|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Czereśniowe pyszności
Dziewczyny, czy znacie jakieś przepisy na pyszności z czereśniami?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Czereśniowe pyszności
ostatnio wyszperałam kilka przepisów w necie z czereśniami (bo jestem wielką ich miłośniczką...hihi) dziś zaczeły mi się wakacje i mam zamiar je upichciac. zatem tak:
Placek z czereśniami: 1/2 kg mąki 4 dag drożdży 15 dag cukru 1/4 litra mleka 4 szt jajek 20 dag margaryn 50 dag czereśni Drożdże dokładnie rozmieszać z 1/2 szklanki letniego mleka, łyżeczka cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić dołek , wbić jajka, wlać wyrośnięty rozczyn i resztę mleka - zarobić ciasto. Wlać rozpuszczoną z cukrem ostudzoną margarynę. Wyrobić jednolite gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Czereśnie umyć, wydrylować, osączyć. Ciasto przełożyc do formy, kiedy wyrośnie, ułożyć na nim czereśnie. Piec ok. 60 min w tem 190*C |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Drugi:
sernik z czereśniami składniki: na około 12-14 porcji ciasto: 10 dag masła roślinnego 12 dag białego cukru małe lub 1/2 normalnego opakowania cukru waniliowego 15 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia obłożenie: 1/2 kg czereśni [Świeże czereśnie można zastąpić agrestem lub malinami.] 4 całe jajka 15 dag masła roślinnego 15 dag białego cukru 2 łyżki cukru waniliowego 75 dagchudego białego twarogu 10 dag mąki ziemniaczanej ciasto: masło utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą masę. dodać ucierając jajka, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. tak przygotowanym ciastem wypełniamy formę o średnicy około 28 cm. oczywiście wcześniej wysmarowanym tłuszczem i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C Masa serowa: zółtka oddzielić od białka. masło utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym oraz żółtkami. białka ubić na sztywną pianę,do masy żółtkowej dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną, pianę białkową oraz wcześniej umyte i wydrylowane czereśnie. obłożenie: upieczone ciasto wysmarować masą twarogową i piec 50 minut w 180 st.C Po upieczeniu ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszce przez 10 minut. Życzę udanego pieczenia i SMACZNEGO!! z tym ze to juz jest troszki trudniejsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
czereśnie w ciescie
20 dkg mąki 2 jajka 1/5 litra śmietany szczypta soli czereśnie wypestkowane lub inne owoce np ananasy lub banany (te sa popluarniejsze w tego rodzaju przepisach) tłuszcz do smażenia W naczyniu ubić na sztywno śmietanę ze szczyptą soli, następnie dodać 2 jajka. Do masy dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na 1 godzinę. Rozgrzać w garnku 1 litr oleju (lub 1 kg smalcu). Zamieszać ciasto, zanurzać w nim czereśnie lub inne owoce: jabłka, banany, ananasy. Smażyć porcjami po kilka minut z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z tłuszczu i osączyć. Podawać gorące. Smakują wyśmienicie posypane cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Little_Shee a ta smietana to iluprocentowa ma byc?
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
ja dodaje 18% ale mysle ze to jest obojetne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dziękuję, Little_Shee, jesteś wielka!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
nie ma za co
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
a ja najbardziej lubię czereśnie same
![]()
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
tez kiedys lubilam.. do jednego 'pieknego' jednago razu, jak z ciekawosci zobaczylam co w srodku kryje taka piekna, naprawde ladna, duza czeresnia, no sliczny okaz
no i sie okazalo, oprocz oczywistej pestki - robal ![]() czeresnia naprawde byla ladna! fuujjjjj |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:04.