|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
Czy to paraliż senny?
Hej, przeszukalam internet ale znalazlam tylko jedna wypowiedz chlopaka, ktory doswiadczyl chyba czegos podobnego.
Otoz dosc czesto (co najmniej kilka razy w miesiacu) mam dziwnego rodzaju sny. Sni mi sie, ze jestem calkiem przytomna ale najciekawsze, ze wydaje mi sie, ze jestem w ciaglym ruchu, jakby dzialala na mnie jakas sila, rzucam sie, robie jakies fikolki, spadam z lozka albo zjezdzam razem z posciela, czasem powodujac halas I alarmujac domownikow. To jest tak niesamowicie realne i logiczne (spadam z lozka, huk, przychodzi mama, pyta co sie stalo etc). probuje jakos sie zatrzymac, trzymac lozka ale nic nie pomaga. Potem budze sie, stwierdzam z ulga, ze to nie wydarzylo sie naprawde. Myslalam, ze moze to cos w rodzaju paralizu sennego ale przypadki opisuja niemoznosc poruszania sie a u mnie jest zupelnie odwrotnie. Co to moze byc? Nie stwierdzilam zadnych regularnosci w wystepowaniu tych dziwnych snow (np. Czy jestem glodna czy najedzona, zrelaksowana czy przemeczona). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy to paraliz senny?
W czasie paraliżu zdarzają się halucynacje więc to jak najbardziej może być paraliż przysenny, zapewne jest.
Ja mam dwojako. a) Albo leżę nieruchomo, widzę tylko mały wycinek mojego pokoju niewyraźnie, nie mogę nawet drgnąć i tylko wszystko wokół słyszę jakby wyraźniej, b) nie otwieram oczu tylko mam wrażenie że leżę gdzieś na ulicy. To taki mniejszy stopień przebudzenia, wydaje mi się właśnie że wykonuję jakieś ociężałe ruchy ale nie mogę stamtąd uciec. To efekt przebudzenia w nieodpowiednim momencie, jest sporo artykułów na ten temat. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To twoje doświadczenie to raczej coś jak fałszywe przebudzenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
lokalna gwiazda
|
Sądzę, że paraliż senny to coś, czego ja doświadczyłam.
Miałam wrażenie, że coś ciężkiego usiadło mi na piersi, wypchnęło powietrze z płuc i że za chwilę się uduszę. A jednocześnie nie mogłam ruszyć ani ręką, ani nogą, ani wydać z siebie głosu. Od tego czasu boję się zasnąć na wznak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
.
|
jak dla mnie to bardziej wygląda na sprawdzanie twojego ciała, czy jeszcze żyjesz :P mózg w czasie snu wysyła sygnały "sprawdzające" i wtedy np. bezwiednie poruszamy nogami lub rękami. często też towarzyszy temu sen o chodzeniu po schodach czy spadaniu.
![]() |
#6 | |
Zasiedzenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A czy w tym śnie masz świadomość, że to sen? Czy nie? Bo jest jeszcze coś takiego jak świadome śnienie. Gdy zdasz sobie sprawę z tego , że śnisz będziesz mogła wtedy przejąć kontrolę nad swoim snem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy to paraliż senny?
Hej,
Nie jest to chyba paraliżem sennym. Z własnego doświadczenia gdy jestem bardzo zdenerwowany nieraz go doświadczam. Gdy mnie pierwszy raz dopadł było to dla mnie coś okropnie strasznego. Myślałem że umieram nie mogłem się ruszyć ale byłem świadomy tego co sie wokół dzieje. Mogą przy tym towarzyszyć halucynację w postaci słyszenia czegoś lub widzenia. Ja czułem jakby coś siedziało na mojej klatce piersiowej nie mogłem się ruszyć ani krzyczeć choć uwierz że bardzo chciałem niesamowity strach a do tego chęć krzyczenia to naprawdę było straszne.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Od czasu pierwszego paralizu mam za to bardzo silne mioklonie- kopie jak kon, tak ze sama sie budze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jak bylam mala, to czesto mialam sny ze spadam z lozka. Ale wtedy nie bylo wizazu jeszcze i dlatego nie zakladalam watku na plotkowym.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
a zdarzyło Wam sie mocno spac taki głeboki sen ale zarazem słyyszec odgłosy z otoczenia? tzn innych domowników tv
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Damayanti, myślę że mogło mi się przydarzyć coś podobnego
![]() Za pierwszym razem przyśniło mi się że jestem obudzona ale nie mogłam się ruszyć - tzn. nie śniło mi się to raczej, był to właśnie paraliż senny. Pamiętam że byłam przerażona i chciałam jakoś zaalarmować TŻ który spał obok ale z oczywistych względów jedyną rzeczą którą mogłam w miarę zrobić było zintensyfikowanie procesu oddychania - TŻ rano powiedział mi, że słyszał jakieś dziwne sapanie. Wydaje mi się, że wtedy siłą woli poruszyłam jakoś ręką i ciało się "obudziło". Zasnęłam znowu, po czym miałam prawie identyczną sytuację jak twoja - wydawało mi się, że razem z połową kołdry spadam bezwładnie w szparę między łóżko a szafę - nie mogłam w żaden sposób zareagować ale cieszyłam się, że łoskot obudzi Tżta i on pomoże mi wydostać się ze stanu odrętwienia. Nie wiem, wydaje mi się że co innego paraliż senny, a co innego jakiś taki dziwny stan poruszania się niby we śnie, niby na jawie. EDIT: doczytałam że ty masz możliwość ruchu ![]() Edytowane przez LaPanteraNegra Czas edycji: 2018-01-25 o 19:36 Powód: .. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Jest tu gdzies watek.Ja mialam tak ze niby sie zbudzilam, widzialam swoj pokoj, a nie moglam nic zrobic, ruszyc sie, ani mowic, w dodatku cos okropnego czego nie widzialam bylo w poblizu.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Gazela inteligencji
|
Ja przez jakiś czas miałam tak co noc po kilka razy, do tego jeszcze koszmary, z których nie mogłam się wybudzić... Tragedia, bałam się chodzić spać wtedy, taka zmęczona już byłam, że mi się wyć chciało
![]() Ale tak też kiedyś miałam, jak mieszkałam w domu rodzinnym: Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Na koszmary senne pomaga zmiana diety. Brzmi niewiarygodnie, ale dziala. Jedz lekkie kolacje i ogranicz slodycze. Dobre dla figury, ale tez da spokoj ducha.
Edytowane przez Rena Czas edycji: 2018-01-27 o 08:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Gazela inteligencji
|
Myślę, że mam koszmary przez leki, a bez nich prawie nie funkcjonuję
![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Gazela inteligencji
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
.
|
a nie możesz ich zmienić?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:38.