|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Cytrynka
|
Jak ułożyć temat badań, hipotezę i cel - proszę o pomoc
.
Edytowane przez Cynamonkaa Czas edycji: 2011-10-17 o 15:58 |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak ułożyć temat badań, hipotezę i cel - proszę o pomoc
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Cytrynka
|
Cytat:
Edytowane przez Cynamonkaa Czas edycji: 2011-10-12 o 07:19 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
mimo wszytsko idz sie dopytaj chociaz jak wielka ma byc grupa badawcza bo to ci pokaze jak ulozyc ankiete.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Cytrynka
|
.
Edytowane przez Cynamonkaa Czas edycji: 2011-10-17 o 15:59 |
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Celem badania jest pokazanie faktu że środowiskiem najbardziej oddziałującym na młodzież jest grupa rówieśnicza.
Temat może np. Oddziaływanie grupy rówieśniczej na współczesną polską młodzież. Hipoteza np. Największy wpływ na polską młodzież ma grupa rówieśnicza. Wybaczcie jeśli coś jest bez sensu ale to zupełnie nie moja dziedzina.
|
|
|
#7 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moim zdaniem niepotrzebnie od razu zakładasz, że grupa rówieśnicza jest czynnikiem NAJBARDZIEJ oddziałującym. Nie robi się tak, bo w ten sposób ukierunkowujesz badania na konkretny wynik Poza tym samo sformułowanie najbardziej jest nietrafne (może najsilniej?). Pamiętaj, że oddziaływać może też rodzina, szkoła itp. Poza tym trzeba sprecyzować na co konkretnie te czynniki oddziałują, bo że na młodzież to za bardzo ogólnie. Grupa rówieśnicza może wpływać na postawy młodzieży, zachowania, system wartości, samoocenę, aspiracje, plany życiowe itp. Trzeba to sprecyzować moim zdaniem.A może zdecyduj się na coś innego, prostszego skoro to tylko na zaliczenie, wtedy i nam będzie łatwiej pomóc, hm?
Edytowane przez velara Czas edycji: 2011-10-12 o 13:57 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Cytrynka
|
.
Edytowane przez Cynamonkaa Czas edycji: 2011-10-17 o 15:59 |
|
|
|
|
#9 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja bym dała temat: Czynniki warunkujące poglądy i zachowania młodzieży gimnazjalnej. No chyba, że koniecznie chcesz samą grupę rówieśniczą to wtedy: Grupa rówieśnicza jako środowisko oddziałujące na poglądy i zachowania młodzieży gimnazjalnej. Cel: Określenie czy i w jakim stopniu grupa rówieśnicza wpływa na poglądy i zachowania młodzieży gimnazjalnej. Hipoteza: Grupa rówieśnicza jest istotnym czynnikiem warunkującym poglądy i zachowania młodzieży gimnazjalnej. Ale absolutnie nie jestem pewna czy tak jest dobrze wiem mniej więcej o co Ci chodzi, ale faktycznie ciężko ubrać to w słowa![]() Poza tym te "poglądy" młodzieży to też szeroki temat, zachowanie zresztą też. I nie wiem czy tego nie trzeba by było sprecyzować. A może by tak inny temat, gdzie po prostu trzeba wykazać, czy istnieją zależności między dwiema zmiennymi np. samoocena a radzenie sobie ze stresem, postawy rodzicielskie a kompetencje społeczne, postawy rodzicielskie a zachowania agresywne itp. Łatwiej by było
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:34.