pierwsze zajęcia. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-02, 16:43   #1
suun
Raczkowanie

-

-

Edytowane przez suun
Czas edycji: 2012-02-12 o 13:25
suun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 16:57   #2
lukrecja222
Zakorzenienie

Dot.: pierwsze zajęcia.

pierwsze zajęcia często są organizacyjne, wykładowca opowiada o przedmiocie, podaje warunki zaliczenia itp. Ale czasem od razu są normalne zajęcia.

Jeśli chodzi o wf, to nie liceum i zwolnień lekarskich raczej nie uznają, no chyba, że masz naprawdę poważny problem ze zdrowiem, wtedy i tak będziesz musiała chodzić na ćwiczenia korekcyjne albo jeśli nei ma takich to robić coś innego.
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 16:58   #3
69love69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez suun Pokaż wiadomość
jak wyglądają pierwsze zajęcia na studiach?
są to jakieś organizacyjne zajęcia?

jutro mam pierwsze lekcje, i pierwszy wf, nawet nie wiem czy zabierać jakiś strój ze sobą czy nie... tzn. w LO, nie ćwiczylam bo mialam zwolnienie. i jak mam to zalatwic na studiach? jakies zaswiadczenie od lekarza?

kurde, stresuje sie troche bo nikogo tam nie znam... i ciekawi mnie jak wyglądają te pierwsze zajęcia.
dodam, że jestem na prywatnej uczelni na grafice komputerowej. i w pon mam też rzeźbę, ciekawe czy będziemy od razu rzeźbić?

dzięki za odpowiedzi
u mnie większosc pierwszych zajęć to organizacyjne, które trawają zawsze krócej. Podanie zagadnień, wymagań, literatury, warunków zaliczenia i tyle A co do wf to nie wiem, ja wszystko zawsze miałam od razu ale może na AWF jest inaczej ;p
69love69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 17:00   #4
sillvvia
Zadomowienie

u mnie na uczelni nie ma czegoś takiego jak zwolnienie, jest grupa rehabilitacyjna

WYMIANKA
sillvvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 17:02   #5
WhiteCherry
Zakorzenienie

to zależy, z tego co pamiętam z 1 roku - niektóre z zajęć były czysto organizacyjne - podanie ogólnych zasad zaliczeń itp, no i do domu, na innych zaczynaliśmy od razu przerabiać materiał.
Stary 2011-10-02, 17:09   #6
zla panienka
Zadomowienie

zależy od uczelni, na wf miałam na początku zasady zaliczenia itd ale przebrać się musieliśmy i mieliśmy normalny wf później

zla panienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 17:15   #7
201607280909
Konto usunięte

u mnie na pierwszym wfie po omówieniu zasad zaliczenia normalnie ćwiczyliśmy.

jeśli chodzi o zwolnienia to zależy od uczelni - na mojej był lekarz od zwolnień. tzn. tylko on mógł po zbadaniu wystawić zwolnienie z wfu - wszelkie inne zwolnienia od innych lekarzy nie były brane pod uwagę.
201607280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-02, 17:32   #8
skazana_na_bluesa
.

u nas pierwsze 15 min to sprawy organizacyjne, a pozniej normalne zajecia

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 17:56   #9
Lolaa87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
u nas pierwsze 15 min to sprawy organizacyjne, a pozniej normalne zajecia
U mnie to samo.
Najpierw wykładowca omawia warunki zaliczenia, podaje literaturę, a potem normalnie wykład/ćwiczenia.
Stary 2011-10-02, 18:07   #10
Groszek bez Marchewki
Raczkowanie

Cytat:

jutro mam pierwsze lekcje, i pierwszy wf, nawet nie wiem czy zabierać jakiś strój ze sobą czy nie... tzn. w LO, nie ćwiczylam bo mialam zwolnienie. i jak mam to zalatwic na studiach? jakies zaswiadczenie od lekarza?
Jeśli naprawdę masz przeciwwskazania do ćwiczeń, to raczej wiedziałabyś co i jak..

Jeśli jesteś zdolna do ćwiczeń, to dlaczego załatwiać zwolnienie? Ja bym tam korzystała. NIe tyle, że każdy powinien mieć trochę ruchu, ale też przynajmniej nie trzeba płacić dodatkowej kasy za siłownię czy np. aerobic w prywatnym czasie.
Groszek bez Marchewki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 18:13   #11
findsomething
Zadomowienie

zajęcia organizacyjne - przeważnie trwają max 20 minut i polegają na tym że ćwiczeniowiec wyjaśnia zasady ktore obowiązują w stosunku do jego przedmiotu (ilosc nieobecnosci, ilosc kolokwiów, literature, ksiażki) oraz swoje namiary, pokój, konsultacje, sprawdza obecnosc i heja

z wf nie można być zwolnionym (na mojej uczelni). Jeśli masz poważne problemy ze zdrowiem musisz zgłosić się do uczelnianej komisji lekarskiej i ona może Cię ewentualnie zwolnić z zajęć. Innej opcji nie ma (swój lekarz, standardowe zwolnienie - to nie funkcjonuje wogóle)
findsomething jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-02, 18:22   #12
Kitka:)
CABIN CREW

co do wf to zalezy od uczelni- na jednej miałam do wyboru zajęcia na które mogę chodzić i były naprawdę fajne typu aerobik, callanetics , taniec towarzyski a jeżeli ktoś mial zaświadczenie od lekarza ( z tym że musiał to być lekarz uczelniany) to wtedy chodził na rehabilitacje
na drugiej uczelni wf to była jakaś parodia jak dla mnie- identyczny jak w lo , tragedia- ale wystarczyło zwolnienie od lekarza rodzinnego...

Jeśli choć raz posmakowałeś latania to już zawsze będziesz chodził z oczami utkwionymi w niebo, bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić..

ZALATANA......
Kitka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 18:37   #13
platekrozy
Zakorzenienie

Cytat:

kurde, stresuje sie troche bo nikogo tam nie znam... i ciekawi mnie jak wyglądają te pierwsze zajęcia.
dodam, że jestem na prywatnej uczelni na grafice komputerowej. i w pon mam też rzeźbę, ciekawe czy będziemy od razu rzeźbić?

dzięki za odpowiedzi
Zwykle pierwsze zajęcia są organizacyjnie i wykładowcy puszczają.Ale często jest też tak,że od razu prowadzą zajęcia po powiedzeniu organizacyjnych spraw.
Wf zawsze jest organizacyjny - to zapisy na zajęcia siłownia/basen/siatkówka itp.
Zwolnienia z wf nie miałam to nie wiem.Chyba po prostu musisz mieć wypisane u lekarza,ale powód musi być - na pewno większy rygor w zwolnieniu niż w lo,które mógł mieć każdy kto chciał

platekrozy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 18:41   #14
Sondrina
BAN stały

Cytat:

dzięki za odpowiedzi
W ogóle wszystko zależy od zajęć i prowadzącego Ale większość jest organizacyjna. Na pewno na rzeźbienie Cię od razu nie rzucą, bo musisz mieć do tego odpowiednie przygotowanie. Ja jestem na biotechnologii i tutaj chyba nigdy zajęć praktycznych od razu się nie zaczynało. Najpierw się ustalało co potrzeba, czyli np. wszyscy przynoszą jogurt do badania na przyszły tydzień Podejrzewam, że u Ciebie też tak będzie, będziesz musiała znaleźć np. jakąś postać, którą będziesz rzeźbiła. Raczej z marszu Cię do tego nie rzucą
Co do wykładów, to możesz zacząć lecieć normalnie z materiałem, więc weź jakiś zeszyt/kartki do notowania, jeśli masz w planie jakiś wykład.
Co do wuefu, to mnie od razu wrzucili na ćwiczenie. Miałaś możliwość wybrać sobie rodzaj zajęć? Bo u mnie się wybierało badmintona, taniec towarzyski, aerobic, tenis stołowy, łyżwiarstwo itp. I sprawa zwolnienia wygląda inaczej na każdej uczelni. W ogóle u mnie tak łatwo nie było uniknąć wuefu, trzeba było mieć naprawdę poważne przesłanki do tego albo kontakt z lekarzem, którego kompetencji nikt nie śmiał podważyć.
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 19:05   #15
_chocolate
Zakorzenienie

U nas na wfie najpierw było odzytanie regulaminu, a potem normalnie zajęcia, więc trzeba było mieć strój.

Na zajęciach to różnie, ale zwykle po podaniu literatury - normalny wykład.

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 20:54   #16
raz2trzy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Groszek bez Marchewki Pokaż wiadomość
Jeśli naprawdę masz przeciwwskazania do ćwiczeń, to raczej wiedziałabyś co i jak..

Jeśli jesteś zdolna do ćwiczeń, to dlaczego załatwiać zwolnienie? Ja bym tam korzystała. NIe tyle, że każdy powinien mieć trochę ruchu, ale też przynajmniej nie trzeba płacić dodatkowej kasy za siłownię czy np. aerobic w prywatnym czasie.
ot, to pierwsza rzecz jaka zauwazylam w tym poscie. Ludzie korzystajcie z tego wfu, zgadzam sie z tym wszystkim co napisalas.
A co do tego ze nie znasz nikogo Autorko watku, to chyba normalne, studia, nowy etap zycia, nowi ludzie, nowa grupa, taka kolej rzeczy- poznasz ludzi, chyba kazdy albo duza wiekszosc nie zna sie wzajemnie wiec to zaden problem, powodzenia;]
raz2trzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 21:04   #17
sashaaa
Przyczajenie

u nas jak ktoś mial przeciwskazania do ćwiczeń, to mial w-f teoretyczny wykladali normalnie teorie ćwiczeń, nie wiem, czy to jeszcze funkcjonuje, bo dość śmieszna sprawa
sashaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 21:18   #18
raz2trzy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sashaaa Pokaż wiadomość
u nas jak ktoś mial przeciwskazania do ćwiczeń, to mial w-f teoretyczny wykladali normalnie teorie ćwiczeń, nie wiem, czy to jeszcze funkcjonuje, bo dość śmieszna sprawa
dobre mysle ze wielu osobom nagle 'minely dolegliwosci' i jednak zaczeli chodzic na zwykly wf
Stary 2011-10-02, 22:12   #19
Sondrina
BAN stały

Cytat:
Napisane przez raz2trzy Pokaż wiadomość
dobre mysle ze wielu osobom nagle 'minely dolegliwosci' i jednak zaczeli chodzic na zwykly wf
To zależy, bo gdyby to trwało krócej od zajęć, to ja bym wolała posłuchać. Akurat wuef wspominam średnio, czasami miałam okres i zwyczajnie słabo mi się robiło, a wuefista mnie tylko poganiał, bo jestem ślamazarna... Po wuefie musiałam dzwonić, żeby po mnie przyjechano, bo nie umiałam ustać na nogach.
Stary 2011-10-02, 22:17   #20
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sashaaa Pokaż wiadomość
U nas też takie coś jest, teoria kultury fizycznej, czy jakoś tak na zaliczenie. Dlatego juz lepiej na WF chodzic

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 22:25   #21
raz2trzy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sondrina Pokaż wiadomość
To zależy, bo gdyby to trwało krócej od zajęć, to ja bym wolała posłuchać. Akurat wuef wspominam średnio, czasami miałam okres i zwyczajnie słabo mi się robiło, a wuefista mnie tylko poganiał, bo jestem ślamazarna... Po wuefie musiałam dzwonić, żeby po mnie przyjechano, bo nie umiałam ustać na nogach.
u nas chyba raz w miesiacu mozna bylo nie cwiczyc ale chyba nalezalo to jakos odrobic - na innej grupie czy w inny dzien czy jakos tak. Ja akurat dobrze wf wspominam od czasow podstawowki po studia, jednak wiem ze bywaja rozni nauczyciele
Stary 2011-10-02, 22:27   #22
chryja_bez_ryja
BAN stały

U mnie nie było czegoś takiego jak zwolnienie- albo chodzisz i ćwiczysz na wfie i pływasz na basenie albo wypad ze studiów
chryja_bez_ryja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 23:04   #23
Sondrina
BAN stały

Cytat:
Napisane przez raz2trzy Pokaż wiadomość
u nas chyba raz w miesiacu mozna bylo nie cwiczyc ale chyba nalezalo to jakos odrobic - na innej grupie czy w inny dzien czy jakos tak. Ja akurat dobrze wf wspominam od czasow podstawowki po studia, jednak wiem ze bywaja rozni nauczyciele
U nas można było być raz nieobecnym w ciągu całego semestru. O żadnym odrabianiu mowy nie było, bo pan od wuefu twierdził, że powierzchnia sali jest ograniczona i nie wyobraża sobie takiej rotacji ze względu na to, że mogłoby nagle być zbiegowisko na innej grupie.
Stary 2011-10-02, 23:47   #24
Kwaśna truskawka
Rozeznanie

U mnie z tego co wyczytałam na stronie w godzinach 8-13 sa godziny rektorskie dla pierwszoroczniaków, może u Ciebie tez tak jest
Mam tylko spotkanie organizacyjne wyznaczone na daną godzin i już. Tyle na ten pierwszy dzień.

Edytowane przez Kwaśna truskawka
Czas edycji: 2011-10-02 o 23:49
Kwaśna truskawka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 09:54   #25
Dotka90
Zakorzenienie

U mnie było tak, że albo normalny WF, albo rehabilitacja, a jak ktoś zupełnie nie może ćwiczyć, to wtedy WF teoretyczny i normalnie kolokwia i zaliczenia z tego.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 10:33   #26
Charlotte York
Zadomowienie

No ja miałam zwolnienie z wfu z powodu swojej choroby i na szczęście nie musiałam mieć żadnych innych zajęć z wfu typu jakiś wykładów, teorii
Charlotte York jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 10:45   #27
iceflower
Przyjaciółka KWC

U mnie na studiach pierwsze ćwiczenia zwyczajowo były organizacyjne - wymagania, literatura, zasady zaliczenia. Za to wykłady zazwyczaj odbywały się od samego początku, po podaniu szczegółów organizacyjnych.

Co do wf-u - u mnie trzeba było mieć orzeczenie lekarza z poradni uniwersyteckiej, że nie można ćwiczyć, w przypadku lżejszych schorzeń należało się zgłosić na grupę rehabilitacyjną. Tyle z teorii, bo tak naprawdę jak się miało zalecenia od innego lekarza w miarę wiarygodne to uniwersytecki tylko potwierdzał i wystawiał zwolnienie.

Ja chodziłam i żałuję - 2 godziny stracone w tygodniu i męka, w dodatku z przymusem odrabiania opuszczonych zajęć. Tak naprawdę przecież większość osób dorosłych sama dba o swoją kondycję i kulturę fizyczną, a przecież studenci to już nie dzieci i wg mnie wf powinien być dla chętnych.
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 12:42   #28
Anonimka1992
Wtajemniczenie

po waszych wpisach widze ze wf jest chyba najwazniejszy na studiach
Anonimka1992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 12:59   #29
iceflower
Przyjaciółka KWC

Cytat:
Napisane przez Anonimka1992 Pokaż wiadomość
No to jest niestety stara uczelniana prawda.
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 14:49   #30
chryja_bez_ryja
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Anonimka1992 Pokaż wiadomość
No, jestem na fizjoterapii
chryja_bez_ryja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości