|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() test na nietolerancje pokarmową
no właśnie... czy któraś z Was go miała i czy jesteście zadowolone ? Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej
![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: test na nietolerancje pokarmową
up up
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Właśnie, też interesuje mnie ten temat i zastanawiam się, czy są takie testy laboratoryjne na NFZ czy nie i czy może na nie skierować lekarz rodzinny czy tylko gastrolog (jeśli w ogóle może). Jak wyglądają ?
![]() Znalazłam też coś o ,,Detective Foods Test'' - test na nietolerancję pokarmową, kosztuje ok. 300 zł i można go zrobić w domu. Czytałam, jak się z nim postępuje i jakie daje wyniki, ale czy to tak samo wygląda w praktyce, może ktoś miał z nim do czynienia ? ![]()
Bądź sobą! Wszyscy inni są już zajęci. ![]() Edytowane przez muszka_julituszka Czas edycji: 2011-10-10 o 15:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja miałam robione, w prywatnym gabinecie. Rzeczywiście jest to kosztowne, sam test polega na ukłuciu palca(pobranie kropli krwi), później lekarka to w odpowiedni sposób wymieszała, po kilku godzinach były wyniki. Korzystała właśnie z zestawu Food detective.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
i pomogło Ci jakoś to wszystko ? Wiesz co i jak ? Jakie efekty
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Cóż, już dwa lata jestem na tej diecie, oczywiście nie obyło się bez "wpadek", ale mimo wszystko. Szczerze powiedziawszy nie jestem do końca zadowolona, bo w moim przypadku objawy bardzo nie ustąpiły, a dieta kosztuje wiele wyrzeczeń. Nie ma co ukrywać, jest ciężko. Tzn w zależności co komu wyjdzie, ale z dnia na dzień przestać jeść makarony, chleb, pizzę, mleko, jajka, ciasta oraz sprawdzać składy wszystkich produktów, omijać restauracje i wyjścia ze znajomymi-nic przyjemnego. Jednak nie sugerujcie się tylko moim przypadkiem, wielu osobom to pomaga, sama takie znam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja tylko słyszałam o teście na nietolerancję laktozy albo glutenu ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:14.