|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
nauka śpiewu
cześc
![]() mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, któraś z wizażanek spróbuje udzielic mi rady na podstawie swojego doświadczenia. polecacie prywatne lekcje z nauczycielem, czy może szkołę muzyczną - wydział wokalny? jakie są plusy i minusy każdego z tych rozwiązań? dodam, że interesuje mnie głównie praca nad techniką, obecnie śpiewam w chórze i angażuje się w różne niewielkie projekty, nie jest źle, ale chciałabym się dalej rozwijac, bo czuję, że od jakiegoś czasu stoję w miejscu. pozdrawiam serdecznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: nauka śpiewu
poppy seed, a jakie masz doświadczenie i przygotowanie muzyczne?
w jakim chórze śpiewasz? - chodzi mi o status i repertuar. chodzi o typowe przygotowanie emisyjne czy po prostu chciałabyś lepiej i więcej śpiewać? hm, no i skąd jesteś? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
śpiewam w dwóch chórach młodzieżowych mieszanych.
repertuar pierwszego, tego zdecydowanie bliższemu mojemu sercu ![]() drugi z doskoku i raczej jako zajęcie sobie czasu ![]() obecnie mam chwilową przerwę niestety ![]() pewnie, że chciałabym śpiewac więcej i lepiej ![]() jestem z Olsztyna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
EDUkator
|
Chodzę do szkoły muzycznej, co prawda nie na wokal, ale moim zdaniem jeśli nie chcesz jakoś szczególnie pogłębiać swojej wiedzy jeśli chodzi o teorię muzyki itp. to lepiej wybrać lekcje z nauczycielem.
A najlepiej takim, który uczy też w szkole muzycznej ![]() Tylko wiadomo też, że w szkole muzycznej są egzaminy, popisy, jakieś wewnętrzne koncerty. Czy to plus czy minus to sama oceń ![]() No i ile masz lat jeśli tak pytasz o szkołę muzyczną?
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jeśli chcesz iść bardziej w stronę śpiewu rozrywkowego, to wybierz nauczyciela, jeśli klasyka no to w sumie wszystko jedno. Tylko jeśli chcesz się uczyć już od teraz, to zostaje Ci tylko nauczyciel, bo szkoły muzyczne obecnie nie przyjmują. Ale z drugiej strony szkoła muzyczna jest za darmo, a nauczyciel nie.
![]()
![]() |
#6 |
EDUkator
|
Na którymś z wątków wyczytałam, że masz koło 17 lat. Nie wiem dokładnie jak to jest z wokalem i do którego roku życia przyjmują.
Ja chodzę do niepublicznej szkoły muzycznej, ponieważ z pewnych względów nie mogłam iść jako dziecko, mimo że bardzo chciałam, a potem miałam już przekroczony wiek na publiczną. Płacę 350 zł miesięcznie. Czyli wcale nie tak mało.
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Na wokal do szkoły muzycznej przyjmują od 16 do 21 r.ż.
![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
a Twoi chórmistrze czy dyrygenci nie mogliby polecić Ci kogoś?
Szkoła muzyczna jest dobrym rozwiązaniem dla kogoś, kto chce się kształcić na profesjonalnego muzyka. Jeśli chcesz popracować stricte nad techniką, poleciłabym zakręcić się za kimś, kto wykłada emisję głosu. Poza tym, możesz już pomyśleć o studiach w tym kierunku. Na wyższą uczelnię muzyczną przyjmują raczej dyplomantów po szkole muzycznej (chociaż znam i upartych bez dyplomu), ale możesz z powodzeniem startować po uprzednim przygotowaniu się (fortepian, kształcenie słuchu) na kierunek np. edukacja muzyczna na uniwersytetach czy akademiach pedagogicznych. Ja studiuję właśnie edukację muzyczną i śpiewania jest od groma, indywidualna emisja głosu, chór, zespoły wokalne, etc. Na mojej uczelni jest nawet specjalność na drugim stopniu - śpiew i muzyka estradowa. Są zajęcia z choreografii scenicznej, praca w studio itp. Sama śpiewam w chórze kameralnym, poważanym - trafiłam tam właśnie dzięki moim studiom. Dróg rozwoju jest mnóstwo. Najważniejsze to znaleźć osobę, która wyprawi Cię w drogę ![]() Aha, oczywiście jest mnóstwo ćwiczeń, które sama możesz wykonywać. Wbrew pozorom nauczyciel potrzebny jest, żeby praktycznie Ci je przedstawić i przypilnować, żebyś je dobrze wykonywała - z dbałości o głos, żeby krzywdy nie zrobić. Pytaj, szukaj - bo dziedzina cudowna! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
tuberosa, a gdzie studiujesz?
![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
W Kielcach na UJK, edukacja muzyczna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
dziękuję ślicznie za odpowiedzi
![]() tuberosa, tobie chyba najbardziej ![]() po zastanowieniu stwierdziłam, że chyba postawię na prywatne lekcje. głównie dlatego, że nie wiem, czy wyrobiłabym się czasowo z dwoma szkołami, nie zaniedbując przy tym ani jednej, poza tym w sumie nie wiadomo nawet, czy do muzycznej by mnie przyjęli. ze znalezieniem kompetentnej osoby raczej nie będzie problemu z wcześniej wymienionych przez ciebie powodów, a braki w teorii zazwyczaj uzupełniam z pomocą rodziców (oboje po edukacji muzycznej właśnie ![]() ale to chyba i tak dopiero za jakiś czas, bo aktualnie mam problemy z głosem i chyba będę musiała przejśc się do foniatry w końcu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
poppy seed, jeszcze teraz mi się przypomniała jedna rzecz. U Was w Olsztynie działa cudny pan - Marcin Wawruk. Oprócz tego, że jest profesorem i chórmistrzem, prowadzi warsztaty wokalne i jest specjalistą z zakresu emisji głosu. Pracuje z dziećmi i z młodzieżą. Może poszukaj jakiegoś kontaktu z tej strony?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
tuberosa, a masz może jakieś informacje nt. egzaminów na wokal na Akademię Muzyczną?
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Pani_Kredka, jakie konkretnie informacje Cię interesują?
Sama nie zdawałam na AM na wokal, bo nie mam dyplomu szkoły muzycznej - a właściwie bez niego nie ma szans. Tzn można, oczywiście, ale jak się domyślasz konkurencja jest ogromna i pierwszeństwo "niepisane" mają raczej wokaliści po szkole muzycznej. Egzamin podejrzewam wygląda podobnie jak na wszystkie kierunki artystyczne - matura + egz. praktyczny. Koleżanka, która zdawała do Krakowa, mówiła o sprawdzeniu słuchu, czyli kształcenie słuchu tj. interwały, trójdźwięki, poczucie tonalne, rytmiczne, powtórzenie melodii, rytmu. Poza tym trzeba przygotować utwory wokalne, jeden a capella, reszta może z akompaniamentem. No i wiadomo, że raczej chodzi o jakieś pieśni - sakralne, świeckie, fragmenty arii... No generalnie muzyka klasyczna. I z pewnością wymagają gry na instrumencie, fortepian z tego co wiem jest najmilej widziany jesli chodzi o wokal, to już z moich prywatnych obserwacji ![]() Nie mam 100% pewności jak na dzień dzisiejszy to wygląda, to było 3 lata temu. Ale nie sądzę, żeby jakoś diametralnie się to zmieniło. No i jest jeszcze wydział jazzu w Katowicach, tam pewnie repertuar do egzaminu inaczej wygląda, wiadomo. Poszperaj na stronach uczelni, są regulaminy rekrutacji, może któraś z wizażanek studiuje na wokalu. ---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- poppy seed, a co Tobie się dzieje z gardziołkiem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Kryteria egzaminów znam. Chodzi mi właśnie bardziej o szanse na przyjęcie. Np. jakie ma szanse sopran koloraturowy bez szkoły muzycznej? Po prostu czy jest ona tak bardzo bardzo ważna, że np. przyjdzie dziewczyna zaśpiewa świetnie dajmy na to "Bell song" z Lakme, ale nie będzie miała szkoły muzycznej - to ma jakieś szanse? No i czy nie lepiej próbować zagranicę? Tam ponoć zupełnie łatwiej jest się dostać, bo patrzą zupełnie inaczej.
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
teoretycznie - ma szanse. praktycznie - jeśli ich powalisz na kolana swoją koloraturą...
![]() ale szczerze - jakieś zaplecze trzeba mieć. jak nie szkoła muzyczna, to sama musisz łyknąć choćby podstawy harmonii, kształcenie słuchu, gry na fortepianie. i historii muzyki z literaturą muzyczną. bo potem będzie Ci się ciągnął ogon braków w stosunku do innych na roku. w końcu to studia, nie tylko wokalu tam wymagają. co do zagranicy - nie wiem nic, nie pomogę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ja pytam o moją znajomą, którą namawiam, żeby spróbowała iść na egzamin. Podstawy ma - gra na fortepianie w końcu.
![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Jak kase to bierz lekcje prywatne, w szkole różnie to bywa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:48.