![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Kaechon - czynny obóz koncentracyjny w Korei Północnej!!!
Jestem w wielkim szoku, mam w oczach łzy. Za nic w świecie nie potrafię przyjąć do wiadomości i zrozumieć tego, co przed chwilą przeczytałam.
Dowiedziałam się o tym obozie przypadkiem, przeglądając demotywatory. http://demotywatory.pl/szukaj?q=kaechon Wpisałam w google Kaechon i znalazłam to: http://www.dariuszpietrek.pl/index.php?news&nid=13 Dobija mnie moja bezradność i niezrozumienie tego, dlaczego wielcy tego świata nie reagują, chociaż wiedzą dokładnie, kto gdzie i jak. A taki cywilizowany miał być ten nasz świat w XXI wieku.
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kaechon - czynny obóz koncentracyjny w Korei Północnej!!!
Zawsze mnie to bolało. Że nikt tego nie widzi. Że się o tym nie mówi. Na każdym kroku wielcy politycy powtarzają - nigdy więcej Auschwitz (patrz: Korea Północna), nigdy więcej gett (patrz: Strefa Gazy), itd...
To smutne, że w czasach, kiedy na każdym kroku tyle się mówi o prawach człowieka wolimy udawać, że o pewnych sprawach nie wiemy. Dzięki internetowi mamy szerszy dostęp do informacji, ale tak naprawdę niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego co faktycznie dzieje się na świecie. Karmieni papką serwowaną nam przez telewizję, widzimy tylko to, co Ci z góry chcą żebyśmy widzieli.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Czytałam nawet.. na ten temat... sporo o tym, jest wiele innych obozów... To straszne. Nie mówi się o tym ze strachu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jezu... My mamy XXI wiek
![]() Przeczytałam cały ten artykuł i naprawdę nie wiem co powiedzieć. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
W Czeczenii tez sa ale o tym sie nie mowi, zeby nie denerwowac Rosjan. Czytalam jak ich glodza, potem sadzaja przy stole na mrozie, przybijaja jezyki gwozdziami, stawiaja miske z jedzeniem i polewaja zimna woda. Znaja sie na torturach, trzeba im przyznac.
Ale nikogo nie stac na wojne z Rosja czy Korea, to by byla wojna na bomby jadrowe, niewiele by zostalo z tej planety ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Czytałam dużo gorsze rzeczy... O biednych kobietach w ciąży. Generalnie to jest niewyobrażalne.
EDIT: JEZU jak m idzisaj wizaż muli to niewyobrażalne jest po prostu ![]() Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-09-04 o 23:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Korea Północna to państwo totalitarne. Czego się spodziewałyście? To oczywiście straszne, ale żeby mnie miało dziwić? Skądże.
![]() |
#8 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Czytałam to kiedyś. Tak, to się dzieje naprawdę...
I co mi najbardziej przeszkadza? Że my biadolimy nad Kaczyńskim i nad fanatykami spod pałacu prezydenckiego, że z tego robimy wielkie halo. Mój dziadek (już nieżyjący) był w obozie pracy. Nigdy nie zapomnę jego miny gdy jako dziecko zdarzało mi się zamarudzić nad tłustym kawałkiem mięsa. On przeżył taki fizyczny, zwierzęcy głód. Z jego (bardzo nielicznych) opowieści problemy w dzisiejszym moim świecie to jakaś paranoja i błahostka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
No to ja gdzieś czytałam artykuł, że koreańscy piłkarze przez przegrane mecze mogą obawiać się zesłania
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
słyszłam o tym.... tj widziałam film/dokument w którym wypowiadał się były strażnik - chyba na discovery. Były też materiały nakręcone ukryta kamerą. Strażnik opowiadał bardzo podobne historie. Pamiętam że mówił, że wystarczy podejrzenie aby zostać skazanym, oraz że sąsiedzi skazanego są uznawani za współwinnych i również wysyłani do obozu. Było o torturach nad kobietami w ciazy, gazowaniu...
-nigdy więcej Auschwitz... śmieszą mnie te hasła. O obozach w Polsce amerykańscy żydzi doskonale wiedzieli i nie robili nic. Po wojnie tłumaczyli się, że te historie po prostu wydawały im się zbyt nieprawdopodobne.. eh slow brak.
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-09-05 o 12:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest tak specyficzny kraj, że cholera wie, co się tam za ich murem dzieje. Myślę, że nikt się tam nie miesza z obawy o to, co ich broń nuklearna mogłaby zrobić światu...
![]() |
![]() |
#13 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
No właśnie a ja to odbieram w inną stronę - że takie ekscesy i tacy ludzie w dzisiejszej polityce nie mają prawa bytu w narodzie, który właśnie taką historię i geografię ma. Ludzie im powinni powiedzieć spadaj, a tutaj jeszcze na takiego głosują... Coś w rodzaju, że z okupacją sobie poradziliśmy a z bandą moherów i fanatyków dać rady nie możemy...ehh... Temat na czasie - 30 rocznica Solidarności. Wg mnie nic z tej idei nie zostało. Co do Korei fakt jest taki że każde państwo dba o własnych obywateli, a cóż, tamci mieli nieszczęście urodzić się w takim kraju, który ma głęboko gdzieś ludzi... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówię serio, bo kościół to jest siła, dobrze że umywa od tych fanatyków ręce, bo gdyby było inaczej, wtedy można by się zacząć bać. Niestety jest tak jak Futbolowa mówi, uratujemy garstkę torturowanych ludzi w zamian zginie cały naród. Niestety lepiej wyjdzie na tym cały świat gdy wojna się nie zacznie. Bo wątpię by się patyczkowali |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nic z tym się nie zrobi, choćby największe armie świata zdecydowały się na 'interwencję'.
