Wybór studiów :/ - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-12, 20:59   #1
marusia9626
Przyczajenie

Wybór studiów :/

Witam! Jestem nowa na forum wiec z gory przepraszam za zle umieszczenie watku
Jestem uczennica drugiej klasy liceum. Mam rozszerzona matematyke geografie i angielski. Za rok matura a ja nie mam pojecia co chce zdawac ;/. Nie oczekuje,ze Wy mi powiecie co mam robic w przyszlosci ale licze na jakies sugestie zwiazku z wyborem studiow( byc moze istnieje jakis kierunek o ktorym nie pomyslalam lub nie mam pojecia a do ktorego swetnie bym sie nadawala ).
Jestem osoba odpowiedzialna, rozsadna, mysle ze dosc komunikatywna i pracowita. Lubie byc zorganizowana ( tzn. zawsze zapisuje sobie co musze zrobic danego dnia, ile mi cos zajmie itp.), ludzie chwala mnie ze umiem sluchac i zawsze potrafie doradzic i pocieszyc.
Lubie jezyki mysle ze nauka przychodzi mi z latwoscia ( myslalam zeby studiowac filologie jakas ale nie angielska bo to popularny kierunek ale np. romanska) podbno dosc dobrze rysuje ale to jest bardziej hobby nie wyobrazam sobie ze mialabym cos robic w przyszlosci z tym.Matme tak sobie lubie na 3 ogarne ale nie zebym byla jakims scislowcem. Jak bede musiala to sie przyloze ale na polibude sie nie nadaje ://
Przepraszam ze tak rozpisalam ale mam metlik w glowie a to i tak 1/4 tego chcialabym powiedziec :P
Licze na wasza pomoc
marusia9626 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-13, 18:29   #2
MeredithGrey
Zadomowienie

Dot.: Wybór studiów :/

gdybym była Tobą, myślałabym o:
geodezji
turystyce i rekreacji
egzotycznych filologiach
MeredithGrey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-13, 20:57   #3
Floydka
little hungry lady

Też początkowo pomyślałam o geodezji, albo architekturze. Ale tam matematyka to podstawa, musisz ją umieć i rozumieć. A może tłumacz przysięgły? Albo coś w stylu przewodnika na wycieczkach za granicą?
Stary 2014-05-14, 16:54   #4
who cares
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Floydka Pokaż wiadomość
Też początkowo pomyślałam o geodezji, albo architekturze. Ale tam matematyka to podstawa, musisz ją umieć i rozumieć. A może tłumacz przysięgły? Albo coś w stylu przewodnika na wycieczkach za granicą?
Na architekturze nie ma aż tak dużo matmy, myślę, że z tą 3 z rozszerzenia spokojnie ogarnie. Gorzej z tym, że autorka napisała, że nie wyobraża sobie pracy z rysunkiem, a to jest raczej podstawa
who cares jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 08:52   #5
ada_123
Raczkowanie

Nie mów o sobie, że się nie nadajesz na politechnikę, bo tego nie wesz. Ja też miałam się nie nadawać, zawsze mówiono o mnie że jestem wybitną humanistką i nawet nie przykładano wagi do tego, żebym coś z matematyki umiała. Z maturą z historii poszłam na.. polibudę. Nauczyłam się matematyki, byłam nawet tą z lepszych a nie gorszych na roku, zdobyłam wykształcenie. Więc nigdy o sobie tak nie mów, bo tego tak naprawdę nie wiesz, dopóki nie spróbujesz. Jeśli Cię to naprawdę nie ciągnie ani nic, to ok, ale nie rezygnuj z politechniki tylko dlatego, że Ci się wydaje, że się nie nadajesz.
Taka mała rada ode mnie
ada_123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 16:29   #6
no_i
Raczkowanie

Podepnę się pod wątek ; )
Według Was, który kierunek bardziej opłacalny inżynieria ekologiczna, czy inż.środowiska?
no_i jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 18:01   #7
P0m
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez no_i Pokaż wiadomość
Podepnę się pod wątek ; )
Według Was, który kierunek bardziej opłacalny inżynieria ekologiczna, czy inż.środowiska?
Inż środowiska.
P0m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-10, 15:54   #8
bezrobotny_geodeta
Przyczajenie

UWAGA!!! NIE idźcie na GEODEZJĘ!!! (chyba, że chcecie pracować w Arabii Saudyjskiej). Czasy świetności tego zawodu dawno minęły. W tym roku na uczelniach geodezyjne jest 5tys. miejsc. (źródło: http://geoforum.pl/?page=news&id=177...96&category=38). Jedynymi, którzy na tym zarobią są uczelnie Nie dość, ze rynek geodezyjny jest popsuty niskimi cenami (niewspółmiernymi do OGROMNEJ odpowiedzialności za pracę), to na dodatek jest przesycony studentami, technikami i absolwentami robiącymi czarną robotę za marne grosze BEZ PERSPEKTYW na jakąkolwiek poprawę. Jednym słowem wyzysk. Tu macie dane o bezrobociu w geodezji: http://geoforum.pl/?page=news&id=171...=46812%2C46820 a jest CORAZ GORZEJ. Jeżeli nie wierzycie to przejrzycie sobie ogłoszenia o pracę w tym zawodzie. Albo chociaż, zajrzycie na branżowe fora.
Zapraszam po więcej informacji i dyskusję na www.facebook.com/bezrobotny.geodeta

Garść innych informacji na temat sytuacji w geodezji:
http://forum.ms.agh.edu.pl/viewtopic.php?t=17998
http://geoforum.pl/?page=news&id=160...=46812%2C46820
http://geoforum.pl/?page=news&id=176...80&category=46
bezrobotny_geodeta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-10, 18:54   #9
neia
Zadomowienie

A myslałaś o lingwistyce? To coś jak połączone dwie filologie, tyle że więcej jest samego języka, a mniej historii, kultury, etc.
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 15:51   #10
marusia9626
Przyczajenie

Jej dziekuje za rady nie spodziewalam sie ich az tylu !
Myślałam nie dawno o architekturze ale sie obawiam, bo slyszalam ze strasznie duzo nauki tam jest i sie boje ze nie dam rady chociazby z sama matematyka. Na dodatek zeby sie tam dostac to trzeba chodzic na kurs rysunku (o ile sie nie myle) i nwm czy juz po prostu nie jest za pozno na to, tym bardziej ze nie jestem na 100% pewna czy chce koniecznie to akurat studiować.
Turystyka i rekracja to chyba juz dosc oblegane kierunki po ktorych ciezko z praca ;/
A co do jezyków to myslicie ze faktycznie filologia a moze faktycznie lingwistyka ( na samym jezyku bardziej mi zalezy) albo poprostu zorbie kursy i zdam certyfikaty a poza tym to cos innego bede studiowac zeby miec cos w razie czego ?
Stary 2014-06-13, 09:59   #11
lalibelle
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marusia9626 Pokaż wiadomość
Jej dziekuje za rady nie spodziewalam sie ich az tylu !
Myślałam nie dawno o architekturze ale sie obawiam, bo slyszalam ze strasznie duzo nauki tam jest i sie boje ze nie dam rady chociazby z sama matematyka. Na dodatek zeby sie tam dostac to trzeba chodzic na kurs rysunku (o ile sie nie myle) i nwm czy juz po prostu nie jest za pozno na to, tym bardziej ze nie jestem na 100% pewna czy chce koniecznie to akurat studiować.
Turystyka i rekracja to chyba juz dosc oblegane kierunki po ktorych ciezko z praca ;/
A co do jezyków to myslicie ze faktycznie filologia a moze faktycznie lingwistyka ( na samym jezyku bardziej mi zalezy) albo poprostu zorbie kursy i zdam certyfikaty a poza tym to cos innego bede studiowac zeby miec cos w razie czego ?
Po filologii możesz też zrobić jakąś podyplomówkę-jest też taka opcjaJeśli zależy Ci bardziej na języku to lepiej wybrać lingwistykę.Na filologii spora część zajęć to jednak "kulturówka"-literatura,historia itp Możesz zrobić zawsze dodatkowe szkolenia,kursy,jakiegoś technika obsługi turystycznej zy pilot wycieczek-zawsze dodatkowy papier.
Na TiR bym się nie pchała,tak naprawdę i tak liczy się język,bo choćbyś miała mgr z TiR a nie znała języków,to i tak będzie ciężko.Wiedzy branżowej możesz się właśnie nauczyć na szkoleniach albo praktykach

Thank God, I'm a woman
lalibelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-13, 16:53   #12
2988c920f887451997ed59670eafbe58b42f5da3_61df6c3a62fb8
Konto usunięte

A może finanse i rachunkowość albo ekonomia? Na tych kierunkach matematyka się pojawia, ale nie na tak wysokim poziomie, jak na politechnice. Ciągle jest sporo ofert pracy, a i szanse wczesnego zdobywania doświadczenia są większe, bo jest też dużo ciekawych programów praktyk i staży (przynajmniej w największych miastach w Polsce).

Dodałabym jeszcze, że ekonomia jest bardzo szeroką nauką i można ją łączyć z innymi ciekawymi kierunkami - psychologia w biznesie, handel międzynarodowy (tutaj ważne są języki), marketing itp. itd.

Edytowane przez 2988c920f887451997ed59670eafbe58b42f5da3_61df6c3a62fb8
Czas edycji: 2014-06-13 o 16:58
2988c920f887451997ed59670eafbe58b42f5da3_61df6c3a62fb8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-16, 14:47   #13
marusia9626
Przyczajenie

Dziekuje za rady
A co myslicie o gospodarce przestrzennej, opłaca sie studiować ? Czy matematyka jest tam trudna?
I jeszcze jedno nasuneło mi sie pytanie. Wiecie moze czym roznia sie studia na architekturze wnetrz od szkoły policealnej technik architektury wnetrz?
Z góry dziekuje za odpowiedź
Stary 2014-06-16, 15:09   #14
Majka1503
EDUkator

Cytat:
Dziekuje za rady
A co myslicie o gospodarce przestrzennej, opłaca sie studiować ? Czy matematyka jest tam trudna?
I jeszcze jedno nasuneło mi sie pytanie. Wiecie moze czym roznia sie studia na architekturze wnetrz od szkoły policealnej technik architektury wnetrz?
Moim zdaniem, to nie idź na studia, albo daj sobie rok na zastanowienie się.
Co chcesz robić po GP?
Miesiąc temu pisałaś, że sobie nie wyobrażasz zajmowania się rysunkiem w życiu, a teraz architektura.
Co Ty chcesz w życiu robić poza tym, że studiować?

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.
Dbam o włosy: od III 2012.
CG: od 5 VII 2012.

Majka1503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-16, 15:52   #15
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Dziekuje za rady
A co Ty sama myślisz o GP? W jakich zawodach się po tym pracuje, co się robi w pracy na co dzień?

Studia od policealnej zawsze różnią się tym samym. Po pierwsze poziomem kształcenia, po drugie zakresem materiału, po trzecie tytułem.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-18, 10:04   #16
lalibelle
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
A co Ty sama myślisz o GP? W jakich zawodach się po tym pracuje, co się robi w pracy na co dzień?

Studia od policealnej zawsze różnią się tym samym. Po pierwsze poziomem kształcenia, po drugie zakresem materiału, po trzecie tytułem.
Po czwarte czasem nauki

Autorko,a może zrób tak,wypisz sobie kierunki,które przychodzą Ci teraz do głowy,zastanów się nad uczelnią i z tych wszystkich kierunków zobacz w internecie,jakie przedmioty przydadzą się najbardziej w rekrutacji i te zdawaj
Na wybór ostateczny kierunku masz jeszcze rok,także nie spinaj się tak.
Dobrze byloby,żebys postawiła na język obcy rozszerzony,roz.matmę i może jakiś ścisły-biologię?To chyba daje w miarę duże pole do popisu?

Zastanów się,czego najbardziej chcesz,ale bez marudzenia,że trudno,nie dam rady... i do tego dąż
Nie strzelaj kierunkami na oślep,bo to tylko robi większy mętlik w głowie

Thank God, I'm a woman
lalibelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-18, 10:23   #17
paulynn
Przyczajenie

Cytat:
Lubie jezyki mysle ze nauka przychodzi mi z latwoscia ( myslalam zeby studiowac filologie jakas ale nie angielska bo to popularny kierunek ale np. romanska) podbno dosc dobrze rysuje ale to jest bardziej hobby nie wyobrazam sobie ze mialabym cos robic w przyszlosci z tym.Matme tak sobie lubie na 3 ogarne ale nie zebym byla jakims scislowcem. Jak bede musiala to sie przyloze ale na polibude sie nie nadaje ://
Przepraszam ze tak rozpisalam ale mam metlik w glowie a to i tak 1/4 tego chcialabym powiedziec :P
Licze na wasza pomoc
Lepiej zrób sobie jakiś certyfikat z języków obcych, bo filologia to nie jest nauka języka, lecz o języku
Masz jeszcze całe wakacje na zastanowienie się, nie podejmuj pochopnej decyzji, a nawet zrób sobie rok przerwy, aby iść na studia ze świadomością, że właśnie to chcesz robić. Studia to nie obowiązek, żeby na łapu capu łapać się czegokolwiek aby tylko studiować. To zagłębianie wiedzy na temat, który Cię naprawdę interesuje.
paulynn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-18, 13:05   #18
gallina1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paulynn Pokaż wiadomość
Lepiej zrób sobie jakiś certyfikat z języków obcych, bo filologia to nie jest nauka języka, lecz o języku
Masz jeszcze całe wakacje na zastanowienie się, nie podejmuj pochopnej decyzji, a nawet zrób sobie rok przerwy, aby iść na studia ze świadomością, że właśnie to chcesz robić. Studia to nie obowiązek, żeby na łapu capu łapać się czegokolwiek aby tylko studiować. To zagłębianie wiedzy na temat, który Cię naprawdę interesuje.
Twój post zasugerował, jakby na filologii nie dało się nauczyć języka..
Poza wyjazdem do danego kraju nigdzie lepiej języka się nie nauczysz, niż na filologii, więc jak ktoś lubi, to czemu nie. ale trzeba się liczyć, że sporo historii, literatury i tym podobnych rzeczy
gallina1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-18, 13:28   #19
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez gallina1 Pokaż wiadomość
Poza wyjazdem do danego kraju nigdzie lepiej języka się nie nauczysz, niż na filologii
Ja bym się kłóciła Na filologii można się bardzo dużo nauczyć, ale nie wiem, czy kursy zakończone certyfikatem nie dają więcej praktyki.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-18, 13:55   #20
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gallina1 Pokaż wiadomość
Twój post zasugerował, jakby na filologii nie dało się nauczyć języka..
Poza wyjazdem do danego kraju nigdzie lepiej języka się nie nauczysz, niż na filologii, więc jak ktoś lubi, to czemu nie. ale trzeba się liczyć, że sporo historii, literatury i tym podobnych rzeczy
Na filologii da sie nauczyć języka, ale autorkę, która skacze z kwiatka na kwiatek i chyba nie wie, z czym wiążą się wybierane na chybił trafił kierunki, należy uświadomić, że nauka języka jako takiego jest o wiele mniejszą częścią studiów filologicznych.
Jeśli chodzi o filologie inne niż germańska i angielska - jeśli zaczyna się od zera, wymagają one ogromnych nakładów pracy, bo szybko zaczynają się wykłady w języku, którego się uczysz, a od drugiego roku (mniej więcej) zajęcia masz tylko w tym języku. No i oczywiście już wtedy masz do czynienia z tą mniej fajną częścią - gramatyką opisową, historią, historią języka, itp.
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości