Jak ułożyć temat badań, hipotezę i cel - proszę o pomoc - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-11, 20:42   #1
Cynamonkaa
Cytrynka

Jak ułożyć temat badań, hipotezę i cel - proszę o pomoc

.

Edytowane przez Cynamonkaa
Czas edycji: 2011-10-17 o 15:58
Cynamonkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-11, 22:43   #2
katakumba
Zakorzenienie

Dot.: Jak ułożyć temat badań, hipotezę i cel - proszę o pomoc

Cytat:
Napisane przez Cynamonkaa Pokaż wiadomość
Witam,
Mam napisać pracę na wybrany przez siebie temat. Póki co muszę oddać temat badań, cel badań i hipotezę.

Chciałam napisać o tym, że grupa rówieśnicza jest środowiskiem najbardziej oddziałującym na współczesną polską młodzież. Teraz proszę o radę. Jak powinien brzmieć temat takiej pracy? Czy powinnam w temacie zaznaczyć że tą grupą jest grupa rówieśnicza? Czy napisać to bardziej ogólnie a uwzględnić ją dopiero w hipotezie?
Czy cel badań: Wykazanie, jaka grupa społeczna najsilniej oddziałuje na młodzież w Polsce jest poprawny?
Proszę o pomoc
to nie do nas z takimi pytaniami tylko do promotora, bo co promotor to inne wytyczne. ty sie nameczysz a on ci powie ze zla grupe badawcza wzielas, ze nie taka metodologia, ze sramto i owamto. uwierz kobiecie co lic i mgr pisala z dwoma roznymi promotorami

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-12, 07:04   #3
Cynamonkaa
Cytrynka

Cytat:
Napisane przez katakumba Pokaż wiadomość
to nie do nas z takimi pytaniami tylko do promotora, bo co promotor to inne wytyczne. ty sie nameczysz a on ci powie ze zla grupe badawcza wzielas, ze nie taka metodologia, ze sramto i owamto. uwierz kobiecie co lic i mgr pisala z dwoma roznymi promotorami
To nie praca dyplomowa tylko na zaliczenie Metodyki

Czas edycji: 2011-10-12 o 07:19
Stary 2011-10-12, 07:07   #4
katakumba
Zakorzenienie

mimo wszytsko idz sie dopytaj chociaz jak wielka ma byc grupa badawcza bo to ci pokaze jak ulozyc ankiete.

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-12, 07:11   #5
Cynamonkaa
Cytrynka

.

Czas edycji: 2011-10-17 o 15:59
Stary 2011-10-12, 12:35   #6
Kfiatuszek1987
Rozeznanie

Celem badania jest pokazanie faktu że środowiskiem najbardziej oddziałującym na młodzież jest grupa rówieśnicza.
Temat może np. Oddziaływanie grupy rówieśniczej na współczesną polską młodzież.
Hipoteza np. Największy wpływ na polską młodzież ma grupa rówieśnicza.
Wybaczcie jeśli coś jest bez sensu ale to zupełnie nie moja dziedzina.
Stary 2011-10-12, 13:48   #7
velara
Zadomowienie

Cytat:
Witam,
Mam napisać pracę na wybrany przez siebie temat. Póki co muszę oddać temat badań, cel badań i hipotezę.

Chciałam napisać o tym, że grupa rówieśnicza jest środowiskiem najbardziej oddziałującym na współczesną polską młodzież. Teraz proszę o radę. Jak powinien brzmieć temat takiej pracy? Czy powinnam w temacie zaznaczyć że tą grupą jest grupa rówieśnicza? Czy napisać to bardziej ogólnie a uwzględnić ją dopiero w hipotezie?
Czy cel badań: Wykazanie, jaka grupa społeczna najsilniej oddziałuje na młodzież w Polsce jest poprawny?

Proszę o pomoc
Szczerze mówiąc coś mi się tu nie podoba...
Moim zdaniem niepotrzebnie od razu zakładasz, że grupa rówieśnicza jest czynnikiem NAJBARDZIEJ oddziałującym. Nie robi się tak, bo w ten sposób ukierunkowujesz badania na konkretny wynik Poza tym samo sformułowanie najbardziej jest nietrafne (może najsilniej?). Pamiętaj, że oddziaływać może też rodzina, szkoła itp. Poza tym trzeba sprecyzować na co konkretnie te czynniki oddziałują, bo że na młodzież to za bardzo ogólnie. Grupa rówieśnicza może wpływać na postawy młodzieży, zachowania, system wartości, samoocenę, aspiracje, plany życiowe itp. Trzeba to sprecyzować moim zdaniem.

A może zdecyduj się na coś innego, prostszego skoro to tylko na zaliczenie, wtedy i nam będzie łatwiej pomóc, hm?

Edytowane przez velara
Czas edycji: 2011-10-12 o 13:57
velara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-12, 16:12   #8
Cynamonkaa
Cytrynka

.

Czas edycji: 2011-10-17 o 15:59
Stary 2011-10-12, 22:07   #9
velara
Zadomowienie

Cytat:
Dokładnie myślałam o czymś takim :Grupa rówieśnicza jako środowisko najsilniej oddziałujące na poglądy i zachowanie współczesnej młodzieży polskiej.

Właśnie mam dylemat czy od razu określać grupę rówieśniczą jako najsilniej oddziałującą ale skoro to hipoteza to musze ją postawić jako twierdzenie. I ona się potwierdzi w toku badań lub nie.

Gdyby tak to sprecyzować:
Temat: Grupa/Środowisko najsilniej odziałujące na poglądy i zachowanie współczesnej młodzieży polskiej.
Cel: Wykazanie, jakie środowisko najsilniej oddziałuje na polską młodzież
Hipoteza: Grupa rówieśnicza jest środowiskiem najsilniej oddziałującym na poglądy, aspiracje i zachowanie młodzieży w Polsce

Tylko za cholere nie wiem czy temat musi wskazywać konkretną grupę czy może być właśnie taki uogólniający...

Właśnie myślałam nad innym tematem ale pomijając alkoholizm/narkomanie i przemoc a chcąc wybrać temat w miare prosty i sprawdzalny to jako resocjalizacja nie mam znowu wielkiego pola do popisu tym bardziej że nie może się to pokrywać z tematem mojej pracy licencjackiej
Ja w temacie darowałabym to "najsilniej". Jeżeli chcesz wykazać, że to faktycznie ta grupa rówieśnicza najsilniej oddziałuje, to musisz porównać jej oddziaływanie z oddziaływaniem innych czynników. A jeżeli w badaniach wyjdzie Ci, że np. silniej od grupy rówieśniczej oddziałuje rodzina,albo że środowiska te oddziałują w równym stopniu, to wtedy temat będzie miał się nijak do wyników. Ja do tego sprecyzowałabym grupę badawczą, bo młodzież to mogą być zarówno gimnazjaliści jak i studenci. No chyba, że chciałabyś porównać wpływ grupy rówieśniczej na młodzież w zależności od wieku. Skomplikowane to wszystko

Ja bym dała temat: Czynniki warunkujące poglądy i zachowania młodzieży gimnazjalnej.

No chyba, że koniecznie chcesz samą grupę rówieśniczą to wtedy: Grupa rówieśnicza jako środowisko oddziałujące na poglądy i zachowania młodzieży gimnazjalnej.
Cel: Określenie czy i w jakim stopniu grupa rówieśnicza wpływa na poglądy i zachowania młodzieży gimnazjalnej.
Hipoteza: Grupa rówieśnicza jest istotnym czynnikiem warunkującym poglądy i zachowania młodzieży gimnazjalnej.

Ale absolutnie nie jestem pewna czy tak jest dobrze wiem mniej więcej o co Ci chodzi, ale faktycznie ciężko ubrać to w słowa
Poza tym te "poglądy" młodzieży to też szeroki temat, zachowanie zresztą też. I nie wiem czy tego nie trzeba by było sprecyzować.
A może by tak inny temat, gdzie po prostu trzeba wykazać, czy istnieją zależności między dwiema zmiennymi np. samoocena a radzenie sobie ze stresem, postawy rodzicielskie a kompetencje społeczne, postawy rodzicielskie a zachowania agresywne itp. Łatwiej by było

velara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości