wychodzenie z 600kcal - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-03, 14:54   #1
bellastronza
Raczkowanie

wychodzenie z 600kcal

Cześć
Jestem nowa, zdesperowana i załamana. Przez ok 3 miesiące stosowałam drakońską dieto-głodówkę, podczas której dziennie zjadałam 600kcal. Doszłam do wymarzonej wagi, zrozumiałam jaką głupotę zrobiłam a teraz BŁAGAM o pomoc bo sama nie dźwignę tego. Co zrobić by wyjść z tej diety i nie przytyć? Nie chcę więcej chudnąć, nie chcę dalej jeść 600kcal/dzień i oszukiwać się że jest dobrze, normalnie, zwyczajnie. Chce wrócić do normalności.
bellastronza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-03, 18:25   #2
dezett
Zadomowienie

Dot.: wychodzenie z 600kcal

Niestety, nie ma takiej możliwosi zebys nie przytyla.
Zacznij od jutra normalnie, zdrowo sie odzywiac dołóż aktywność fizyczną i bedzie dobrze
* a najlepiej już dzisiaj kolacje zjedz normalną
poza schemat.
dezett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-04, 16:04   #3
akot80
Zadomowienie

Ładnie się załatwiłaś. Ile ważysz i ile masz wzrostu? Jeśli boisz się przytyć, to dodawaj codziennie niewielkie ilości kalorii, choć nie ma żadnej gwarancji na to, że nie zaczniesz na tym tyć.

"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..."
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-04, 22:09   #4
bellastronza
Raczkowanie

waże 58kg i mam 168cm wzrostu. nie chce znowu być gruba, bardzo odpowiada mi obecna waga ALE nie chce tak zyc..
Stary 2014-05-05, 09:42   #5
Alillah
Raczkowanie

Spróbuj jeść 1000 kcal teraz przez około 2 tygodnie. Koniecznie suplementuj witaminami, żelazem i magnezem. Ćwicz i powinno być lepiej. Potem zwiększaj ilość kcal. I masuj się jakimiś szorstkimi gabkami pod prysznicem żeby ujedrnic skórę.
Alillah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-05, 09:45   #6
bellastronza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Alillah Pokaż wiadomość
Spróbuj jeść 1000 kcal teraz przez około 2 tygodnie. Koniecznie suplementuj witaminami, żelazem i magnezem. Ćwicz i powinno być lepiej. Potem zwiększaj ilość kcal. I masuj się jakimiś szorstkimi gabkami pod prysznicem żeby ujedrnic skórę.
dziękuję za odpowiedz . nawet nie wiesz jak wiele znaczy dla mnie każda rada. myślałam nawet nad pójściem do dietetyka ale nie wiem czy to ma sens. Lepiej dodawac 100kcal/tydzien i gdy dojde do 1 000kcal utrzymac to przez 2tyg czy od razu wskoczyć na 1 000kcal ?
Stary 2014-05-05, 13:40   #7
n_eptun
Raczkowanie

Sądzę, iż powinnaś udać się do dietetyka, oraz lekarza rodzinnego, który da Ci skierowanie na badania. Tutaj naprawdę nie ma żartów. Jestem niemal pewna, że masz za niski poziom żelaza we krwi, hemoglobiny oraz inne niedobory. Lekarz przepisze Ci odpowiednie suplementy, natomiast dietetyk zajmie się jadłospisem. A Ty już od DZIŚ jedz 1 000 kalorii, chociaż według mnie i tak powinnaś więcej. Uważam, że wbrew temu co napisała użytkowniczka "dezett" nie przytyjesz. Wiadomo, każdy organizm jest inny, ale pamiętajmy że tyjemy przekraczając swoje dobowe zapotrzebowanie kaloryczne. Nie sądzę, żeby Twoje wynosiło 1 000 kcal. Moja rada ostatecznie brzmi: Zacznij jeść. Bo robisz sobie krzywdę.
n_eptun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-05, 14:06   #8
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Alillah Pokaż wiadomość
Tu się zgadzam. Po dietach 600 kcal nie warto dodawać po 100 kcal tygodniowo, bo to do niczego nie prowadzi. Na 1000 nie przytyjesz. Stopniowo trochę rozkręcisz metabolizm. Toje ciało na pewno nie było zadowolone z 600 kcal. Szkoda mięśni.
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-05, 19:04   #9
Alillah
Raczkowanie

Na 1000 kcal na pewno nie przytyjesz a to juz taki pułap że jak dobrze przemyśleć dietę to da się w tym upchnac wszystkie potrzebne wartości odżywcze ;-)
Alillah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-05, 23:40   #10
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez n_eptun Pokaż wiadomość
Sądzę, iż powinnaś udać się do dietetyka, oraz lekarza rodzinnego, który da Ci skierowanie na badania. Tutaj naprawdę nie ma żartów. Jestem niemal pewna, że masz za niski poziom żelaza we krwi, hemoglobiny oraz inne niedobory. Lekarz przepisze Ci odpowiednie suplementy, natomiast dietetyk zajmie się jadłospisem. A Ty już od DZIŚ jedz 1 000 kalorii, chociaż według mnie i tak powinnaś więcej. Uważam, że wbrew temu co napisała użytkowniczka "dezett" nie przytyjesz. Wiadomo, każdy organizm jest inny, ale pamiętajmy że tyjemy przekraczając swoje dobowe zapotrzebowanie kaloryczne. Nie sądzę, żeby Twoje wynosiło 1 000 kcal. Moja rada ostatecznie brzmi: Zacznij jeść. Bo robisz sobie krzywdę.
tyjemy także wtedy, gdy mamy zaburzony metabolizm do czego doprowadzają własie tego typu "diety". wszystko da sie jednak naprawic, pod warunkiem, że zaczniesz jesc jak normalny czlowiek zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem i odzywisz organizm. Dlatego - tak jak dziewczyny- jestem za tym, zebys zrobila podtswowe badania i zaczeła normalnie jesc a nie "cackała się" po 100 kalorii tygodniowo. Tak mozabyloby sie "bawic" gdybys byla na diecie 1300-1400 kalorii a nie glodowce.
poza schemat.
dezett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-06, 12:11   #11
knot
Raczkowanie

Ja też uważam, że 1000 kcla/dzień to mało, na 100% nie przytyjesz, powinnaś wrocić do co najmniej 1300-1500 kcal na dzień, też nie przytyjesz, bo tyle zużyjesz leżąc w łóżku. Dodaj koniecznie sport i tu nie oszukuj, cwicz co najmniej pół godz 3x na tydzień - to jest minimum!!! z tempem tak, żebyś po 10 min zaczęła się pocić, czyli najlepszym na spalenie tkanki tłuszczowej, poprawieniu wydolności krążenia i oddechowej. Jeśli ćwiczysz z pulsometrem, ma to być przedział ok 65-75 % tętna maksymalnego (najlepsze spalanie tkanki tłuszczowej), a najlepiej 75-80% tętna max, bo tylko wtedy ładnie rzeźbi się sylwetkę.
Takie 1300 kcal na max miesiąc, później musisz się wziąć za siebie i jeść więcej.
Pamiętaj o potrawach- ciemne pieczywo, gotowane jajka, sałatki, suszone owoce, banany, zero pieczywa białego i ciastek, bo to nie daje żadnych elementów odżywczych, a same puste kalorie.

Pewnie już na pamięć znasz kaloryczność potraw, ale jednak polecę Ci i innym stronę:
www.ilewazy.pl

Pozdrawiam i życzę utrzymania wagi. Jeśli masz jakieś dolegliwości - zatrzymanie okresu, bóle brzucha, zawroty głowy, albo nie daj Boże wymiotujesz na zawołanie, to idź koniecznie do lekarza.

---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ----------

A z ciekawości, napisz ze 3 przykładowe jadłospisy na 3 kolejne dni ze swojej diety 600 kcal, bo naprawdę nie mogę wyjść z podziwu, że tyle wytrzymałaś

Edytowane przez knot
Czas edycji: 2014-05-06 o 12:09
knot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-06, 13:46   #12
bellastronza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez knot Pokaż wiadomość
Ja też uważam, że 1000 kcla/dzień to mało, na 100% nie przytyjesz, powinnaś wrocić do co najmniej 1300-1500 kcal na dzień, też nie przytyjesz, bo tyle zużyjesz leżąc w łóżku. Dodaj koniecznie sport i tu nie oszukuj, cwicz co najmniej pół godz 3x na tydzień - to jest minimum!!! z tempem tak, żebyś po 10 min zaczęła się pocić, czyli najlepszym na spalenie tkanki tłuszczowej, poprawieniu wydolności krążenia i oddechowej. Jeśli ćwiczysz z pulsometrem, ma to być przedział ok 65-75 % tętna maksymalnego (najlepsze spalanie tkanki tłuszczowej), a najlepiej 75-80% tętna max, bo tylko wtedy ładnie rzeźbi się sylwetkę.
Takie 1300 kcal na max miesiąc, później musisz się wziąć za siebie i jeść więcej.
Pamiętaj o potrawach- ciemne pieczywo, gotowane jajka, sałatki, suszone owoce, banany, zero pieczywa białego i ciastek, bo to nie daje żadnych elementów odżywczych, a same puste kalorie.

Pewnie już na pamięć znasz kaloryczność potraw, ale jednak polecę Ci i innym stronę:
www.ilewazy.pl

Pozdrawiam i życzę utrzymania wagi. Jeśli masz jakieś dolegliwości - zatrzymanie okresu, bóle brzucha, zawroty głowy, albo nie daj Boże wymiotujesz na zawołanie, to idź koniecznie do lekarza.

---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ----------

A z ciekawości, napisz ze 3 przykładowe jadłospisy na 3 kolejne dni ze swojej diety 600 kcal, bo naprawdę nie mogę wyjść z podziwu, że tyle wytrzymałaś
jadłospisy... nie mozna nazwac tego jadlospisami. moja durnota osiagneła szczyt szczytów i jadlam po prostu 3 kanapki na dzien. albo 2 kanapki i jablko. nie pozniej niz 19. jem juz 1 000kcal tak jak mi radziłyście, mam dosyc ciąglego glodzenia się i oszukiwania ze takie zycie jest normalne i prawidlowe. jesli chodzi o badania to mialam robione 1,5tyg temu i na szczescie sa jeszcze w normie, przez caly czas szpikowalam sie witaminami . myslalam nad cwiczeniami meb b na brzuch i uda. czy one wystarcza?
Stary 2014-05-07, 13:27   #13
knot
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bellastronza Pokaż wiadomość
jadłospisy... nie mozna nazwac tego jadlospisami. moja durnota osiagneła szczyt szczytów i jadlam po prostu 3 kanapki na dzien. albo 2 kanapki i jablko. nie pozniej niz 19. jem juz 1 000kcal tak jak mi radziłyście, mam dosyc ciąglego glodzenia się i oszukiwania ze takie zycie jest normalne i prawidlowe. jesli chodzi o badania to mialam robione 1,5tyg temu i na szczescie sa jeszcze w normie, przez caly czas szpikowalam sie witaminami . myslalam nad cwiczeniami meb b na brzuch i uda. czy one wystarcza?
A co to są ćwiczenia meb b? Ćwiczenia na brzuch i uda wysmukla Ci brzuch i uda. Ale jak masz temdencję do tycia, to musisz aktywnie ćwiczyć np na steperze, biegać, rower itp. Nie tylko rzeźbić sylwetkę. Ale może nie masz tendencji do odkładana tkanki tłuszczowej. Jak było dawniej?

Kanapka kanapce nie równa, jeśli była to sucha kromka, to kiepsko, jeśli naszpikowana warzywami, kiełkami itp, no to lux. Teraz pamiętaj o dużej ilości zbóż/ciemnym pieczywie/kaszach i warzywach oraz owocach. Zero słodyczy, male porcje 5x dziennie i bedzie dobrze. tylko zapomnij o rzucaniu się na jedzenie, bo osiągniesz efekt jojo.
knot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-27, 22:36   #14
Thumbelina9512
Raczkowanie

"A co to są ćwiczenia meb b?"

Chyba chodzi o ćwiczenia Mel B Na yt są dostępne filmiki na poszczególne partie ciała- każdy trwa jakieś 10- 20 min. Sama mam w planach zacząć, bo są bardzo dynamiczne i podobno dzięki temu czas się tak nie dłuży, jak na przykład podczas skalpelu Chodakowskiej.
Thumbelina9512 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości