|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Problem z gardłem/przełykiem.
Z góry przepraszam, jeśli taki temat się już pojawił, ale każdy ma w sumie inne objawy...
Może od razu się przyznam, że paliłam papierosy od 2 lat, z coraz większym nasileniem. Potrzebowałam więcej i więcej, czasem paliłam co chwilę. Od paru dni, może tygodnia czuję coś w gardle... jakby klucha, przy przełykaniu śliny troszkę mi przeszkadza, a przy przełykaniu pokarmu, muszę łykać dwa razy żeby przeszło porządnie... Mam teraz katar i suchy kaszel. Czuję, że ten katar mi też zalega... Martwię się, bo nie wiem co może być przyczyną...? Czytałam, że może to być z nerwów... może katar mi "zawala" gardło, a może to przez papierosy...? Na tarczycę robiłam badanie krwi jakieś pół roku temu... mam w normie... Mój dziadek zmarł na raka krtani... no i wiadomo, gdzieś ta myśl przechodzi... ale jak myślicie, czy za bardzo o tym myślę i wyolbrzymiam sobie... czy warto z taką rzeczą wybrać się do rodzinnego? Edytowane przez _Lena_ Czas edycji: 2011-11-07 o 19:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z gardłem/przełykiem.
Dla własnego spokoju idź do lekarza, aby się nie nakręcać; a jeśli dziadek zmarł na raka krtani, rzuciłabym w cholerę fajki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
mogłaś sobie "zaflegmić" gardło, np. przez spożywanie produktów mlecznych. albo mogłaś się przeziębić. ale dla świętego spokoju, pójdź do lekarza i rzuć papierosy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Jasne,że pędź do lekarza i rzuc te fajki
![]() "Gula " w gardle owszem często ma podłoże stresowe ![]() Może też być konsekwencją kataru ( spływa po gardle i wydzielina osadza się tam). Papieroski też często wywołują takie objawy ![]() Warto €żyć coś wykrztuśnego z ambroksolem lub acelocysteiną. Tylko pamiętaj- te leki używamy po posiłku i ostatnią dawkę przyjmujemy nie pźniej niż 17,00 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Oj ja bym nie zwlekała... Im szybciej tym lepiej. Wiadomo strach i obawy są ale lepiej wiedzieć co i jak... Moja siostra ma problem tyle, że ma powiększone migdały i nie może czasami przełknąć, bo ma uczucie `ciała obcego` w gardle, przełyku.. Była ze 2 razy na pogotowiu jak jadła chipsy to też cos jej staneło o i nikt nie wie co to może być a ona ma uczucie ciała obcego i koniec... Myślę, że to na tle nerwowym może być, aale kto go tam wie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Tuptuptuptup -> do doktora, ale już, a tym bardziej, jeśli się boisz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Albo angina jakaś, albo zatoki, nic się rakiem nie przejmuj
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Lekarz poradzi, idź jak najszybciej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Miałam podobne objawy (choć nie palę) i laryngolog stwierdził refluks. Podrażnienie kwasem żołądkowym przełyku, wywołuje jego obrzęk i takie właśnie poczucie jakby ciała obcego. Radziłabym ci wizytę u laryngologa, bo tylko on może "zaglądnąć głębiej" i stwierdzić jaka jest przyczyna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
No właśnie... dziewczyny...
Wczoraj wieczorem pojadłam sobie miodu... i dzisiaj (teraz) jest na razie lepiej... mam chrypkę i co chwilę czuję, że łykam katar... ale przełyk mam na razie "luźniejszy" niż wczoraj... Fajki nie ruszyłam od 3 dni, tak się wystraszyłam. ![]() Chyba się przejdę i pewnie usłyszę od niego to co od Was, ale dla świętego spokoju... ![]() U mnie to akurat może być wszystko, bo i stres na pewno i fajki i przeziębienie... może miód mi trochę "przetkał" gardło... No i muszę wspomnieć, że rano jak się obudziłam miałam ze dwa razy takie uczucie jakby zgagi... takiej kwasoty w gardle... Wystraszyłam się, że to rak... Edytowane przez _Lena_ Czas edycji: 2011-11-08 o 07:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Nie, nie rak, bo tak się nie objawia; ba- bardzo często długi czas jest bez objawów- idź jednak dla własnego spokoju do lekarza, a fajki rzuć, bo to świństwo i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Rak ma różne objawy,nieraz nie ma wogóle,a często je bagatelizujemy myśląć,że nas to nie dotyczy. Moja mama miała czasami problemy z przełykaniem,uczucie "czegoś" w gardle, dosyć szybko udała się do lekarza jednego,drugiego i co usłyszała?Podrażnienie,in fekcja,dostawała jakieś tabletki,syropy, laryngolog nic nie znalazł,więc odpuściła. Miała mieć operację wycięcia nerki i dopiero w czasie próby zaintubowania okazało się ,że jednak coś jest,niestety rak krtani. Widziałam ile później się wycierpiała. Mam nadzieję,że nie wrócisz do palenia bo nie warto.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:59.