![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Uniknąć sprowadzenia związku tylko do seksu.
Mimo że czytam to forum od dawna, jest to mój pierwszy post tutaj, więc zacznę standardowo: dzień dobry
![]() A teraz do rzeczy. Piszę tu z pewnym problemem, który może wydać się wam banalny, ale męczy mnie od jakiegoś czasu. Od paru miesięcy jestem ze świetnym facetem. To mój pierwszy poważniejszy związek, więc pewnie w dużej mierze dlatego uważam, że mój chłopak jest najlepszy na świecie ;-), ale faktem jest, że daje mi on wszystko, czego kiedykolwiek od związku oczekiwałam - sprawia, że czuję się bezpieczna, wspiera mnie zarówno w trudnych chwilach, jak i wtedy, gdy szaleję z radości. Dużo ze sobą rozmawiamy i uwielbiam spędzać z nim czas. Jesteśmy ze sobą blisko również fizycznie, wprawdzie seksu jeszcze nie uprawialiśmy (dla nas obojga będzie to pierwszy raz), ale wszystko ku temu zmierza i bynajmniej nie czekamy na to trzymając ręce przy sobie ![]() Szkopuł tkwi w tym, że przez ponad rok obserwowałam związek przyjaciółki który skończył się tak, że facet był z nią tylko i wyłącznie dla seksu, mimo że już nic do niej nie czuł. I choć ufam mojemu w stu procentach, wiem, że jestem dla niego ważna i że nie zależy mu tylko i wyłącznie na moim ciele, siedzi we mnie obawa, że jeśli nie będziemy "uważać" (choć nie wiem, co to "uważanie" konkretnie miałoby oznaczać), to sprowadzimy nasz związek do tego samego. Być może wynika to z mojej niskiej samooceny, a może z czegoś, czego ja nie jestem w stanie dostrzec siedząc w środku, a co z boku widać na pierwszy rzut oka, nie wiem, dlatego zwracam się z pytaniem do was. Dodam jeszcze, że nie miałam tych obaw wcześniej, że dopiero gdy rzeczona przyjaciółka zaczęła mi zadawać pytania typu "a rozmawiacie ze sobą, czy tylko się dotykacie?", zaczęłam się nad tym zastanawiać i chyba trochę szukać dziury w całym. Bo na dzień dzisiejszy wątpliwości nie mam, te obawy dotyczą tego, co może się w przyszłości stać... Zdaję sobie sprawę, że dla kogoś może się to wydawać wynajdywaniem sobie problemów na siłę, ale mimo to, proszę o życzliwość i powiedzenie mi, jak ta sytuacja wygląda z boku i doradzenie, co mogę zrobić, aby się tych irracjonalnych obaw pozbyć. Pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Uniknąć sprowadzenia związku tylko do seksu.
Jeśli się kochacie czujecie to oboje, że tego chcecie. To ja nie widzę problemu owszem zdarzają się faceci, którym zależy tylko na tym , ale przecież Ty jesteś swojego faceta pewna, że Cię Kocha! Sądzę , również , że jeśli facet nie kocha to odchodzi, bo może sobie znaleźć inną z którą notabene też może uprawiać seks.
Nie radziłabym Ci wszystkiego sprowadzać do takiego myślenia , bo będziesz sobie niepotrzebnie zaprzątać głowę , czy aby nie jest z Tobą tylko dlatego Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Swoją drogą - najpierw zacznijcie go uprawiać ![]() Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2012-01-22 o 17:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Na przykład przyjaciółki patrz trochę przez palce, jej facet to nie Twój facet . Jeśli jesteś pewna tego co napisałaś to jesteś szczęściarą ![]() A o obawach zawsze możesz porozmawiać ze swoim mężczyzną.
