|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Brak mi wzoru do naśladowania.
Witam i z góry przepraszam jeśli zamieściłam wątek w nieodpowiednim dziale
![]() Problem mam tego rodzaju, że podczas kolacji i najzwyklejszego w świecie jedzenia kanapki, dopadły mnie przeróżnego rodzaju dylematy życiowe i pytania bez odpowiedzi - w tym najważniejsze - nie mam żadnego wzoru do naśladowania. No, może nie do naśladowania, chodzi mi o coś w rodzaju autorytetu kobiety, która jak gwiazda poranna wskazywałaby mi drogę i dawała motywację do jakiegokolwiek działania prowadzącego do zmiany na lepsze itp., itd. ![]() Pytanie brzmi - czy brak czegoś takiego jest rzeczą dobrą? No i oczywiście - czy wy macie swoje kobiece wzory silnej kobiety, autorytety i heroiny? I czy w naszych trudnych czasach ACTY, drugich darmowych kierunków studiów i coraz niższych emerytur, można w ogóle znaleźć wartościowego człowieka na którym można się wzorować? Pisać, bom ciekawa. (tylko bez odpowiedzi w stylu: " Moim wzorem jest Jan Paweł II", bo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Brak mi wzoru do naśladowania.
Cytat:
![]() Jak dla mnie autorytet moralny w postaci jednej konkretnej osoby nie jest konieczny, by mieć się czym kierować w życiu. Ja nie wskazałabym jednej konkretnej osoby, ale gdybym musiała, to chyba szukałabym kogoś z mojego otoczenia - niektórych nauczycieli, rodziców, znajomych... Ale i tak ja jestem dla samej siebie najlepszym motywatorem. Powiedziałabym raczej, że mnie przyświeca to, by nie podążać drogą antywzorów - głównie znajomych mi osób, które ze swojego życia robią koszmar na własne życzenie. Gdy na jakimś etapie prawie wpakowałam się w związek z chłopakiem uzależnionym od alkoholu impuls do zerwania przyszedł, gdy na przystanku jakaś kobieta została zwyzywana przez swojego męża w mojej obecności. A warto zauważyć, że ludzie często wskazują za autorytety osoby, które po prostu cieszą się dużym społecznym uznaniem - Jana Pawła II, Dalajlamę... Często przy tym nie znając całokształtu ich poglądów, znam ludzi którzy się uważają za osoby z pokolenia JP2 a nie przeczytały ani jednej encykliki papieża. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
moim wzorem jest moja mama. ma wiele wad, ale chciałabym móc kiedyś sobie powiedzieć, że jestem dokładnie taka jak ona.
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Wizaż to złe miejsce na rozmyślania. Zaraz albo Cię zgnoją, albo wytkną, że jesteś rozwydrzona i nie masz poważnych problemów.
![]() A odpowiadając na pytanie (si, taka duża, a zaczyna zdanie od a...), nie każdy ma swój wzorzec do naśladowania. Myślę, że to takie popularne mieć swój wzór do naśladowania, motto, filozofię życiową, ble, ble, ble ![]() Podsumowując, to normalne. Jasne, że są jeszcze wartościowi ludzie... nie tutaj, gdzie mamy tylko numer IP, puste słowa, ale w życiu, tacy, którzy są z nami często. Nie wierzę, że nie masz kogoś takiego wokół siebie. ![]() Mam nadzieję, że rozumiesz o czym piszę- dawno tu nie pisałam i wypadłam z wprawy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja nie mam takiego wzoru, ale mam parę celów, do których powoli dążę.
Wiadomo nikt nie jest idealny, bez wad, z kogo można by w 100% brać przykład. Ale może z każdej osoby wziąć "coś", i do tego "czegoś" dążyć inspirując się tą osobą. Hmmm, nie wiem jak to wyjaśnić. Np. masz zniszczone włosy, twoja przyjaciółka/jakaś gwiazda X super zadbane lśniące. Niech cię ona, jej zdjęcie motywuje do dbania o swoje włosy, maseczki, odżywki, te sprawy. Podoba ci się działalność pana Owsiaka, że pomaga innym i wiele robi dla ludzi, ich zdrowia, przyszłości-zgłoś się do szpitala/schroniska/domu dziecka jako wolontariuszka, ustaw stronę typu pajacyk jako startowa i klikaj w nią codziennie. Takie niby małe rzeczy, ale mogą poprawić samopoczucie, pomóc wyjść do ludzi, zrobić coś dobrego dla siebie, innych, zdobyć cenne doświadczenia, może przyjaciół. Metoda małych kroczków mi pasuje. Niby małe cele/osiągnięcia, a ile radości i satysfakcji, gdy się je osiągnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Jak miałam około 10 lat, to przeczytałam sobie powieści o Emilce ze Srebrnego Nowiu, tej samej autorki, która napisała Anię z Zielonego Wzgórza i bardzo długo wzorowałam się na niej, jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało
![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
A po co mi wzór jak sama sobie stawiam cele i do nich dążę, nie muszę powielać cudzych zachowań :P
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nie ma ludzi nieomylnych w kazdej dziedzine, silnych w kazdej sytuacji. Prawda jest taka, ze zycie trzeba przejsc samemu, bez zadnych drokowskazow.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Wzorem to może nie, ale babcia jest dla mnie inspiracją- szczególnie to jaką jest kruchą, delikatną, a zarazem stanowczą kobietą. Wiem, że nie jest idealna, ale wiele wzorców zachowań od niej przejęłam. Fajnie jest mieć taką osobę, jednak do wielu rzeczy samemu trzeba dojść.
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do samego tematu wątku - nie, nie mam nikogo, na kim się wzoruję, ba - nie mam nawet autorytetów (cenię np. rodziców, ale nie są dla mnie autorytetem). I mówiąc szczerze, to ciężko mi z tym żyć - chciałabym mieć jakieś bardziej sprecyzowane drogowskazy życiowe - jakaś kobieta do naśladowania by się przydała ![]() I jeszcze dygresja - ja nie wiem co się dzieje,ale mam wrażenie, że wizaż przeradza się w wątki typu "boże jak mi źle, , mam problem ze studiami/nie mam studiów, jestem bezrobotna, mieszkam w małej miejscowości, mam dzieci, mąż cośtam, świat jest zły i niedobry" które są nagminnie kwitowane wypowiedziami innych wizażanek "ja mam gorzej/miałam gorzej, a sobie poradziłam..." Moim zdaniem wątki "przemyśleniowe" , będące kontrastem do tych przepychanek kto ma gorzej są super! |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A swoją drogą, nawet w takich wątkach można sobie poostrzyć pazurki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Ja myślę, że popkultura podsuwa nam wzory do naśladowania w postaci osób typu Angelina Jolie - spełniona zawodowo, zadbana, świetna kochanka i świetna matka. No i z prasy i tv też wyłania się taki właśnie obraz - świetna praca, drogie ciuchy, wielka miłość.
Można się kłócić, czy to mądre, na pewno - strasznie frustrujące ![]() Tigrinha - spodobała mi się Twoja Emilka, inspirujące ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
O, no właśnie - co do tych autorytetów - o to mi chodzi. Jakaś kobieta do naśladowania by się przydała ![]() ![]() Angelina Jolie - rzeczywiście, aktualnie ideał kobiety, ale można powiedzieć że nie spełnia moich wymagań. Faktem jednak jest, że stanowi wzór dla naprawdę potężnych mas kobiet. Hmm, może rzeczywiście pomysł zamieszczania tego wątku na wizażu nie był strzałem w dziesiątkę, ale - jak widać - znalazło się kilka osób które chcą się wypowiadać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Takie odpowiedzi już wcześniej padły, ale uważam, że jeśli chodzi o autorytet to nie da się mieć jednej osoby na której chcesz się wzorować. Znaczy, może się da ale nie wiem czy będzie się to dobrze sprawdzać. Jak byłam młodsza to moim wzorem była moja nauczycielka angielskiego (z którą potem się zaprzyjaźniłam i do dziś jest bardzo bliska mojemu sercu), jest świetną babką, kobieca ale stanowcza i bardzo inteligentna.
Potem upatrywałam sobie różne cechy u ludzi i starałam się im dorównywać w punktualności, systematyczności czy w innych rzeczach. Ostatnio jednak poznałam kobietę która bardzo wiele osiągnęła w moim zawodzie, jej kariera jest ziszczeniem moich marzeń i zapragnęłam ją poznać bliżej żeby się przypatrzeć wszystkiemu co robi, bo ja dopiero zaczynam. Pogadałam z nią i pracowałysmy razem nad pewnym projektme, mam nadzieję że to jeszcze nie koniec ![]() ![]() Warto mieć kogoś za autorytet bo wtedy jest łatwiej wyszlifować w sobie jakieś zachowanie, na przykład samo mówienie: chcę się dużo uczyć to niewiele, ale jak myślisz "chcę się uczyć chociaż połowę z tego ile K. się uczy" to bierzesz się za siebie bo masz już jakiś standard. Poza tym, nikt nie jest idealny ![]()
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Dla mnie wzory do naśladowania nie działały motywująco, wręcz przeciwnie. Raczej pojedyncze cechy od ludzi lub postaci książkowych, które mi się w nich podobają: pogoda ducha, pewność siebie, empatyczne podejście - tego, czego mi brakuje...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Dzięki
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:19.