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Po prostu uważam, że nie powinniśmy przymykać oczu na pewne sprawy po tylko by mieć jak najlepsze stosunki z Rosją czy Izraelem. Istnienie takich miejsc powinno się publicznie potępić. A nie udawać, że problem nie istnieje (dopóki nas samych nie dotyczy). edit: Pisałam to akurat w kontekście rosyjskich 'obozów filtracyjnych' i palestyńskiej Strefy Gazy
Edytowane przez parva Czas edycji: 2010-09-05 o 14:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
parva ty chyba nie wiesz o czym mówisz. (a raczej nie zdajesz sobie z tego sprawy)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Wczoraj byłam pod wielkim wpływem emocji. Dziś myślę o tym wciąż, ale bardziej racjonalnie. I chociaż rozumiem to złe słowo, bo ja nadal nie pojmuję, że to się dzieje naprawdę, to rozumiem, co kieruje przywódcami 'cywilizowanych' państw. Macie rację, gdybyśmy wyzwolili taki obóz, dajmy na to 10 tysięcy ludzi, to możemy być pewni, że za sprawą Korei zginie 10 milionów ludzi. Świat jest okrutny i rządzenie nim też jest trudne, bo trzeba podejmować takie decyzje. Poświęcać czyjeś życie, żeby ratować czyjeś.
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, jakie mamy szczęście, że żyjemy w Polsce. Jestem wdzięczna losowi, że mogę mówić, co myślę i robić, co chcę. I że ponarzekać sobie mogę co najwyżej na ZUS i Skarbówkę. Że nie muszę żyć w ciągłym strachu. Ale wciąż nie mogę pogodzić się ze swoją bezradnością i tak naprawdę bezradnością świata wobec tego reżimu. ---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Cytat:
Dodane: I widzisz, naprawdę dopiero teraz się dowiedziałam. Nikt nie powiedział mi o tym na lekcji historii ani WOS-u. Nikt mi nie powiedział o tym w telewizji ani w radiu, nie napisał w gazecie ani podręczniku. Boli mnie, że o tym się nie mówi i że żyłam w nieświadomości. Wielu ludzi o tym nie wie. Niestety nie wszyscy studiują politologię.
Edytowane przez Anna Antonina Czas edycji: 2010-09-05 o 16:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Też prawda, jednka chodziło mi bardzij o to, że kolejna wojna nie zmieni świata- bo nie zwycięzy się z przemocą jej używając.
Let me kiss you hard in the pouring rain You like your girl's insane' Edytowane przez beaucoup Czas edycji: 2010-09-05 o 18:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
O takich sprawach się mówi, niestety, zbyt rzadko, i tak naprawdę, jeśli ktoś nie zagłębi się w temat, wie niewiele. Moim zdaniem jedyne, co możemy zrobić, jako "zwykli obywatele świata", to poszerzać naszą świadomość o tym, co się dzieje, uczyć kolejne pokolenia wrażliwości i uświadamiać im (i sobie), do czego prowadzą skrajności. Warto oprzeć się na historycznych przykładach. Jest to działanie długofalowe, nie pomoże tym, którzy teraz znajdują się w takich obozach, ale być może zadziała w przyszłości.
![]() |
![]() |
#23 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- proszę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kim_Dzong_Il : Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
no właśnie. Po co komu następny problem.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
To się po prostu nie kalkuluje, ktoś napisał 10 tysięcy uratujemy a 10 milionów zginie.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Jestem coraz bardziej przerażona, oglądam na youtube film o którym pisała Wizażanka wyżej: Korea Północna - kraj cichej śmierci. W pewnym momencie pokazano mapkę z obozami koncentracyjnymi. Naliczyłam ich 12!!! Ile ludzi musi w nich być...
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problem nie lezy tylko w tym, ze nikogo sytuacja tam nie obchodzi. Niestety jest to rezim, ktory wspieraja Chiny, wiec zaden atak nie wchodzi w gre. Maja chyba takze bron jadrowa i groza przeciez caly czas jej uzyciem. Cale panstwo jest w stanie totalnej mobilizacji wojskowej, sa indoktrynowani i przekonani o tym ze swiat zachodni chce ich zaatakowac i zniszczyc ![]() Nie ma tez jak dotrzec do tych ludzi: nie maja internetu poza wladza, zadnych wolnych mediow, ale przede wszystkim wolnosci jednostki. Kontakt jest bardzo utrudniony, wrecz niemozliwy. Korea poludniowa takze nie garnie sie do polaczenia krajow poniewaz groziloby to katastrofa ekonomiczna...
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:58.