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
normalnyFacecie, to nie jest tak, że mój facet ma jakieś kosmiczne libido, które mnie przerasta, wręcz przeciwnie, chyba to ja mam większe, albo on się hamuje, żeby mnie nie zranić, żeby nic za szybko i na siłę się nie działo
![]() dzięki za odpowiedzi i za sprowadzenie mnie na ziemię ![]()
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem jeżeli w związku wszystko jest ok to nie potrzeba żadnego "uważania" żeby relacja nie sprowadziła się tylko do seksu. A jeśli Ci zależy na chłopaku i przyjaciółka wytwarza i podsyca w Tobie (nie mówię, że celowo) to zaczynasz się nakręcać, a to nigdy do niczego dobrego nie prowadzi. Związki nie zmieniają się w układy dla seksu ot tak, bo się zaczęło go uprawiać albo bo się nie uważało (też zresztą, podobnie jak Ty, nie mam pojęcia na czym miałoby to uważanie polegać ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się, w szczególnosci z pogrubionym ![]() W NORMALNEJ relacji dwojga KOCHAJACYCH SIĘ ludzi takie rzeczy się nie dzieją i juz - nie trzeba na to uważac jakos specjalnie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Po co porównywać swoją sytuację do sytuacji przyjaciółki? To, że ona miała pecha, w żadnym wypadku nie znaczy, że Ty też znajdziesz się w takiej sytuacji. Każdy związek jest inny.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Wiesz, rozumiem Twoje obawy, to, że przykład przyjaciółki tak na Ciebie działa, ale chyba nie masz się czym przejmować.
Z własnego doświadczenia powiem Ci, że też takie obawy miałam na początku swojego obecnego (i jak dotąd jedynego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Seks to jeden ze składników udanego związku. Obok zaufania i miłości (i wielu innych rzeczy, ale te to wg mnie pierwsza trójca, niekoniecznie w tej kolejności). Moim zdaniem nie masz na co uważać, a już na pewno nie martwić się na zapas.
U Ciebie to takie trochę demonizowanie seksu i jego wpływu na wszystko na co się da, często spotykane u ludzi, którzy jeszcze go nie uprawiali. Wyluzuj. A przykład Twojej koleżanki nie jest żadną regułą. Po prostu przypadek. Gdyby chłopak zdradził Twoją przyjaciółkę po tym jak stracił z nią/ona z nim dziewictwo, to bałabyś się, że to samo spotka Ciebie? Bez sensu, prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Tak jak poprzedniczki napisały, nie warto martwić się na zapas. Najważniejsze, abyś Ty się z nim dobrze czuła.
Jako facet mogę dodatkowo napisać, że zdrowy partner posunie się w sferze intymnej tak daleko, jak pozwoli mu jego partnerka. I myślę że tutaj powinna ujawnić się mądrość kobiety, żeby zadbać o właściwą proporcję seksu do innych sfer. Seks jest ważny, ale jak się nie zadba o całą otoczkę to prawdziwa bliskość zamienia się w egoizm. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Rozmawiać ile można, rozmowa jest najważniejsza. Rozumiem, że widząc co się stało z Twoją przyjaciółką masz obawy ale wątpię aby nie widziała sygnałów przez rok czasu. Raczej wmawiała sobie że jest ok więc sama sobie winna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Za bardzo zasugerowałaś się koleżanką. Jej nie wyszło - trudno, w sumie nie Twoja sprawa.
Wydaje mi się też, że jeśli to dla Was obojga będzie pierwszy raz, to nie ma się co martwić. Łączy Was coś fajnego, pięknego... a seks będzie tego dopełnieniem. Raczej bardziej prawdopodobne jest, że "tylko dla seksu" będą ze sobą osoby, które mają już doświadczenia w tej materii. A dla tych, dla których to będzie nowość, to jest po prostu piękne nowe doświadczenie z osobą, którą kochają. Poza tym - nie ryzykujesz, nie żyjesz - nie wiesz jak się Wasz związek rozwinie. Może pojawi się inny problem, w ogóle nie związany z seksem? Ale tak można gdybać w nieskończoność... bez "ryzyka" nie istniałby żaden udany związek, bo ludzie baliby się "co to będzie, co to będzie". Szkoda czasu na takie rozkminy, jeśli jesteś szczęśliwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Autorko związek sprowadzony do seksu, to jest taki związek gdzie facet z Tobą oficjalnie jest. Umawia się na konkretną godzinę albo u Ciebie albo u siebie i jest słowo wstępu -> seks -> chwila rozmowy -> cześć, cześć. Dzień olewki bez kontaktu czy tam dwa, potem znów telefon ->seks -> cześć cześć.
Ale kiedy w związku jest WSZYSTKO co dobre to nie ma podstawy do obaw choćbyście kochali się codziennie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
High Quality Since 2007
|
I jeszcze cykl ciocia dobra rada: jeśli bardzo na Ciebie wpływają takie opowieści to nie czytaj za dużo wizażu, tu problemów do wyboru do koloru
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
High Quality Since 2007
|
Bo przećwiczona na sobie, jeszcze chwila i zostałabym wojującą feministką
![]() A z drugiej strony można się naczytać różowych historii i wpaść w kompleksy ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Mam wrażenie, ze kiedy ludzie są długo razem często mylą przywiązanie z miłością... Twoi znajomi po prostu przestali się kochać, więc ich związek to był tylko seks. Według mnie w relacji, w której dwie osoby się kochają praktycznie nie ma na to szans
![]() A odnośnie czytania różnych historii na wizażu- to bardzo dobra uwaga ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |||
High Quality Since 2007
|
Cytat:
![]() Także rozumiem trochę autorkę tematu ![]() ![]()
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ale to zależy od faceta, a nie od jakiegoś uważania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Autorko, nie przejmuj się tym, co mówi przyjaciółka. Może po prostu zazdrości Ci szczęścia. Jeśli jesteś zakochana i pewna tej miłości, to nie szukaj przeszkód, bo to w niczym nie pomoże ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |||
High Quality Since 2007
|
Cytat:
![]() I w tym kontekście należy uważać na facetów i tego, jak szybko chcą seksu ![]()
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Po przeczytaniu waszych wypowiedzi i rozmowie z moim mężczyzną widzę, że faktycznie, nie mam się czym martwić.
Dziękuję wszystkim za pomoc ![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Gdy facet będzie z Tobą tylko dla seksu raczej to zauważysz
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dlaczego cytuję fragment Twojej wypowiedzi? Bo zastanawiam sie, jak inaczej ma wygladac zwiazek? Bylam wczesniej w bardzo szczesliwej, cudownej relacji, wiec mniej wiecej wiem jak to powinno wygladac, ale z tego co piszesz, to jak inaczej wg. ciebie taka prawdziwa relacja powinna wygladac? SMS'y non-stop ? Przeciez to normalne, ze 2 ludzi umawia sie na spotkanie, ogladaja np. film, potem troche rozmawiaja, przytulaja się, całuja i on odprowadza ją do domu. - Przynjemniej tak wygladalo to w mojej poprzedniej relacji. Pewnie, brakowało mi większego elementu emocjonalego, ale oboje wiedzielismy, ze predzej czy pozniej sie to skonczy (byl na moim uniwersytecie tylko na jeden semestr, wiec to mialo rowniez duzy wplyw, poniewaz oboje widzielismy, ze jest to, mila, ale przelotna znajomosc, wiec nikt tak naprawde nie chcial sie zbytnio zaangazowac) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tu nie chodzi o popadanie ze skrajności w skrajność. Tu nie chodzi o ROZMAWIANIE NON STOP, czy pisanie non stop. Tu chodzi O ŚWIADOMOŚĆ, że "aha no pokochamy się, potem coś się porobi" ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Z miłością jak z ogrodem- jak nie będziesz systematycznie dbać to ci zwiędnie.
Ciuchy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=584504 Edytowane przez Mademoiselle94 Czas edycji: 2012-01-29 o 20:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:27.