![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Weselne oszczędności
Dziewczyny, wpisujcie tutaj Wasze patenty na mniejsze lub większe oszczędności w trakcie organizowania ślubu, wesela. Myślę, że przyda się to parom, które dysponują mniejszą sumą. Przecież czasem można zrezygnować z niektórych rzeczy, czy stosować zamienniki. Nie oznacza to, że nasz ślub czy wesele będą gorsze. Kto wie, może nawet bardziej oryginalne i zaskoczymy naszych gości?
P.S. jeśli było (bo nie udało mi się znaleźć podobnego wątku), to proszę o skasowanie
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Weselne oszczędności
-kupno używanej sukni
-wypozyczenie sukni lub smokingu -samodzielne zrobienie zaproszen/winietek -allegro (mozna kupic setki rzeczy i dodatki do sukni po naprawde niskich cenach) -rezygnacja z zespolu na rzecz DJa -bezalkoholowe wesele (nie wiem czy to mozliwe ![]() -hurtownie (alkohol, cukierki) -kucharki zamiast cukierni (jesli chodzi o ciasta) -dekoracja z polnych kwiatow (pod warunkiem ze to pora letnia - wiedzialam taka dekoracje - cudna) -poprosic kogos z rodziny aby wiozl was do slubu zamiast brac auto z wypozyczalni. nie wiem co jeszcze... ja uwazam ze to jest zbyt indywidualna sprawa. mozna np. leciec z kosztami po calosci tzn zastosowac sie do wszystkich wyzej wymienionych ale zazwyczaj pary maja jakies swoje wymagania - np. musi byc zespol albo panna mloda nie wlozy uzywanej czy wypozyczonej sukni. na weselu da sie zaoszczedzic ale niestety sa rzeczy na ktorych sie nie da. na pewno nie mozna oszczedzac na jedzeniu - to byc musi. za to mozna zamiast placic w lokalu 170zl/os. wynajac sale bez catheringu i samemu zorganizowac kucharke i obsluge - na pewno wyjdzie kilka tysiecy taniej. z tego co sie orientowalam to od 3tys wzwyz mozna zaoszczedzic - w zaleznosci od liczby gosci.
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
1 mi udało sie znalesc sale gdzie dopasowują sie do twojego budzetu a nie ty do nich układacie razem menu i tu jest najwieksza oszczednosc
2 ja zamiast wynajmowac fotografa wziełam ciotke po asp ten sam rezultat:P zawsze mozna tez wziąśc znajomego:P 3 auto do slubu nie wynajmowac ale poprosic kogos z rodziny /znajomego co ma lepsze/lub zabytkowe i kojene koszta sa ciete 4 zaproszenia zrobic samemu na kompie:Pduzo pracy z tym nie ma a jakis własny wkład wesele jest 5. suknie mozna uszyc u dobrej krawcowej a model zawsze mozna poszukac w salonach i przymierzyc czy bedzie dobry 6 niektórzy sami wykonują dekoracvje kwiatowe 7.zamiast orkiestry dj mozna wymieniac w nieskonczonosc ale tak naprawde wszystko zalezy od tego co dla kogo jest wazne trzeba sie rozejrzec i zastanowic co i jak ![]()
You must have known that I was lonely Because you came to my rescue And though I know that this is heaven How could so much love be inside of you ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Moje propozycje są takie:
- jeśli nie chcesz wynajmować auta, a nie masz nikogo znajomego z fajnym samochodzikiem, zamieść ogłoszenie na portalu miejskim, albo innym, że poszukujesz np. białego, eleganckiego samochodu co by Cię zawiózł do ślubu. Cena np. 50 zł/godz (wynajęte samochody takie typowo ślubne liczą sobie 100zł/godz). I już oszczędzam połowę kwoty. Ja takie ogłoszenie zamieściłam i odzew był ![]() - zrezygnuj z żywych kwiatów na samochodzie i na sali, to jest dość duży wydatek - kupić używaną biżuterię ślubną bądź pożyczyć od przyjaciółek, ew. założyć jakąś wyjściową biżuterię (w której np. byłaś na studniówce czy na innych weselach) - hurtownie z alkoholem czy napojami - szycie sukni u krawcowej bądź kupienie używanej - DJ zamiast zespołu (najczęściej jest tańszy) - można również ustalić datę poza sezonem ślubnym, w takich miesiącach jak styczeń, luty, marzec, listopad (koleżanka brała ślub w lutym i dostawała tort gratis od restauracji, oszczędność rzędu 500 zł) - poszukać początkującego fotografa, który zrobi zdjęcia za darmo (bo potrzebuje do swojego portfolio) albo za małe pieniądze - przy zamawianiu bukietu lub fryzury unikać słowa "ślubny/a" bo to automatycznie podnosi cenę o ok. 50% - znaleźć znajomą makijażystkę, ew. zamówić do domu, pani zrobi makijaż na własny rachunek, nie będzie musiała oddawać części salonowi, więc powinna taniej policzyć - samodzielne wykonanie zaproszeń i winietek Pozdrawiam i życzę udanego planowania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Nie wiem czy moj pomysł sie sprawdzi, bo to zależy jak długo jest do wesela
![]() My z narzeczonym wrzucamy do "duzego wazonu" wszystkie drobne pieniadze z portfela 1 , 2 ,5 gr czy 10 20 50 gr ale i tez 1 i 2 złotówki. Przez 8 miesięcy udało nam się w taki sposób zebrac 260zl, a do ślubu jeszcze 22 miesiące. Więc mamy nadzieję, ze kasy bedzie dużo więcej i będzie np. na dekoracje lub zaproszenia ,winetki czy naklejki na alkohol ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Myślałam też o: - przystrojenie kościoła zrobić samemu (poupinać kupione materiały i kwiaty). Byłam na ślubach, które odbywały się w małych, starych kościółkach i zrezygnowano z przystrajania, było to zbyteczne. Zostawiono tylko pokrowce na krzesła młodych. Można też spróbować skontaktować się z innymi parami, które tego dnia też biorą ślub w tym samym kościele.To znacznie obniży koszty dekoracji, gdyż kwota końcowa dzieli się na wszystkie pary. - rozwożenie gości- zamiast wynajmować firmę czy taksówki, możemy ugadać się z gośćmi kto kogo zabiera (jeśli będą jacyś zmotoryzowani goście, niepijący;p). Czasem ktoś z rodziny pracuje w firmie, która dysponuje służbowymi busami. Można spróbować troszkę po znajomości je wynająć. - jeśli musimy gościom zapewnić nocleg w domu weselnym, to starajmy się 'pakować' ich po parę osób do pokoju. Np. czwórki bliskich znajomych (czyli nie możemy dopuścić do sytuacji, że ktoś będzie musiał być w pokoju z osobą, którą słabo zna/nie lubi itp.). Jeśli nocleg jest w tym samym miejscu, co wesele- negocjuj ceny - zamiast grubych obrączek, można kupić standardowe, węższe i zrezygnować z brylancików itp. Można też na obrączki przeznaczyć starą biżuterię, ale to niestety zwykle odbija się na jakości (i często kolorze) - ciasta możemy zrobić sami, zamówić u prywatnych osób a nie w cukierni albo poprosić niektórych znajomych/rodzinę aby każdy przyniósł jakieś ciasto - zamiast bukietu weselnego, jeden duży kwiat (mnie się podobała panna młoda ze słonecznikiem) - sami robimy winietki - rezygnujemy z alkoholu całkiem, albo jako nagrody podczas oczepin dajemy coś tańszego (miniaturowe butelki alkoholu lub zamiast wódki np. czekolady itp.) - pierwszy taniec- jeśli nie planujemy show, to uczymy się kroków z YT ![]() - szukajmy talentów wśród znajomych i wykorzystajmy ich do pomocy (przystrojenie sali, zdjęcia, makijaż itd.) - do ślubu nie musimy jechać limuzyną (jak w poprzednich komentarzach, poszukajmy zamiennika) - DJ zamiast drogiego zespołu (piosenki będą śpiewane w oryginale, wg ustalonej przez Was playlisty) - tablice rejestracyjne z imionami młodych- wg mnie zbędny gadżet - znajdź lokal, który ma własne ozdoby (nie będziesz musiała kupować własnych. to samo dotyczy sprzętów) - możesz zamiast soków kupić dobre zagęszczone syropy i rozcieńczyć je wodą - kupcie tańsze zaproszenia lub zaprojektujcie je sami i wydrukujcie na ozdobnym papierze. To samo dotyczy winietek. A zamiast nich można też położyć na stole taniego lizaka, z karteczką z imieniem i nazwiskiem przyklejoną do patyczka.
Nie jestem idealna. Ale za to wyjątkowa... -------- Edytowane przez claire_b Czas edycji: 2011-09-02 o 15:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
u nas oszczędności było sporo, m.in:
- udało nam się znaleźć samochód po znajomości i płacimy tylko za koszty paliwa, - nocleg dla gości - zamiast hotelu (nawet te tańsze ok. 60 zł/os) agroturystyka - 15 zł/os, - biżuteria - kupiłam elementy i zrobiłam sama (koszt około 30 zł, bardzo podobna na allegro około 200), - dekoracja samochodu młodych, aut rodziców i domu - zamówiłam na allegro organzę, w hurtowni kwiatowej kupiłam stroik i różyczki luzem, wstążkę i takie perełki na żyłce - całość poniżej 50 zł, - samodzielnie robione zaproszenia (1,5 zł/szt), zawieszki na wódkę (3 gr/szt), listy gości (około 1 zł/szt), wkładki do ciast (2 gr/szt), - welon - co prawda długi kupiłam, ale ten na przebranie miałam pożyczony od koleżanki, - butki na przebranie - kupiłam w chińskim sklepie trampeczki za 18 zł ![]() - albumy dla rodziców - kupiłam przez groupona kupon na wywołanie 100 odbitek za chyba 20-kilka zł, albumy na allegro po 18 zl (dekoruję je sama), jak tylko będą zdjęcia to wszystko posklejam do kupy ![]() - dekoracja kościoła - dogadaliśmy się z 2 parami biorącymi ślub w tym dniu, i dzięki temu z 500 zł zrobiło się 200 (bo dopłata 50 zł za to, że dekoracja "stoi" na kolejnym ślubie), - pan rozwożący gości po zabawie - kolega taty, posiadający mini vana, on chciał dorobić, my zaoszczędzić - zamiast około 500 zł za taxi daliśmy mu 200, - sukienka - z wyprzedaży (model szyty na mnie, ale z poprzedniej kolekcji), - garnitur dla młodego - zamiast "ślubnego" kupiony w normalnym sklepie z garniturami. My wybraliśmy Sunset Suit, ze względu na dobrą jakość. Trafiliśmy też przy okazji na jakąś obniżkę z okazji urodzin galerii - zamiast 600 zł daliśmy 420 ![]() Wg mnie warto dużo wcześniej zastanowić się, czy nie macie jakichś znajomych, którzy Wam mogą pomóc. Dzięki temu, że dużo wcześniej o tym pomyśleliśmy, mieliśmy możliwość wybierać i przebierać. I przede wszystkim porządnie pochodzić i pomyśleć. Sukienki szukałam dobre 2-3 miesiące, garnituru też gdzieś tyle. Z wesela jesteśmy bardzo zadowoleni i nasi goście też. Tak jak już ktoś wcześniej napisał - nie warto oszczędzać na jedzeniu (nam się udało dogadać tak z cateringiem, że dostosowali do nas menu do tego stopnia, że niektórym gościom wydawało się, że było "chyba z milion dań" - zamówiliśmy obiad + 4 kolacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A może by tak zamiast zamawiać tort na niewiadomo jakim stolażu zamówić zwykły, piętrowy niezdobiony tort "urodzinowy". A potem samodzielnie ozdobić ładną wstążką, żywymi kwiatami czy czym tak kto chce? Nie żebym się na cenach tortów znała, ale to może chyba obniżyć koszty tortu.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
widać, że niebiosa były Wam przychylne! Udało Wam się trafić na wiele rabatów itd.
![]() ![]() dokładnie, trzeba wcześniej zapytać. Często się nie zgadzają, bo nie chcą stracić zarobku, albo w razie jakiejś salmonelli w tych ciastach, nie mieć problemów :p ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale to wiesz co, możecie pójść na kompromis. W tych "tortach" babeczkowych często na samej górze stelażu jest malutki torcik, tak, żeby Młodzi mogli go pokroić ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do pogrubionego: Skad takie informacje o obraczkach przetapianych przez złotnika ze sa gorszej jakosci i o innym kolorze ![]() ![]() ![]() Ciasta robionego w domu wiekszosci lokali nie "wpusci" na wesele, w razie jakiegos zatrucia musza miec podkladke ze za ciasto odpowiada inna firma i tam nalezy przeprowadzic kontrole... Co do syropow rozcienczanych woda, wyobrazasz sobie tym zapijac wodke? ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Zrezygnować ze stołu wiejskiego, stołu rybnego, fontanny czekoladowej.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Przyjaciółka z narzeczonym chcieli właśnie stare pierścionki przetopić na obrączki, ale jubiler im odradził, bo kolorów złota się nie powinno mieszać, a tamte były nie najlepszej próby i obrączki ostatecznie mogły wyjść w kolorze złota z lekką miedzią :P (mam stare pierścionki, które jeszcze z ZSRR były przywożone no i nie mają pięknego jasnego koloru). No ale było to zasłyszane. Głowy nie dam. W każdym razie młodzi ostatecznie kupili całkiem nowe obrączki. Cytat:
![]() Poza tym napoje nie są tylko do popijania alkoholu. Na weselach są też osoby niepijące. Można postawić na stół i soki i rozcieńczone syropy(pół na pół, może akurat będzie to jakaś oszczędność. byle za mocno nie rozcieńczać, bo faktycznie nam skąpstwo wypomną ;p). Poza tym znam osoby, które wolą takie syropy od napojów z kartonu ![]()
![]() |
![]() |
#17 | ||||
Zakorzenienie
|
![]() z tym jedzeniem to zawsze jest tak ze oni musza miec tyle porcji ile jest gosci + 5 wiecej w razie czego. oczywiste ze nikt nie bedzie na darmo kotletow smazyc. akurat w lokalach tego problemu nie ma - na pewno nie jest za duzo i za duzo ci nie dadza. dostaniesz to co zostalo na stolach. a na stolach musza byc salatki, wedliny i wiele innych mimo tez ze prawie nikt tego nie je i potem to dostajesz do domu, mimo tego ze salatka jak postoi 8h w cieple to juz sie nie nadaje do jedzenia. z tym noclegiem zamiast kwiatow to wg mnie nie jest dobry pomysl. ja bym sie chyba poczula lekko urazona - raz ze ktos mowi mi ze sama mam sobie ten nocleg oplacic, a dwa ze niemal zmusza mnie ze tak wlasnie mam zrobic. poza tym kwiestia finansowa - bukiet kwiatow kosztuje ok. 40zl, a nocleg kosztuje minimum 40zl od osoby. a zazwyczaj jest para - to juz daje 80zl od osoby. nie chce mowic jak przychodzi rodzina z 3 dzieci i oni tez normalnie daliby bukiet za 40zl a tak to musza zalatwiac nocleg dla calej rodziny za 200zl ![]() nie znam PM-ki ktora nie poszlaby w tym dniu do fryzjera. co do alkoholu to tez mysle ze moga na sale nie wpsucic takiego alkoholu wlasnej produkcji. Cytat:
Cytat:
![]() tez slyszalam wlasnie o fatalnej jakosci sunset suits:/ chociaz sie zastanawiam kto to pisze... bo jezeli sa to opinie osob dla ktorych garnitur z naturalnej jakiejs egzotycznej welny za 7000zl to norma to ja sadze ze bylabym jednak zadowolona z SS ![]() ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
To naprawdę zależy od lokalu wszystko. W naszym lokalu można mieć swoją wódkę, własne wędliny bimberki nalewki i inne na stół wiejski, własne ciasto. I wszystko "domowe" i nie musi być ze sklepu (wódka musi być ze sklepu/hurtowni
![]() Ale ja ze wsi jestem i u mnie wszystko jest "nasze" i świeże ![]() i taki np stół wiejski zawsze robi u nas furorę zwł wsród "miastowych" bo wszystko jest świeże i robione z sercem ![]() ![]() Poza tym właściciele powiedzieli że jedzenie po weselu oddają co zostanie ALE sałatek, surówek nam nie dadzą ZA ŻADNE SKARBY ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nam wlascicielka sali powiedziala wprost - ona nam da wszystko ze stolow ale te wedliny to raczej juz dla pieska pojda.
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Syrop rozcienczony nie nadaje sie do popijania wodki, bo jest zbyt... wodnisty, nie zabije smaku wodki. To tak jakby popijac wodke woda z cytryna ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Zobaczymy jak sie spisze garnitur mojego Tzta za tydzien na naszym slubie i weselu ![]() ![]() ![]() A co do oszczednosci jeszcze, promocje, promocje i jeszcze raz promocje ![]() My kupilismy Cole, Sprite i Fante 1litrowa za 2,99 zl z darmowa dostawa w sklepie internetowym Alma, jeszcze dali mi 10 zl rabatu jako ze to byly moje pierwsze zakupy u nich ![]() Soki spokojnie mozna kupic w dyskontach typu Lidl czy Biedronka, oczywiscie te sprawdzone co sa sokami, a nie napojami czy nektarami. Skoro i tak beda podawane na stolach w dzbankach, to ktos musial by byc mega smakoszem zeby odroznic sok pomarnczowy z Lidla od tego z Hortexu. Pamietac ze jesli jedna rzecz jest w danej hurtowni czy sklepie duzo tansza, to jest szansa ze inne rzeczy sa sporo drozsze, wiec sie od razu nie napalac ze kupicie tam wszystko ![]() W hipermarkecie na pewno nie kupie wodki z promocji, za duzo sie nasluchalam o podrabianej wodce z oryginalna banderola itp. z Tesco czy innego sklepu. Ile w tym prawdy to nie wiem, ale wole nie ryzykowac :niewie: Jesli mieszkacie w duzym miescie to warto poszukac hurtowni alkoholu w mniejszym miasteczku obok. W moim miescie hurtownie sa tak "rozpuszczone" ze ceny maja jak w pierwszym lepszym sklepie i jeszcze zwrotow nie przyjmuja... Znalazlam hurtownie kolo miasteczka obok mnie, prawie po drodze na nasza sale weselna, ktora jak sie okazalo tez ich zaopatruje w alkohol, a ktora sprzedaje Sobieskiego 0,5l w cenie 18 zl, a wszedzie widzialam za 23 zl. Dodatkowo przyjmuja zwroty do tygodnia po weselu w wysokosci 20% zamowienia ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kontrole sanepidu są rzadkie i nie załatwią wszytskiego. Nie mówię że ciasta z cukierni są złe ale wole własne , może dlatego że u mnei w domu zawsze się piekło ![]() Jak już pisałam, mieszkam na wsi, więc jajka mamy swoje, z własnych hodowanych, biegających kur, mleko i inne produkty mleczne od krówki żywiącej się świeżą trawą, wędliny robione są w mieszkaniu u wujka więc jest czyściutko ( robi to tylko okazjonalnie ale wychodzą mu przepyszne, a świnka jest badana wcześniej) chleb pieczony przez teścia na zakwasie ( oni nie kupują chleba tylko pieką), bimberek robiony też przez wujka ![]() To też jest jakaś forma oszczędności, swoje produkty, ciasta zwykle pieką ciotki w formie odrobku( oni nam my im) ale jakbym miała wziąć niesprawdzone produkty czy ludzi to też bym nie ryzykowała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Co do winietek i zaproszeń, zależy na jaką liczbę osób są potrzebne, u mnie na neicałe 40 nie opłacało mi sie bawić w ręczne wykonywanie
![]() wszystko kupiliśmy na all i jedynie zaproszenia wyszły nas sporo ale to dlatego, że nie braliśmy najtańszych, tylko te które nam się spodobały i były bardzo dobrej jakości ![]() warto też pomysleć o takich zakupach w sezonie "nie ślubnym" listopad-luty bo wtedy wszystko jest o pare gr/zł tańsze ![]() sukienkę kupiłam na wyprzedaży, model z poprzednich lat ![]() wzięliśmy DJa zamiast zespołu, auto znajomego zamiast z wypożyczalni, ozdoby tez kupiliśmy na all, biżeuterię zrobiła mi koleżanka koleżanki, taniej niż w sklepie i na all ![]() wystarczy odpowiednio wcześnie zabrać się za przygotowania, śledzić ceny i naprawdę na pierdołach można kilka stówek zaoszczędzić ![]() niepolecam jedynie brania znajomych fotografów, tym bardziej jeśli nie ma się filmu i zdjęcia mają być jedyną pamiątką ![]() fakt, można zaoszczędzić $$ ale czy to ma sens, jeśli później okazuje się, że oczekiwaliśmy czegoś zupełnie innego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a zdradzisz ile palciliscie za garnitur w bytomiu? tez nad tym myslalam bo slyszalam ze to dobra firma. no wlasnie garnitur to jest to co musi byc dobrej jakosci. juz nawet po sukni nie widac tak jak jest uszyta z kiepskich materialow jak p-o garniturze. wiec mysle ze z tym moze byc najwiekszy problem:/ tez slyszalam o tych podarbianych wodkach i wlasnie boje sie... nie wiem czy to prawda ale nie chcialabym ryzykowac. a z drugiej strony ceny kusza. bedziemy szukac hurtowni. raz w carrefourze byla taka promocja 1l coca coli za 3,29 + druga butelka coca coli tez 1l gratis ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Bardzo podobny garnitur mierzyl w Pierre Cardin, tylko ze kosztowal 1600 zl ![]() ![]() Warto polowac na wyprzedaze kolekcji w Bytomiu, jakos od konca lipca wyprzedawali letnia kolekcje i wszystkie garnitury byly -50%, oczywiscie ten Tzta tez, kosztuje teraz 600 zl, ale rozmiar tylko na 1,82m ![]() Edit: W Bytomiu jest o tyle dobrze, ze wszelkie przerobki krawieckie do 2 lat od zakupu sa za darmo ![]() ![]() ![]() A co do promocji w Carrefourze, to widzialas ja w sklepie? ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() Edytowane przez karolina2020 Czas edycji: 2011-09-03 o 13:18 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() i mowisz ze ten z bytomia jest dobrej jakosci? musimy sie przejsc po sklepach... a on byl szyty na miare czy dopasowany? bo czytalam ze oni dopasoowuja garnitur do kazdej sylwetki. 1200zl to jeszcze nie jest jakos tragicznie. chociaz liczylam ze na ubior tż 1200zl wystarczy. ale nie wystarczy jak sam garnitur bedzie tyle kosztowal. no ale jak bedzie idealnie dopasowany i dobrej jakosci to warto. a nie mysleliscie o takic zwyklych sklepach z garniturami gdzie mozna kupic za 300-500zl? zastanawiam sie czy jest jakas wielka roznica miedzy tylko zwyklymi a tymi firmowymi.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Bylismy w takich zwyklych sklepach, ale nigdzie nie zajmowali sie dopasowywaniem marynarki, a skrocic czy zwezic spodnie to kazdy glupi potrafi, gorzej z marynarka ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() Edytowane przez karolina2020 Czas edycji: 2011-09-03 o 14:21 Powód: literowka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, można też samodzelnie się pokusić o bukiet, jeśli nie chcemy jakiegoś super wypasionego:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=149155
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
dobry pomysł. Mi się marzy bukiet stokrotek. Ale tych z mocno żółtymi środkami. Tu jest kilka pięknych
http://forum.styl.fm/bukiet-ze-stokrotek.t62168.htm Niestety stokrotki mają delikatne, cienkie łodyżki, więc ciężko by mi było ułożyć ładny bukiet, nie mając w tym żadnego doświadczenia. Może jest taka odmiana z długimi grubymi łodygami? ![]() W każdym razie, jak robimy samodzielnie bukiet, to lepiej na jakichś podobnych zielskach wcześniej przećwiczmy ![]()
Nie jestem idealna. Ale za to wyjątkowa... -------- Edytowane przez claire_b Czas edycji: 2011-09-03 o 15:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:40.