|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 6 456
|
![]() Wojtusia poleca...a może tak rybkę?
Przekąska na zimno
1. Fileciki rybne w delikatesowym sosie: składniki: 6 śrdniej wielkości filetów z białej, morskiej ryby szklanka mleka szklanka wody sól,pieprz olej zielenina strąk czerwonej i zielonej papryki liście sałaty sos: 2cebule 2 ząbki czosnku strąk czerwonej papryki 5 dużych pieczarek 3 łyżki cukru 1/2 szkl octu winnego płaska łyżeczka mielonego imbiru biały pieprz Filety moczymy w wodzie z mlekiem 20 min, osuszamy, nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy rumieniąc na głębokim tłuszczu. Odsączamy na ręcznikach papierowych. Przygotowujemy sos: pozostały ze smażenia ryb tłuszcz uzupełniamy, smazymy na nim pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy cienko pokrojone pieczarki i paprykę. Zasmażamy na średnim ogniu przez 3 min, dodajemy przyprawy, ocet, zagotowujemy i ponownie trzymamy na ogniu przez 3 min częśto mieszając. Do gorącego sosu wkładamy filety, gotujemy przez minutę, potem naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce-nawet do następnego dnia. Porcje ryby podajemy na zimno, na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, lekko polane sosem, przybrane zieleniną i paseczkami kolorowej papryki. Przekąska na gorąco 2. Luksusowa zakąska z dorsza składniki: 6 filetów z dorsza 30 dkg wędzonego chodego boczku 4 łyżki oleju sok z cytryny łyżka mąki wymieszanej z łyżeczką przyprawy do ryb 30 dkg pieczarek olej do smazenia plasterki cytryny natka pietruszki Filety skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 min. Na rozgrzanym oleju dmażymy drobno pokrojony boczek-skwarki powinny być zrumienione, delikatne i kruche. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, przekładamy do rondelka, trzymamy w cieple. Obsuszone filety panierujemy w mące z przyprawami i smazymy na rozgrzanym oleju, następnie przekładamy do wygrzanego naczynia, przykrywamy i trzymamy w cieple. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu smazymy często mieszając pokrojone w cienkie paseczki pieczarki tak długo aż wyparuje z nich cały sok. Na podgrzanych talerzykach układamy porcję ryby, otaczając ją grzybami, posypujemy skwarkami i ozdabiamy plasterkami cytryny. Podajemy gorące. Smacznego! Ps. Przepisy pochodzą z książki "Kuchnia Polska" E.Aszkiewicz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:19.