Ćwiczenia izometryczne - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-28, 18:40   #1
Kalabus
Rozeznanie

Ćwiczenia izometryczne

Macie coś na ten temat? Niedługo jadę być może za granicę do pracy na jakieś 3 miesiące i nie wiem czy będe mogła uprawiać sport. Podobno ćwiczenia izometryczne można wykonywać wszedzie. Wszelkie rady mile widziane.
Stary 2011-10-29, 21:14   #2
Kalabus
Rozeznanie

Dot.: Ćwiczenia izometryczne

I nic? Ratujcie!
Stary 2011-10-31, 02:48   #3
Lady_Kala
Rozeznanie

Nie jest to do końca prawda...
Ćwiczenia izometryczne (nie trening z metodą izometryczną a ćwiczenia izometryczne, bo to zupełnie coś innego!) czyli spinanie mięśni jest treningiem stosowanym rehabilitacyjnie-często zaleca się go po wypadkach, urazach, w unieruchomieniu kończyn (w gipsie) w celu chociaż częściowego zachowania mięśnia i jego sprawności, zapobiegnięciu nadmiernym utratom masy mięśnia. Osoby zdrowe, ruszające się nie powinny zbytnio takich praktyk stosować-głównie dlatego, że spięcie izometryczne zwiększa siłę mięśnia, oddziałuje na niego ale tylko w takiej płaszczyźnie (nieużywanej i nieprzydatnej na codzień) co doprowada do swoistego upośledzenia mięśnia w zakresie używanym na codzień. Specjalistką w tym temacie wielką nie jestem-to już mocniej zahacza o rehabilitację niż o sport czy rekreację samą w sobie...

O ile też mi wiadomo, idąc o krok dalej, stymulowanie mięśni impulsami elektrycznymi (czyli jakby izometria połączona z dodatkowym bodźcem wzmacniającym siłę skurczu-ładunkiem elektrycznym) wśród zawodowych sportowców jest zakazane i traktowane jako forma dopingu, jako, że jest niezgodne z naturą mieśnia i szkodliwe dla niego w dłuższym praktykowaniu.

Polecam jednak znaleźć czas na "normalniejszą" aktywność, wbrem pozorom wcale tego czasu tak dużo nie trzeba...
ADOPT! SAVE A LIFE!
Life saved: 2 Milka Draka
Dwie syberian husky
Lady_Kala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-31, 08:27   #4
Kalabus
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lady_Kala Pokaż wiadomość
Nie jest to do końca prawda...
Ćwiczenia izometryczne (nie trening z metodą izometryczną a ćwiczenia izometryczne, bo to zupełnie coś innego!) czyli spinanie mięśni jest treningiem stosowanym rehabilitacyjnie-często zaleca się go po wypadkach, urazach, w unieruchomieniu kończyn (w gipsie) w celu chociaż częściowego zachowania mięśnia i jego sprawności, zapobiegnięciu nadmiernym utratom masy mięśnia. Osoby zdrowe, ruszające się nie powinny zbytnio takich praktyk stosować-głównie dlatego, że spięcie izometryczne zwiększa siłę mięśnia, oddziałuje na niego ale tylko w takiej płaszczyźnie (nieużywanej i nieprzydatnej na codzień) co doprowada do swoistego upośledzenia mięśnia w zakresie używanym na codzień. Specjalistką w tym temacie wielką nie jestem-to już mocniej zahacza o rehabilitację niż o sport czy rekreację samą w sobie...

O ile też mi wiadomo, idąc o krok dalej, stymulowanie mięśni impulsami elektrycznymi (czyli jakby izometria połączona z dodatkowym bodźcem wzmacniającym siłę skurczu-ładunkiem elektrycznym) wśród zawodowych sportowców jest zakazane i traktowane jako forma dopingu, jako, że jest niezgodne z naturą mieśnia i szkodliwe dla niego w dłuższym praktykowaniu.

Polecam jednak znaleźć czas na "normalniejszą" aktywność, wbrem pozorom wcale tego czasu tak dużo nie trzeba...
Dziękuję Ci ślicznie, ale jadę do Niemiec niebawem, opiekować się starszą panią i nie wiem ile tego czasu będe miała.
Stary 2011-10-31, 12:55   #5
Lady_Kala
Rozeznanie

No to dojedziesz na miejsce, uporządkujesz swoje sprawy i wtedy będziesz mogła ocenić ile tego czasu Ci realnie zostanie.
Już godzinka 3 razy w tygodniu to jest dużo. Jeśli lubisz biegać to bieg zajmujacy zaledwie 30 minut (wczesnym rankiem lub późno wieczorem) będzie bardzo korzystny.
A jeśli nie znjadziesz czasu na ruch to chociaż zdrowo się odżywiaj-wiem, że opieka nad chorą osobą to wyzwanie bardzo zajmujące, ciężkie i męczące, może być formą treningu samą w sobie.
ADOPT! SAVE A LIFE!
Life saved: 2 Milka Draka
Dwie syberian husky
Lady_Kala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-31, 17:43   #6
Kalabus
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lady_Kala Pokaż wiadomość
No to dojedziesz na miejsce, uporządkujesz swoje sprawy i wtedy będziesz mogła ocenić ile tego czasu Ci realnie zostanie.
Już godzinka 3 razy w tygodniu to jest dużo. Jeśli lubisz biegać to bieg zajmujacy zaledwie 30 minut (wczesnym rankiem lub późno wieczorem) będzie bardzo korzystny.
A jeśli nie znjadziesz czasu na ruch to chociaż zdrowo się odżywiaj-wiem, że opieka nad chorą osobą to wyzwanie bardzo zajmujące, ciężkie i męczące, może być formą treningu samą w sobie.
A tego ostatniego się trochę obawiam hehehe
Stary 2011-11-01, 22:48   #7
effulla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kalabus Pokaż wiadomość
A tego ostatniego się trochę obawiam hehehe
Chciałam wlepić fotki z ćwiczeniami z książeczki starej daty, którą mam i akurat musiał mi się zepsuć telefon jutro naładuję aparat albo coś wymyślę

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości