|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Ćwiczenia izometryczne
Macie coś na ten temat? Niedługo jadę być może za granicę do pracy na jakieś 3 miesiące i nie wiem czy będe mogła uprawiać sport. Podobno ćwiczenia izometryczne można wykonywać wszedzie. Wszelkie rady mile widziane.
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ćwiczenia izometryczne
I nic? Ratujcie!
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Nie jest to do końca prawda...
Ćwiczenia izometryczne (nie trening z metodą izometryczną a ćwiczenia izometryczne, bo to zupełnie coś innego!) czyli spinanie mięśni jest treningiem stosowanym rehabilitacyjnie-często zaleca się go po wypadkach, urazach, w unieruchomieniu kończyn (w gipsie) w celu chociaż częściowego zachowania mięśnia i jego sprawności, zapobiegnięciu nadmiernym utratom masy mięśnia. Osoby zdrowe, ruszające się nie powinny zbytnio takich praktyk stosować-głównie dlatego, że spięcie izometryczne zwiększa siłę mięśnia, oddziałuje na niego ale tylko w takiej płaszczyźnie (nieużywanej i nieprzydatnej na codzień) co doprowada do swoistego upośledzenia mięśnia w zakresie używanym na codzień. Specjalistką w tym temacie wielką nie jestem-to już mocniej zahacza o rehabilitację niż o sport czy rekreację samą w sobie... O ile też mi wiadomo, idąc o krok dalej, stymulowanie mięśni impulsami elektrycznymi (czyli jakby izometria połączona z dodatkowym bodźcem wzmacniającym siłę skurczu-ładunkiem elektrycznym) wśród zawodowych sportowców jest zakazane i traktowane jako forma dopingu, jako, że jest niezgodne z naturą mieśnia i szkodliwe dla niego w dłuższym praktykowaniu. Polecam jednak znaleźć czas na "normalniejszą" aktywność, wbrem pozorom wcale tego czasu tak dużo nie trzeba...
|
|
|
#4 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
No to dojedziesz na miejsce, uporządkujesz swoje sprawy i wtedy będziesz mogła ocenić ile tego czasu Ci realnie zostanie.
Już godzinka 3 razy w tygodniu to jest dużo. Jeśli lubisz biegać to bieg zajmujacy zaledwie 30 minut (wczesnym rankiem lub późno wieczorem) będzie bardzo korzystny. A jeśli nie znjadziesz czasu na ruch to chociaż zdrowo się odżywiaj-wiem, że opieka nad chorą osobą to wyzwanie bardzo zajmujące, ciężkie i męczące, może być formą treningu samą w sobie.
|
|
|
#6 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Chciałam wlepić fotki z ćwiczeniami z książeczki starej daty, którą mam i akurat musiał mi się zepsuć telefon
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() jutro naładuję aparat albo coś wymyślę
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:28.