|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Mały dylemacik.
Witam was serdecznie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mały dylemacik.
Gdybym była na Twoim miejscu, wybrałabym bezpieczeństwo narodowe. Interesuje mnie ta tematyka, korzystałam z wielu książek z tego obszaru przy pisaniu pracy magisterskiej nt. zarządzania kryzysowego.
Wydaje mi się, że dla Ciebie najlepsza byłaby filologia angielska, bo daje najwięcej możliwości zawodowych.
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorko - radziłabym ci, zanim zaczniesz jakiś kierunek brać pod uwagę bądź skreślać, przeczytać dokładnie opis kierunku i profil absolwenta, w którym zwykle jest napisane, kim po takim kierunku możesz być. A co do szukania kierunku dla siebie - to jest dużo pracy. Zanim ja wybrałam kierunek, który naprawdę chciałam studiować spędziłam MIESIĄC na wnikliwym studiowaniu oferty interesujących mnie uczelni. Po pierwsze - zastanów się, jakie miasto/obszar kraju cię interesuje. To jest bardzo ważne. Jeśli już będziesz wiedzieć, gdzie chcesz wyjechać (albo wręcz przeciwnie - nie chcesz nigdzie wyjechać i w grę wchodzi tylko twoje miasto) powinnaś znaleźć w internecie, jakie wyższe uczelnie to miasto/region posiada. Następnie wchodzisz na stronę internetową KAŻDEJ uczelni i czytasz, czytasz czytasz. Po kolei, wchodzisz w opis kierunku, patrzysz, czy ze swoimi preferencjami maturalnymi na ten kierunek możesz aplikować, patrzysz, ile trwa, jak wygląda, jaką przyszłość ci daje. Kiedy mniej więcej zorientujesz się, co jaki kierunek ci daje i mniej więcej na tym etapie będziesz mieć już kilka, które cię interesują, szukaj w necie forum danej uczelni, danego wydziału, danego kierunku, grupy na facebooku, klasy na naszej klasie - szukaj absolwentów tego kierunku bądź osób już studiujących i zadawaj pytania do upadłego ![]() A na koniec zrób burzę mózgów i wyłoń to, co naprawde jest bliskie twemu sercu. Nie zabieraj się do szukania studiów od dupy strony, czyli od pobieżnego zorientowania się, jakie tam najpopularniejsze kierunki są i wybierania któregoś z nich. Najpierw musisz wiedzieć, GDZIE chcesz studiować, potem dokładnie zapoznać się z ofertą programową danej uczelni, bo może się okazać, że istnieje tam masa kierunków, o których nie masz pojęcia. Pamiętaj też, że różne uczelnie różnie prowadzą swoje kierunki i mają różne specjalizacje. Wiadomo, po prawie zawsze będziesz prawnikiem, niezależnie od tego, gdzie je skończysz, ale już te bardziej ogólne kierunki mogą dawać różne możliwości, w zależności od tego, w jakim kierunku poprowadzi je uczelnia. A tutaj masz na dobry początek katalog studiów na Uniwersytecie Jagiellońskim. https://www.erk.uj.edu.pl/studia/kat...c83acceb73a959 Kliknij na studia 1 stopnia oraz jednolite magisterskie (czerwonawa zakładka) to wyskoczy ci spis kierunków i po kliknięciu na każdy masz informacje o nim, profil absolwenta itd. Nawet jeśli nie rozważasz studiów na UJ to ma on bardzo fajnie wszystko opisane, poza tym szeroką ofertę studiów i na pewno rozjaśni ci trochę w głowie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() a poza tym, przecież nie tylko praca/nauka się liczy, także oferta kulturalna itp., co to za frajda przemieszczać się tylko dom-uczelnia-dom? ![]() no chyba, że odnajdziesz wymarzony kierunek studiów w mieście, gdzie w innym wypadku nie chciałabyś zamieszkać - wtedy ja chyba wybrałabym jednak studia, to tylko 3 do 5 lat ;p |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:24.