kebab???? hm..... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-06-28, 08:52   #1
bi bi
Raczkowanie
 
Avatar bi bi
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: siódme niebo
Wiadomości: 201
GG do bi bi

kebab???? hm.....


Dziewczyny kochane macie przepis na kebaba???
głównie chodzi mi o ten placek okrągły ...nie mam pomysłu jak go wyczarowac
poradzicie cos?

z góry dzięki Łakomczuszki moje!!!
__________________
..."nie będę juz uśmiechać się gdy jest źle"...

http://www.oceniaj.net/forum/showthread.php?t=182 - książki na wymianę
bi bi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-28, 11:03   #2
bunny-pie
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
Dot.: kebab???? hm.....

To sa duze chlebki Pita, one zawsze maja dziure w srodku. Poszukam przepis w ksiazce Momencik

Tinker
__________________
bunny-pie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-28, 11:15   #3
bi bi
Raczkowanie
 
Avatar bi bi
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: siódme niebo
Wiadomości: 201
GG do bi bi
Dot.: kebab???? hm.....

__________________
..."nie będę juz uśmiechać się gdy jest źle"...

http://www.oceniaj.net/forum/showthread.php?t=182 - książki na wymianę
bi bi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-28, 11:17   #4
justyna_t
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 1 104
Dot.: kebab???? hm.....

Tak nie w temacie- ale mi smaka narobiłaś tym kebabem
Tym bardziej, że jestem bardzo głodna
justyna_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-28, 11:28   #5
bunny-pie
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
Dot.: kebab???? hm.....

Chlebki Pita

25 dag maki przennej
2,5 dag drozdzy
lyzka oleju
sól

Drozdze rozkruszyc i rozpuscic w 150ml letniej wody, dodac polowe maki, olej, posolic i starannie wymieszac, zeby nie bylo grudek.
Polaczyc z pozostala maka. Ciasto wyrabiac tak dlugo, az nie bedzie sie przyklejac do rak. Wtedy przykryc je i odstawic do wyrosniecia.
Gdy podwoi objetosc, wylozyc na stolnice posypana maka, uformowac walek, podzielic na 5-6 kawalków, kazdy rozwalkowac na plaski krazek. Blache wylozyc pergaminem, umiescic na niej chlebki, przykryc, zostawic na 20 minut do ponownego wyrosniecia (po 10 min chlebki odwrócic i przyklepac dlonia, by byly plaskie).
Piec w bardzo goracym piekarniki 6-8 minut.


Ja te buleczki kiedys robilam, bardzo proste. Niestety ich nie jadlam ( glupi pies ciotki dorwal sie do nic jak jeszcze rosly, nie chcialo mi sie znowy robic).

Jeszcze raz sprawdzalam w necie aby sie upewnic : Te chlebki Pita sa na pewno uzywane do Kebapu / Dönerów

Radze albo zrobic 2 razy tyle ciasta, albo pozielic zamiast na 5-6 kawalków tylko na 2. Zaleznie jaka wielkosc chcesz.

Pozdrawiam, Tinker
__________________
bunny-pie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-28, 11:30   #6
bunny-pie
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
Dot.: kebab???? hm.....

Cytat:
Napisane przez justyna_t
Tak nie w temacie- ale mi smaka narobiłaś tym kebabem
Tym bardziej, że jestem bardzo głodna
Tez bardzo je lubie Czesto jadam, najlepsze oczywiscie tylko i wylacznie u turka
__________________
bunny-pie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-28, 12:09   #7
bi bi
Raczkowanie
 
Avatar bi bi
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: siódme niebo
Wiadomości: 201
GG do bi bi
Dot.: kebab???? hm.....

i juz dzis mam kolacyjkę..tylko jeszcze musze cos w zamarażarce upolowac na farsz
pozdrawiam Tinker i dziekuje!!!
__________________
..."nie będę juz uśmiechać się gdy jest źle"...

http://www.oceniaj.net/forum/showthread.php?t=182 - książki na wymianę
bi bi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-28, 12:32   #8
bunny-pie
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
Dot.: kebab???? hm.....

Jako farsz najlepszy bedzie gyros (we wiekszych sklepach mozna dostac juz przygotowany, przyprawiony i zapakowany, wystraczy tylko usmazyc), do tego wlozyc do Pity troche zwyklej salaty (najlepiej porwana na mniejsze kawalki), pare plastrów pomidora, plastry ogórka, cebuli i jako sos najlepiej Tzatziki (onej maja prawie identyczny smak jak sos orginalny). Gyros, wprawdzie grecki ,ale identyczne smakuje jak tureckie mieso z tego wielkiego rozna i jest przyprawiony do tego chili w suszonych platkach (taka przyprawe) ale to niekonieczne

Tinker
__________________
bunny-pie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-30, 21:33   #9
Meariel
调解人
 
Avatar Meariel
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Łódź/Warszawa
Wiadomości: 2 938
Dot.: kebab???? hm.....

Wiecie co, mnie tez ostatnio naszło na kebaba i kupilam sobie to opakowanie Knorra (nie krzyczcie ) jutro moze spróbuje
__________________
Make up, not war!
Meariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-01, 17:00   #10
libra.a
Raczkowanie
 
Avatar libra.a
 
Zarejestrowany: 2005-02
Wiadomości: 408
Dot.: kebab???? hm.....

Cytat:
Napisane przez Meariel
Wiecie co, mnie tez ostatnio naszło na kebaba i kupilam sobie to opakowanie Knorra (nie krzyczcie ) jutro moze spróbuje
Czaję się właśnie na to, więc bardzo proszę, napisz jak wyszło
libra.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-01, 20:20   #11
Meariel
调解人
 
Avatar Meariel
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Łódź/Warszawa
Wiadomości: 2 938
Dot.: kebab???? hm.....

Cytat:
Napisane przez libra.a
Czaję się właśnie na to, więc bardzo proszę, napisz jak wyszło
Libra, jeszczenie sprobowalam, ale obiecuje ze dam znać w tym wątku!
__________________
Make up, not war!
Meariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-07-02, 22:13   #12
libra.a
Raczkowanie
 
Avatar libra.a
 
Zarejestrowany: 2005-02
Wiadomości: 408
Dot.: kebab???? hm.....

Cytat:
Napisane przez Meariel
Libra, jeszczenie sprobowalam, ale obiecuje ze dam znać w tym wątku!
Czekam, czekam
libra.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-03, 11:09   #13
shachownica
Zakorzenienie
 
Avatar shachownica
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 630
Dot.: kebab???? hm.....

Cytat:
Napisane przez Meariel
Wiecie co, mnie tez ostatnio naszło na kebaba i kupilam sobie to opakowanie Knorra (nie krzyczcie ) jutro moze spróbuje

ja już próbowałam, niezłe, tylko te buły strasznie małe nie można za bardzo poszaleć z nadzieniem, za to ta marynata do mięsa jest super
__________________
i templari c' entrano sempre

twory i potwory



shachownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-03, 16:20   #14
libra.a
Raczkowanie
 
Avatar libra.a
 
Zarejestrowany: 2005-02
Wiadomości: 408
Dot.: kebab???? hm.....

Cytat:
Napisane przez shachownica
ja już próbowałam, niezłe, tylko te buły strasznie małe nie można za bardzo poszaleć z nadzieniem, za to ta marynata do mięsa jest super
To chyba się skuszę
libra.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-03, 20:56   #15
Meariel
调解人
 
Avatar Meariel
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Łódź/Warszawa
Wiadomości: 2 938
Dot.: kebab???? hm.....

O tak! Marynata pyszna, troche pikantna, fajna! Ja zrobilam z miesa drobiowego (piersi kurczaka) i mieso wyszło przepyszne! Sos rowniez smaczny (nawet moj ukochany, ktory nie przepada za czosnkiem, oblizywal sie po tym czosnkowym sosiku).
Jedno zastrzezenie dotyczy tych chlebkow pita- są zbyt małe! Ja naszykowałam górę mięsa i warzywka (ogórek kiszony, papryka, cebula) i ledwo to tam upchnęłam wszystko.
Ale teraz juz wiem jak to wygląda, więc spróbuję sama zrobic takie chlebki, marynatę również i zrobię kebab własnej roboty
Aczkolwiek fajna kolacja była
__________________
Make up, not war!
Meariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:52.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.