Wojtusia poleca...a może tak rybkę? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-02-02, 18:41   #1
Wojtusia
Zakorzenienie
 
Avatar Wojtusia
 
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 6 456
Smile

Wojtusia poleca...a może tak rybkę?


Przekąska na zimno

1. Fileciki rybne w delikatesowym sosie:

składniki:
6 śrdniej wielkości filetów z białej, morskiej ryby
szklanka mleka
szklanka wody
sól,pieprz
olej
zielenina
strąk czerwonej i zielonej papryki
liście sałaty

sos:
2cebule
2 ząbki czosnku
strąk czerwonej papryki
5 dużych pieczarek
3 łyżki cukru
1/2 szkl octu winnego
płaska łyżeczka mielonego imbiru
biały pieprz

Filety moczymy w wodzie z mlekiem 20 min, osuszamy, nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy rumieniąc na głębokim tłuszczu. Odsączamy na ręcznikach papierowych. Przygotowujemy sos: pozostały ze smażenia ryb tłuszcz uzupełniamy, smazymy na nim pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy cienko pokrojone pieczarki i paprykę. Zasmażamy na średnim ogniu przez 3 min, dodajemy przyprawy, ocet, zagotowujemy i ponownie trzymamy na ogniu przez 3 min częśto mieszając. Do gorącego sosu wkładamy filety, gotujemy przez minutę, potem naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce-nawet do następnego dnia. Porcje ryby podajemy na zimno, na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, lekko polane sosem, przybrane zieleniną i paseczkami kolorowej papryki.


Przekąska na gorąco

2. Luksusowa zakąska z dorsza
składniki:
6 filetów z dorsza
30 dkg wędzonego chodego boczku
4 łyżki oleju
sok z cytryny
łyżka mąki wymieszanej z łyżeczką przyprawy do ryb
30 dkg pieczarek
olej do smazenia
plasterki cytryny
natka pietruszki

Filety skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 min. Na rozgrzanym oleju dmażymy drobno pokrojony boczek-skwarki powinny być zrumienione, delikatne i kruche. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, przekładamy do rondelka, trzymamy w cieple. Obsuszone filety panierujemy w mące z przyprawami i smazymy na rozgrzanym oleju, następnie przekładamy do wygrzanego naczynia, przykrywamy i trzymamy w cieple. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu smazymy często mieszając pokrojone w cienkie paseczki pieczarki tak długo aż wyparuje z nich cały sok. Na podgrzanych talerzykach układamy porcję ryby, otaczając ją grzybami, posypujemy skwarkami i ozdabiamy plasterkami cytryny. Podajemy gorące.
Smacznego!


Ps. Przepisy pochodzą z książki "Kuchnia Polska" E.Aszkiewicz
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:19.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.