Problem z gardłem/przełykiem. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-07, 19:19   #1
_Lena_
Raczkowanie

Problem z gardłem/przełykiem.

Z góry przepraszam, jeśli taki temat się już pojawił, ale każdy ma w sumie inne objawy...

Może od razu się przyznam, że paliłam papierosy od 2 lat, z coraz większym nasileniem. Potrzebowałam więcej i więcej, czasem paliłam co chwilę.
Od paru dni, może tygodnia czuję coś w gardle... jakby klucha, przy przełykaniu śliny troszkę mi przeszkadza, a przy przełykaniu pokarmu, muszę łykać dwa razy żeby przeszło porządnie...
Mam teraz katar i suchy kaszel. Czuję, że ten katar mi też zalega...
Martwię się, bo nie wiem co może być przyczyną...?
Czytałam, że może to być z nerwów... może katar mi "zawala" gardło, a może to przez papierosy...?
Na tarczycę robiłam badanie krwi jakieś pół roku temu... mam w normie...
Mój dziadek zmarł na raka krtani... no i wiadomo, gdzieś ta myśl przechodzi... ale jak myślicie, czy za bardzo o tym myślę i wyolbrzymiam sobie... czy warto z taką rzeczą wybrać się do rodzinnego?

Edytowane przez _Lena_
Czas edycji: 2011-11-07 o 19:20
_Lena_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 19:22   #2
madana
Zakorzenienie

Dot.: Problem z gardłem/przełykiem.

Dla własnego spokoju idź do lekarza, aby się nie nakręcać; a jeśli dziadek zmarł na raka krtani, rzuciłabym w cholerę fajki.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 20:11   #3
szprotka_
Zakorzenienie

mogłaś sobie "zaflegmić" gardło, np. przez spożywanie produktów mlecznych. albo mogłaś się przeziębić. ale dla świętego spokoju, pójdź do lekarza i rzuć papierosy
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 20:15   #4
karolinaP103
Zadomowienie

Jasne,że pędź do lekarza i rzuc te fajki
"Gula " w gardle owszem często ma podłoże stresowe
Może też być konsekwencją kataru ( spływa po gardle i wydzielina osadza się tam).
Papieroski też często wywołują takie objawy
Warto €żyć coś wykrztuśnego z ambroksolem lub acelocysteiną. Tylko pamiętaj- te leki używamy po posiłku i ostatnią dawkę przyjmujemy nie pźniej niż 17,00
karolinaP103 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 20:42   #5
Baas
Zakorzenienie

Oj ja bym nie zwlekała... Im szybciej tym lepiej. Wiadomo strach i obawy są ale lepiej wiedzieć co i jak... Moja siostra ma problem tyle, że ma powiększone migdały i nie może czasami przełknąć, bo ma uczucie `ciała obcego` w gardle, przełyku.. Była ze 2 razy na pogotowiu jak jadła chipsy to też cos jej staneło o i nikt nie wie co to może być a ona ma uczucie ciała obcego i koniec... Myślę, że to na tle nerwowym może być, aale kto go tam wie...
Baas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 21:00   #6
mushroomhunter
Zadomowienie

Tuptuptuptup -> do doktora, ale już, a tym bardziej, jeśli się boisz .
mushroomhunter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 22:40   #7
blair witch
Zakorzenienie

Albo angina jakaś, albo zatoki, nic się rakiem nie przejmuj Ja jestem nałogowy palacz i czasem się choróbska przyplątują, a takiego gula i problemy z przełykaniem właśnie przy anginie ropnej miałam - jedzenie mi stawało w gardle po prostu, podobnie ślina. Lekarka mi przepisała mocny antybiotyk (taki który się 3 dni bierze po 1 tabletce) i na drugi dzień już było ok
Stary 2011-11-08, 06:24   #8
tipsiara
Wtajemniczenie

Lekarz poradzi, idź jak najszybciej
tipsiara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-08, 07:01   #9
Daszka
Zadomowienie

GG do Daszka

Miałam podobne objawy (choć nie palę) i laryngolog stwierdził refluks. Podrażnienie kwasem żołądkowym przełyku, wywołuje jego obrzęk i takie właśnie poczucie jakby ciała obcego. Radziłabym ci wizytę u laryngologa, bo tylko on może "zaglądnąć głębiej" i stwierdzić jaka jest przyczyna.
Daszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-08, 07:49   #10
_Lena_
Raczkowanie

No właśnie... dziewczyny...
Wczoraj wieczorem pojadłam sobie miodu... i dzisiaj (teraz) jest na razie lepiej... mam chrypkę i co chwilę czuję, że łykam katar... ale przełyk mam na razie "luźniejszy" niż wczoraj...
Fajki nie ruszyłam od 3 dni, tak się wystraszyłam. I na razie nie ruszam.
Chyba się przejdę i pewnie usłyszę od niego to co od Was, ale dla świętego spokoju...
U mnie to akurat może być wszystko, bo i stres na pewno i fajki i przeziębienie... może miód mi trochę "przetkał" gardło...

No i muszę wspomnieć, że rano jak się obudziłam miałam ze dwa razy takie uczucie jakby zgagi... takiej kwasoty w gardle...
Wystraszyłam się, że to rak...

Edytowane przez _Lena_
Czas edycji: 2011-11-08 o 07:52
_Lena_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-08, 08:54   #11
madana
Zakorzenienie

Nie, nie rak, bo tak się nie objawia; ba- bardzo często długi czas jest bez objawów- idź jednak dla własnego spokoju do lekarza, a fajki rzuć, bo to świństwo i tyle.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-08, 13:18   #12
soleil1985
Raczkowanie

Rak ma różne objawy,nieraz nie ma wogóle,a często je bagatelizujemy myśląć,że nas to nie dotyczy. Moja mama miała czasami problemy z przełykaniem,uczucie "czegoś" w gardle, dosyć szybko udała się do lekarza jednego,drugiego i co usłyszała?Podrażnienie,in fekcja,dostawała jakieś tabletki,syropy, laryngolog nic nie znalazł,więc odpuściła. Miała mieć operację wycięcia nerki i dopiero w czasie próby zaintubowania okazało się ,że jednak coś jest,niestety rak krtani. Widziałam ile później się wycierpiała. Mam nadzieję,że nie wrócisz do palenia bo nie warto.
soleil1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości