet się sypnął nieopatrznie.
Nie chodzi o zabezpieczenie Ciebie i przyszłych dzieci przed ewentualnymi długami jak dobrodusznie sugerowała KIKI, tylko skąpiradło pokazało swoją prawdziwą twarz.

KNITTEL- podpisz intercyzę, ale NAJPIERW idź z nią do DOBREGO prawnika - opłącanego przez Cibie bo prawnik zawsze będzie dbał o interes tego kto mu płaci!!!, specjalizującego się w takich sprawach i niech on Ci tą intercyzę sprawdzi i dopisze jej brzmienie w taki sposób, zeby nie groziło nigdy tobie ani Twoim dzieciom:
- pozostawanie na łasce męża i wydzielanie przez niego "głodowych racji" czy szantazowanie/wymuszanie finansowe na Tobie czy dzieciach "chodzenia jak Wam zagra"
- ubóstwo w momencie kiedy maz za swoją kasiorke szaleje na malediwach czy w innych badenbaden a wy zyjecie tylko z twojej pensji bo co wasze to jego a co jego to od tego wara.
- w razie rozwodu zostajesz tylko z tą częścią majtki którą nominalnie wypracowałaś
- pozostajesz bez wsparcia finansowego w razie utraty pracy, w wypadku ciąży i pozostania z dziećmi w domu, choroby czy kalectwa.

Nie podpisuj niczego, czego nie zatwierdzi Twój prawnik i nie zaręczy, ze jest to sprawiedliwe z punktu widzenia wspólnoty małżeńskiej, że chroni obie strony ale tez obie strony w sposób sprawiedliwy (co nie znaczy tylko z tego co same zarobią, w małżeństwie liczy sie nie tylko wkład finansowy!) będą korzystały z dóbr wypracowanych w małżeństwie.
Nie podpisuj niczego pod wpływem impulsu czy nacisków emocjonalnych w stylu "jakbyś mnie kochała to byś podpisała". Podpisz tylko przy adwokacie jeśli adwokat stwierdzi ze jest wszystko w porządku i nie ma tam żadnych kruczków prawnych.
Intercyza dotyczy żony, a dzieci nie dotyczy, nie może zostawić dzieci bez wsparcia finansowego dopóki nie ukończą 18 lat i jak jeszcze się uczą (więcej niż 18 lat, na studiach są i nie pracują). Co z tego, że podpisze z żoną intercyze, nawet jakby się rozwiedli to i tak bedzie musiał płacić alimenty i tak.

Do prawnika niech pójdzie bo lepiej dwa razy coś sprawdzić niż później płakać z tego powodu.

Ale to teraz norma jak prowadzisz biznes to trzeba mieć tą rozdzielność majątkową. Mój TŻ ma zamiar założyć firmę w przyszłości więc ja mu sama papierek podsunę.
Muszka Owocowka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-18, 09:03   #17
33owieczka
Zadomowienie

Też nie widze w intercyzie nic złego. Wiele lat prowadziłąm firme i wiem, jakie moga być wzloty i upadki. Dlatego intercyza chroni partnera, który np pracuje na stałej pensji od płącenia długów osoby prowadzącej firmę.
A dzieci? Nawet po rozwodzie bedzie miał obowiązek je utrzymywac (alimenty) i z tego co wiem są one obliczane zgodnie z zarobkami ojca.

Co do życia codziennego- skoro chcesz brać z nim ślub, to zakąłdam, że Go znasz i wiesz, czy jest typem dusigrodza, czy bez problemu bedziesz mogła liczuć, ze gdy Ty zajmiesz sie domem i dzicmi- On zdba o Ciebie Jeżeli nie jestes co do tego pewna- zastanów się czy aby dobrze Go znasz?

Wiem, że pisze długie posty, jednak skracając je w cytatach postaraj się nie zgubić sensu.
Przykład:
"Monika nie jest zwolennikiem kary śmierci"
Cytat
Cytat:
Monika jest zwolenikiem kary śmierci"

33owieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-18, 16:44   #18
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KNITTEL Pokaż wiadomość
Witam!

chyba mam de ża wu
już w podobnym wątku się wypowiadałam...

ja również mam podobne podejscie do ciebie.dla mnie dzielę z tobą całe życie to i również finansenie wyobrazam sobie podziału na MOJE I TWOJE w małżeństwie
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-18, 16:51   #19
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leuwen Pokaż wiadomość
Dokladnie..
niestety ja za intercyzą nie jestem.. takze nie wiem co Ci poradzic,bo mzoe dla niekjtolrych z tego powodu z kims prowadzic batalię jest bezsensu z drugiej ja bym w zyciu tego nie podpisala ale co wogole on mowi na ten temat?znikad sie to wzielo?

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-18, 21:32   #20
Pohadka
Raczkowanie

Jeśli Twój Tż chce rozdzielności majątkowej - bo właśnie taki jest skutek podpisania intercyzy zaproponuj mu rozdzielność majątkową z wyrównaniem dorobków.

Przeczytaj sobie art. 51(2)-51(5) kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Po ustaniu rodzielności majątkowej małżonek którego dorobek jest mniejszy (a więc hipotetycznie Ty) może żądać wyrównania dorobków przez np. zapłatę. Za dorobek każdego małżonka uważa się wzrost jego majątku po zawarciu umowy majątkowej (intercyzy).

Jednak najpierw rozważ jakie motywy nim kierują.

Powodzenia

Difficult times lie ahead. Soon we must all face the choice between what is right...and what is easy.
Pohadka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-19, 07:02   #21
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pohadka Pokaż wiadomość
Jeśli Twój Tż chce rozdzielności majątkowej - bo właśnie taki jest skutek podpisania intercyzy zaproponuj mu rozdzielność majątkową z wyrównaniem dorobków.

Przeczytaj sobie art. 51(2)-51(5) kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Po ustaniu rodzielności majątkowej małżonek którego dorobek jest mniejszy (a więc hipotetycznie Ty) może żądać wyrównania dorobków przez np. zapłatę. Za dorobek każdego małżonka uważa się wzrost jego majątku po zawarciu umowy majątkowej (intercyzy).

Jednak najpierw rozważ jakie motywy nim kierują.

Powodzenia
ciekwy spoósb.

mnie to zawsze zastanawia,jak to jest.
kobieta tworzy dom,rodzi dziecko,opiekuje sie nim,stwarza dobrą atmosferę mężowi,aby rozwijał firmę,a potem on zabiera wszystko.
to ,jakby sponsorowac studenta medycyny,jego praktykę,a potem on zabiera wszystko i odchodzi.
nie spieram się o majątki PRZED slubem,ale PO slubie sa ich wspólne
czy tak się buduje związek dwojga ludzi na dobre i na złe?
Stary 2011-09-19, 08:41   #22
kalincia
BAN stały

Skonsultuj się z prawnikiem. Pogadaj z partnerem o jego motywach.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-19, 10:05   #23
33owieczka
Zadomowienie

Cytat:
mnie to zawsze zastanawia,jak to jest.
kobieta tworzy dom,rodzi dziecko,opiekuje sie nim,stwarza dobrą atmosferę mężowi,aby rozwijał firmę,a potem on zabiera wszystko.
to ,jakby sponsorowac studenta medycyny,jego praktykę,a potem on zabiera wszystko i odchodzi.
nie spieram się o majątki PRZED slubem,ale PO slubie sa ich wspólne
czy tak się buduje związek dwojga ludzi na dobre i na złe?
Masz całkowita rację, JEDNAK to nie jest takie proste...
Załóżmy- koleś ma dziś firmę, włozył w nią swoja kasę czas, energię. Na dziś firma przynosi zysku X.
Chłopak bierze ślub, firma się rozwija, przynosi zysku X+Y. Jaka część tej kwoty jest nalezna żonie?Połowa X+Y? A niby czemu to On wypracowała X? Połowa Y? Ale przeciez, gdyby wcześniej latami chłopak nie wypracował X, Y byłoby duuuuuzo mniejsze.
Poza tym- chłopak rozwijajać firmę inwestuje, prawdopowodnie nie rzadko posiłkował sie kredytami, pożyczakami, brał w komis itp.... Gdy to straci niepracująca/zarabiajaca dużo mniej żona pokryje połowę? A może tylko częśc? Pytanie jaką? I cczy bedzie z tego powodu zadowolona? Raczej nie. A bez rozdzielności majątkowej jako żonie- u Niej tez moga upominac się zwrotu długo małzonka.

To nie jest łatwa sprawa.
Niestey.

Osobiście optuję za zdrowym podziałem. Wierze, że jeżeli dwoje ludzi się kocha- potrafią i kasa się podzielić.

Wiem, że pisze długie posty, jednak skracając je w cytatach postaraj się nie zgubić sensu.
Przykład:
Cytat
Cytat:

Stary 2011-09-19, 11:32   #24
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 33owieczka Pokaż wiadomość
Masz całkowita rację, JEDNAK to nie jest takie proste...
Załóżmy- koleś ma dziś firmę, włozył w nią swoja kasę czas, energię. Na dziś firma przynosi zysku X.
Chłopak bierze ślub, firma się rozwija, przynosi zysku X+Y. Jaka część tej kwoty jest nalezna żonie?Połowa X+Y? A niby czemu to On wypracowała X? Połowa Y? Ale przeciez, gdyby wcześniej latami chłopak nie wypracował X, Y byłoby duuuuuzo mniejsze.
Poza tym- chłopak rozwijajać firmę inwestuje, prawdopowodnie nie rzadko posiłkował sie kredytami, pożyczakami, brał w komis itp.... Gdy to straci niepracująca/zarabiajaca dużo mniej żona pokryje połowę? A może tylko częśc? Pytanie jaką? I cczy bedzie z tego powodu zadowolona? Raczej nie. A bez rozdzielności majątkowej jako żonie- u Niej tez moga upominac się zwrotu długo małzonka.

To nie jest łatwa sprawa.
Niestey.

Osobiście optuję za zdrowym podziałem. Wierze, że jeżeli dwoje ludzi się kocha- potrafią i kasa się podzielić.
według prawa żona nie odpowiada za długi męża z działalności gospodarczej jeśli nie była współwłaścicielem,ani za inne długi jeśli nie złożyła podpisu na kredycie.

jeśli ktoś nie chce dzielić sie tym co ma niech nie bierze ślubu-po co mu papier?
Stary 2011-09-19, 12:16   #25
crippled
Wtajemniczenie

Ja nie miałabym problemu z podpisaniem intercyzy
To nie jest coś, co odsuwa Cie od męża, bo skoro chce założyć z Tobą rodzinę to przecież oboje będziecie korzystać z tych pieniędzy. Nie sądzę żeby facet wypłacał Ci kieszonkowe.

Edytowane przez crippled
Czas edycji: 2011-09-19 o 12:18
crippled jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-19, 12:25   #26
normalnyFacet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość

ja również mam podobne podejscie do ciebie.dla mnie dzielę z tobą całe życie to i również finansenie wyobrazam sobie podziału na MOJE I TWOJE w małżeństwie
Margo... podpisanie intercyzy wcale nie oznacza, że muszą być oddzielne półki w lodówce bez przesady Jakbym miał działalność gospodarczą o dużym stopniu ryzyka to intercyza tylko chroni a nie dzieli.. bo zauważ, że przeciętnemu Kowalskiemu intercyza nie jest potrzebna bo nie widzi takiej potrzeby...

i proszę Cię nie łącz intercyzy z emocjami i uczuciami... Intercyza to sytuacja prawna a nie uczuciowa i jedno z drugim nie ma nic wspólnego rozumiesz?

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

Cytat:
Napisane przez crippled Pokaż wiadomość
Ja nie miałabym problemu z podpisaniem intercyzy
To nie jest coś, co odsuwa Cie od męża, bo skoro chce założyć z Tobą rodzinę to przecież oboje będziecie korzystać z tych pieniędzy. Nie sądzę żeby facet wypłacał Ci kieszonkowe.
No pewnie. O to właśnie chodzi Jak są pieniądze to wątpię aby taki mąż (czy żona) żałował pieniądze.. bo intercyza nie nakazuje przecież tego

Intercyza CHRONI a nie OGRANICZA.. zapamiętaj to Margo w końcu raz na zawsze
Stary 2011-09-19, 13:40   #27
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Pokaż wiadomość
Margo... podpisanie intercyzy wcale nie oznacza, że muszą być oddzielne półki w lodówce bez przesady Jakbym miał działalność gospodarczą o dużym stopniu ryzyka to intercyza tylko chroni a nie dzieli.. bo zauważ, że przeciętnemu Kowalskiemu intercyza nie jest potrzebna bo nie widzi takiej potrzeby...

i proszę Cię nie łącz intercyzy z emocjami i uczuciami... Intercyza to sytuacja prawna a nie uczuciowa i jedno z drugim nie ma nic wspólnego rozumiesz?

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

No pewnie. O to właśnie chodzi Jak są pieniądze to wątpię aby taki mąż (czy żona) żałował pieniądze.. bo intercyza nie nakazuje przecież tego

Intercyza CHRONI a nie OGRANICZA.. zapamiętaj to Margo w końcu raz na zawsze
dla mnie lub to nie tylko papier,ale i emocje.chcemy być razem na dobre i na złe,w zdrowiu i chorobie,a dzielimy się p równo w majątku i w biedzie.

jesli dla kogoś ślub to tylko papier,to po się żenić.?
Stary 2011-09-19, 13:41   #28
feelin_soo_me
Zadomowienie

nie radzcie autorce udania sie do prawnika bo jak napisala w drugim watku ona sama nim jest. Nie pyta o wzgledy formalne ale chodzi jej o podejscie typowo ludzkie/emocjonalne.
feelin_soo_me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 12:39   #29
33owieczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
według prawa żona nie odpowiada za długi męża z działalności gospodarczej jeśli nie była współwłaścicielem,ani za inne długi jeśli nie złożyła podpisu na kredycie.

jeśli ktoś nie chce dzielić sie tym co ma niech nie bierze ślubu-po co mu papier?
z tego co mi wiadomo- odpowiada.
Znalazłam coś takiego w necie:
http://animatek.w.interia.pl/wspolmalzonek01.html

Cytat:
W przypadku braku zawarcia pomiędzy małżonkami intercyzy, współmałżonków łączy/jak wspomniałem wyżej/, zgodnie z kodeksem rodzinnym i opiekuńczym, wspólnota majątkowa. W związku z tym współmałżonek osoby prowadzącej działalność gospodarczą może odnosić korzyści z tytułu prowadzenia przez współmałżonka tej działalności, ale ponosi także ryzyko związane z prowadzeniem powyższej działalności. Innymi słowy może także odpowiadać za długi powstałe w wyniku prowadzenia firmy przez współmałżonka. Wierzyciel może bowiem zażądać zaspokojenia swoich roszczeń z majątku wspólnego nawet wtedy gdy dłużnikiem jest jeden ze współmałżonków.
Sama lata prowadziłąm firmę i interesowałm się wówczas tymi kwestiami.

Dlatego sadze, że dla dwójki kochających się ludzi (a zakłądam, że tak jest skoro planują slub) intercyza jest fajnym pomysłem, bo dziewczyna pomimo niższych zarobków bedzie czerpałą zyski z firmy swojego chłopaka w zwyczajnym życiu, ale nie będzie w razie "awarii" ponosiłą odpowiedzialnościza Jego długi i jak chłopak pójdzie na dno, to sam, a nie ciągnąc Ją za sobą.
Dla mnie to przyzwoite i sama gdyby brałą slub- podpisywałabym intercyzę własnie z tego powodu.

Przykład:
Cytat
Cytat:

Edytowane przez 33owieczka
Czas edycji: 2011-09-20 o 12:42
Stary 2011-09-20, 13:01   #30
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 33owieczka Pokaż wiadomość
z tego co mi wiadomo- odpowiada.
Znalazłam coś takiego w necie:
http://animatek.w.interia.pl/wspolmalzonek01.html

Sama lata prowadziłąm firmę i interesowałm się wówczas tymi kwestiami.

Dlatego sadze, że dla dwójki kochających się ludzi (a zakłądam, że tak jest skoro planują slub) intercyza jest fajnym pomysłem, bo dziewczyna pomimo niższych zarobków bedzie czerpałą zyski z firmy swojego chłopaka w zwyczajnym życiu, ale nie będzie w razie "awarii" ponosiłą odpowiedzialnościza Jego długi i jak chłopak pójdzie na dno, to sam, a nie ciągnąc Ją za sobą.
Dla mnie to przyzwoite i sama gdyby brałą slub- podpisywałabym intercyzę własnie z tego powodu.
z tego co się orientuję to jakoś niedawno zmieniły się przepisy.a wiem,bo moja szwagierka była u adwokata dopytaując sie o długi męża prowadzącego działaność.on stwierdziła,że szwagierka nie musi pokrywac kosztów,jeślinie była współwłascicielem firmy,oraz konta firmowego.
musiała jedynie splacac dług zaciągnięty na zakup samochodu,gdzie złożyła podpis.

jak to wygląda od formalnej drogi-nie wiem.wiem,jak wyglądała sprawa bliskiej mi osoby
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości