USG jajników a zapłodnienie-proszę o pomoc - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-24, 18:54   #1
EdziaO
Zakorzenienie

USG jajników a zapłodnienie-proszę o pomoc

Dziewczyny!

Pisałam już w dwóch miejscach, czytałam w necie i bardzo mi zależy, żeby wypowiedział się ktoś kto miał już kontakt z taką sprawą. Najprawdopodobniej moje pytanie jest głupie-zdaję sobie z tego sprawę, więc proszę mnie nie rugać. Ale za bardzo mi zależy, żeby nie rozwiać sobie wątpliwości.
Staramy się o dziecko i moja gin chce mi zrobić USG jajników. Wolny termin ma na 3 listopada(ale nie z powodu zbadania owulacji). Mój okres płody wypada między 30.10-05.11 i będziemy walczyć usilnieCzy takie USG dopochwowe nie zniweczy naszych starań?Czy nie wpłynie źle na przyczajone tam żołnierzyki lub ewentualnie szczęśliwie zapłodnione jajeczko?Czy lepiej to odłożyć?

Na pewno wiele z Was miało monitoring cyklu i zna odpowiedź na to pytanie. Czy monitoring odbywał się cały czas-czy z przerwą właśnie z tego powodu?Jest jakieś ryzyko?Np. owulacja wypadnie mi 2 a 3 zrobi to USG i co się stanie z tym jajeczkiem?Lub wypadnie właśnie 3, my dobe wcześniej zapewnimy brygadę opancerzoną-a ten aparacik ich nie pouszkadza?

Czy jedno nie wyklucza drugiego?

Jak to jest prosze pomóżcie!!!!

„Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła”

Edytowane przez EdziaO
Czas edycji: 2009-10-24 o 18:55
EdziaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-25, 09:54   #2
addicted to wizaz
Zadomowienie

Dot.: USG jajników a zapłodnienie-proszę o pomoc

Myślę, że usg nie ma żadnego wpływu na żołnierzyki, bo gdyby bylo inaczej lekarze by nam o tym mówili.
Ja miałam usg robione w celu obserwacji owulacji (bodajże 2 razy), tj. czy rosna pęcherzyki tak aby mogło dojść do zapłodnienia. Akurat w tym cyklu, który miałam obserwowany nic z tego nie wyszło, więc dostałam skierowanie na kolejną obserwację, ale jak się okazało nie było potrzeby. Teraz jestem w 7 miesiącu. Więc głowa do góry, będzie dobrze.
addicted to wizaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-25, 10:33   #3
EdziaO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez addicted to wizaz Pokaż wiadomość
Myślę, że usg nie ma żadnego wpływu na żołnierzyki, bo gdyby bylo inaczej lekarze by nam o tym mówili.
Ja miałam usg robione w celu obserwacji owulacji (bodajże 2 razy), tj. czy rosna pęcherzyki tak aby mogło dojść do zapłodnienia. Akurat w tym cyklu, który miałam obserwowany nic z tego nie wyszło, więc dostałam skierowanie na kolejną obserwację, ale jak się okazało nie było potrzeby. Teraz jestem w 7 miesiącu. Więc głowa do góry, będzie dobrze.
dziękuję Ci bardzo-mam milion wątpliwości w głowie:-(7 miesiąc-to prawie że jużWszystkiego dobrego

Stary 2009-10-25, 15:03   #4
addicted to wizaz
Zadomowienie

Nie ma za co.
A przy okazji zapytaj może swojego lekarza, w końcu to powinien być fachowiec.
addicted to wizaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-25, 15:34   #5
xmila
Raczkowanie

EdziaO, ja właśnie dzięki takiemu USG jestem w 25 tc Więc myślę, że nie szkodzi to w żaden sposób Powodzenia!!!

Frane
k
Franiowe ząbki
Kota
xmila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-25, 16:46   #6
EdziaO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez addicted to wizaz Pokaż wiadomość
Nie ma za co.
A przy okazji zapytaj może swojego lekarza, w końcu to powinien być fachowiec.
Mam wizytę w czwartek i na 100% spytam, ale ponieważ do lekarzy mam umiarkowane zaufanie to wolę skorzystać z szansy i puścić pytanie na forum gdzie wszystkie mamy takie same marzenia i to samo jest dla nas najważniejsze, bo dla lekarza to nie zawsze...

---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Cytat:
Napisane przez xmila Pokaż wiadomość
EdziaO, ja właśnie dzięki takiemu USG jestem w 25 tc Więc myślę, że nie szkodzi to w żaden sposób Powodzenia!!!
A maiłaś to USG też po owulacji czy tylko przed????Bo właśnie się obawiam, czy po fakcie(jak już jest zapłodnione lub armia zbliża do celu albo "czatuje"na jajeczko) to wtedy im ten sprzęt nie zaszkodzi, nie zniszczy,nie uszkodzi...wiem, że sobie wkręcam, ale wiesz jak to jest...

Stary 2009-10-25, 18:04   #7
xmila
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez EdziaO Pokaż wiadomość
A maiłaś to USG też po owulacji czy tylko przed????Bo właśnie się obawiam, czy po fakcie(jak już jest zapłodnione lub armia zbliża do celu albo "czatuje"na jajeczko) to wtedy im ten sprzęt nie zaszkodzi, nie zniszczy,nie uszkodzi...wiem, że sobie wkręcam, ale wiesz jak to jest...
USG miałam tuż po owulacji, lekarz stwierdził, że była parę godzin wcześniej. I jak wrociłam do domu to powiedziałam TŻ, że to TERAZ Nie ma moim zdaniem możliwości, że ultradźwięki zaszkodzą plemnikom czy jajeczku to zaszkodzi. Powodzenia!!!
A tak a propos - długo się staracie o dzidzię?

Frane
k
Franiowe ząbki
Kota
xmila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-25, 18:12   #8
hexa84
Raczkowanie

GG do hexa84

Cytat:
Napisane przez EdziaO Pokaż wiadomość
Dziewczyny!

Pisałam już w dwóch miejscach, czytałam w necie i bardzo mi zależy, żeby wypowiedział się ktoś kto miał już kontakt z taką sprawą. Najprawdopodobniej moje pytanie jest głupie-zdaję sobie z tego sprawę, więc proszę mnie nie rugać. Ale za bardzo mi zależy, żeby nie rozwiać sobie wątpliwości.
Staramy się o dziecko i moja gin chce mi zrobić USG jajników. Wolny termin ma na 3 listopada(ale nie z powodu zbadania owulacji). Mój okres płody wypada między 30.10-05.11 i będziemy walczyć usilnieCzy takie USG dopochwowe nie zniweczy naszych starań?Czy nie wpłynie źle na przyczajone tam żołnierzyki lub ewentualnie szczęśliwie zapłodnione jajeczko?Czy lepiej to odłożyć?

Na pewno wiele z Was miało monitoring cyklu i zna odpowiedź na to pytanie. Czy monitoring odbywał się cały czas-czy z przerwą właśnie z tego powodu?Jest jakieś ryzyko?Np. owulacja wypadnie mi 2 a 3 zrobi to USG i co się stanie z tym jajeczkiem?Lub wypadnie właśnie 3, my dobe wcześniej zapewnimy brygadę opancerzoną-a ten aparacik ich nie pouszkadza?

Czy jedno nie wyklucza drugiego?

Jak to jest prosze pomóżcie!!!!
ja miałam monitoring cyklu dwa razy i dzieki niemu wiem czy mam owulację czy nie.od kwietnia z mezem staramy sie o dziecko.w tym miesiącu byłam nawet dwa razy i mojej gin-pierwszy raz między10 a 13dniem cyklu żeby spr czy jest owulacja. Musiałam iść jeszcze raz 14dnia cyklu i tez myslałam czy to czasem nie wpłynie niekorzystnie, ale moja gin powiedzała że na pewno to niczemu nie zaszkodzi
wieęc nie musisz się martwic że cos się stanie
mam nadzięje że Ci chociaż trochę pomogłam
pozdrawiam
hexa84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-26, 07:25   #9
EdziaO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xmila Pokaż wiadomość
USG miałam tuż po owulacji, lekarz stwierdził, że była parę godzin wcześniej. I jak wrociłam do domu to powiedziałam TŻ, że to TERAZ Nie ma moim zdaniem możliwości, że ultradźwięki zaszkodzą plemnikom czy jajeczku to zaszkodzi. Powodzenia!!!
A tak a propos - długo się staracie o dzidzię?
Staramy sie tak na 100% dopiero 3 cykl ale pigułke odstawiałam już ponada 2 lata temu i nie stosowaliśmy nic poza "uważaniem" i omijaniem tych dni "na oko" na zasadzie co będzie to będzie. I nic nie było. Więc teraz jestem po prostu przewrażliwiona do granic mozliwiści. Dzięki bardzo-dzieki takim odp. uspokajam się wewnętrznie-a to przecież bardzo ważne

---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ----------

Cytat:
Napisane przez hexa84 Pokaż wiadomość
ja miałam monitoring cyklu dwa razy i dzieki niemu wiem czy mam owulację czy nie.od kwietnia z mezem staramy sie o dziecko.w tym miesiącu byłam nawet dwa razy i mojej gin-pierwszy raz między10 a 13dniem cyklu żeby spr czy jest owulacja. Musiałam iść jeszcze raz 14dnia cyklu i tez myslałam czy to czasem nie wpłynie niekorzystnie, ale moja gin powiedzała że na pewno to niczemu nie zaszkodzi
wieęc nie musisz się martwic że cos się stanie
mam nadzięje że Ci chociaż trochę pomogłam
pozdrawiam
Bardzo bardzo mi pomogłaś-własnie o coś takiego mi chodziło

Stary 2009-10-26, 16:42   #10
hexa84
Raczkowanie

GG do hexa84

Cieszę się że mogłam Ci pomóc
hexa84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości