|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Finanse i rachunkowość gdzie najlepije? UMK toruń,UE poznań czy UE kraków?
Mam problem. Jestem tegoroczną maturzystką,czytałam wiele wątków na forum o tym jak zachwalacie FiR i sama mam zamiar wybrać ten kierunek. Problem w tym,że jest on praktycznie wszędzie. I moje pytanie brzmi gdzie mam się udać. Wiem,że najlepsza jest Warszawa,ale nie biorę jej pod uwagę gdyż jest to bardzo drogie miasto. Myślałam o takich uczelniach jak UMK w Toruniu, UE w Poznaniu, UE w Krakowie, UMCS w lublinie. Możecie mi przedstawić swoje opinie na temat tych uczelni.?gdzie jest najtrudniej, gdzie są fajni profesorowie? Jakie sa koszty akademika?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Finanse i rachunkowość gdzie najlepije? UMK toruń,UE poznań czy UE kraków?
Jeśli to miałaby być moja opinia to największą renomę ma SGH w Wawie
![]() A jeśli zastanawiasz się czy UEK w Krakowie, czy UMCS w Lublinie, to bierz UE w Katowicach, o wiele lepiej wyjdziesz ![]() Z UMSCU po licencjacie spora część idzie na UEK do Krakowa, a z UEKu na SGH, więc samo mówi za siebie.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Finanse i rachunkowość gdzie najlepije? UMK toruń,UE poznań czy UE kraków?
Możesz powiedzieć czemu polecasz UE w Katowicach? Za rok planuję iść na mgr na informatykę i ekonometrię, i zastanawiam się nad wyborem uczelni. Biorę pod uwagę też UE w Katowicach. W tym roku skończyłam FiR na wrocławskim UE i się zawiodłam... ciężko cokolwiek załatwić na tej uczelni, olewają studentów, miałam kilka dość nieprzyjemnych sytuacji, dlatego nie chcę wracać na tą uczelnie. Teraz studiuje na politechnice i widzę całkiem odmienne traktowanie studentów, tutaj uczelnia jest dla studentów a nie na odwrót. Tego bym oczekiwała od przyszłej uczelni. Dodam że IiE chcę studiować zaocznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ciężko mi jest powiedzieć jak wszystko wygląda od środka, jak traktują studentów. Mówię jak jest szeroko pojmowana ta uczelnia. Chociażby to, że na ogłoszeniach o pracę często piszą: przyjmę absolwenta UE w Katowicach, więc to coś świadczy, a nie po UEKu. Poza ty, słyszałam wiele opinii pochlebnych na temat tej uczelni i wiele osób żałuje, że nie poszło tam na studia, tylko na UEK do Krakowa..Chociaż w rankingach UEK jest o jedną pozycję wyżej..A jeśli chodzi o podejście do studentów UEK-u to też można się bardzo zawieść. I jeszcze jedno powiem, ile ludzi, tyle opinii. Najlepiej jakbyś poznała albo zapytała taką osobę, która studiowała na tych dwóch uczelniach. Każdy może powiedzieć, ale tylko o swojej i też swoją macierzystą uczelnią. Ale weź pod uwagę SGH - najlepsza i prestiżowa uczelnia w kraju!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Gdzie mieszkasz (i czy bierzesz pod uwagę rozbieżność w km od domu- to chyba ważna sprawa, w jakiej odległości się mieszka)? Rozumiem, że wierzysz, że na studiach się wiele nauczysz i to Ci się najbardziej przyda do przyszłej pracy zawodowej. I tak, i nie. Po studiach niestety nie umiesz zbyt wiele, a przynajmniej tyle, by piąć się po szczeblach kariery podstawowego zawodu po tym kierunku- księgowej. Niestety wszystko wymaga wiele wysiłku po studiach, kończenia kursów, studiów podyplomowych- a co najważniejsze, doświadczenia. Na UMK jest ciężko, a na magistrze jest tak, że starają się tam dostać ludzie np. ode mnie z uczelni, gdzie poziom jest trochę niższy- mają automatycznie wyższą średnią i dostają się przed absolwentami UMK- też trzeba wziąć to pod uwagę. Mimo wszystko SGH to bardzo fajna szkoła, ale również bardzo wymagająca.
Ja wybrałabym szkołę o dobrej renomie najbliżej domu- wbrew pozorom oddalony o setki km od Ciebie Kraków może być dużo droższy, niż bliższa Ci Warszawa- oczywiście hipotetycznie, rozważając rozłąkę, czas i koszt dojazdów do domu. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Studiowałam na UE w Krakowie
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:19.