|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pierścionek zaręczynowy - rodzaj złota
Cześć,
chciałem prosić osoby obeznane w temacie biżuterii o radę. Otóż, szukam pierścionka zaręczynowego, z diamentem, w żółtym złocie. Co do tego, jestem zdecydowany, pytanie tylko o koszyczek, w którym znajduje się diament. Podoba mi się najbardziej model z firmy "Yes", dobra jakość (barwa, czystość, waga), ale kamień "trzymany" jest w koszyczku ze złota białego. Pani w salonie mówiła, że zawsze tak robią, bo białe złoto zwiększa wizualnie kamień. Wiem jednak, że w innych sklepach spokojnie da się znaleźć koszyczek z żółtego złota. Pytanie - jak jest lepiej? Czy koszyczek z białego złota to standard? Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Z jednej strony nie jest on pewnie jakoś bardzo widoczny, bo jest mały w stosunku do pierścionka, ale tak się zastanawiam. Czy ma to znaczenie? Proszę o rady. Dziękuję z góry! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Osiołek z zakątka :)
|
Dot.: Pierścionek zaręczynowy - rodzaj złota
Od kilkunastu lat jest taka tendencja, żeby łączyć białe złoto z żółtym. I jest to kwestia właśnie optycznego powiększenia kamienia, bo srebrny kolor zlewa się z kamieniem, tworząc jakby większy monolit. Nie ma to najmniejszego znaczenia jeśli chodzi o trwałość biżuterii. Ale są firmy, które osadzają albo w białym albo w żółtym złocie, nie musisz być skazany na model dwukolorowy
![]() Tutaj i tutaj i tutaj też masz inne propozycje, jak widać można i w jeden kolor złota wsadzić brylanciki ![]() Myślę, że musisz wybrać model, który Ci się podoba. Jeśli odpowiada Ci łączone złoto to ok, jeśli wolisz czyste to też jest wybór. Reszta nie ma znaczenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedź.
Teraz sytuacja całkiem się pokomplikowała, bo zadzwoniłem na centralę i okazuje się, że w tym modelu mogą zrobić na zamówienie zarówno z koroną w złocie białym, jak i żółtym, co więcej, bez różnicy w cenie. Tak więc okazuje się, że ten sam model może być albo taki, albo taki. Prosiłbym zatem o sugestię, która opcja jest lepsza (z różnych względów). Które rozwiązanie byłoby tu bardziej zalecane? Sam nie jestem znawcą diamentów, pierścionek "na poważnie" kupuję w zasadzie pierwszy raz, dlatego prosiłbym o radę, które rozwiązanie z różnych przyczyn w tym wypadku lepiej wybrać. Dziękuję z góry. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Osiołek z zakątka :)
|
Myślę, że musisz wysondować swoją wybrankę
![]() ![]() Możesz tu wstawić zdjęcia albo link do pierścionków. Na pewno lepiej doradzać na przykładzie. Ale to zawsze będzie moja opinia czy innej wizażanki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:02.