Finanse i rachunkowość gdzie najlepije? UMK toruń,UE poznań czy UE kraków? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-16, 14:01   #1
dziewczynazsasiedztwa
Przyczajenie

GG do dziewczynazsasiedztwa
Talking

Finanse i rachunkowość gdzie najlepije? UMK toruń,UE poznań czy UE kraków?

Mam problem. Jestem tegoroczną maturzystką,czytałam wiele wątków na forum o tym jak zachwalacie FiR i sama mam zamiar wybrać ten kierunek. Problem w tym,że jest on praktycznie wszędzie. I moje pytanie brzmi gdzie mam się udać. Wiem,że najlepsza jest Warszawa,ale nie biorę jej pod uwagę gdyż jest to bardzo drogie miasto. Myślałam o takich uczelniach jak UMK w Toruniu, UE w Poznaniu, UE w Krakowie, UMCS w lublinie. Możecie mi przedstawić swoje opinie na temat tych uczelni.?gdzie jest najtrudniej, gdzie są fajni profesorowie? Jakie sa koszty akademika?
dziewczynazsasiedztwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 21:44   #2
ewcia712
Raczkowanie

Dot.: Finanse i rachunkowość gdzie najlepije? UMK toruń,UE poznań czy UE kraków?

Jeśli to miałaby być moja opinia to największą renomę ma SGH w Wawie
A jeśli zastanawiasz się czy UEK w Krakowie, czy UMCS w Lublinie, to bierz UE w Katowicach, o wiele lepiej wyjdziesz
Z UMSCU po licencjacie spora część idzie na UEK do Krakowa, a z UEKu na SGH, więc samo mówi za siebie..
ewcia712 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 20:59   #3
RainSong
Raczkowanie

Dot.: Finanse i rachunkowość gdzie najlepije? UMK toruń,UE poznań czy UE kraków?

Cytat:
Napisane przez ewcia712 Pokaż wiadomość
bierz UE w Katowicach, o wiele lepiej wyjdziesz
Możesz powiedzieć czemu polecasz UE w Katowicach? Za rok planuję iść na mgr na informatykę i ekonometrię, i zastanawiam się nad wyborem uczelni. Biorę pod uwagę też UE w Katowicach. W tym roku skończyłam FiR na wrocławskim UE i się zawiodłam... ciężko cokolwiek załatwić na tej uczelni, olewają studentów, miałam kilka dość nieprzyjemnych sytuacji, dlatego nie chcę wracać na tą uczelnie. Teraz studiuje na politechnice i widzę całkiem odmienne traktowanie studentów, tutaj uczelnia jest dla studentów a nie na odwrót. Tego bym oczekiwała od przyszłej uczelni. Dodam że IiE chcę studiować zaocznie.
RainSong jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-31, 11:32   #4
ewcia712
Raczkowanie

Ciężko mi jest powiedzieć jak wszystko wygląda od środka, jak traktują studentów. Mówię jak jest szeroko pojmowana ta uczelnia. Chociażby to, że na ogłoszeniach o pracę często piszą: przyjmę absolwenta UE w Katowicach, więc to coś świadczy, a nie po UEKu. Poza ty, słyszałam wiele opinii pochlebnych na temat tej uczelni i wiele osób żałuje, że nie poszło tam na studia, tylko na UEK do Krakowa..Chociaż w rankingach UEK jest o jedną pozycję wyżej..A jeśli chodzi o podejście do studentów UEK-u to też można się bardzo zawieść. I jeszcze jedno powiem, ile ludzi, tyle opinii. Najlepiej jakbyś poznała albo zapytała taką osobę, która studiowała na tych dwóch uczelniach. Każdy może powiedzieć, ale tylko o swojej i też swoją macierzystą uczelnią. Ale weź pod uwagę SGH - najlepsza i prestiżowa uczelnia w kraju!
ewcia712 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 15:44   #5
201705250955
Konto usunięte

Gdzie mieszkasz (i czy bierzesz pod uwagę rozbieżność w km od domu- to chyba ważna sprawa, w jakiej odległości się mieszka)? Rozumiem, że wierzysz, że na studiach się wiele nauczysz i to Ci się najbardziej przyda do przyszłej pracy zawodowej. I tak, i nie. Po studiach niestety nie umiesz zbyt wiele, a przynajmniej tyle, by piąć się po szczeblach kariery podstawowego zawodu po tym kierunku- księgowej. Niestety wszystko wymaga wiele wysiłku po studiach, kończenia kursów, studiów podyplomowych- a co najważniejsze, doświadczenia. Na UMK jest ciężko, a na magistrze jest tak, że starają się tam dostać ludzie np. ode mnie z uczelni, gdzie poziom jest trochę niższy- mają automatycznie wyższą średnią i dostają się przed absolwentami UMK- też trzeba wziąć to pod uwagę. Mimo wszystko SGH to bardzo fajna szkoła, ale również bardzo wymagająca.
Ja wybrałabym szkołę o dobrej renomie najbliżej domu- wbrew pozorom oddalony o setki km od Ciebie Kraków może być dużo droższy, niż bliższa Ci Warszawa- oczywiście hipotetycznie, rozważając rozłąkę, czas i koszt dojazdów do domu.
Pozdrawiam
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-02, 08:27   #6
Kalabus
Rozeznanie

Studiowałam na UE w Krakowie. Odradzam zdecydowanie. Chwilami miałam wrażenie że znajduję się w centrum chaosu na całym globie. Załatwienie czegokolwiek w dziekanacie to cud, wykładowcy nie stawiają się na swoje dyżury, niektórzy nie potrafią wykładać (są też wybitni profesorzy - ale ich jest mało niestety). Po 3 semestrach podjęłam decyzję o rezygnacji i wzięłam się za inny kierunek na innej uczelni, który ukończyłam.

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości