![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Z kamerzystą czy bez? Pomocy!!!
Hej dziewczyny!
Mam mały problem związany z kamerzystą. Razem z moim Przyszłym Niedoszłym Narzeczonym planujemy ślub na wrzesień 2014, mamy już zaklepaną salę, fotografa, oprawę muzyczną itd. Początkowo ustaliliśmy, że inwestujemy w bardzo dobrego fotografa a rezygnujemy z kamerzysty (obydwoje na wszelkich weselach unikaliśmy kamerzysty, gdyż nie lubimy filmów z nami "w roli głównej"); jednak gdy znajomi i rodzina pytają nas o kamerzystę a my odpowiadamy, że nie będziemy korzystać z usług kamerzysty wiele osób mówi nam, że to zły pomysł, że film to rewelacyjna pamiątka itd., itp.. W związku z ty zaczęłam nieco wątpić w to czy postępujemy właściwie i czy nie będziemy tego później żałować? Napiszcie proszę czy Wy także rezygnujecie z kamerzysty, a może któraś z was nie miała kamerzysty na swoim ślubie i weselu i jest z tego faktu zadowolona? Rozmawiałam z moim fotografem i mówił mi, ze wiele współczesnych par rezygnuje z kamerzystów i stawia tylko na fotograf, czy wy znacie takie pary? Pomocy ma już taki mętlików głowie, ze już sama nie wiem, co począć z tym kamerzystą!!! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
damn good coffee
|
Dot.: Z kamerzystą czy bez? Pomocy!!!
Ja też rezygnuję z kamerzysty. Również uważam, że lepiej jest zainwestować w dobrego fotografa
![]() Nie sugerowałabym się tutaj zdaniem znajomych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyjaciółka KWC
|
Ja nie miałam kamerzysty i jestem z tego w pełni zadowolona, mój TŻ też. Nie chcieliśmy filmu, bo nie lubimy filmów z wesel i sami też nie czujemy się dobrze w roli aktorów. Postawiliśmy na zaufanego fotografa, mamy piękne zdjęcia i nie żałujemy tego wyboru.
Nam też niektórzy się dziwili, że nie chcemy filmu, ale nie wszyscy a sami mamy też jednych znajomych, którzy jak my nie mają filmu i również są zadowoleni.
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Ja bym bardzo żałowała gdybym nie miała dobrego kamerzysty
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
My rezygnujemy z kamerzysty na rzecz dobrego fotografa
![]() ![]()
![]() |
#7 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Mój narzeczony nie był przekonany, gdyż nie lubi być filmowany. Ale ja chciałam mieć uwiecznione wypowiadane przez nas słowa przysięgi (żeby dzieci mogły w przyszłości zobaczyć i samemu wspominać) oraz piękną oprawę muzyczną Mszy św. (gra skrzypiec podczas i cudowne wykonanie Ave Maria). Na weselu już mi nie zależało, dlatego kamerzysta był u nas tylko na kawałku wesela.
Kamerzysta naprawdę ładnie to zmontował i wszyscy są zachwyceni. Oboje z mężem cieszymy się z tej pamiątki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Ja się do kamerzysty przekonałam kiedy zobaczyłam film Uwierz w Ducha.. jkby odpukać narzeczonmu coś się stało... chce móc być tam jeszcze raz i słyszec jego glos... Albo jak bede juz stara i pamięć będzie nie ta :p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Basiu nie mam takiego problemu z Rodziną tudzież znajomymi, wszyscy uważają, że to mój dzień i moja decyzja. Jeżeli sami nie lubicie być filmowani, to moim zdaniem bez sensu uginać się presji otoczenia i dlatego zatrudniać kamerzystę, a zaoszczędzone na nim pieniądze możecie wydać na coś innego
![]() ![]()
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
My nie mieliśmy kamerzysty i nie żałujemy
![]() Może gdyby taki film nakręcił nam operator z Hollywood, to byłby fajny ![]() ![]() Poza tym nie lubię oglądać siebie na ekranie - po obejrzeniu filmu ze studniówki przechodziłam załamanie ![]() Dziwi mnie, że wszyscy Was tak nagabują o ten film. U nas nikt nie komentował takiej decyzji ![]()
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
A widziałaś teledyski ślubne np. na youtube? Ja chyba musiałabym brać ślub z 50 razy, żeby zrealizować wszystkie pomysły na to, w jakim stylu ma być film
![]() ![]() http://www.youtube.com/watch?v=t7VIUPh3xFw Taki kamerzysta sporo kosztuje, ale film i zdjęcia zostają na zawsze i warto zainwestować. Dodatkowo ci najlepsi dają możliwość zapłaty po weselu, więc można wykorzystać pieniądze od gości. Rozumiem Twoja niechęć, ja sama NIENAWIDZĘ swoich zdjęć, wydaje mi się, że na każdym wychodzę koszmarnie, ale po tym, jak zrobiłam sobie profesjonalną sesje erotyczną ( ![]() ![]() ---------- Dopisano o 01:21 ---------- Poprzedni post napisano o 01:15 ---------- Cytat:
![]()
Edytowane przez cherry_flamme Czas edycji: 2013-08-15 o 00:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
my postanowiliśmy że albo bierzemy dobrego kamerzyste albo nie bierzemy go wogóle. w efekcie zdecydowaliśmy się na art pixel studio
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak teraz o tym myślę, to cieszę się że jednak będziemy go mieli bo lepiej mieć film i wybór: zajrzę do niego kiedyś lub nie niż nie mieć filmu i chcieć go kiedyś znów obejrzeć ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Trochę nie rozumiem tych argumentów, rezygnujemy z kamerzysty na rzecz dobrego fotografa... A nie można wziąć dobrego fotografa i dobrego kamerzysty jednocześnie? I wcale nie oznacza to że dobry = drogi, my raczej znaleźliśmy tanich usługodawców a z efektów ich pracy jesteśmy bardzo zadowoleni. Też ZAWSZE uciekałam przed kamerą na weselach bo nie lubię się później oglądać, ale na własnym ślubie to zupełnie co innego
![]() ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
U nas będzie kamerzysta, ja bym bardzo żałowała, gdybym musiała z tego zrezygnować, dla mnie film jest o wiele ważniejszy od zdjęć i na pewno będę non top go oglądać
![]() ![]() ALE do rzeczy :P Chciałam napisać, że znam taką parę, która miała tylko fotografa, nie chodziło o pieniądze, bo są raczej zamożni, ale tak właśnie zdecydowali, bo nie lubią kamer. I zadowoleni są ![]() ![]()
![]() |
#21 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Co do filmu - ja nie znoszę siebie oglądać, filmu ze studniówki nie oglądałam chyba nigdy, ale po studniówce miałam konkluzję, że wszyscy zaczęli się najlepiej bawić w momencie, kiedy kamerzysta zniknął, tak samo na większości wesel, na których byłam. Poza tym ja, gdybym organizowała wesele, wolałabym na parkiecie przygaszone światło - nie znoszę, kiedy na tańczących niemal buchają jarzeniówki, no ale dobre światło jest potrzebne kamerzyście. Ja bym zrezygnowała z kamerzysty, ale Ty autorko wiesz najlepiej, czy po latach lubisz oglądać filmy. Ja filmów z wesel nie cierpię, zawsze mnie nudzą i w życiu nie widziałam fajnego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
My też nie bierzemy kamerzysty, od początku byliśmy tego pewni. Po pierwsze, to dla mnie tylko dodatkowy stres, że ktoś mnie nagrywa. Po drugie, w mojej rodzinie i u mojego TŻ takich filmów i tak nigdy później nikt nie ogląda i tylko zbierają kurz na półce, więc w naszym przypadku byłoby to zmarnowanie pieniędzy. Dla mnie to nic fajnego oglądać jedzące ciotki czy jak się potknęłam w tańcu czy wujka który wypija kolejną banię :P
Oczywiście moja mama wyraziła zdziwienie "Jak to tak, bez kamerzysty", ale szybko ją moje argumenty przekonały. Zresztą, ostatnio rozmawiałam z jednym z DJów i sam przyznał, że coraz rzadziej widuje na weselach kamerzystów. Ale zastanów się - jeżeli nie przeszkadza Ci bycie nagrywaną i lubisz później oglądać filmy z takich zabaw, to weź kamerzystę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
my mielismy kamerzyste, plyty jeszcze nie widzielismy
![]() ![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
My nie mamy kamerzysty. Po prostu go nie chcieliśmy. Nie podobają nam się filmy ze ślubów/wesel - ani te tradycyjne, ani te nwowoczesne teledyski, ani godzinowe skróty.
Zanim podjęliśmy decyzje obejrzeliśmy dużo filmików - i znajomych i calkiem obcych ludzi. Czasami podobała nam się muzyka, czasami jakiś element ślubu czy wesela uchwycony na filmie, jednak nigdy nie zachwycił nas film jako taki. I żeby nie było- oglądałam również filmy firm, które uchodzą za najlepsze na rynku.
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
My z TŻem też nie chcieliśmy kamerzysty, tym bardziej, że Ci którzy nam się podobali byli akurat drodzy (3 tys zł i więcej), ale na szczęście jak teściowa to usłyszała to powiedziała, że nam ufunduje (ostatecznie koszt 2300 zł). Początkowo byłąm do tego nastawiona tak sceptycznie jak autorka tematu, ale teraz bardzo się cieszę, że będziemy mieć film i np. w piątą rocznicę będziemy mogli usiąść z winem i obejrzeć nasz film ze ślubu i z wesela.
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
my wstępnie też nie będziemy mieć kamerzysty
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Na zdjęciach nie słychać słów przysięgi, nie słychać muzyki jaka była na weselu, nie widać całej zabawy.
Nie wyobrażam sobie nie mieć kamerzysty. Na początku chcieliśmy droższego fotografa, a z kamerzystą iść po kosztach, ale trafiliśmy na bardzo fajną firmę, bardzo nam się spodobały ich filmy i podpisaliśmy z nimi umowę. Filmu jeszcze nie dostaliśmy, ale na pewno nie żałuję. Bardziej czekam na film niż na zdjęcia. Bo dzień ślubu był bardzo stresujący, mało rzeczy pamiętam, szczególnie z kościoła, i już nie mogę się doczekać aż zobaczę to wszystko na filmie, bo wtedy wspomnienia powrócą. Film z wesela nie musi być nudny i kiczowaty, teraz jest na rynku taki wybór firm, wiele z nich robi już takie nowocześniejsze filmy, dynamiczne ujęcia, ciekawe przejścia. Należy rozróżnić prawdziwego kamerzystę od kameruna, który nie ma pojęcia o elementarnych sprawach, ma fatalny sprzęt, fatalne umiejętności i kasuje za to czasami i 2000zł. ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- Cytat:
Dobry kamerzysta jest niewidzialny, nie przeszkadza w zabawie, nie jest uciążliwy dla Was, potrafi rozładować atmosferę, rozluźnić Was, dobry kamerzysta nie filmuje gości przy kotlecie i wycina wszelkie kompromitujące sceny. Taki był nasz kamerzysta i jestem mega z niego zadowolona. A też się bardzo bałam kamery i tego, że ktoś mnie będzie filmował, ostatecznie było tak, że wcale go nie zauważaliśmy i wcale się nie krępowaliśmy.
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Może macie rację ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
czy w takim razie któraś z wizażanek ma namiar na dobry film z wesela? bo chciałabym taki w końcu zobaczyć i ustosunkować się ostatecznie - czy mnie to przekonuje, czy nie.
bo niestety, na dzień dzisiejszy, nie przekonuje mnie to zupełnie. nie dlatego, że nie spotkałam dobrego kamerzysty, tylko dlatego, że filmy mnie jakoś nie uwodzą. widziałam parę klipów na vimeo i niektóre nawet wpadły mi w oko - ale właśnie w takiej formie skrótowego klipu, 5 minut i tyle. normalnie nikt mi czegoś takiego nie nagra... więc jeśli ktoś jest w stanie mi ten legendarny dobry film z wesela pokazać - to ja chętnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:38.