ŚLUB ? Czy to marzenie wszytskich kobiet ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-07-21, 17:52   #1
Juliettt
Rozeznanie

GG do Juliettt
Cool

ŚLUB ? Czy to marzenie wszytskich kobiet ?

Ostatnio bierze slub bierze coraz wiecej moich znajomych. Wiekszosc kolezanek, przyjaciolek, kuzynek czeka na ten dzien z utesknieniem. Coraz czesciej bawie sie na czyims weselu...........i ani troche nie mam ochoty swoj slub ! Szczerze mowiac nigdy nie mialam (mam juz 24 lata i to sie nie zmienia), nie zachwycam sie sukniami slubnymi na wystawie itp. Nie ma ta zwiazku z moim TZ - jestem przekonana, ze z nim wlasnie bede szcezsliwa i z nim chce byc. Moze to smieszne, ale kiedy sni mi sie, ze wychodze za maz...a potem budze sie ze snu-odczuwam ulge...
Czy to normalne ? Jakie sa Wasze odczucia dotyczace slubu ?
Juliettt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 18:03   #2
koko
Zakorzenienie

GG do koko
Dot.: ŚLUB ? Czy to marzenie wszytskich kobiet ?

Ślub nie jest moim marzeniem.Jak go kiedyś wezmę to będzie fajnie, ale jak go nie wezmę to też będzie fajnie. Nie odczuwam żadnej potrzeby, wewnętrznej konieczności brania ślubu.Jestem teraz w takim momencie życia, że wszyscy mnie o to pytają, bo: mam prawie 25 lat, chłopaka od prawie 8 lat i właśnie skończyłam studia.Nic tylko się hajtać, to tak naturalne jak oddychanie. A mi wcale się do tego nie spieszy.Nigdy mnie ten temat nie interesował jakoś wybitnie i co dziwne nie zmienia się to z upływem czasu.Jako mała dziewczynka nie marzyłam o białej sukni i tej całej ślubnej oprawie.Do dzisiaj ani mnie to ziębi, ani grzeje.
koko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 18:17   #3
joasiak1
Zakorzenienie

GG do joasiak1

też miałam kiedyś taki sen)) byłam w kościele, w białej sukni, wszyscy goście juz byli, a ja miałam stresa (ciągle w tym śnie), jak im powiedziec, że ze ślubu nici, bo ja NIE CHCĘ!!!!!!!!!!!!!!! byłam taka przerażona, że ci goście przyjechali, są, a ja muszę ślub odwołać...to był prawdziwy koszmar i taka byłam szczęśliwa, kiedy się obudziłam))
a do ślubu mam taki stosunek jak autorka wątku.
ponieważ nie jestem katoliczką i o białej sukni nie ma mowy, a wiec i względy religijne odpadają, zupełnie nie widzę powodu, dla którego miałabym wychodzić za mojego TŻ i to wcale nie znaczy,ze nie traktuję go poważnie. po prostu nie mam takiej potrzeby, chociaż mam już (dopiero???) 25 lat i sporo osób myśli już o ślubie w tym wieku.
joasiak1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 18:19   #4
Gosiabie
Rozeznanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Gosiabie GG do Gosiabie Wyślij wiadomość przez Yahoo do Gosiabie

Dokładnie tak samo myślę Koko ;-)
Moze dlatego, ze tak jak i Ty studiowałam filozofię, hehe
Nigdy nie marzyłam o białej sukni, sama brałam slub w czerwonej, chyba na przekór stereotypom. Do innych pasuje mi wizerunek rozanielonych młodych panien, natomiast, gdy widzę tak samasiebie, chce mi się co najwyżej smiać ;-)
Gosiabie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 18:20   #5
aleksandra999
Wtajemniczenie

Pierwsze skojarzenie to :zniewolenie.Wiem,brzmi idiotycznie ,ale cóz poradzić....Cała tzw.naturalna kolej rzeczy czyli ślub,rodzenie dzieci,kredyt na mieszkanie wydaje mi sie czymś tak strasznie smutnym i banalnym...
aleksandra999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 18:22   #6
Magda.
Zadomowienie

Jestem szczesliwa mezatka, ale nigdy nie wyobrazalam sobie, jak moj slub by wygladal. Mialam maly i skromny, bo taki mi najbardziej odpowiadal.

Wydaje mi sie, ze slub jest marzeniem wielu kobiet, inne sie do tego nie przyznaja, a jeszcze inne (ale tych jest chyba najmniej) nei chca go w ogole.
Magda. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 18:29   #7
Agniesia18
Zadomowienie

GG do Agniesia18
Talking Dot.: ŚLUB ? Czy to marzenie wszytskich kobiet ?

Chcialabym wziąc ślub dla całej tej "otoczki". Piekna suknia, goście, bal... itp itd. Ale jakby mi sie znudził mąż, albo bycie żoną, to bym chciała móc z tego wszystkiego w jednej chwili zrezygnować
Agniesia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 18:33   #8
manolita
Zakorzenienie

Nigdy nie marzyłam o slubie, białej sukni, etc. Nie czuje wewnętrznej potrzeby zawierania związku małżeńskiego z moim TŻ. Mamy dziecko, jesteśmy razem i tak jest mi dobrze / jemu też /
Ślub... nie jest dla mnie wymiarem pełni szczęścia, kwintesencją , ukoronoawaniem związku. Dla mnie to tylko świstek papieru i kolosalny wydatek.
Jestem z moim mężczyzną i wiem, że będę z nim zawsze; nawet bez ślubu.

Jesli kiedykolwiek zmienię swój stan cywilny, to tylko wtedy gdy bedę musiała. Narazie pełna nadzieji czekam na zalegalizowanie związków konkubinatowych, bo te nie mają żadnych praw w naszym państwie, a szkoda , bo dużo jest takich nielegalnych " małżeństw".

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 18:39   #9
koko
Zakorzenienie

GG do koko
Smile Dot.: ŚLUB ? Czy to marzenie wszytskich kobiet ?

Cytat:
Napisane przez Magda.
Wydaje mi sie, ze slub jest marzeniem wielu kobiet, inne sie do tego nie przyznaja, a jeszcze inne (ale tych jest chyba najmniej) nei chca go w ogole.
Nie zgodzę się. Ja nie należę do żadnej z tych grup, ani o ślubie nie marzę, ani nie boję sie do tego przyznać, że jednak marzę, ani nie moge powiedzieć, że go w ogóle nie chcę.Moje odczucia co do tego są totalnie ambiwalentne.
Stary 2005-07-21, 18:50   #10
Magda.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez koko
Nie zgodzę się. Ja nie należę do żadnej z tych grup, ani o ślubie nie marzę, ani nie boję sie do tego przyznać, że jednak marzę, ani nie moge powiedzieć, że go w ogóle nie chcę.Moje odczucia co do tego są totalnie ambiwalentne.
Nie spotkalam osoby o takiej opinii, jedynie te wymienione przeze mnie w 3 kategoriach.
Stary 2005-07-21, 18:51   #11
Gonia1
Zakorzenienie

Ja też mam 24 lata i też o ślubie nie myślę, zresztą teraz nawet nie mam faceta, więc o czym tu myśleć? Ale nawet kiedy jestem w związku, to nie myślę od razu o ślubie. Dla mnie najważniejsze jest być kochaną i kochać tą drugą osobę, a czy związek będzie potwierdzony na papierku czy nie, nie robi dla mnie różnicy....
Ślub cywilny mogłabym wziąć, choć jest to dla mnie w zasadzie tylko kwestia łatwiejszego załatwiania jakichś spraw formalnych... Kościelnego nie wezmę, bo nie chodzę do kościoła, w Boga też już chyba przestałam wierzyć... I nie mam zamiaru kłamać przysięgając, że wychowam swoje dzieci w wierze katolickiej (nie pamiętam dokładnie, jak brzmi ten fragment przysięgi), bo wiem, że na pewno nie będę swoich dzieci ciągać po kościołach, bo sama tam nie chodzę. Nie mam nic przeciwko, żeby mój partner/mąż wpajał dzieciom wiarę, jeśli miałby taką potrzebę...
Kiedyś już był podobny wątek (ale nie pamiętam tytułu) i rozwinęła się zażarta dyskusja nt. ślubu kościelnego.
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 18:54   #12
koko
Zakorzenienie

GG do koko
Smile Dot.: ŚLUB ? Czy to marzenie wszytskich kobiet ?

Cytat:
Napisane przez Magda.
Nie spotkalam osoby o takiej opinii, jedynie te wymienione przeze mnie w 3 kategoriach.
Hehe.Najwyraźniej jestem dziwaczna.Albo to ta filozofia, o której pisała wyżej Gosiabie.
Pozdrawiam.
Stary 2005-07-21, 19:00   #13
Gosiabie
Rozeznanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Gosiabie GG do Gosiabie Wyślij wiadomość przez Yahoo do Gosiabie

Coś w tym musi byc Koko, hehe
Ja "chodziłam" z moim facetem 10 lat nim zdecydowaliśmy sie na ten krok. Oczywiscie ślub był cywilny - dla względów formalnych. Ot proza życia...
Gosiabie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 19:02   #14
streptococus
Rozeznanie

Po co komu slub ..ja jakos nie chce slubu chyba nie doroslam do tego :| a moze poporstu taka jestem czy musze miec papierek ze jestem z moim ukochanym do konca?chyba nie poza tym rozwody sa drogie podobnie jak wesele jak juz to skromna uroczystosc i napenwo nie koscielna !!
urzad stanu cywilnego , ja ukochany swiadkowie , chrzeesni, rodzice i rodzenstwo

pozdrovionka

taaadaaaam
streptococus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 19:02   #15
Złośnica81
Zadomowienie

GG do Złośnica81

O samym ślubie czy weselu - nie marzę, to dla mnie mało istotna otoczka. Ale chcę kiedyś żyć w małżeństwie, w takiej całkowitej wspólnocie, stworzyć własną rodzinę.
Złośnica81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 19:24   #16
soulsweeper
Zadomowienie

Mam tak samo jak Złośnica :tak: Otoczka mnie niezbyt interesuje, kościelnego i tak nie wezmę, ale chciałabym wyjść za mąż.
soulsweeper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 19:28   #17
jami
Rozeznanie

ja tez chce slub,rodzine-ale dopiero, gdy bede tego calkowicie pewna
jami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 20:29   #18
aniielica
Zakorzenienie

Ślub tak... Ale jaki to nie wiem... Katoliczką nie jestem, chociaż moi rodzice są... Mama powiedziała, że jeśli nie będę brała ślubu w kościele katolickim to ona na niego nie przyjdzie. Chyba będzie musiała się z tym pogodzić... Jak spotkam tego jedynego z którym mam być to na pewno ślub... Nie uznaję życia ze sobą bez ślubu. Ale to kwestia mojej wiary w Boga.
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 20:46   #19
sitc
Rozeznanie

Dziewczyny czemu wy nie marzycie o ślubie. Jakieś dziwne jesteście Nie chcecie gotować obiadów, prać skarpetek... przecież to piękne Co z tego, że nie będziecie mogły wyjść z koleżanką na dyskotekę, ale będziecie miały męża...
Takie jest moje zdanie o małżeństwie. Może to dlatego że mieszkam w małej mieścinie, i non-stop zarówno ja jak i koleżanki w moim wieku, a tym bardziej jedna koleżanka która ma 32 lata i nie ma męża (bezczelna ) słyszymy pytanie kiedy wychodzisz za mąż.
Reasumując, męża tak, ale nie wcześniej niż za 10 lat.
sitc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-07-21, 21:26   #20
tessalia
Raczkowanie

Nie wiem, czy chciałabym wziąść ślub... a jeśli tak, to na pewno nie kościelny.
Stary 2005-07-21, 21:31   #21
aleksandra999
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sitc
Dziewczyny czemu wy nie marzycie o ślubie. Jakieś dziwne jesteście Nie chcecie gotować obiadów, prać skarpetek... przecież to piękne Co z tego, że nie będziecie mogły wyjść z koleżanką na dyskotekę, ale będziecie miały męża...
Takie jest moje zdanie o małżeństwie. Może to dlatego że mieszkam w małej mieścinie, i non-stop zarówno ja jak i koleżanki w moim wieku, a tym bardziej jedna koleżanka która ma 32 lata i nie ma męża (bezczelna ) słyszymy pytanie kiedy wychodzisz za mąż.
Reasumując, męża tak, ale nie wcześniej niż za 10 lat.

aleksandra999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 21:39   #22
paula78
Zakorzenienie

ja nie marze o slubie ,mam faceta ,dziecko i jest ok.

jesli kiedys wezme slub to tylko przed pania z łańcuchem ,nigdy koscielny.
albo bedzie to wielka popijawa albo skoromny ślubki

nie rozumiem slubów koscielnych bo babcia,bo suknia, bo trzeba a do kosciola nie chodze na codzien, łykam piguly i jestem za aborcja.

ale bierzcie sluby jak najczesciej -zarabiam na slubach wiec do ołtarza!
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 21:45   #23
Magda.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paula78

ale bierzcie sluby jak najczesciej -zarabiam na slubach wiec do ołtarza!
Mozesz szerzej o tym Paula?
Stary 2005-07-21, 21:54   #24
Hexxana
Zakorzenienie

GG do Hexxana Wyślij wiadomość przez MSN do Hexxana

Cytat:
Napisane przez koko
Mamy podobne podejscie Koko przynajmniej wiem,ze nie jestem osamotniona w swoich przekonaniach.
Aby tworzyc zwiazek,rodzine nie potrzebuje ani ślubu ani calej otoczki zwiazanej z tym faktem,jest to dla mnie totalnie zbyteczne.
A jezeli wogole zdecyduje sie na slub to tylko cywilny,nie ma mowy o ślubie koscielnym ale to juz zupelnie inna bajka zwiazana z moimi przekonaniami.
Zreszta na obecna chwile jest dobrze tak jak jest i nawet nie mysle o slubie.
Hexxana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 22:01   #25
Abuba
Zadomowienie

A je przez całe życie miałam wizję ucieczki sprzed ołtarza i nawet miewałam takie powtarzające się sny.
Ale jak przyszło co do czego i już jestem przeszło trzy lata po ślubie, to bardzo miło wspominam tamten dzień. Nie stresowałam się ślubem, nie miałam watpliwosci, czy to ten mężczyzna, nie było napięcia i oczekiwania, ani kłótni - bo wszystko załatwiliśmy w dwa miesiace, bez długich przygotowywań.
Tego dnia czułam się i wyglądałam niczym księżniczka, byłam bardzo blisko psychicznie mojego męża (było to wspaniałe, niczym podczas seksu, ale bez seksu). Poza tym jakoś symbolicznie rozstałam się z rodzicami (przed ślubem nie mieszkałam z Rafałem), czułam, że rozpoczyna sie nowy etap mojego życi!
I mam wielką ochotę powtórzyć to wszystko / przypomnieć sobie w 5 rocznicę - zrobić imprezę w lokalu dla znajomych i poszaleć. No nawet nie muszę wyglądać najpiękniej ze wszystkich . I nawet może odnowię przyrzeczenia, a niech tam .
A.
Abuba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 22:13   #26
szczesciarka
Raczkowanie

A ja marzę o ślubie...o tym żeby założyć piękną białą suknie i złożyć przysięge małżeńską.Mam nadzieję ,że to będzie najpiękniejszy dzień w moim życiu.Mogłabym już teraz ze szczegółami opisać jak powinien wyglądać mój ślub...
szczesciarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 08:31   #27
Daggmarka
Raczkowanie

Ja raczej nie jestem zwolenniczką ślubów, przynajmniej narazie do tego 'niedojrzałam' ale może kiedys.... obecnie mam taką teorie że jestem młoda i chce się wyszaleć a nie przywiązywać do kogoś... jestem niezależna i nie cierpie być ograniczana przez 'partnera'...
'żyj kazdym dniem, tak jakby miał to byc twój ostatni' - to jest moje motto życiowe i tego się trzymam...
- Nigdy Twoje nie było...."
Daggmarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 08:50   #28
sylwia18
Zakorzenienie

ja na pewno do ślubu nie będę się spieszyła ale wielkie, wystawne wesele chciałabym mieć
Stary 2005-07-22, 09:00   #29
Bąbel
Raczkowanie

Eh, nie ma co ukrywać. W moim przypadku chodzi wyłacznie o super kiecke i wielką imprezę. W żadne tam zespolenie duchowe nie wierzę! Ani tym bardziej w słowa "i nie opuszczę Cię aż do śmieci" - statystyki w tym wypadku sa bezlitosne!
Oczywiście kiedyś tam marzyła mi sie piękna i wzruszająca ceremonia ślubna, ale wtedy byłam nastoletnią idealistką - dość szybko mi przeszło.
Teraz ślub, z mojego punktu widzenia, wiązałby się z ogromem pracy, nakładami finansowymi (bo jak wymagać, żeby rodzice fundowali wesele starej babie) i całą masą papierkowych problemów.
Oczywiście mogłabym wyjść za mąż, o ile mogłabym się migiem rozwieść tak, jak w krajach islamskich mężczyzna rozwodzi się z kobiteą mówiąc trzy krotnie: rozwodze się z toba, rozwodzę się z tobą, rozwodzę się z tobą
Bąbel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 09:16   #30
ma75
Rozeznanie

A ja nie rozumiem dlaczego ślub tak wielu kobietom kojarzy się tylko ze zniewoleniem, praniem skarpetek, gotowaniem obiadków Jestem mężatką od dobrych paru lat i moje małżeństwo nie ma wiele wspólnego z powyższym... Mam pracę, którą bardzo lubię, a która jest dość absorbująca, spotykam się ze swoimi znajomymi, bez żadnych pretensji ze strony męża, gotuję rzadko, bo nie przepadam za tym, zresztą dzielimy się obowiązkami domowymi bez żadnych pretensji Nie chodzi mi teraz o to, żeby kogoś do ślubu namawiać, tylko po prostu nie podoba mi się stereotyp mężatka = zniewolona kura domowa.
A jeśli chodzi o całą otoczkę... szczerze mówiąc gdyby ślub koniecznie musiał wiązać się z ceremonią w kościele, białą suknią i weselem, to... poważnie bym się zastanowiła taka impreza ze mną w roli głównej to byłby koszmar Nasz ślub był cywilny, miałam na sobie garsonkę, a wesele było dwuosobowe
ma75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości