|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
wydział wojskowo-lekarski WAM
w tym roku zdaję maturę i zastanawiam się nad złożeniem papierów na wydział wojskowo-lekarski w Łodzi ;dawny WAM został zlikwidowany ,ale powoli się regeneruje właśnie poprzez ten wydział ... i teraz mam kilka pytań do wizażanek ,które mają o tym jakieś pojęcie (moje jest zielone
![]() ![]() 1) czy po 6 latach można robić normalne specjalizacje (pediatria ,interna itd...) bo słyszałam ,że są tylko typowo wojskowe ? (toksykologia ,bioterroryzm,epidemiolog ia...) 2) czy po skończeniu studiów trzeba pracować w wojsku ,jakieś garnizony ,koszary itd. czy można sobie darować tą służbę wojskową i pracować również cywilnie ? 3) czy trzeba nosić mundur ![]() 4) czy jest ciężko ![]() Będę wdzięczna za wszyyystkie wskazówki i rady ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: wydział wojskowo-lekarski WAM
up
też chcialabym się dostać na takie coś, bo pasjonuje mnie i praca żołnierza i praca lekarza. jeśli nie chcessz pracować w wojsku to lepiej zdawaj na "zwykłą" medycynę.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
na zwykła też będę zdawać ,ale ten keirunek chcę włożyć jako awaryjny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Ad.1 Można wszystko normalnie robić,jednakże 6 lat z życiorysu oddajesz na służbę w wojsku.
Ad.2 Jak wyżej - trzeba 6 lat odsłużyć.Niestety nie wiem na jakiej zasadzie dokładnie - przypuszczam,że może jakieś szpitale wojskowe. Ad.3 Tak Ad.4 Jest lżej niż na cywilnym. Te informacje pochodzą od mojej koleżanki,która studjuje tam. Ja jestem studentką cywilnego wydziału lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. ![]() EDIT:papiery możesz złożyć tylko na jeden z wydziałów - mimo zmian w szkolnictwie zasady wewnętrzne naszego Uniwerku nie uległy zmianie.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
hmm czyli tylko lekarski wchodzi w grę... hmm a na inne wydziały też nie mogę składać na AM ? np. kosmetologia ,dietetyka ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Inne jak dietetyka czy kosmetologia,fizjoterapia itp. to jak najbardziej możesz - powyżej chodziło mi tylko o wydział lekarski.
Jeśli chcesz składać na WAM to nie możesz złożyć na cywilny.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
aha rozumiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
a wiec...wiem cos o tym bo moj wujek jest po Wamie
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
niestety nie moge sie zgodzic z kilkoma sprawami:
1. Nie wiadomo jak to bedzie z wojskiem, po zmianie ministra ponoc ksztalcenie medyczne zolnierzy ma byc przeniesione do Warszawy, 2. Idac na Wydzial Wojskowo-Lekarski nie podpisujesz zadnych umow z wojskiem, po skonczeniu studiow jestes normalnym lekarze jak poo skoczneniu kierunkow cywilnych.. wg. zeszlorocznej koncepcji, bylego juz szefa wojskowej sluzby zdrowia mialo to wygladac tak: po 3 roku studiow student sam decydowal czy podpisuje kontrakt z wojskeim czy pozostaje studentem cywilnym.. podsumowujac "6 lat z zyciorysu" nie jest prawada 3. Nie moge tez sie zgodzic, ze wojskowy jest latwiejszy, owszem pierwszy rok jest prostszy szczegolnie anatomia i biofizyka, ale za to drugi jest ciezszy na wojskowym, jak jest na kolejnych latach trudno mi powiedziec. 4. Po skonczeniu studiow nie trzeba pracowac w wojsku, oczywisice w przypadku kiedy nie podpisze sie z wojskiem umowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Kilka dni temu byłam w dziekanacie dowiedzieć się właśnie o szczegóły na temat wydziału wojskowo-lekarskiego i jest dokładnie tak jak napisała ade13
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
jestem studentką tego wydziału ,jeśli ktoś jest zainteresowany mogę udzielic jakiś informacji
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Co do tego czy na woj leku jest łatwiej chętnie podyskutuję.... Na pierwszym roku być może tak. Ale nawet nie chce mi się opisywać kolosalnej różnicy między histo na II roku na cywilu i u nas. Miedzy fizjo też nie. Na III jest jeszcze gorzej: cywil imprezuje, my wybieramy między jedzeniem , spaniem a korzystaniem z toalety. Z opowiadań kolegów z lat wyżej powszechna opinia na cywilu że u nas jest łatwiej jest wdrukowana w jakis stereotyp o naszym wydziale, kierunku. Jeśli chcesz mieć łatwiej zdecydowanie idź na wydział lekarski zwykły. To nie tylko moja opinia. pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:16.