Ból nóg a pigułki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-27, 10:26   #1
Smerfi
Rozeznanie

Ból nóg a pigułki

Witam!
Zwracam się do Pana Doktora i Wizażanek o rade w pewnej nurtującej mnie kwestii. Otóż przez 1,5roku brałam Cilest, jednak w końcu odstawiłam go, gdyż bolały mnie łydki, robiły się nabrzmiałe i puchły. Zrobiłam przerwe, poszłam do lekarza, powiedziałam o swoim problemie i dostałam recepte na Microgynon. Pani Ginekolog obejrzała moje nogi i powiedziała, że wszystko z nimi ok Teraz kończe 1 opakowanie Micro i czuje że także na tych pigułkach także (chociaż mniej niż przy Cileście)bola mnie łydki i są lekko nabrzmiałe
Dużo czytałam o zakrzepicy,moja mama ma żylaki, więc zaczynam się martwić, czy może powinnam odstawic antykoncepcje hormonalną na stałe? Czy przy tym bólu nóg nie powinnam stosować pigułek? Czy w takim przypadku może plastry by się nadały? Czy także odpadają?
Bardzo proszę o wszelkie rady i sugestie. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Smerfi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-27, 12:59   #2
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Dot.: Ból nóg a pigułki

ja mam to samo bralam novynette a teraz marvelon lydki mnie bola bo mam stojaca prace a bol nasila sie przed okresem strasznie moj lekarz tez nic na to nie poradzial ale powiem ci ze odkad chodze na fitness i dobrze sie rozciagam mniej cierpie
Stary 2005-11-27, 13:19   #3
Anett_
Wtajemniczenie

Post Dot.: Ból nóg a pigułki

Zauważenie jakichkolwiek zmian w stanie zdrowia w trakcie stosowania pigułek antykoncepcyjnych, powinno zwracać naszą uwagę. Jeśli bólom łydek, towarzyszy podniesienie ciśnienia tętniczego, szczególnie powinno wzbudzić to czujność Twojego lekarza. Nie wolno ich lekceważyć, bo choć nie muszą, mogą sugerować oznaki zakrzepicy, która występuje czasem w głębokich żyłach kończyn dolnych, lub innych zaburzeń krążenia.
Ale więcej na ten temat z pewnością napisze Pan Doktor
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-27, 13:51   #4
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Było już pisane na temat zatorowości płucnej i to całkiem niedawno.
Te mniejsze czy większe skrzepliny wędrują właśnie z kończyn dolnych.
Zalecałbym raczej zmianę metody antykoncepcji.
A jeżeli absolutnie nie, to branie małej dawki kwasu acetylosalicylowego (Aspirin protect, Acard) w celu obniżenia krzepliwości krwi. (Ale niektórzy negująjego korzystne działanie akurat w tej sytuacji)
Absolutnie w takiej sytuacji przeciwskazane jest palenie.
Leczenie nie może być bardziej uciążliwe od choroby
dr W.Kazimierak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 11:13   #5
deszka
Przyczajenie

napiszcie mi proszę czy to może być od tabletek.... Od wczoraj biorę novynette,wcześniej brałam rigevidon ale lekarz zmienił na ten lek i w nocy miałam straszny ból nóg od kolan po kostki,zastanawiam się czy to od tabletki ale to trochę dziwne bo dopiero pierwszą wzięłam novynette.Odczuwam ból jeszcze nie taki jak w nocy ale jest odczuwalny.Czy to może być od tabletek?Biorąc rigevidon nic mi nie dolegało ale lekarz zmienił bo to stare tabletki były i miały dużą dawkę hormonów.
deszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 17:34   #6
ewalaa
Raczkowanie

Kiedyś wyczytałam, że przed stosowaniem antykoncepcji powinno się wykonać badanie genetyczne na zakrzepicę. Choroba zakrzepowa ma silny związek z zażywaniem antykoncepcji, dlatego jeżeli badanie wykaże mutację w genie kodującym czynniki krzepnięcia krwi, powinnaś jak najszybciej odstawić tabletki. Takich przypadków jest niewiele, ale jednak nie każdy może stosować antykoncepcję. Poczytaj o tym na necie, jest sporo informacji. Jak jesteś z województwa śląskiego, opolskiego lub dolnośląskiego, możesz takie badanie wykonać bezpłatnie.
ewalaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości