![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() ŚLUB ? Czy to marzenie wszytskich kobiet ?
Ostatnio bierze slub bierze coraz wiecej moich znajomych. Wiekszosc kolezanek, przyjaciolek, kuzynek czeka na ten dzien z utesknieniem. Coraz czesciej bawie sie na czyims weselu...........i ani troche nie mam ochoty swoj slub ! Szczerze mowiac nigdy nie mialam (mam juz 24 lata i to sie nie zmienia), nie zachwycam sie sukniami slubnymi na wystawie itp. Nie ma ta zwiazku z moim TZ - jestem przekonana, ze z nim wlasnie bede szcezsliwa i z nim chce byc. Moze to smieszne, ale kiedy sni mi sie, ze wychodze za maz...a potem budze sie ze snu-odczuwam ulge...
Czy to normalne ? Jakie sa Wasze odczucia dotyczace slubu ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ŚLUB ? Czy to marzenie wszytskich kobiet ?
Ślub nie jest moim marzeniem.Jak go kiedyś wezmę to będzie fajnie, ale jak go nie wezmę to też będzie fajnie.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
też miałam kiedyś taki sen
![]() ![]() a do ślubu mam taki stosunek jak autorka wątku. ponieważ nie jestem katoliczką i o białej sukni nie ma mowy, a wiec i względy religijne odpadają, zupełnie nie widzę powodu, dla którego miałabym wychodzić za mojego TŻ i to wcale nie znaczy,ze nie traktuję go poważnie. po prostu nie mam takiej potrzeby, chociaż mam już (dopiero???) 25 lat i sporo osób myśli już o ślubie w tym wieku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Dokładnie tak samo myślę Koko ;-)
Moze dlatego, ze tak jak i Ty studiowałam filozofię, hehe Nigdy nie marzyłam o białej sukni, sama brałam slub w czerwonej, chyba na przekór stereotypom. Do innych pasuje mi wizerunek rozanielonych młodych panien, natomiast, gdy widzę tak samasiebie, chce mi się co najwyżej smiać ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Pierwsze skojarzenie to :zniewolenie.Wiem,brzmi idiotycznie ,ale cóz poradzić....Cała tzw.naturalna kolej rzeczy czyli ślub,rodzenie dzieci,kredyt na mieszkanie wydaje mi sie czymś tak strasznie smutnym i banalnym...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Jestem szczesliwa mezatka, ale nigdy nie wyobrazalam sobie, jak moj slub by wygladal. Mialam maly i skromny, bo taki mi najbardziej odpowiadal.
Wydaje mi sie, ze slub jest marzeniem wielu kobiet, inne sie do tego nie przyznaja, a jeszcze inne (ale tych jest chyba najmniej) nei chca go w ogole. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
![]()
Chcialabym wziąc ślub dla całej tej "otoczki". Piekna suknia, goście, bal... itp itd. Ale jakby mi sie znudził mąż, albo bycie żoną, to bym chciała móc z tego wszystkiego w jednej chwili zrezygnować
![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nigdy nie marzyłam o slubie, białej sukni, etc. Nie czuje wewnętrznej potrzeby zawierania związku małżeńskiego z moim TŻ. Mamy dziecko, jesteśmy razem i tak jest mi dobrze / jemu też
![]() Ślub... nie jest dla mnie wymiarem pełni szczęścia, kwintesencją , ukoronoawaniem związku. Dla mnie to tylko świstek papieru i kolosalny wydatek. Jestem z moim mężczyzną i wiem, że będę z nim zawsze; nawet bez ślubu. Jesli kiedykolwiek zmienię swój stan cywilny, to tylko wtedy gdy bedę musiała. Narazie pełna nadzieji czekam na zalegalizowanie związków konkubinatowych, bo te nie mają żadnych praw w naszym państwie, a szkoda , bo dużo jest takich nielegalnych " małżeństw". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja też mam 24 lata i też o ślubie nie myślę, zresztą teraz nawet nie mam faceta, więc o czym tu myśleć?
![]() ![]() Ślub cywilny mogłabym wziąć, choć jest to dla mnie w zasadzie tylko kwestia łatwiejszego załatwiania jakichś spraw formalnych... Kościelnego nie wezmę, bo nie chodzę do kościoła, w Boga też już chyba przestałam wierzyć... I nie mam zamiaru kłamać przysięgając, że wychowam swoje dzieci w wierze katolickiej (nie pamiętam dokładnie, jak brzmi ten fragment przysięgi), bo wiem, że na pewno nie będę swoich dzieci ciągać po kościołach, bo sama tam nie chodzę. ![]() Kiedyś już był podobny wątek (ale nie pamiętam tytułu) i rozwinęła się zażarta dyskusja nt. ślubu kościelnego. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Pozdrawiam. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Coś w tym musi byc Koko, hehe
Ja "chodziłam" z moim facetem 10 lat nim zdecydowaliśmy sie na ten krok. Oczywiscie ślub był cywilny - dla względów formalnych. Ot proza życia... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Po co komu slub ..ja jakos nie chce slubu chyba nie doroslam do tego :| a moze poporstu taka jestem czy musze miec papierek ze jestem z moim ukochanym do konca?chyba nie poza tym rozwody sa drogie podobnie jak wesele jak juz to skromna uroczystosc i napenwo nie koscielna !!
urzad stanu cywilnego , ja ukochany swiadkowie , chrzeesni, rodzice i rodzenstwo
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
O samym ślubie czy weselu - nie marzę, to dla mnie mało istotna otoczka. Ale chcę kiedyś żyć w małżeństwie, w takiej całkowitej wspólnocie, stworzyć własną rodzinę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Mam tak samo jak Złośnica :tak: Otoczka mnie niezbyt interesuje, kościelnego i tak nie wezmę, ale chciałabym wyjść za mąż.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
ja tez chce slub,rodzine-ale dopiero, gdy bede tego calkowicie pewna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ślub tak... Ale jaki to nie wiem... Katoliczką nie jestem, chociaż moi rodzice są... Mama powiedziała, że jeśli nie będę brała ślubu w kościele katolickim to ona na niego nie przyjdzie. Chyba będzie musiała się z tym pogodzić... Jak spotkam tego jedynego z którym mam być to na pewno ślub... Nie uznaję życia ze sobą bez ślubu. Ale to kwestia mojej wiary w Boga.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny czemu wy nie marzycie o ślubie. Jakieś dziwne jesteście
![]() ![]() ![]() Takie jest moje zdanie o małżeństwie. Może to dlatego że mieszkam w małej mieścinie, i non-stop zarówno ja jak i koleżanki w moim wieku, a tym bardziej jedna koleżanka która ma 32 lata i nie ma męża (bezczelna ![]() Reasumując, męża tak, ale nie wcześniej niż za 10 lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Nie wiem, czy chciałabym wziąść ślub... a jeśli tak, to na pewno nie kościelny.
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
ja nie marze o slubie ,mam faceta ,dziecko i jest ok.
jesli kiedys wezme slub to tylko przed pania z łańcuchem ,nigdy koscielny. albo bedzie to wielka popijawa albo skoromny ślubki ![]() nie rozumiem slubów koscielnych bo babcia,bo suknia, bo trzeba a do kosciola nie chodze na codzien, łykam piguly i jestem za aborcja. ale bierzcie sluby jak najczesciej -zarabiam na slubach wiec do ołtarza! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Aby tworzyc zwiazek,rodzine nie potrzebuje ani ślubu ani calej otoczki zwiazanej z tym faktem,jest to dla mnie totalnie zbyteczne. A jezeli wogole zdecyduje sie na slub to tylko cywilny,nie ma mowy o ślubie koscielnym ale to juz zupelnie inna bajka zwiazana z moimi przekonaniami. Zreszta na obecna chwile jest dobrze tak jak jest i nawet nie mysle o slubie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
A je przez całe życie miałam wizję ucieczki sprzed ołtarza i nawet miewałam takie powtarzające się sny.
Ale jak przyszło co do czego i już jestem przeszło trzy lata po ślubie, to bardzo miło wspominam tamten dzień. Nie stresowałam się ślubem, nie miałam watpliwosci, czy to ten mężczyzna, nie było napięcia i oczekiwania, ani kłótni - bo wszystko załatwiliśmy w dwa miesiace, bez długich przygotowywań. Tego dnia czułam się i wyglądałam niczym księżniczka, byłam bardzo blisko psychicznie mojego męża (było to wspaniałe, niczym podczas seksu, ale bez seksu). Poza tym jakoś symbolicznie rozstałam się z rodzicami (przed ślubem nie mieszkałam z Rafałem), czułam, że rozpoczyna sie nowy etap mojego życi! I mam wielką ochotę powtórzyć to wszystko / przypomnieć sobie w 5 rocznicę - zrobić imprezę w lokalu dla znajomych i poszaleć. No nawet nie muszę wyglądać najpiękniej ze wszystkich ![]() ![]() A. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
A ja marzę o ślubie...o tym żeby założyć piękną białą suknie i złożyć przysięge małżeńską.Mam nadzieję ,że to będzie najpiękniejszy dzień w moim życiu.Mogłabym już teraz ze szczegółami opisać jak powinien wyglądać mój ślub...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Ja raczej nie jestem zwolenniczką ślubów, przynajmniej narazie do tego 'niedojrzałam' ale może kiedys.... obecnie mam taką teorie że jestem młoda i chce się wyszaleć a nie przywiązywać do kogoś... jestem niezależna i nie cierpie być ograniczana przez 'partnera'...
![]() 'żyj kazdym dniem, tak jakby miał to byc twój ostatni' - to jest moje motto życiowe i tego się trzymam... ![]()
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
ja na pewno do ślubu nie będę się spieszyła ale wielkie, wystawne wesele chciałabym mieć
![]()
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Eh, nie ma co ukrywać. W moim przypadku chodzi wyłacznie o super kiecke i wielką imprezę. W żadne tam zespolenie duchowe nie wierzę! Ani tym bardziej w słowa "i nie opuszczę Cię aż do śmieci" - statystyki w tym wypadku sa bezlitosne!
Oczywiście kiedyś tam marzyła mi sie piękna i wzruszająca ceremonia ślubna, ale wtedy byłam nastoletnią idealistką - dość szybko mi przeszło. Teraz ślub, z mojego punktu widzenia, wiązałby się z ogromem pracy, nakładami finansowymi (bo jak wymagać, żeby rodzice fundowali wesele starej babie) i całą masą papierkowych problemów. Oczywiście mogłabym wyjść za mąż, o ile mogłabym się migiem rozwieść tak, jak w krajach islamskich mężczyzna rozwodzi się z kobiteą mówiąc trzy krotnie: rozwodze się z toba, rozwodzę się z tobą, rozwodzę się z tobą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
A ja nie rozumiem dlaczego ślub tak wielu kobietom kojarzy się tylko ze zniewoleniem, praniem skarpetek, gotowaniem obiadków
![]() ![]() A jeśli chodzi o całą otoczkę... szczerze mówiąc gdyby ślub koniecznie musiał wiązać się z ceremonią w kościele, białą suknią i weselem, to... poważnie bym się zastanowiła ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:26.