|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
pierścionek zaręczynowy
Niedawno się zaręczyliśmy. Otrzymałam złoty pierścionek, który farbuje mi palec. Nie jest to trudne do zmycia, ale to denerwuje mnie.
Moja mama powiedziała mi, że mój organizm nie toleruje jakieś domieszki do złota, która jest w pierścionku i bym go nie nosiła. Słuchać jej, czy nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: pierścionek zaręczynowy
Pierwsze słyszę by złoto barwiło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
to chyba raczej nie jest zloto
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Niestety- złoto też może uczulać. Co więcej - jest drugim po niklu metalem działającym w kontakcie ze skórą alergicznie.
Objawy skórne nasilają się bardziej gdy jest cieplejszy dzień. Ale ponieważ ręce nam się pocą i mają kontakt z detergentami (co jakby na to nie patrzeć uszkadza naskórek) to i wyczekiwany złoty pierścionek może nas uczulić ![]() Częstość alergii kontaktowej zależy od stopnia stężenia noszonego złota. Możesz być uczulona na złoto 9- karatowe, a na 18- karatowe, nie. Odwrotnie też może być. Pierścionek zabarwia Ci palec na kolor czarny/szary?? Jeśli tak to poszukaj w Google hasła "czarny demografizm". A przed wyborem obrączek ślubnych lepiej przetestuj (na złotych pierścionkach mamy/babci/koleżanki), ilo-karatowe złoto Cię nie uczula. Bo tak z czarnym paluchem przez całe życie...;]
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Na komunie dostałam złote kolczyki i chodziłam w nich aż do 18 roku życia, przez kolejne 5 lat w innych złotych kolczykach. Nie wiem jaka była próba tych kolczyków.
Próba pierścionka jest 585, jest złoty. Pierścionek zabarwia mi palec na szaro, chodząc w nim przez koło 8 godzin. ghola, czyli nie powinnam go nosić, dobrze zrozumiałam? Znalazłam takie coś na paru stronach dokładnie to samo: Czarny dermografizm jest nieszkodliwym objawem oddzielania się twardych cząstek metalu, które osadzając się na skórze, przechodzą przemianę chemiczną i dają czarne zabarwienie. Części składowe stopów jubilerskich, które jako oddzielone opiłki prowadzą do tego to: złoto, srebro, mosiądz oraz cynk. Powodem ścierania się metalu na cząstki jest sama skóra, która jest chropowata a także różnego rodzaju pudry, działające na powierzchnię metalu jubilerskiego jak papier ścierny. Czarne przebarwienie, którego przyczyną jest biżuteria, nie jest oznaką uszkodzenia skóry, nie jest też stanem zapalnym, ani też żadną patologią. Wiadomo też, że określone cechy osoby noszącej biżuterię (np. skład potu) mają wpływ na wystąpienie powyższych symptomów. Znowu na innej stronie znalazłam: Do tego nalezy dodać fazę cyklu miesiączkowego(poziom hormonów itp) bo własnie od niej zalezy skład naszego potu itd itd . Stąd zjawisko to raz występuje a raz nie. Zazwyczaj tuż przed samą miesiączką może intensywniej wystepować ciemne zabarwienie od biżuterii na skórze,ale u każdego jest to indywidualne Dokładnie, jestem przed miesiączką. Głupio tak. Powiedziałam mu o tym zafarbowanym palcu. On nie wiedział o tym ja zresztą również. Co mam teraz zrobić? Edytowane przez niusia_87 Czas edycji: 2011-01-08 o 21:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Tutaj masz próby złota:
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Jeśli oprócz szarego zabarwienia nie masz innych objawów (wysypki, swędzenia) to możesz nosić.
Ale tak czy siak, sprawdż jakiej próby masz pierścionek. Jeśli nie uczulały Cię kolczyli 14-karatowe, to może warto kupić obrączki tej samej próby. Ale wcześniej lepiej tak jak pisałam-potestować na innych pierścionkach. Albo jak pisze Ani_qa pójść w platynę ![]()
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
mozna nosic moja szwagierka to samo miala co do platyny kochane ceny sa zabójcze!
You must have known that I was lonely Because you came to my rescue And though I know that this is heaven How could so much love be inside of you ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
tak, ale obrączki są na całe życie, więc na taką przyjemność można raz sobie pozwolić, zresztą u zwykłych jubilerów obrączki są tańsze niż w firmowych sklepach z biżuterią.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Pierścionek jest 14 karatowy. Kolczyki niestety nie wiem, gdzieś zgubiła się ta mała karteczka. Czy u jubilera da się dowiedzieć ile karatowe jest złoto i czy za to się płaci, czy dużo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Mam to samo, ale u mnie łańcuszek barwi skórę na czarno/szaro. Dziwne to tym bardziej, że dostałam go na komunię, a barwić zaczął jakieś 14 lat później
![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
jest to zwykła alergia na złoto, nie ma się czym przejmować
![]() istnieje ogromna różnica pomiędzy alergią a dermografizmem, czasem warto sięgnąć do literatury fachowej bo to co jest w google nie zawsze musi być prawdą |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Szare zabarwianie skóry przez biżuterię nie wpływa nasz organizm z żaden sposób. Wysypka/uczulenie zdecydowanie nie jest objawem, który należy lekceważyć. Jest to bowiem nic innego jak stan zapalny skóry. Może miałaś na myśli pokrzywkę (nazywaną również dermografizmem), ale ona występuje nie w reakcji na kontakt z metalem, tylko pod wpływem ucisku/tarcia.
Nigdzie nie kupisz szczęścia, miłość daje je gratis Edytowane przez ghola Czas edycji: 2011-01-10 o 08:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powinnaś poprosić narzeczonego by postarał się dowiedzieć jakie inne pierwiastki są w stopie złota z którego jest pierścionek. Ja polecam ze swojej strony obrączki tytanowe bo są antyalergiczne w 100% ![]() Edytowane przez takaya Czas edycji: 2011-01-10 o 13:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Znalazłam artykuł: http://prezentowo.com.pl/?p=23
W internecie niczego innego nie ma. Nie mam dostępu do literatury medycznej, no chyba, że w bibliotece miejskiej można dostać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
You must have known that I was lonely Because you came to my rescue And though I know that this is heaven How could so much love be inside of you ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
czy są jakieś testy, by przekonać się?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
U jubilera dowiedziałam się, że oni nie wiedzą jaka jest domieszka w złocie i nic z tym się nie da zrobić. Tytanowe nie uczulają, ale strasznie mi się nie podobają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:54.